Kieper de chronisch zieke maar de afgrond in ..

Zorg betaalt groot deel overschrijding zelfkopte het financieel dagblad gisteren optimistisch.”Patiënten hoeven niet te vrezen voor een hogere eigen bijdrage aan de gezondheidszorg of een forse ingreep in het verzekerde basispakket aan voorzieningen. De overschrijding van de begroting van het ministerie – oplopend van ruim € 1 mrd dit jaar naar ongeveer € 2,5 mrd in 2016 – wordt opnieuw voor een groot deel goedgemaakt door de groepen die ze veroorzaakt hebben: de huisartsen en de medisch specialisten.”

Blijkbaar is het financieel dagblad (fd) zeer slecht op de hoogte van de bezuinigingen die chronisch zieken en gehandicapten al jaar na jaar hebben moeten incasseren en het feit dat deze groep elk jaar weer bovenaan stond én dit jaar staat wat betreft koopkrachtverlies. En blijkbaar kunnen ze plots verdomd slecht rekenen daar. Van de twee miljard aan begrotingstekort wordt namelijk maar liefst één miljard weggehaald bij het persoonsgebonden budget (pgb). Verder gaat er gesneden worden in elke tegemoetkoming die een chronisch zieke maar kan krijgen – en dat waren al compensatieregelingen vanwege eerdere bezuinigingen – en wordt er opnieuw bezuinigd op de geestelijke gezondheidszorg en fysiotherapie.

Overigens gaat het hier om geheel nieuwe maatregelen. De reeds beloofde verhoging van het eigen risico met veertig euro in 2012 staat nog steeds als een huis, de bezuinigingen en aanpassingen in de AWBZ eveneens. Ook de gemeentes zitten nog in de race, zij gaan massaal bezuinigen op de WMO en dus de chronisch zieke en gehandicapte. De scootmobiel moet plaats maken voor gezamenlijk vervoer en (zelf betaalde) geraniums achter de ramen, hulp en zorg worden nog meer geminimaliseerd, tegemoetkomingen afgeschaft en eigen bijdragen ingesteld of verhoogd.

Je zou denken dat er een golf van verontwaardiging los zou barsten dat chronisch zieken en gehandicapten inmiddels compleet de afgrond in gestort worden. Maar welnee, de media zorgt ervoor dat alles toch maar weer positief in de oren klinkt zodat u met een gerust hart kan gaan slapen…

Comments (10)Previous

Het UWV kan (niet) goochelen

Next

Echt lente

10 Comments

 1. Terrebel

  Werkelijk onvoorstelbaar wat dit asociale kabinet allemaal bekokstoofd! Deenige groep burgers die men ontziet zijn de inkomens van twee maal modaal en hoger. Toevallig (?) zitten alle ministers in die categorie.

 2. Cisca

  Tja, eerdere bezuinigingen maakten mij zeer kwaad en strijdbaar. Ook hier is de rek eruit En dan helemaal dus. Kwaad en strijdbaar worden doe ik niet meer. Kost teveel energie. Zo murw wordt een mens dus. En dat vind ik eigenlijk nog erger dan dan al die maatregelen. Ik besef nu eigenlijk helemaal tot in de vezels hoe ik geestelijk aan het overleven ben. Het werkt kennelijk dus echt. Mensen steeds uitknijpen en wel zo dat de levendigheid er uit gaat
  Cisca

 3. Die verontwaardiging is er beslist. Ik vind het een schande wat dit kabinet stilletjes op de dag voor koniginnedag heeft goedgekeurd aan maatregelen die allemaal de chronisch zieken en gehandicapten treffen.
  Maar – Bakellende 1 – 9 heeft mij reeds geleerd dat verzet zinloos is en Ruttes club doet daar niet voor onder. Wat zij in het hoofd hebben, voeren zij uit. Ongeacht protesten of statistieken of onderzoeksrapporten die voor geheel tegengestelde maatregelen pleiten.
  Ik denk dus knarsetandend “we zullen het wel zien”…

 4. HenK

  Een golf van verontwaardiging ?
  Het is alweer 20 jaar geleden dat een kwart miljoen mensen naar het Malieveld gingen om, tevergeefs, “Handen af van de WAO” te scanderen.
  Solidariteit is iets van vroeger.
  Dit is een geweldig land… voor wie jong, goed opgeleid, flexibel en gezond is… voor wie ‘financiëel onafhankelijk” is.
  Wie niet in die categorieën valt, moet vooral NIET kijken naar hoe het hier was, maar hoe het in een aantal andere landen gesteld is… en dankbaar zijn voor datgene wat hier beschikbaar is.

  Met een beetje geluk stelt de regering voor iedereen die getroffen wordt door de bezuinigingen een houtje beschikbaar… om op te bijten (voor zover mogelijk met de slecht onderhouden gebitten).

  Ik hoop dat mijn partij, ook zonder Agnes Kant, op z’n minst een stevig tegengeluid zal (blijven) laten horen. Van andere partijen verwacht ik, helaas, steeds minder…

 5. CiNNeR

  @Terrebel: Heel VVD allemaal idd. Die durven te beweren dat ze heel sociaal bewogen zijn.

  @Cisca: blijkbaar werkt dat, al vind ik het griezelig om te lezen.

  @Wolf: (sorry, je was vast komen te zitten in mijn filter, vandaar dat je reactie een dagje later kwam): Misschien is dat juist wel zonde, dat er een overheersende gedachte bestaat dat protest toch niet werkt dus het niet meer geprobeerd wordt en de verontwaardiging niet zo gehoord. Al ben ik blij te horen dat het toch wel verontwaardiging opwekt.

  @HenK: Zag vandaag dat de SP er een motie doorheeft tegen stopwatch verpleging. Maar over bezuinigingen hoor ik ze vrij weinig (nog).

 6. ctje

  elk jaar denk je erger kan niet, maar zowaar elk jaar kan het weer erger.

 7. Ik zal denkelijk ook aan het bezuinigen moeten. Ik denk dat ik om dat te verwezenlijken de tarieven voor het invullen van belastingpapieren e.d. maar eens ga verdubbelen. (volgens de laatste regeringen is het verschuiven van de lasten naar anderen tenslotte bezuinigen).

  Alleen jammer dat ik er zoveel gratis doe voor mensen die het nog iets moeilijker hebben dan ik: twee keer niks is nog steeds niks.

 8. CiNNeR

  @Frans: als je echt volgens de laatste regeringen te werk wil gaan, zou je het welzijnswerk laten voor wat het is en iedereen vette rekeningen sturen. Liefst pas achteraf. Je loopt dan wel het risico de belastingdienst op je nek te krijgen wegens bijverdienste. het is niet voor alle groepen mensen de bedoeling dat ze zichzelf redden.

 9. “als je echt volgens de laatste regeringen te werk wil gaan, zou je het welzijnswerk laten voor wat het is en iedereen vette rekeningen sturen”. Zo asociaal ben ík niet.

 10. @Frans: gelukkig niet, zo asociaal is onze overheid inmiddels wel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft