Liever emigreren

Steeds meer mensen verlaten Nederland uit ontevredenheid. Dagelijks verhuizen 305 Nederlanders naar het buitenland. (…) De verwachting is dat het cijfer van 305 in de toekomst toeneemt tot 357 per dag. (Bron)

Gek is dat. In een land waar amper demonstranten op de been te krijgen zijn voor of tegen welk doel dan ook, nemen tussen de 111.000 en 130.000 personen uit onvrede wél de moeite om te emigreren.

Comments (11)Previous

Tanden en kiezen

Next

Herinnering aan Opa Buiswater

11 Comments

 1. En ik zal je vertellen, als ik het geld had en een man die niet persé in Nederland wilde blijven, dan waren het er morgen 307 en een konijn…
  De vraag is waartégen je moet demonstreren, er is geen beginnen aan, ik denk dat iedereen gewoon murw is geworden van al het gedoe. Ik probeer me maar op positieve dingen te richten, mij krijg je alleen op de been voor zaken die me echt na aan het hart liggen. En hoeveel indruk maakt demonstreren op de politiek/maatschappij?

 2. Weglopen voor problemen is voor veel mensen nu eenmaal een stuk makkelijker dan er wat aan doen.

 3. desiree

  Ik wil wel emigreren naar Spanje.
  Nog een werkloze erbij…

 4. CiNNeR

  @Thinkie: mensen zouden kunnen beginnen met meedoen aan demonstraties, petities of andere acties voor zaken die ze belangrijk vinden, voor zichzelf of voor anderen. Die zaken waar veel over geklaagd wordt vanachter de televisie of in de kroeg, op het werk of op andere gemeenschappelijke plekken.

  En demonstreren maakt momenteel alleen maar geen indruk, omdat er amper iemand op komt dagen. Dan zal het geïnterpreteerd worden als ‘zie je wel, het volk geeft er niets om, ze komen hun huis er niet voor uit’. Zou Nederland masaal in opstand komen tegen de dingen waar zeer gezamenlijk onvrede over bestaat, en met enkele honderd duizenden op komen dagen, reken maar dat dat indruk maakt en zelfs een verandering kan brengen.

  En emigreren, dat is pas een hoop geregel. Waarom dan niet eerst eens een actie ondersteunen?

  @Frans: ja blijkbaar. Denk ook dat er veel desinteresse is trouwens. Zolang het geen eigen probleem is, is het er niet.

  @desiree: eerst een bsan, dan emigreren. Anders willen ze je niet 😉

 5. ctje

  Denk niet dat demonsteren helpt, ik dacht paar maanden geleden laat ik es wat van mij horen, tegen een wegvallende subsidie. En raad es, de subsidie is weggevallen. Dacht je dat ze zich hogerop wat aantrekken van de gewone burger. Zonde van mijn tijd dus eigenlijk. Tegelijker tijd word er wel een subsidie verstrekt aan een totaal onnodige herbouwing, wat ooit nog niet eens zo lang geleden is afgebroken word door de volgende gewoon weer opnieuw neergezet. Daar gaat het geld naar toe.

 6. “En emigreren, dat is pas een hoop geregel. Waarom dan niet eerst eens een actie ondersteunen?” Oh, ik teken petities en zo héél af en toe doe ik mee met een protestactie, het is ook niet alleen de politiek waar ik van baal (de problemen die er zijn zijn niet zomaar op te lossen met nationaal beleid of door de politiek, hoe links ik ook ben ik heb niet de illusie dat links daar wel een toverstokje voor heeft al was ik met een linkse coalitie minder ontevreden geweest dan nu) maar vooral ook de verhardde sfeer van de afgelopen tien jaar en de bevolkingsdichtheid, ik snak naar een rust die in Nederland en zeker hier in de Randstad niet te betalen is met een modaal inkomen, voor zover hij er al is. Ik vrees dat de solidariteit met chronisch zieken die er jarenlang was via de WAO een te mooi sprookje was om lang waar te zijn en dat ik die in andere landen ook niet zal aantreffen, maar denk dat ik in bijv. Zweden wel die rust zou kunnen vinden. En het is niet alleen onvrede, er zijn qua natuur/landschap zoveel mooie plekken elders en zoveel gave steden/dorpen/regio’s, die trekken me. Ik denk dat dat ook wel meespeelt voor anderen, er zijn best mooie plekken in Nederland maar als je gaat vergelijken… En de drempel voor emigratie binnen de EU is lager dan vroeger dus er mis minder om mensen tegen te houden.

  Overigens, even de knuppel in het hoenderhok 😉 Demonstreer jij wel eens dan, in optocht achter een spandoek aan, al leuzen schreeuwend? En hoe is dit blog anders dan je onvrede uiten in de kroeg? 😉

 7. CiNNeR

  @ctje: waar was de demonstratie toen dan?

  @Thinkie: Zeker, er zijn mooie plekken in het buitenland die je in Nederland niet kan vinden. Ook de bevolkingsdichtheid is wat lastig iets aan te doen, hoewel je naar Friesland, Groningen of Drenthe zou kunnen verhuizen. De sfeer, daar zeg je wat. Maar stel nu dat die 130.000 mensen die elk jaar emigreren, allemaal waren gebleven en zich zeer sociaal hadden opgesteld. Dat had toch wel een olievlek effect gehad kunnen hebben. Dat is ook mijn punt. Het gaat niet zozeer om jou of mij maar de beweging van relatief grote groepen die iets zouden kunnen bereiken als zij hun blik niet naar buiten zouden richten.

  Enne, zeker heb ik gedemonstreerd toen ik dat nog kon met idd spandoeken en leuzen schreeuwend. En zal het weer gaan doen als ik het op dat tijdstip aan kan. Heb ook dik in de studenten politiek gezeten, ben aspirant lid van verschillende partijen en probeer mee te doen in bepaalde debatten. Je weet wat ik o.a. in de ME wereld heb getracht te doen (nieuwsgroep, ME-pagina’s, ingezonden brieven etc).

  Dit blog is een van de manieren om mijn onvrede te uiten. Piepklein maar goed, elke druppel is er een en heb genoeg meegemaakt met dit log om er toch iets uit te halen.

 8. Als je het zo voorstelt is het een beetje alsof de emigranten een zinkend schip verlaten ipv proberen te hozen. Maar ja in hoeverre is het dan je verantwoordelijkheid om te blijven en er het beste van te maken (wetende dat je met veel inzet wellicht een kleine verbetering kunt bewerkstelligen maar toch ook geen wonderen zult verrichten), als je ook de vrijheid hebt om je biezen te pakken en het elders te proberen? Zeker als je kinderen hebt moet je toch (ook) aan je eigen gezin denken. Het is wel zo dat als je hier dan toch zit, je maar beter kunt proberen er het beste van te maken, voor jezelf en voor anderen.

  Friesland en Drenthe zijn te duur en in Groningen is weinig werk, helaas. Limburg of Gelderland zie ik nog wel gebeuren ooit.

 9. ctje

  in gemeentehuis.

 10. CiNNeR

  @Ctje: Jammer dat het niets heeft opgeleverd. Ik hoop toch dat je het ziet als deze keer niets opgeleverd, het hoeft niet te betekenen dat het nooit helpt.

  @Thinkie: Ik zie het niet zozeer als hozen op een zinkend schip maar mee werken aan de leefomgeving die je zelf wenst te zien. Niet dat alle emigranten klootzakken zijn trouwens en zoals je zelf al zei, er kunnen andere redenen zijn om Nederland te verlaten.

  Het is in mijn ogen vooral frappant hoeveel mensen beter willen, maar blijkbaar zelf hun woorden ook niet opvolgen. Immers zou iedereen dat wel doen, dan zou de maatschappij er toch lichtelijk anders uitzien. Dat hoeft niet eens zozeer in politiek opzicht te zijn maar kan ook in kleine dingen zitten. Ontzettend dom voorbeeld: vroeger leerden we dat bij drukte je mensen eerst naar buiten liet gaan en dan de mensen die naar binnen wilden aan de beurt waren. Inmiddels doet iedereen maar wat met ellebogen en gelichte pootjes erop en er aan. Lachwekkend wellicht maar stel je voor dat iedereen zich weer ouderwets aan dat soort ongeschreven regels zou houden. Hoeveel vrolijker zou het gros van de mensen dan in en uit openbaar verroer stappen en vrolijker de dag beginnen?

  Om maar aan te geven, als iedereen die beter of anders wil er in enige mate moeite voor zou doen, zou er veel te bereiken zijn. Dan is massaal naar het buitenland vertrekken en de boel maar achter laten alsof het een zinkend schip betreft, toch best jammer.

  (Sprry als ik niet zo duidelijk ben. Tweede deel wortelkanaal behandeling gehad en nogal last van napijn)

 11. Inderdaad, het in- en uitstappen, vaak gaat het wel goed gelukkig maar inderdaad lang niet altijd. En dat is nou net het soort dingen dat in sommige andere landen wel/vaker goed gedaan wordt…
  En nog zoiets, mensen die erlangs willen en dat niet vragen maar je opzij duwen, en dat zijn net zo goed bejaarden die toch echt anders opgevoed zullen zijn ooit.
  Je bent duidelijk hoor, sterkte ermee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft