Serious Request

Geven om er zelf beter van te worden. Serious Request is verworden tot een ordinair commercieel format. Een gedrocht. Aids in dienst van het eigen imago, aids als city-marketing. Ze moesten eens weten, die kleine negertjes; papa en mama zijn niet voor niets gestorven. Lees verder op Luuk Koelman

Ja hoor, dat houdt AIDS wezen wakker des nachts … dat hulp voortkomt uit commercie en festiviteiten. Wat zijn we toch ook een afschuwelijk volk, een beetje lollig met de fooienpot voor het glazen huis gaan staan met een biertje in de hand. We zouden ons diep moeten schamen. Wat zeg ik, we zouden massaal een week niets moeten eten, naakt op straat moeten gaan slapen en het geld wat we daarmee opsparen geheel anoniem over moeten maken. Dan zou het liefdadigheid mogen heten en anders niet!

Want dat is Nederland op zijn zuurst. Liever hypocriet krokodillentranen huilen bij het zien van ellende waar wij ons amper een voorstelling van kunnen maken, dan op een positieve, sprankelende manier proberen mensen aan te zetten tot geven en nog meer tot doen. Het laatste levert meer op voor zowel de zelf als het goede doel maar staat niet zo idealistisch nietwaar. En dát heeft gelukkig niets met imago te maken hoor …

Overigens ben ik een enorme fan van Luuk Koelman. Ik ben echter ook fan van Serious Request. Inderdaad niet alleen voor het goede doel maar ook omdat ik het een geweldige happening vind. Het zeldzame moment in het jaar dat mensen die het normaal weinig interesseert, nu gezamenlijk van alles verzinnen om geld in te zamelen. Dat zij en wij daar vrolijk van worden, lijkt me alleen een plus.

Comments (9)Previous

Goedkoop Roosendaal

Next

IJstijd!

9 Comments

 1. Met naakt op straat slapen bespaar ik bar weinig, de bank wil toch de hypotheekcentjes gewoon hebben en het is niet zo dat als ik ze niet aan doe/gebruik ik geld terug krijg van mijn al bestaande collectie kleding en beddengoed. De kachel een week uitlaten zou wel helpen maar daarvoor hoef ik nog niet zelf buiten te gaan zitten.

  Maar meer bewustzijn van wat lijden nu echt is kan zeer zeker geen kwaad.

  Dus vraag ik misschien weer eens een plaatje aan, of maak gewoon rechtstreeks geld over, ik hoef mijn naam niet zo nodig op de radio.

 2. Luuk

  Dit soort grote problemen moet je niet overlaten aan liefdadigheid. Serious Request is echt heel erg (de BN’ers, de bedrijven, bah, de hypocrisie) – uitgezonderd gewone mensen die belangeloos hun best doen geld in te zamelen. Alle respect voor die lui.
  Al zitten er ook lieden tussen die stemmen op een partij die wil bezuinigen op ontwikkelingshulp. Hen snap ik echt niet. Wel geld doneren in de aanloop naar kerst, maar structureel iets willen betekenen voor aidswezen, ho maar!

  En als wij als land aidbestrijding in de derde wereld echt zo belangrijk vinden, hoe komt het dan dat je in Afrika op elke straathoek coca cola kunt kopen, maar de distributie van goedkope aidsremmers maar niet wil lukken? Structurele hulp is blijkbaar te veel van het goede.

 3. CiNNeR

  @FRans: LOL Het was maar om aan te geven dat het vaak not done is om op een leuke manier aan liefdadigheid te doen. Zelf ellende ervaren hoort er voor sommigen blijkbaar bij.

  @Luuk: Serious request is echter niet opgezet om structureel de wereld te redden, laat staan ontwikkelingssamenwerking te vervangen. Het is slechts bedoeld om aandacht te vragen voor elk jaar een ander specifiek probleem en geld in te zamelen voor dat project op dat moment. Dit jaar voor AIDS wezen, volgens jaar zal het een ander groots probleem zijn.

  Vind het daarbij juist weinig hypocriet. In deze is het altijd zonneklaar geweest dat bedrijven en organisaties zichzelf (kunnen) promoten en dat daarvan gebruik wordt gemaakt om ook aandacht te vragen en geld in te zamelen. Dat doet coca cola maar ook de muzikant die zijn liedje wil laten horen, de lokale copyshop of Jan die de groetjes aan Marietje wil doen. Waarom is dat zo erg vraag ik me af. Om bij coca cola te blijven, die doen de promotie acties met de cola meisjes toch wel. Nu halen ze dan ook lege flessen op.

  Vind het ook iets te flauw om de belabberde stand van zaken in de wereld op bijvoorbeeld een coca cola te schuiven. Het is een commercieel en goedlopend bedrijf, dat maakt ze niet per definitie verantwoordelijk voor problemen als slechte distributie van AIDS remmers. (We hebben het hier niet over Shell). Hooguit geeft het aan dat de verspreiding van cola lukt, dus politiek over de wereld heen vele steken laat vallen in distributie van noodzakelijkheden als medicatie, voedsel en andere hulpmiddelen.

  En inderdaad, structurele hulp is altijd al te veel van het goede gebleken. Dat kan en mag je hele volkstammen verwijten. Maar Serious Request schenkt er in elk geval wel aandacht aan, doet er tenminste iets mee en brengt zeker iets op gang.

 4. Luuk

  @ CiNNeR: iets is beter dan niets. Helemaal waar, maar het is ook een dooddoener. Bij mij wringt het wanneer de gemeente Eindhoven becijfert dat het winst maakt op het glazen huis. Ergo: zij hoeft komend jaar minder te bezuinigen, met dank aan de aidswezen. Dat is toch een rare gedachte, om maar eens een understatement te gebruiken.

  En voor wat betreft coca cola: Serious Request past naadloos in hun Shake up Christmas campagne. Het gaat coca cola niet om aidswezen. Had het sponsoren van een ski-team (ik noem maar wat) beter in de campagne gepast, hadden ze dat gedaan. Aidswezen zijn een middel, niets meer dan dat. Daar mag Giel wel eens wat kritischer over zijn.

 5. CiNNeR

  @Luuk: Het zou een dooddoener zijn als de politiek met zo’n jaarlijkse actie op de proppen kwam. Voor Giel Beelen is het waarschijnlijk het hoogst haalbare wat in zijn vermogen ligt om te betekenen voor AIDS wezen.

  Verder klinkt het dubieus zoals je het stelt “zij hoeft komend jaar minder te bezuinigen, met dank aan de aidswezen”. Maar in mijn ogen neem je een stap teveel in deze stellingname. Eindhoven heeft namelijk vooral becijferd of deelname aan het Glazen Huis haalbaar is: “De kosten die de gemeente Eindhoven bijdraagt aan het evenement zijn 250.000 euro. 75.000 euro is voor facilitaire zaken, 175.000 wordt aan 3FM betaald voor een bijdrage aan de organisatiekosten. De werkelijke kosten van het evenement zijn veel hoger. Dit bedrag wordt voor het grootste deel betaald door Citydynamiek, de Eindhovense organisatie van evenementen. Het budget van Citydynamiek bestaat uit de opbrengsten van de toeristenbelasting en is bedoeld voor dergelijke evenementen. De horeca en winkeliers dragen ook bij.”

  Dat met name de middenstand voordeel heeft aan de toestroom van publiek en de gemeente daar bij gebaat is, is zeker waar. Maar dat gaat niet over de rug van AIDS wezen, het is de baat die bij zo’n groots evenement komt kijken. Voor elke stad die besluit deel te nemen, waarom zou Eindhoven het dan weigeren? Uit misplaatst verantwoordelijkheidsgevoel? De AIDS wezen zijn immers helemaal niet gebaat als dit evenement geen doorgang kan vinden omdat geen gemeente de schijn tegen wil hebben te profiteren van het evenement.

  Wat betreft coca cola, van begin af aan is duidelijk geweest dat gebruik gemaakt wordt van het feit dat bedrijven naamsbekendheid zoeken. Natuurlijk zou Giel fijn kritisch kunnen zijn tegen elk groot commercieel bedrijf wat bijdraagt. Maar wat hebben de AIDS wezen daar aan eigenlijk? Er wordt minder binnengehaald en de bedrijven hebben geen centje pijn. Lijkt me een waardeloos alternatief.

 6. Luuk

  @ CiNNeR: Noem me ouderwets, maar nergens zie ik het woord ‘belangeloos’ staan.

 7. CiNNeR

  @Luuk: Belangeloos zou zeer mooi zijn, dat ben ik met je eens. Maar je weet het, waar altruïsme bestaat dan ook niet

 8. Debby

  Ik denk dat het het kind geen reet uit maakt hoe en met welke motieven het geld bij elkaar is verzameld als ‘ie maar geholpen word. En je kan ook helemaal niets doen maar of iemand daar bij gebaat is…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft