Blijf van mijn oma af; watteuh?

Introductie: mijn oma heeft na de zelfdoding van haar zoon (mijn vader) in januari 2009 een indicatie gekregen voor een zelfstandige woonruimte binnen een instelling. Zeg maar een aanleunwoning waarbij ze gebruik kan maken van het gezondheidscentrum, enige begeleiding, gezamenlijke maaltijden en mogelijkheden voor dagbesteding  (spelletjesmiddagen, lezingen, gespreksgroep en dat soort activiteiten). Ze woont daar sinds februari 2009. Omdat ze zelfstandig woont, had ze tot nog toe recht op hulp in de huishouding voor 4 uur in de week.

Anderhalf uur bellen in verband met het intrekken van huishoudelijke hulp voor mijn oma leverde het volgende verwarrende verhaal op:

DMO (Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling) Gemeente Servicepunt Z: “Uw moeder (nee, mijn oma) gaat binnenkort verhuizen naar een zorginstelling (nee, daar woont ze al twee en half jaar) en dus is haar indicatie veranderd. Ow, ze woont daar al lange tijd? In dat geval zijn de regels veranderd (dat gaat rap). Haar indicatie is gewoon ingetrokken, dus moet ze een PGB (Persoons Gebonden Budget) aanvragen. Waarom haar indicatie is ingetrokken? Nou dat leg ik u net uit, uw moeder (nee nee, mijn oma) gaat in de toekomst verhuizen naar een zorginstelling (erm, daar woont ze dus echt al twee en half jaar). Of nou ja, in elk geval heeft uw moeder (mijn oma!) een indicatie voor de instelling waar ze blijkbaar al woont. De instelling zorgt voor huishoudelijke hulp, dus heeft uw moeder (WTF) geen recht op een voorziening van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Ik begrijp niet waarom u belt, uw oma heeft 9 mei jongstleden al de afwijzing ontvangen? U zegt, geen brief gehad? Ow wacht, de aanvraag was 9 mei binnen. Ja inderdaad, dat was keurig op tijd. Maar wij staan in ons recht hoor mevrouw, de oude indicatie van uw moeder (laat maar!) liep tot 2 juli en 29 juni hebben wij de afwijzing verstuurd. Geen tijd meer om de juiste aanvragen te doen nee. Uw moeder (mijn oma!!!!) moest er om huilen? Och dat is heel naar. Maar wij hebben het juist afgehandeld. Wij hadden tot 2 juli de tijd om af te wijzen en dat hebben we eind juni dus op tijd gedaan nietwaar. U begrijpt nog steeds niet waarom de indicatie van uw eh .. oma is afgewezen? Ik leg het toch allemaal heel duidelijk uit. Nou weet u wat, momentje, dan verbind ik u door met iemand anders.”

“Goedemiddag. U begrijpt niet waarom uw moeder geen PGB krijgt? (Zucht!!) Ow uw oma? En ze wil geen PGB? Ow ik zie het, ze krijgt geen huishoudelijke hulp meer. Ja maar uw moeder (OMG!) heeft een ZZP (Zorg Zwaarte Pakket) in haar indicatie staan, omdat ze binnenkort naar een zorginstelling gaat verhuizen (tssssssssss) . Daar zit huishoudelijke hulp in opgenomen, vanuit de instelling zelf. Dus dan heeft uw oma geen recht meer op WMO. Dat zou dubbelop zijn (aha). Maar u kunt gewoon al een alfahulp inhuren hoor, want het PGB wordt met terugwerkende kracht verstrekt. Wat zegt u nu, als het budget leeg is worden er geen PGB’s meer verstrekt? Waar haalt u dat nou vandaan? (Nou, nieuws kijken wellicht). Och nou, dat wist ik niet. Wat vervelend. En het PGB gaat op de schop, nou dat is vast niet waar hoor mevrouw. Ow, ook doorlopend in het nieuws? Nou ja, daar weten wij niets van. U kunt ook in bezwaar gaan tegen de afwijzing natuurlijk. Al bent u eigenlijk te laat, want de afwijzing is van 9 mei dit jaar. Wat? Och u heeft gelijk, de afwijzing is van 29 juni. Nou dan kunt u gerust in bezwaar. Nee inderdaad, dat bezwaar wordt afgewezen en dan bent u acht weken verder. Niets opgeschoten dan nee. Nou ja, misschien toch geen goed advies. (???!!!) U kunt dan beter de ZZP in laten trekken. Nee dan mag ze niet op de instelling blijven wonen nee. Och misschien ook niet zo’n goed advies dan (Mijn hemel, wat voor mensen zitten daar in hemelsnaam?!!). Nou ja, in elk geval kunnen wij niets voor uw moeder (woeaah!!) doen. U moet maar bij de zorginstelling informeren. ”

De zorginstelling was een stuk vriendelijker maar gaf een heel ander – minstens zo verwarrend – verhaal. De eerste verzorgster die ik sprak, gaf aan dat mijn oma een zwarte werkster zou kunnen huren. Dat is 25 euro voor twee uur per week. Dat dat in feite geen oplossing is vanuit een zorginstelling gaf ze ruiterlijk toe, maar ze had dan ook helemaal nergens verstand van (?!). De tweede verzorgster wist iets meer. Dat wil zeggen, net zoveel als ik. Ze wist te vertellen dat mijn oma een ZZP Pa1 heeft (PA geeft zwaarte van zorg aan), waar geen huishoudelijke hulp in zit. Waarom de indicatie WMO huishoudelijke hulp dan geweigerd is, begreep ze ook niets van. Het zou toch een fout van de gemeente kunnen zijn, maar hoe ze dat moet uitzoeken, wilde ze van mij weten. Een optie is wel om een alfahulp voor mijn oma in te huren. Maar uit het niets krijgt ze dan plots twee uur per week minder huishoudelijke hulp. En de zorginstelling wil de alfahulp dit jaar niet aanvragen, omdat zij zeker weten dat de PGB’s al opgesoupeerd zijn en dus niet toegekend zal worden(!). Bovendien zou het 1 januari 2012 weer ingetrokken worden. En wie moet dan de rekening betalen? Dus had men gewoon helemaal niets gedaan en wist men nu eigenlijk niet welke actie te ondernemen. Nogal bizar droeg ook zij de optie aan om de indicatie die haar het recht op de woning geeft, in te laten trekken. Om na uitleg mijnerzijds te concluderen dat dat wel een erg beroerde oplossing zou zijn. Uiteindelijk kreeg ik de toezegging dat er een zorgmanager bijgehaald gaat worden, die er hopelijk wel iets meer verstand van heeft. Daar hoor ik binnenkort van terug.

Mijn oma kreeg van een van de verzorgsters vervolgens de optimistische mededeling dat zij het met mijn hulp deze week nog allemaal zouden regelen en oplossen. Nogal kort door de bocht als je bovenstaande leest, we zijn immers eigenlijk alleen nog maar verder van huis dan de dag er voor. Verder had ze van de directrice te horen gekregen dat vrijwel alle bewoners dit probleem hebben en ‘ze ‘ het voor iedereen aan het oplossen zijn. Lijkt me stug, had ik niet gebeld was er op aangeven van mijn oma absoluut niets gebeurd duidelijk. Ondertussen had mijn tante gemaild naar de gemeente met dezelfde vraag waarom de indicatie van mijn oma is ingetrokken. Zij kreeg snel een totaal absurd antwoord. Namelijk dat het zomaar zou kunnen dat de gemeente een fout heeft gemaakt met de indicatie stelling. Maar dat men pas weet of dat zo is, als de fout opgespoord zou worden. Men spoort de fout niet op, dus kan niet met zekerheid gezegd worden of er een fout is gemaakt. (Ja, werkelijk!!).

Enfin ..

Het komt heus allemaal wel goed hoor …

Uiteindelijk …

Ooit ..

Wordt vervolgd ….

Comments (8)Previous

Blijf van mijn oma af!!

Next

Blijf van mijn oma af; Update 1

8 Comments

 1. Dat verschillende medewerkers van de instelling het niet kunnen volgen daar kan ik me nog iets bij voorstellen. Die krijgen vanuit Den Haag ook van alles vaak totaal onverwacht en zonder enige tijd voor onderzoek van de alweer veranderde regels en zonder overgangsperiode op hun bordje gedonderd en moeten er dan maar mee redden.

  Datzelfde geldt trouwens voor veel ambtenaren van gemeentelijke afdelingen die hier over gaan, maar aangezien die het enige punt vormen waar de burger de juiste informatie kan (zou moeten kunnen) krijgen zou het wel handig zijn als die zich na weer een wijziging per omgaande goed inlezen en zonodig navragen hoe iets precies bedoeld is en uitgevoerd moet worden alvorens mensen de stuipen op het lijf te jagen. Ik krijg sterk de indruk dat die ambtenaren vaak maar doen wat zij denken dat de bedoeling is en de moed hebben opgegeven zich in alle wijzigingen te verdiepen (en de wil om zich te bekommeren om de gevolgen die het voor de betrokken mensen – die in hun taal cliënten heten en dus in het kader van “de klant is koning” best met wat respect behandeld mogen worden) lijkt eveneens bij velen inmiddels totaal verdwenen)

  • Oh, dat die instellingen zo slecht op de hoogte zijn kon ook nog wel eens veroorzaakt worden doordat men in Den Haag denkt dat ze geen belanghebbende zijn, zij vragen immers geen vergoedingen of voorzieningen aan (tenminste: niet voor zichzelf) dus waarom zouden ze van de regels op de hoogte moeten zijn nietwaar? 🙁

 2. christinA eijkhout

  Het wordt hier echt hoe langer hoe gekker.

 3. Ik herhaal: GRRRRRRRRRR!!!!!!

 4. desiree

  Ik vrees het ergste, dit wordt een hele diepe put :-s
  Veel liefs voor oma toegewenst in deze bizarre tijden, ook al kan ze daar niet zo veel mee…

 5. CiNNeR

  @Frans: helemaal met je eens. De werkdruk in de zorginstelling is duidelijk ook nog eens veel te hoog. Maar wat je zegt, men zou wel wat moeite mogen doen om zich enigszins te informeren op het moment dat er problemen ontstaan.

  @christinA: in FOCUS is het anders nog veel en veel gekker las ik bij je. Geen idee waar dit heen moet zo…

  @Rhinkie: kort maar krachtig

  @desiree: met mijn oma komt het wel in orde. We hebben tijdelijk een oplossing gekregen en verder blijf ik net zo lang vervelend doen tot er iets is geregeld. Maar het geeft wel aan hoe ‘we’ met mensen omgaan.

 6. Cisca

  Uhm, als ik dit zo lees word ik een beetje wild. Krijg de neiging om te gaan gooien en enorm te schrijven. Dit is een totale gekte die tot conclusie geeft dat het toch allemaal eigenlijk de schuld van client zelf is.De hulp die hier toen ineens niet meer mocht komen had nog een ander verhaal. Zij werkte 4 uur per week bij een man van 98 jaar die nog zelfstandig woont en licht dementerend is. De man kreeg ineens nog maar 2 uur huishoudelijke hulp per week. Reden?? Hij deelde het huis met een nog inwonende zoon die zelf de handen uit de mouwen moet steken.De zoon is 75 jaar oud. Blind en zit in een rolstoel!!!!!!!!!Het kwam uiteindelijk wel weer goed maar vader en zoon hadden gessetelijk een knap beroerde tijd. De hulp is in haar eigen tijd maar de extra uren blijven werken zonder betaling. Tot na 3 maanden weer de 4 uur per week toegekend werden

 7. CiNNeR

  @Ciska: ja dat soort verhalen heb ik ook vaker gehoord. Wel erg lief van de hulp dat die is blijven komen, voor veel mensen niet erg haalbaar om dat te doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft