Jumbo = hoog cholesterol

Wil je niet met boodschappen heel Roosendaal door zeulen, ben je in onze wijk afhankelijk van de enige Supermarkt die in de wijde omtrek te bekennen is. Lange tijd was dat niet de goedkoopste maar verder zeer prettige Super de Boer. Tot twee maanden geleden de Super veranderde in een Jumbo. Daar moesten we heel blij van worden. Het zou vele malen goedkoper zijn, het personeel zou ter plekke uit elkaar vallen van opperste vriendelijkheid en service gerichtheid – en ik vond ze al zo aardig – én ze hadden het voor elkaar gekregen om bijna tweemaal zoveel keuze aan producten op dezelfde vierkante meters te krijgen. Reden genoeg voor een vreugdedansje nietwaar?

Niet waar. Het mag dan een relatief goedkope supermarkt zijn, dat is de kwaliteit van producten niet bepaald ten goede gekomen. Het lijkt wel of alle smaken gebaseerd zijn op vet en alles waar vet in zit, drijft er dan ook meteen in. Slavinken die toch al niet al te mager behoren te zijn, worden na het braden gewoonweg keihard en smakeloos van de lading vet in het gehakt maar ook de ‘magere’ achterham is plots verre van mager. En zelfs een gezonde bak sla wordt verknalt met enorme ladingen spekjes, kaas en slasausjes op basis van vooral veel olie. Dat zou nog niet zo’n ramp hoeven te zijn, als er nog wat magere alternatieven over zouden zijn. Maar ondanks een verdubbeling van het assortiment, is het aanbod van magere producten nogal erm .. magertjes dus. Zo is er een prachtige ‘versbalie’ met beleg waar gewoon geen enkel mager belegsoort te vinden is. Hetzelfde gaat op voor het stukje vlees, waar zelfs de biefstuk en de kip goed voorzien zijn van vetaders. En het extra mager gehakt niet te vergeten, waar bij het bakken van 300 gram een grote theekop vet kwam boven drijven. Zuivelproducten zijn er in ‘vet’ en ‘erg vet’, niet alleen de magere varianten zijn verdwenen maar ook de ‘halfvol’ is in rook opgegaan. Zelfs in het assortiment olie, boter en andere vetten lijkt het devies: de slechter vet de beter. Olijfolie hebben ze blijkbaar nog nooit van gehoord.

Waar is dan nog wel zoveel keus in dat het assortiment, ondanks bovenstaande verschraling, verdubbeld is geraakt? Tja. De versbalie kent wel zes soorten salami, zeven varianten gebraden gehakt en ik weet niet hoeveel stapels volvette kaas. Ze hebben een enorm aanbod aan soorten bier en wijn. Koekjes, snoepjes, gebakjes en broodjes. Zakjes en pakjes. Blikken en potjes. Knabbels en nootjes. Van alles wat de frituur in kan. Volvette zuivelproducten zijn in werkelijk elk merk en smaakje verkrijgbaar. Drie kasten(!) zijn volgepakt met varianten ijs en waarschijnlijk is er geen pizza in Nederland die de Jumbo niet in het aanbod heeft zitten.

En opvallend veel tijdschriften en boeken met ‘gezonde recepten’.

Nee, ik ben niet direct een gezondheidsfreak. Maar probeer wel door voedsel mijn cholesterol goed te houden, zodat ik niet aan de medicijnen hoef. Vrees dat volgende week de uitslag van mijn laatste checkup me zal vertellen dat ik maar moet uitwijken naar de Albert Heyn een flink stuk verderop.

Update: Alsof ze mijn log lezen! Vandaag was er zomaar mager beleg en mager vlees te vinden. Dat geeft de burger moed zullen we maar zeggen ..

Comments (20)Previous

De belastingdienst is op vakantie

Next

Kleine eendjes worden groot

20 Comments

 1. ctje

  Wij gaan ook elke week naar jumbo, gelukkig hebben ze mijn producten wel.

  In zuivelvak zou het denk ik wat meer kunnen, want daar kon ik niks vinden wat ik hebben wilde aan light producten. Dus ik kwam zonder wat lekker thuis uit het zuivelvak.

 2. CiNNeR

  @ctje: verder ben je wel tevreden denk ik? Er zit volgens mij ook nog wel verschil tussen de ene en de andere Jumbo. Een grote Jumbo in de stad is een stuk beter.

 3. Ik ben nog nooit bij een Jumbo geweest: die zit met een paar tassen boodschappen toch echt niet op loopafstand voor mij. Mijn gebruikelijke supermarkt (Poiesz, een regionaal bekende keten) heeft gelukkig wel voldoende aanbod in echt gezond en zelfs een behoorlijke keuze op het gebied van biologische produkten (ik vind dat nog steeds een rare aanduiding: hoe willen ze een krop sla of een rund níet biologisch maken? ze bedoelen waarschijnlijk biologisch verantwoord geteeld/gefokt/groot gebracht) en zelfs vegetarisch “vlees”. En dat op nog niet de helft van de oppervlakte van de Jumbo. Jouw verhaal geeft mij ook geen aanleiding te gaan kijken of die grotere oppervlakte hier misschien wel tot wat meer keuze leidt(ik moet ook op mijn cholesterol letten) .

 4. Gewoon je beklag doen, je wensen kenbaar maken bij de Jumbo manager, als het een beetje een ‘goede’ supermarkt is en er ook meer mensen hun wensen omtrent het assortiment kenbaar maken, dan komen de juiste producten vanzelf weer in de schappen

 5. Ctje

  Ja wij zijn heel te vreden. Net heerlijke rauwkost zonder saus gekocht.
  Hier is verder genoeg magers te krijgen. Lijkt me dat jiullie jumbo niet zo goed is als de onze.

 6. Nou is de Albert Heijn wél heel gezond bezig én tracht milieubewust te zijn én dan heb je meteen wat extra beweging én je krijgt er momenteel leuke dierenplaatjes om te sparen!!
  Overigens is mij gebleken dat brieven [emails] schrijven, kan helpen. Aan het hoofdkantoor, maar misschien ook wel gewoon aan de filiaalleider.
  Proberen kan geen kwaad, toch?

 7. CiNNeR

  Inmiddels een update geplaatst, er is enig verandering gekomen!

  @Frans: ja, afstand is toch niet onbelangrijk voor ons. Al heb ik een snorfiets maar daar kan ik niet eindeloos boodschappen tassen aan hangen (of ik kan dan niet meer goed rijden, het is maar hoe je het bekijkt). En idd, biologisch is ook een rare aanduiding als je het mij vraagt. Hoewel, als je ziet wat er tegenwoordig in een stukje vlee sgepropt zit, ga je je serieus afvragen hoe ‘natuurlijk’ het nog is.

  @Daan: de Jumbo gaat er zelfs prat op dat je alles wat je ‘mist’ kan doorgeven en het dan zeker weten in de winkel terecht komt. Toen ik echter enkele verzoeken ging doen, werd meteen gezegd dat het weinig kans had. Wacht het maar even af ..

  Ctje: misschien omdat het een relatief ‘kleine’ winkel is bij ons. De grote Jumbo in de stad kent weer andere nadelen. Daar rekende een kennis meer dan 50 euro boodschappen af en vroeg nog aan de cassiere of ze de krat bier achterop de kar had afgerekend. Ze zei van wel, maar zodra hij door de kassa kwam, werd hij aangesproken door de bewaking. Blijkbaar was de krat toch niet afgerekend. De kennis legde alles uit – ooggetuigen beaamden het verhaal(!) – en wilde meteen alsnog betalen maar dat ging niet door. De bewaking heeft hem (met de wel betaalde boodschappen) afgeleverd bij de politie. Die nog nooit zoiets hadden meegemaakt, iemand die zijn best doet om te betalen maar als dief bij de politie wordt neergeplant. De kennis mocht dan ook meteen naar huis en er werd geen proces verbaal opgemaakt. Jumbo wilde de kennis verder een winkelverbod opleggen, maar de kennis doet er heus uit zichzelf nooit meer boodschappen na dit wezenloze incident.

  @Wolf: als ik lopend bij de AH boodschappen zou moeten doen, kom ik niet meer thuis. Fietsen kan ik niet. Dus de extra beweging loopt wel los 😉

  Ben idd aan het proberen enkele producten in de winkel te krijgen. De cassiere had weinig hoop maar je kan niet weten ..

 8. CiNNeR

  Frappant trouwens, het personeel is welgeteld een week blij geweest met de nieuwe werkgever en toen was de lol er al vanaf. Blijkbaar worden er lukraak op het laatste moment vakanties ingetrokken, vrije dagen verschoven en gerommeld met pauzes. De servicegerichtheid begint daarmee ook aardig af te nemen natuurlijk

 9. ctje

  WAUW dat vind ik asso van Jumbo wat ze deden bij die kennis 🙁

  Hier gaat prima, wij hebben een giga grote jumbo en tot nu toe nog geen problemen. Personeel is vriendelijk. Als er kortingen zijn en we hebben geen bon of we weten nergens van, dan wijze ze ons er vriendelijk op dat er korting is. Mevr er is korting heeft u de bon, euhnhh nee, nou dan krijg u die van ons, scheelt toch 15 euro voor u.

  Heuhhhh.

  Enige minpuntje was, ze hadden een kleurwedstrijd maar niemand wist wat je winnen kon. Tot op heden ben ik er nooit achter gekomen.

 10. Sekreet

  Gezond eten is duurder; dan halen ze natuurlijk nooit die claim dat ze veel goedkoper zijn…

 11. CiNNeR

  @ctje: LOL Uk had niet gewonnen dus 😉

  @Sekreet: ja zou goed kunnen. De marges op gezond zullen wel niet al te groot zijn in vergelijking met eigen spul.

 12. DaSilva

  Wij hebben een kleinere Jumbo met een redelijk tot goed assortiment,in feite mogen wij al in onze handen klappen dat wij in dat kleine rot-dorpje van ons zo’n supermarkt hebben…
  Nu scheelt het misschien ook wel dat we de eigenaar en het personeel allemaal kennen dus mocht er wat aan de service haperen dan zijn ze zwaar de klos.:)
  De eigenaar doet ook regelmatig mee aan leuke acties zoals snoep leveren bij evenementen, bloemetjes uitdelen bij jubilea kortom, wij hebben niets te klagen.
  Maar kom je dan bij de Aldi een stukje verderop, daar kan ik het personeel wel afschieten!

 13. CiNNeR

  @DaSilva: Bij ‘onze’ Jumbo gaan bijna alle vertrouwde mensen weg solliciteren. Komt niet meer helemaal goed geloof ik ..

 14. Met een AH, Emté, C1000 en Lidl in de buurt zijn wij in Rijen goed bediend. Gek dat Roosendaal, tenminste jouw wijk, het alleen met één supermarkt moet doen. Overnames hebben vaak met bezuinigingen van doen, het is helaas niet anders. Als er een AH vlakbij was, had je de Appie-app kunnen gebruiken, vandaag voor het eerst gedaan.

 15. Naar mijn ervaring biedt de Jumbo een heel ruim assortiment, waarbij je prima kunt kiezen voor zowel gemaksvoedsel als zelfmaak. Dat is wat mij betreft meteen het cruciale verschil. Zelfmaak biedt je de keuze om zowel volstrekt gezonde als ongezonde gerechten te maken terwijl kant-en-klaar je in een ongezond keurslijf dwingt van hulpstoffen, transvetten, gebrek aan vitamines en mineralen en suiker. En teveel zout, als je dat als risicofactor ziet.

  Wat probeert een gemiddelde supermarkt ons vooral te verkopen? Sla er de reclamefolders maar op na. Natuurlijk, een kilo hamburgers of kipfilet tegen afbraakprijsjes maar vooral ook zoetigheid voor bij de koffie, op brood, als ontbijt of als tussendoortje. Soms ook fruit maar groente is altijd een sluitpost die zo goed als niets kost. Daar weten de tuinders, die soms geld moeten toeleggen, alles van.

  Je hebt gelijk dat je vet uit bio-industrievlees beter kunt beperken. Het is vergeven van de meervoudig onverzadigde vetzuren omdat de arme beesten waar dat vlees van geproduceerd wordt op een dieet van soja en mais zijn gezet in plaats van op gras. Die overmaat aan linolzuur, die je al ruimschoots via je bak- braad- en boterhamvetjes binnenkrijgt, zorgt voor ontstekingen die je cholesterol aanzetten ter bestrijding.

  Het is maar hoe je het bekijkt en waar je voor kiest. Ik denk dat je bij de Jumbo een tamelijk gezond voedingspatroon bij elkaar kunt sprokkelen maar ook een notoir ongezond winkelwagentje kunt samenstellen. Lokale verschillen in beschikbaar assortiment kunnen natuurlijk een rol spelen maar dan nog.

 16. CiNNeR

  @Casaspider: Ja, de wijk enorm gegroeid maar er is geen winkelruimte bij gekomen helaas. De Appie app is leuk idd, hoewel ik mijn weg zo ook al kan vinden

  @Metabool: Zaken als mager zuivel, mager vlees of mager beleg of olijfolie zie ik niet als kant-en-klaar moet ik zeggen (en het aanbod verse groente is nogal beperkt). Denk dat de lokale verschillen en het formaat van de supermarkt een grote rol spelen. Een mega Jumbo in de stad heeft wel gewoon goede keuzes erbij maar hier is dat helaas niet Zelfs het personeel klaagt er over inmiddels en doen zelf ergens anders boodschappen Zegt wel genoeg Hopelijk verandert het nog, als er voldoende mensen klagen. Tot die tijd toch maar af en toe verder weg voor de boodschappen

  • Nee, inderdaad, basiswaren zijn geen kant-en-klaar, ook al zijn het ontvette producten. Zelf geloof ik niet in die vetfobie en prefereer volle melkproducten. Integendeel, ik geloof dat kwalen als overgewicht, diabetes en hartziekte eerder in de hand gewerkt worden door geraffineerd voedsel en dat een beetje eerlijk, natuurlijk vet echt geen kwaad kan, in combinatie met volkoren en ander volwaardig voedsel. Helemaal met je eens dat je wel de keuzevrijheid moet hebben.

 17. CiNNeR

  @Metabool: als je gemiddeld gezond bent, zal het niet zoveel kwaad kunnen Maar door kiezen voor mager, heb ik mijn cholesterol van te hoog in orde gekregen Dan bedoel ik trouwens niet light producten ofzo, gewoon de magere soorten basis zoals kip, biefstuk, kalkoen in plaats van half om half gehakt, sausijs etc. Niet overdreven gezond of geheel vet vrij , dat lijkt mij ook niet gezond

 18. Luuk

  Ach ja, Roosendaal. Dan vraag je er ook wel een beetje om, toch? (-;

 19. De Jumbo is de slechtste nog niet, maar inderdaad niet de goedkoopste. Het kan je op vele producten zo maar meer dan 50% meer kosten op basis producten in vergelijking van de Euro-Shopper merk van de ah. Die is zelfs goedkoper is dan de Lidl 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft