De politie is verre van een ‘beste vriend’

Dat iemand heeft staan kloten aan het motor slot op je snorfiets, zodat je die niet meer los krijgt. Dat je bang bent dat als je naar huis gaat, iemand anders in alle rust de hele snorfiets mee kan nemen. Dat de snorfiets te zwaar is om naar huis te dragen en er niemand in de vriendenkring te vinden is die een betonschaar paraat heeft. Of een busje om snorfietsen in te kunnen vervoeren. Er om half zes op zaterdagavond geen slotenmaker te vinden is. Dat de ANWB – tevens je snorfiets verzekeraar – niets voor je zegt te kunnen doen.  En dat je dan maar de politie belt in de hoop dat die iets kunnen betekenen of een geniaal advies hebben.

Inderdaad, dat laatste is al te naïef gedacht natuurlijk. Zodra ik mijn probleem had voorgelegd, werd mij vriendelijk doch vastberaden mede gedeeld dat als ik zou proberen mijn slot door te laten knippen en de politie het zou zien, ik gearresteerd zou worden. En had ik wel een aankoopbewijs bij me? Een beetje verbouwereerd – ik vroeg om advies, ik vroeg niet of ik mijn slot mocht doorknippen – antwoordde ik dat men toch kon zien aan het kenteken en kentekenbewijs dat het om mijn snorfiets zou gaan. Maar volgens deze mevrouw was dat niet afdoende bewijs, zonder aankoopbewijs mocht ik mijn eigen snorfiets niet zomaar gaan stelen. Ik besloot die discussie maar te laten voor de totale onzin die het was en legde nogmaals uit dat ik haar om hulp vroeg, aangezien ik niet bij machte was mijn slot door te knippen, geen mogelijkheid had de snorfiets naar huis te krijgen en hem niet achter durfde te laten. Ook daarop kreeg ik een reactie die ik niet aan zag komen: “Ja, als u hem laat staan zal hij zeker gestolen worden. Maar u probeert nu van uw probleem ons probleem te maken, en u begrijpt toch hopelijk wel dat dat absoluut niet kán?”

Ik heb het na wat gepruttel over en weer maar opgegeven. Maar ik moet zeggen, ik begrijp er absoluut niets van. Vooral begrijp ik niet waarom zo’n mens niet gewoon kan zeggen dat ze me niet verder kunnen helpen en ook even niet weet wat ik het beste kan doen. Gewoon, een beetje sympathiek reageren zonder meteen te gaan dreigen. Dreigen met onzin ook. Buiten dat een kentekenbewijs natuurlijk afdoende bewijs van eigendom van een voertuig is, is er nooit maar een agent in de buurt te bekennen. Een van de redenen dat in deze wijk  zoveel snor- en bromfietsen gejat worden!

Enfin, een vriend heeft een geval met wielen langs gebracht waarmee mijn man de snorfiets bij ons thuis heeft kunnen krijgen. En wonder boven wonder bleken we ook nog iemand te kennen met een betonschaar, dus dat komt wel goed. Nu alleen een nieuw slot nodig ..


Comments (15)Previous

Wat mankeert mensen toch?

Next

Lieve Rinus

15 Comments

 1. Waarschijnlijk ligt het aan de bureaucratie: Als een agent een of ander dronken figuur oppakt moet hij (of zij natuurlijk) vervolgens anderhalf uur lang formulieren zitten invullen. Als elke aanhouding nog maar één A4je nodig had zou elke agent een paar uur per dag meer op straat te vinden zijn.

 2. christinA eijkhout

  Zou het een gewoon gevalletje politie-arrogantie versus de burger kunnen zijn?
  Gelukkig heeft niet iedere agent er last van. Maar er zijn agenten zat die de woorden”ik zou het ook niet weten” niet uit hun strot kunnen krijgen.

 3. Alweer het zoveelste bewijs 🙁

 4. Zo kunnen ze wel helemaal in het buro blijven, kopje koffie erbij en eventueel een koekje. Tenslotte is alles waar ze voor gebeld worden het probleem van een ander dat zij op hun bord krijgen. Je wordt op straat in elkaar geslagen? Niet proberen van jouw probleem hun probleem te maken. Je bent betrokken bij een ernstig ongeval? Vooral niet tot hun probleem maken. Iemand staat een zak jonge katten in de vijver te verzuipen? Het is niet hun probleem dus hoe waag je het te bellen. Zou wat worden als ambulance en brandweer dezelfde redenatie gingen volgen.

  Het ís hun probleem. Gewoon omdat ze daar voor aangenomen zijn.

 5. Wat een gek*t zeg! 🙁 Ik mag toch hopen dat je ergens kunt aankloppen voor hulp. En zeker bij de plisie…

 6. desiree

  Allereerst, Frans ja ava ziet er echt fantastisch uit!
  En Cin, ik vind het knap dat je op het idee kwam om de politie te bellen.
  Zou er nooit opgekomen zijn…
  Zo te lezen maar goed ook :-s

 7. CiNNeR

  @Terrebel: dat verklaart wellicht deels waarom er nooit meer een agent te zien is (en bezuinigingen), maar niet waarom de mevrouw zo’n merkwaardig moet reageren op een gewone vraag. Dat lijkt me eerder verkeerde mentaliteit.

  @christinA: Het zal meespelen misschien. Er zit ook veel onwelwillendheid in deze regio. Dit is zeker niet de eerste keer dat ik lullig behandeld en weggebonjourd wordt.

  @Madbello: bewijs voor wat?

  @Frans54: precies mijn idee!

  @Irene: welnee, eerder overal anders dan bij de politie duidelijk. Gelukkig door vrienden geholpen, inmiddels is het allemaal opgelost.

  @desiree: LOL, idd, heeft helemaal geen nut. Hoewel, andere gemeentes kan het zomaar beter uit pakken hoor 🙂

 8. HenK

  Slotenmaker, ANWB, de politie… Ja, dat heeft natuurlijk geen enkele zin.
  Was er geen junk in de buurt die je even kon helpen, Cin ? 😉

  Een belachelijke reactie ?
  Natuurlijk, maar wel passend bij de reactie van de politie….

  Gelukkig is het min-of-meer goed afgelopen.
  Negatief: Zonde van het slot.
  Positief: Je hebt vrienden, die klaarstaan met wielen en betonscharen!
  Met vriendelijke groet,
  HenK

 9. Wat een bizarre reactie. Ze had gewoon kan zeggen: “wat vervelend voor u” en dan zeggen dat ze je helaas niet kon helpen. Dat had jij uiteindelijk dan best kunnen begrijpen. Nu overheerst vooral het gevoel dat je werd aangevallen.

  Ik denk dat je het slecht getroffen hebt, want ik moet eerlijk zeggen dat de paar keer dat ik in mijn leven de politie gebeld heb, ik altijd echt vriendelijk te woord gestaan ben.

 10. @Cinner: Natuurlijk is het ook een mentaliteitsprobleem. Ooit waren mensen nog loyaal naar hun werkgever maar als die je als wegwerpartikel gebruikt en je weet niet of je op het einde van het jaar je baan nog hebt dan raak je vanzelf ongeïnteresseerd. Dat is natuurlijk niet goed te praten. Maar wel begrijpelijk. Vind ik.

 11. CiNNeR

  @HenK: LOL Nee, geen junks met betonscharen helaas. Het had trouwens niet geholpen, we hebben een slijptol moeten huren om het slot open te krijgen. Idd, de vrienden zijn fijn 🙂

  @Emma: het is regionaal denk ik ook. Toen ik nog in A’dam woonde, kreeg ik wel hulp of antwoorden. Pas hier stapelen de vreemde ervaringen zich op en ik ben bij lange na niet de enige die hier mee te maken heeft.

  @Terrebel: Begrijpelijk dat iemand minder loyaal is aan zijn werkgever. Maar nog steeds geen reden om vreemd te doen tegen een willekeurige beller die beleefd om hulp vraagt.

 12. Luuk

  Ik heb precies hetzelfde aan de hand gehad. Stond mijn fiets met achterwielslot plus kettingslot vast op het centraal station. Had heel wat voeten in aarde. Uiteindelijk heeft een vriend het kettingslot met een betonschaar opengeknipt en daarna ben ik met de fiets in de hand, het achterwiel opgetild, naar een fietsenmaker gelopen die over een slijptol beschikt.

  Onderweg kwam ik langs het politiebureau. En jawel hoor: “wat zijn wij daar aan het doen?” Aankoopbewijs laten zien (had ik heel slim op zak) en het was oké.

 13. CiNNeR

  @Luuk: Idd handig om dan het aankoop bewijs bij je te hebben, En in dit geval nog een logische reactie van de politie 😉

 14. Sherrief Hefny

  Ik geef één goeie tip en dat is een ART goedgekeurd slot kopen.. Het is mij ook al eens overkomen maar gelukkig was de scooter verzekerd en dat doen ze alleen bij een ART goedgekeurd slot. Een ART Slot kun je kopen op bijvoorbeeld http://www.bestbuysloten.nl

  Succes!

 15. CiNNeR

  @Sherrief: Op zich een heel goed advies idd. Voor mij maakt het alleen niet zoveel uit, de waarde van de snorfiets is nagenoeg niets meer dus welk slot ik ook gebruik, bij diefstal zou ik sowieso niets terug krijgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft