Weet wat u eet of alweer achterhaald is

Wie herinnert het zich niet, de reclames ‘melk, de witte motor’. Lachende kinderen en ouderen met witte snorren door het drinken van monsterlijke glazen melk op televisie en in bushokjes, moesten ons overtuigen vooral melk te gaan drinken. Melk was gezond, melk moest, melk paste in ieder gezond dieet. Wie geen melk dronk, was niet helemaal wijs en zou broos en gammel door het leven gaan.

Tot het nieuwe millenium aanbrak. Melk? Neeeeeeeeeeeee!! Melk was vet, onnatuurlijk en uitermate slecht. De reclame moest onmiddelijk gestopt worden, dat zette de mensheid maar aan tot het volgen van überslechte gewoontes. Ieder wijs mens wist voortaan beter, melk moest mager maar liefst nog geschrapt van het menu.

Niet veel later moesten bijna álle melkprodukten in de ban. Met name kaas, puur vergif! Obesitas en dicht geslipte aderen zouden ons ten deel vallen. De hele handel werd snel uit de schijf van vijf gesloopt, we zouden er allemaal maar vroegtijdig aan dood gaan tenslotte. Zuivel mocht, maar mager en met mate.

Gisteren verscheen echter dit in de krant:

Boter, kaas en volle melk zijn misschien niet zo slecht voor onze gezondheid als gedacht. Onderzoek bewijst dat deze vetten onterecht een slechte reputatie hebben en er weinig wetenschappelijk bewijs bestaat dat deze vetten uit het menu moeten geschrapt worden. (…) Verzadigde vetten vervangen door koolhydraten bleek zelfs schadelijker, vooral wanneer meer geraffineerde koolhydraten als zetmeel of suikers werden gebruikt in plaats van vet. (Bron: AD)

What the fuck?!

Wie inmiddels nog weet wat gezond is en wat niet, mag het zeggen. Jaren groene appels voor stralende witte tanden bleken achteraf toch eigenlijk juist het gebit te slopen. En de suikers in fruit even dikmakend als geraffineerde suikers. Welk kwaaltje ook moest er gestopt worden met koffie, inmiddels weten we dat het voor vele kwalen juist weer lekker gezond is een paar kopjes cafeïne tot u te nemen. Noten pasten in elk dieet, tot bleek dat we er massaal te dik van werden. Wist u dat u van overmatig vezelrijk brood helemaal niet zo gezond wordt, u krijgt er vooral kapotte darmen van. En is chocola nu goed voor de bloeddruk of slecht voor het cholesterol?

Een ding is zeker, het is niet waar of het klopt niet en mocht het waarheid zijn, dan is het volgend jaar vast weer achterhaald. Maakt u zich dus vooral niet te druk om uw dieet.

Want stress, dat is nog altijd bewezen slecht …

Comments (10)Previous

Het AD verkoopt Trijntje mee

Next

Geen maatschappijleer voor de kerk

10 Comments

 1. desiree

  Weer wat geleerd.
  De meest vreselijke dingen krijgen we tegenwoordig van eten en zo niet dan wordt het weer de hemel ingeprezen, en inderdaad wat ongezond was is in ene weer gezond en omgekeerd. Las tijdje geleden dat onverzadigde vetten juist goed was tegen alzheimer.
  Toch maar die reuzel oliebollen? 😉
  En inderdaad stress, ik denk dat je met plezier moet eten en niet al te veel moet inzitten wat goed en slecht is, alleen overal waar te voor staat spreekt voor zichzelf dat dat meestal niet het gezondste is.
  Zelf jarenlang gemodderd met voedsel intolerantie.
  Onlangs ontdekt dat ook melkproducten van koeien slecht door me worden verdragen.
  Maar geiten kaas en soya zijn een goed alternatief.
  Ik word ook doodziek van decafe koffie, kan slecht tegen donkerbruin brood en aardappels maar kan wat kruiden betreft heel lekker scherp eten wat ik wil.
  Geen touw op te trekken dus, maar door ondervinding wijzer geworden.
  En daar kan geen adviesbureau tegenop dacht ik zo ;-p

 2. HenK

  Ook hierbij kun je je altijd afvragen: Wie schrijft wat en waarom ?

  Wie betalen de onderzoeken ?
  Welke lobby is nu weer actief ?
  Welk diëet gaat men nu weer promoten ?

  Afwisseling en zelf aanvoelen/merken wat voor jou niet/minder geschikt is, lijkt me een goed advies voor iedereen die geen serieuze medische problemen heeft.

  Stress is inderdaad bewezen slecht en wat stelt het leven voor wanneer je je alles ontzegt wat op de één of andere manier niet goed voor je is ?

  Eet (en drink) smakelijk! 🙂

 3. Luuk

  Ik weet niet hoe de docu heet, maar het gaat over een eeneiige tweeling. De een woont in Engeland, de ander in Australië. De een sport heel veel en eet gezond, de ander doet alles wat god verboden heeft. Op een dag krijgt de ‘ongezonde’ acute hartproblemen. Aders verstopt en zo. Zijn arts komt op het idee de tweelingbroer in te lichten en hem te vragen ook even naar het ziekenhuis te gaan. Wat blijkt: de gezond levende broer blijkt ook totaal dichtgeslibde aders te hebben. Hij moet direct worden opgenomen en geopereerd. Moraal van het verhaal? De ‘aanleg’ (je genen, etc) is het aller belangrijkst. Wat je eet en hoeveel je beweegt, zou wel eens van nihil belang kunnen zijn voor je gezondheid.

 4. @desiree: Ja denk ook dat het nogal individueel kan schelen wat werkt en wat niet. Maar ja, het zou handig zijn als je eens ergens op kan vertrouwen 😉

  @HenK: Idd, ik heb niet nagetrokken of dit onderzoek wellicht gefinancieerd is door de zuivelindustrie. En het is juist wat lastig voor mensen met medische problemen denk ik, die moeten toch iets navolgen. De gezondere mens zal zich er al minder druk om maken, hoop ik tenminste (hoewel, de dieet industrie is niet voor niets zo groot natuurlijk).

  @Luuk: dat is wel een frappant onderzoek ja!

  Moet zeggen dat dieetveranderingen bij mij wel iets voor de gezondheid hebben gedaan, met name het mijden van genoemde zuivel vanwege de vetten. Ik sla dit laatste advies dan maar in de wind. Maar goed, denk ook dat het lang niet zoveel invloed heeft als wij graag willen of hopen.

 5. Was het ook niet zo met spinazie en satesaus? Ik eet gewoon maar groenten voor de lekker en de vitaminen. Vlees zeer weinig, maar dat is omdat ik het zielig vindt. En verder behalve verantwoord gewoon vooral omdat ik of mijn kinderen er trek in hebben!
  Tot nu toe werkt dat prima!

 6. Gewoon naar je lichaam luisteren is vaak het beste. Maar ja, we leven in een maatschappij dat de minister beter voor ons weet wat al dan niet goed is voor ons. Het hangt er alleen maar vanaf welke minister op dat moment aan het woord is. Jarenlang de “schijf van vijf” volgen bleek uiteindelijk ook slecht.

 7. Eet en drink wat je wilt en wat voor jezelf goed voelt. Ik had sowieso al mijn bedenkingen bij al die goede dan wel negatieve adviezen. Ik heb altijd al vermoed, dat er commerciële belangen in het spel waren.

 8. CiNNeR

  @sillyme: dat weet ik niet, wel van spinazie en vis, dat zou niet goed zijn samen (terwijl je het van Iglo nog steeds in een gerechtje kan kopen). Maar idd, don’t fix something that isn’t broken!

  @Terrebel: de zuivel was hetgeen wat slecht zou zijn geweest aan de schijf van vijf en nu wellicht toch zo slecht niet is. Hoewel het Centrum voor de Voeding wel vaker iets vreemds heeft gepromoot. Toen ook eens die flesjes fruit waarvan bleek dat er enorme hoeveelheden suiker in zaten. Op zich is naar je lichaam luisteren een goed advies denk ik. Behalve dat bij sommige mensen het lichaam niet helemaal optimaal werkt en dan zal je toch af gaan op sommige adviezen. Voor die mensen is het hopeloos nog ontwikkelingen te volgen geloof ik.

  @Capt. Corsaire: ja die belangen, die blijven altijd wel ergens opdoemen :/

 9. Ik heb wel genoeg aan de dieetvoorschriften van de transplantatieafdeling, over wat al die (z.g.) wetenschappers verder nog verzinnen, herverzinnen, aan nieuwe inzichten opdoen danwel aan inzichten laten verouderen maak ik me dus totaal niet druk (over wat ze over obesitas te vertellen hebben al helemaal niet: heeft met mijn 57 kilo niet echt betekenis wat mij betreft, dus op dat punt is het voor mij hooguit aanleiding precies te doen wat zij niet willen)

 10. patchwork

  Gewoon letten op wat er qua substantie, tempo en regelmaat UIT je lijf komt nadat je er iets in hebt gepropt, dan weet je vanzelf of het deugde of niet, is mijn credo. Ze kunnen de pot op, ik zweer bij roomboter!
  @frans- en zelfs met roomboter lukt het mij niet om dik te worden, zonder gezondheidsprobleem. 😀 (Denk dat ik peuk moet vervangen door roomboter…)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft