Papieren agenda’s en goede voornemens

Er is vrij weinig wat ik mis van de middelbare school moet ik bekennen. Behalve dan de schoolagenda. Ok, mijn huiswerk schreef ik er niet bijster vaak in op en afspraken al helemaal niet. Maar je kon er zo lekker in lezen, tekenen, verhalen in schrijven of nog beter, anderen verhalen laten schrijven en van alles erin plakken en bijschuiven. Aan het eind van elk schooljaar puilde de agenda aan alle kanten uit, een afspiegeling van mijn chaotische, slecht georganiseerde karakter en voorliefde voor mooie plaatjes, leuke teksten en rommeltjes.

Schooltijd ging – de goden zij dank – voorbij, de agenda fetisj bleef. Ringbandjes, zodat deze ADHDer ten allen tijden handig de inhoud aan kon passen bij elke ‘nieuwe start’ of ‘geweldig voornemen’. De kaft veranderde evengoed, er zijn al heel wat agenda’s gesloopt om weer een nieuwe van te maken. Alleen afspraken bijhouden he, dat deed ik nog steeds niet erg. Tot de laatste jaren helemaal niet. Zo’n agenda was leuk om mee te prutsen maar daarna .. tja.

Toen kwam de Iphone in mijn tas en vond ik dat ik maar eens heel volwassen daarin mijn afspraken bij moest gaan houden. Zoveel zijn het er inmiddels ook niet, dus dat moest handig te doen zijn. In een soort van word-programma kon ik schrijven tot ik een ons woog en er zitten zelfs handige notitie ‘blaadjes’ in voor to do lijstjes waar ik heel geordend te werk zou kunnen gaan. Sleep dat ding bovendien overal mee naar toe voor noodgevallen, dus altijd alles bij, van afspraken tot boodschappenbriefjes!

Helaas, ook dat werkt niet. Althans, ik doe het gewoon niet. Twitteren, facebooken, surfen, smsen, allemaal prima. Maar de agenda functies gebruiken, het komt niet eens bij me op. Dus schrijf ik nu eigenlijk al tijden werkelijk alles wat onthouden moet op klad blokjes, enveloppen en kassabonnen, waardoor ik overal stapels papiertjes laat slingeren. Die ik natuurlijk meestal niet bekijk of kwijtraak, dus meer dan een hoop rommel levert het niet op.

Enfin, de laatste tijd vergeet ik wel weer erg veel en mijn man raakt licht geschift van al die zooi. Dus bij deze, ik ga weer ouderwets aan de papieren agenda. En deze keer ga ik hem echt, echt echt gebruiken en heus, jawel, zeker georganiseerd raken!

En u, aan de elektronische agenda of toch liever de geur van papier? Of andere goede voornemens?

Comments (8)Previous

Knappe man

Next

Veranderangst

7 Comments

 1. HenK

  De geur van papier doet me niets, maar ik denk er niet over om mijn eigengemaakte papieren agenda te vervangen door een electronische.
  Al was het maar voor het gevoel dat ik krijg bij het terugbladeren in de tijd… en dat gaat ‘iets’ verder terug dan het begin van mijn eerste kennismaking met dit medium.

  Geen kwestie van goed voornemen, de agenda ligt al even klaar voor gebruik. 🙂
  Aan goede voornemens doe ik sowieso niet. Nooit gedaan ook.

  Succes bij het volhouden van jouw goede voornemen, Cindy.
  Misschien helpt het dat je het hier hebt aangekondigd… 😉

  Vriendelijke groet (en een zo gelukkig en gezond mogelijk 2011 toegewenst),
  Henk.

 2. desiree

  Ik koop al een half jaar van te voren een agenda voor het nieuwe jaar.
  Want ik vergeet echt alle afspraken als ik het niet opschrijf in dat wonderboekje/geheugensteun
  houd ik al jaren vol sinds ik een wel erg belangrijke afspraak was vergeten…

 3. CiNNeR

  @HenK: Dat gevoel van terugbladeren klinkt bekend. En idd, een van de redenen dat ik dit voornemen hier heb aangekondigd, stok achter de deur enzo 😉

  Jij ook een gelukkig en gezond 2011 gewenst!!

  @desiree: jij kiest voor de zekere kant, zal proberen je voorbeeld te volgen 🙂

 4. Ik houd het bij een papieren agenda. Waar ik vooral opschrijf wat ik aan vogeltjes, vlinders e.d. zie (mooi naslagwerk wordt het op die manier): de meeste afspraken, boodschappenlijstjes, to-dolijstjes e.d. hangen aan zo’n magnetisch bord naast de keukendeur. Die agenda daar kijk ik meestal namelijk alleen in als ik iets te noteren heb en hoogst zelden om te zien of ik iets te doen heb.

 5. CiNNeR

  @frans: ander doel maar idd, je houdt er mooie en persoonlijke naslagwerken aan over. Zou zo’n bord ook handig vinden, maar we hebben er geen goede plek voor. Alleen plekken buiten zicht of nogal onhandig hangend. Hadden er een op de keukendeur hangen maar die viel zo vaak naar beneden, dat we er mee gestopt zijn. Maar allee, een agenda kan van alles in, dus moet goed gaan 😉

 6. Luuk

  Er gaat niets boven papier – zolang het maar niet in een printer zit, want ik háát mensen die al hun mails uitprinten.

 7. CiNNeR

  @Luuk: ja, dat heb ik ook nooit begrepen Officiële papieren a la, die wil je graag tastbaar in bezit hebben wellicht. Maar verder ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft