Is CiNNeR een ouwbollige theemuts?

Wij hebben een jong hondje. Een jong hondje wat best al veel geleerd heeft maar nog best wat te leren over heeft, in de pubertijd zit en soms eens de nodige vergissing maakt. Zoals plotseling een fietspad oprennen, want dat doen hondjes nu eenmaal. Op mijn beurt doe ik op zo’n moment alles wat mogelijk is om hem zo snel als gaat weer op de stoep te krijgen. Tot mijn verbazing is er echter nog geen fietser of bromfietser geweest die ook maar de geringste neiging vertoonde af te remmen. Men rijdt gewoon zo hard mogelijk door alsof men verwacht dat de hond vanzelf wel in ijle lucht zal oplossen. Als zo’n fietser of snorfietser al reageert, is het hooguit – zonder vaart te minderen natuurlijk – het hoofd keren om me even grondig uit te schelden. Dat het niet tot ongelukken is gekomen, is puur mazzel ende geluk.

Persoonlijk begrijp ik niet waar dat gedrag vandaan komt. Als ik een hond het fietspad op zie rennen waar ik toevallig rij, voel ik nooit de neiging er over heen te willen rijden maar rem zo snel mogelijk af en/of maak een omtrekkende beweging. Sterker, als ik langs een stoep rij waar kleine kindertjes of hondjes rondhuppelen, ga ik als vanzelf alvast langzamer rijden. Gewoon, voor het geval dat.

Is dit maar een lullig voorbeeldje en zo vaak vindt het niet plaats. Maar Nederland hangt tegenwoordig aan elkaar vast van dit soort flauwe reacties en kleine onbeschoftheden. Had je vroeger de ongeschreven regel dat je iedereen naar buiten laat, voor je zelf naar binnen stapt, is het tegenwoordig mode om met behulp van ellebogen en boodschappentassen te proberen met zestien tegelijk zowel naar binnen als naar buiten te dringen. Mensen zetten hun fietsen lukraak tegen andere fietsen aan zodat minstens de helft van de mensen niet normaal meer weg kan komen. Voetgangers lijken steeds vaker van een psychologisch spelletje te houden, kijken wie er uit gaat wijken als de stoep te klein is om elkaar te kunnen passeren. Springt het licht op groen, let je natuurlijk niet meer op of er nog iemand op het zebrapad kachelt maar trap je onmiddelijk op GAS! En hoeveel mensen nemen bij het afrekenen hun telefoon op, alsof de kassa medewerkster volslagen onbelangrijk is?

Zou de maatschappij niet een stukje gezelliger worden als mensen alleen al wat aandacht zouden hebben voor dit soort simpele omgangsvormen en piepkleine vriendelijkheden? Of ben ik een ouwbollige theemuts aan het worden?

Comments (10)Previous

Herinnering aan Opa Buiswater

Next

Maar je ziet er niet ziek uit: de lepeltheorie

10 Comments

 1. Nee hoor, hier in de wijk is een centraal fietspad waar iedereen overheen gaat: kinderen, scholieren, forensen, ouderen, mensen met honden, joggers, wandelaars, bakfietsers, scootmobielen, mensen met boodschappentassen, kinderwagens, rollators etc. dus ik ben altijd voorzichtig. Vind het juist leuk dat iedereen hier op straat is. En het kan hier ook. In de binnenstad zag je nooit kinderen, bijvoorbeeld ๐Ÿ™

 2. Wat is de mannelijke vorm van “een oubollige theemuts”? Dat ben ik dan namelijk.

 3. Cisca

  Ik ben blij dat ik tenminste niet meer de enige ben die zo oudbollig denkt.Moet altijd denken aan Herman van Veen met het nummer Opzij opzij opzij. En plak daar dan zelf aan vast, ikke ike ik en de rest kan stikke.Maak het zelf vaak mee dat ik met mijn rollator uitgekafferd wordt omdat ik kennelijk teveel ruimte inneem of te langgzaam ben. JAJA
  @ Frans een jonge theeleuter??? misschien

 4. ctje

  ik stop wel voor hondjes hoor.

 5. HenK

  Misschien kan de Theemuts de opvolger worden van de mattenklopper van het Simplistisch Verbond.
  Als symbool van alles wat je graag terug zag keren uit voorbije tijden.

  Omdat de theemuts bij ons nog dagelijks op tafel staat… ga ik dan eindelijk ook een keer “met m’n tijd mee”. ๐Ÿ™‚
  En mocht de kou nog even aanhouden, dan kunnen de theemutsen ook aan het modebeeld worden toegevoegd…
  Zou een theemuts trouwens wel mogen in de bus ? ๐Ÿ˜‰

  Off topic ? Dat valt wel mee, toch…
  Met vriendelijke groet,
  Henk.

 6. CiNNeR

  @peet: waar woon je, dan verhuizen we daar naar toe! ๐Ÿ˜‰

  @Frans: Tegenwoordig maken we geen sekse onderscheid meer in woorden dacht ik, dus dat zal ook een oubollige theemuts zijn ๐Ÿ˜‰

  @Ciska: doen alsof je een toeval krijgt, dan rent iedereen zo hard mogelijk weg waarschijnlijk ๐Ÿ˜‰

  @HenK: tja, toch was de mattenklopper een mooier symbool dan de theemuts vrees ik. Misschien moeten we het simplistisch verbond terug in het leven vragen/roepen ๐Ÿ˜‰

 7. desiree

  Helemaal duidelijk, ook ik behoor tot de oubollige theemutsen ;-p

 8. CiNNeR

  En ik lust geeneens thee ๐Ÿ˜‰

 9. Dat verhaal van jou is mij uit het hart gegrepen, CiN. Ondanks mijn heldhaftige pseudoniem ben ook ik een oubollige theemuts, terwijl ik alleen maar koffie drink.

 10. CiNNeR

  Capt. Corsaire en een lichte mate van oubolligheid combineert juist erg charmant als je het mij vraagt. Zelfs als je alleen koffie drinkt ๐Ÿ˜‰

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft