Blijf van mijn oma af!!

“Lieverd, ik wilde je wat vertellen” hoorde ik mijn oma zeggen op ons antwoord apparaat. Dus belde ik haar later op de dag terug. In de verwachting dat ze misschien gevallen was, er een nieuwe bewoner in haar zorghuis was komen wonen of ze een leuk idee had. Maar nee, niets van dat al. Ze belde om te vertellen dat een mevrouw geprobeerd had haar scootmobiel af te nemen en een mijnheer er voor had gezorgd dat ze geen thuishulp meer krijgt. Haar thuishulp had vanochtend al met tranen afscheid genomen zonder een koekblikje af te stoffen, ze moest per direct weg. Mijn oma had de halve dag zitten huilen.

Erm?

De scootmobiel was een apart verhaal. In Almere zijn ze bezig met het instellen van zogenoemde ‘leen scootmobielen’. Met een verwijzing van de huisarts kan je naar een zorginstelling in de buurt om een scootmobiel uit de fietsenstalling te halen en een dagje op stap te gaan. Mijn oma kan vanwege twee kunstheupen, een kunstknie en de mooie leeftijd van 87 niet best lopen en heeft al vijftien jaar een eigen scootmobiel van de gemeente. Die gemeente besloot nu plots dat het een uitmuntend idee zou zijn haar scootmobiel bij mijn oma’s voordeur weg te halen en in de fietsenstalling te plaatsen. Hij bleef dan wel van mijn oma, maar ook anderen zouden hem kunnen lenen. Wilde ze de scootmobiel dan zelf gebruiken, moest ze hem maar even ‘reserveren’. Mijn oma vond dat een naar idee. De fietsenstalling is te ver weg, daar kan ze zonder scootmobiel niet komen(!). Bovendien is haar toestand nogal wisselend, waardoor het zeer handig is dat ze bij elke goede bui in haar scootmobiel kan klimmen en zeer onhandig als ze zou moeten reserveren. Kwiek vroeg ze of dat niet anders kon, als ze er voor zou betalen bijvoorbeeld. En tee dee hee, dat kon ineens wél. Dertig eurootjes per maand neertellen, dan mag de scootmobiel in haar gebruik blijven. Nog kwieker merkte mijn oma op dat dertig euro best veel is voor iemand met alleen AOW. En tee dee hee, wellicht is het vaste bedrag per maand bij nader inzien iets lager. De mevrouw gaat het allemaal toch maar uitzoeken. Alsmede de taxivergoeding. Want als ze een scootmobiel kan rijden, zou ze plots geen taxi nodig hebben als ze naar het ziekenhuis moet. Maar dat is niet zeker. Mijn oma ziet het met wantrouwen tegemoet en heeft het gevoel dat ze binnenkort de deur niet meer meer uit zal kunnen.

Het verhaal met de thuiszorg is nog absurder. Ze kreeg vier juli een brief in verband met de veranderingen per 1 juli(!?). De brief stond vol met alle mogelijke zorgpakketten die in Almere te krijgen zijn. En vertelde mijn oma ongevraagd dat ze ‘moest’ kiezen voor een Persoonsgebonden Budget (PGB) omdat dat ‘het meest geschikt’ zou zijn voor haar en haar hulpvraag (vier uur hulp in de week). Of ze dat tijdig wilde regelen en aanvragen, want door haar gedwongen ‘verkozen’ overstap van thuishulp in natura naar PGB, werd per 1 juli de thuishulp ingetrokken. De zorgcoördinator van de zorginstelling waar ze woont, was ook flabbergasted maar in plaats van even te helpen een en ander recht te breien, besloot ze dan maar een PGB voor mijn oma aan te gaan vragen. Met de mededeling dat zo’n aanvraag minimaal zeven weken duurt dus ze die periode in elk geval geen hulp krijgt. Wat het allemaal in zou gaan houden, niemand kon het haar vertellen.

Mijn oma had geen idee wat een PGB is, wil ook helemaal niet zelf haar zorg gaan inkopen en begrijp er allemaal niets van. Een blik op de site ‘Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling‘ en de wetenschap dat zo’n PGB – als het al toegekend zou worden – per 1 januari 2012 alweer opgeheven zou worden, doet mij vermoeden dat er gewoon een blunder is gemaakt door een of andere mongool ambtenaar. Jammer dat al die verzorgers die haar zouden moeten helpen, gewoon vrolijk mee blunderen. Maar goed, het houdt me van de straat zullen we maar denken.

Nu maar hopen dat ik niet alleen de veranderingen teruggedraaid krijg, maar het ook voor elkaar kan boksen dat ze op korte termijn weer thuishulp kan krijgen. Het liefst dezelfde hulp die ze al had. Inderdaad, ik ben optimistisch gestemd vandaag.

 

 

Comments (14)Previous

Graspop Metal Meeting 2011/Sunparks

Next

Blijf van mijn oma af; watteuh?

14 Comments

 1. Je wordt er toch gewoon agressief van, van dat gesol met afhankelijke, oude mensen… Ik hoop dat het allemaal goed komt met je arme oma.

 2. ton

  Fijn hè, die marktwerking! Ongelooflijk, zoals er met zorgbehoeftigen wordt omgegaan.

 3. Het kan toch haast niet anders of bij de volgende verkiezingen gaan Nederlanders massaal stemmen voor partijen die wél sociaal durven te zijn. Dus geen CDA meer, geen VVD en zéker geen PVV want die roept en beloofd alleen maar dingen. Die “partij” is er alleen voor Hen & Ingrid. Behalve wanneer Henk & Ingrid oud zijn, gehandicapt, minder verdienen dan tweemaal modaal, allochtoon zijn of studeren…

 4. GRRRRRRRR!!!!

 5. Ergens in dit land zit een zwaar gestoord persoon idiote dingen te verzinnen die dan door minstens zo gestoorde personen nog uitgevoerd worden ook geloof ik.

 6. Cisca

  Ik vrees dat dit verhaal 1 van de voorlopers is van wat op grote schaal gaat gebeuren.Vorig jaar had ik ook zo iets dergelijks aan de hand. Mijn huishoudelijke hulp (zorg in narura) mocht ook ineens niet meer komen. Gelukkig is de thuiszorgverlener wel en uit goed hout gesneden instituut. Die hingen bij mij en voor mij bij de gemeente aan de bel. Want de WMO (gemeente) bepaalt welke/goedkoopste zorg verleend mag worden. Alpha hulp is goedkoper en werd mij met terugwerkende kracht opgedrongen. En of ik ook maar even 4 weken onterechte zorg in matura zelf wilde betalen!!! Enfin, na veel gepraat van mij en de thuiszorg werd toch de zorg in natura weer gehandhaafd.Moet je je dus voorstellen wat er bij mensen gebeurt die niet zo mondig of helemaal alleen zijn!!!!!!Ik schrok nog het meest wat het geestelijk met mij deed.Kennelijk gaat de rek er ongemerkt helemaal uit als je alles zo moet bewijzen en bevechten zoals hier in mijn gemeente.En ook bij de WIA. Dan komt ineens bovendrijven dat je aan het overleven bent en dat zoiets er enorm geestelijk inhakt. Dat vond/vind ik eigenlijk heel griezelig. Want zo was ik vroeger niet

 7. desiree

  Jeutje wat een gedonder is dat toch!
  Je gaat toch niet iemand zijn scootmobiel afpakken? Of zijn zorg?
  Wat the fuck is er na de verkiezingen in hemelsnaam gebeurd???
  Toch echt van de gekke hoor, zwaar schandalig!
  Gekker kan het niet meer worden lijkt het wel maar ik houd mijn hart eerlijk gezegd zwaar vast :-s
  Ik ben ietsjes minder optimistisch vrees ik…

 8. Luuk

  Brieven van overheidsinstanties aan bejaarden: altijd een com-ple-te ramp. Mijn moeder is 80 en elke brief van de overheid jaagt haar op de kast. Ambtenarentaal, ze begrijpt er niets van. En terecht, want ze doen het er om. Lange zinnen waaraan geen touw is vast te knopen. In dergelijke brieven (meestal vier kantjes minimaal) wordt eerst vermeld waarop zij allemaal recht heeft als een bepaalde dienst niet binnen de gestelde termijn is geleverd (ISO-gelul, 3,5 kantje lang). Pas in de laatste alinea staat dan dat ze haar balkon komen verven. Dat is alles. Stelletje rukkers. Echt, woest word ik ervan.

 9. CiNNeR

  @Laurent: ik probeer mijn agressie toch maar binnen te houden, anders kom ik helemaal nergens voor haar. Maar de stoom kwam wel even uit mijn oren ja

  @ton: ik was al nooit voor marktwerking in de zorg, onder andere vanwege dit soort taferelen idd 🙁

  @Terrebel: dat moet ik nog maar zien, dat mensen werkelijk anders gaan stemmen. Het lijkt wel alsof mensen politiek en dagelijkse problemen geheel los van elkaar zien ofzo

  @Thinkie: idd!!

  @Frans54: sterker, het zijn meer zwaar gestoorde personen!

  @Ciska: ik verwacht dat het bij mijn oma ook eigenlijk gaat om goedkoper en nog goedkoper. Vind het wel logisch dat de rek eruit gaat door dat soort procedures en gevechten. Weet nog dat ik zes maal moest komen voor een en dezelfde WAO keuring bij een erg vervelende keuringsarts die telkens iets anders bedacht om vooral geen grond voor WAO te hoeven verlenen. Dingen als ‘uw arts doet het verkeerd’, uw ziekte bestaat niet’, u had nooit moeten gaan werken’?? Verder dreef hij zwaar de spot met het overlijden van mijn moeder een week eerder(!!) en gedroeg zich heel onbeschoft. Na het eerste gesprek kwam ik compleet overstuur en huilend thuis, de volgende gesprekken is mijn man meegegaan om dat wat beter te laten verlopen. Nu nog breekt het zweet me uit als er een brief van het UWV in de brievenbus zit. Terwijl ik doorgaans prima ssertief ben en niet bang uitgevallen. Maar je bent zo afhankelijk van die mensen en moet je alles maar aan laten leunen of vechten voor de meest simpele dingetjes, dan gaat de rek er absoluut uit!

  @desiree: na de verkiezingen kreeg ‘het volk’ waar om gevraagd is, marktwerking en een houding van ‘val kapot’:( Ik ben na vandaag overigens ook ietsje minder optimistisch, al is er in de instelling wel meteen een en ander in gang gezet om alles uit te zoeken.

  @Luuk: precies!! Deze brief ook, vier pagina’s vol afkortingen en mogelijkheden die ze niet kan krijgen en een verwijzing naar het PGB zonder dat er bij staat wat dat is, hoe dat moet gaan en waarom dat zo is.

  Overigens is bellen met de ‘Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling, servicepunt Z’ ook geen pretje.

 10. HenK

  Wanneer ik zoiets lees, denk ik:
  Zou er soms ook nog iemand uitrekenen, wat dit soort maatregelen mogelijk gaan doen met de levensverwachting van de meest kwetsbaren onder ons ?
  Zeker wanneer je het combineert met het ‘bespreekbaarder maken’ van euthanasie…

  En zou je dat dan nazi-praktijken anno 2011 mogen noemen ?
  Ambtenaren die uitrekenen hoe(veel) er bespaard kan worden… zonder rekening te houden met wat ze hun medemensen aandoen.
  Volgens het principe: “Befehl ist Befehl”. Er moet nu eenmaal bezuinigd worden en waar kan dat zonder al te veel economische gevolgen en onrust.
  Zonder scootmobiel kunnen de ‘ouwetjes’ zelfs de straat niet meer op om te protesteren en velen hebben ook nog de neiging om ‘hun’ overheid te vertrouwen en gezagsgetrouw te zijn…

  Deze gedachten gecombineerd met de beelden en uitspraken van met vakantie, pardon reces, gaande politici… laat ik die zin maar niet afmaken.

  Cindy, ik hoop voor jou en je oma dat je optimisme terecht was, maar heb er zelf een hard hoofd in.
  In ieder geval sterkte toegewenst bij wat je onderneemt om de situatie terug te draaien.
  Met vriendelijke groet,
  Henk.

 11. @HenK: sterker nog: ook met scootmobiel komen de meesten niet echt ver en als dan de taxivergoeding/vervoersvoorziening ook nog even afgepakt wordt hoeven ze zich al helemaal geen zorgen meer te maken over tienduizenden bejaarden en gehandicapten op het Malieveld/stadhuisplein.

 12. CiNNeR

  @HenK: nazi praktijken gaat me iets ver maar goed, de geschetste gedachtengang klopt wel aardig vrees ik. Verder zal mijn oma sowieso niet snel op het malieveld gaan staan/zitten, welke vergoedingen ze ook zou krijgen. Wat je zegt, ontzag voor de dokter en de politiek. (Hoewel, de dokter is ze vrij stevig tegen gelukkig)

 13. ctje

  wauw worden zulke mensen ook nog betaald??? Stelletje eikels.

 14. CiNNeR

  @ctje: Ja, die worden hier voor betaald ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft