Aan de schandpaal

“Tot een taakstraf veroordeelden moeten tijdens hun werkzaamheden voortaan een hesje dragen met de tekst ‘Werkt voor de samenleving’ en het logo van Reclassering Nederland. (…) Het is volgens Van Gennip zeker niet de bedoeling om de taakgestraften met de hesjes aan de schandpaal te nagelen.” Bron

Men wil veroordeelden niet te kakken zetten hoor, welnee! Men wil de samenleving laten zien dat mensen die iets verkeerds hebben gedaan ‘ook tot andere dingen in staat zijn’. Dat deze mensen verplicht zijn die ‘andere dingen’ te doen – het heet tenslotte niet voor niets ‘taakstraf’ nietwaar – en we dat allemaal weten, laten we maar buiten beschouwing.

Moet bekennen dat ik het een totaal achterlijk idee vindt. Vooral omdat het hier niet alleen gaat om tuig van de richel en/of rottige misdaden. Je kan ook een taakstraf opgelegd krijgen als je lopende boetes voor zwartrijden niet hebt betaald of er één wietplantje teveel in de tuin stond. Zaken die mensen over het algemeen niet direct als misdaad zouden betitelen of als ernstig ervaren, maar dat staat er niet bij vermeld op het opzichtige hesje waar net zo goed op zou kunnen staan ‘ik ben fout’ of ‘de rechter heeft me veroordeelt, nu mag u ook’.

Bovendien kan Van Gennip wel stellen dat het niet de bedoeling is veroordeelden aan de schandpaal te nagelen, dat effect zal het wel degelijk hebben. Zo’n weinig modieus hesje valt al op en het logo van de reclassering geeft toch te denken. Dat zit nu eenmaal in de mens. En wat gebeurd er als je op zaterdag in een zorgwinkel bent neergezet om je taakstraf te vervullen en je familie, collega of baas toevallig binnen komt wandelen?

Dan krijgt de zin ‘hij/zij is ook tot andere dingen in staat’ plots een heel andere betekenis, vermoed ik zomaar.

 

 

Comments (17)Previous

Blijf van mijn oma af, de uitkomst

Next

Druk, druk, druk

17 Comments

 1. De bescherming van de persoonlijke levenssfeer is in Nederland wat aan slijtage onderhevig. Ook het alleen vermelden van initialen van vermoedelijke daders (in ieder geval zolang ze nog niet veroordeelt zijn) wordt steeds meer eerder uitzondering dan regel.

 2. Zou iedere religie e.d. nog een aparte kleur krijgen 😉

 3. DaSilva

  Compleet van de pot gerukt!
  Stel je voor dat je kind zo rond oud en nieuw wat vuurwerk afsteekt en met zo’n achterlijk hesje rond moet hobbelen.
  Ik, als ouder zijnde zou het niet toelaten, dan maar een boete!

 4. @Frans: Ja Je ziet tegenwoordig zelfs steeds vaker dat alles met naam en toenaam genoemd wordt zolang iemand verdacht is, om later plots ‘beschermd’ te worden met afkortingen, initialen en het zwarte balkje. Dan is het nut wel verkeken natuurlijk.

  @Henk: neuh, de schandpaal is voldoende waarschijnlijk.

  @DaSilva: weet niet of je daarmee met een boete weg komt eigenlijk?

 5. Heel tegenstrijdig: ondertussen blijkt er mee op aandrang van de commissie bescherming persoonsgegevens gewerkt te worden aan een wet die straffen tot 25.000 euro in het vooruitzicht stelt als je het waagt een foto van de inbreker in je huis te publiceren op b.v. internet.

 6. Debby

  Vind het wel een goed idee. Als straf niet eng genoeg is om niet de fout in te gaan maar wel herkent worden door tante Carla, denk ik dat het wel een hoop misstappen voorkomt. En ja ehh je boetes niet betalen is gewoon fout. Niet moeilijk overdoen. Dan maar 5 uur borden wassen in het verpleeghuis. Het is geen moord nee. Maar daar ga je voor de gevangenis in. Heb bij HALT gewerkt. En daar was voor winkel diefstal bijvoorbeel de straf om in die winkel schoon te maken waar je gejat had. Heb een boel huilende meiden gehad die zich zo schaamde voor hun vriendinnen dat ze zworen nooit meer zo iets stoms te doen, . @Dasilva en vertelde dat doordat die boete mamma betaalde maakte dat zij nooit nagedacht hadden over de consequenties van hun daden want alles is toch op gelost na betaling. Ruzie thuis met Ma komt vaak genoeg voor dus een boze ma en een week geen zakgeld is normaal. Net als denken dat alles dus is op te lossen met geld, wat bij mamma op de rug groeit. Heb er in 4 jaar tijd maar 5 of 6 terug zien komen.

  Ik vraag me overigens wel af hoe we nu het verschil zien tussen een oranje hesja van de taakstraf en het oranje hesje van Freek de Vuilnisman die gewoon ziijn geld verdient. Een logo zie ik minder snel dan de kleur oranje…

 7. Luuk

  Ik begrijp er niets meer van. Taakstraffers worden aan de schandpaal genageld, maar een filmpje van een inbreker op youtube zetten (wie is deze man die mijn complete inboedel jatte?) mag niet.

 8. Van Gennip roept wel meer.
  Nog zien dat het gaat gebeuren – die hesjes kosten geld, en dat is niet overal meer overvloedig voorradig.
  Taakgestraften die het geen reet kan schelen, zal het ook mét hesje nog steeds geen reet kunnen schelen.
  Taakgestraften die het wél kan schelen, hebben zo’n hesje niet nodig.

 9. DaSilva

  @Debby ik heb niets tegen een taakstraf maar alles tegen dat hesje.
  Mijn zoon heeft ooit een taakstraf gehad, die heb ik hem met alle plezier van de wereld laten ondergaan.
  Heb je wel eens nagedacht over die mensen in dat verzorgingstehuis hoe die ineens tegen die ‘vrijwilligers’ aan gaan kijken?

 10. DaSilva

  @DaSilva: weet niet of je daarmee met een boete weg komt eigenlijk?

  Ik heb ook geen flauw idee @CiNNeR

 11. CiNNeR

  @Frans
  @Luuk: ja ik zag het. Met het verschil dat foto’s van inbrekers plaatsen zou kunnen zorgen dat mensen voor eigen rechter spelen en/of de verkeerde aanzien voor een inbreker. Toch, eigenaardig dat bij de een privacy hoog in het vaandel staat en in een ander geval absoluut niet.

  @Debby: ik dacht nu niet meteen aan angst herkend te worden door tante Carla. Wat als je 35 bent, een misstapje begaan hebt en je wordt herkend? Door je werkgever, collegae, door klanten/cliënten of andere omgeving met een bepaalde functie in je leven. Dat kan even meer consequenties hebben dan een weekje geen zakgeld en een boze moeder.

  En sommige misstappen kunnen je makkelijk overkomen. Bijvoorbeeld vrienden van mij hadden enkele wietplanten in de tuin staan voor eigen gebruik. De politie was al eens langs geweest, geen probleem want het waren vier planten en dat mag je in je tuin hebben. De agent dronk een kop koffie en vertrok weer. Vervolgens haalden ze enige tijd later de planten binnen om te oogsten. Buren die niet blij waren met de planten (en sowieso nergens blij mee waren maar goed), seinden onmiddellijk de politie in. Die kwam weer langs. Nu was er plots wel een probleem, je mag namelijk maar x gram wiet in huis hebben en de planten (gewogen met stengels, blad en al) overschreden die norm. Ze hadden de planten stukje bij beetje binnen moeten halen blijkbaar. Onze gemeente was al bezig de coffeeshops te verbannen en dit stel vormde een prima kans om een voorbeeld te stellen. Zij kregen ieder een flink aantal uren taakstraf.

  Zonder slechte bedoelingen een misstap gemaakt. Reken maar dat ze die fout nooit meer zullen maken. Netjes hebben ze hun taakstraf vervuld. Wat nu als ze de hesjes hadden moeten dragen? Het is hier aardig ons kent ons, dat had enorme problemen opgeleverd voor met name hun werk. Was in mijn ogen weinig fair geweest.

  Ook DaSilva heeft wel een punt. In het verzorgingshuis van mijn oma lopen ze weg met de leuke vrijwilligers die er tijdelijk rondlopen. Komen ze met zo’n hesje binnen, zullen ze plots heel anders er op reageren (angstig want wat heeft diegene dan gedaan, verontwaardigd want waarom is hun leegplek proeftuin voor delinquenten)

  Over het hesje: Er komt niet alleen groot een logo op maar ook de mededeling ‘werkt voor de samenleving’. Als je toevallig iemand met een hesje ziet, zal je er wellicht weinig van denken. Als je iemand herkent, dan valt het je gerust enorm op.

 12. Debby

  Ik zou niet weten waarom je angstig moet zijn voor mensen met dat hesje. Ze hebben juist een regeltje overtreden. Het is geen moordenaar het zijn aleen maar mensen die iets stoms hebben gedaan, lichte overtredingen. En waarom zouden andere niet mogen weten wat je uit vreet? Je doet toch ook stomme dingen als je het zover laat komen? Als je dat niet wil moet je gewoon doen. En wat betreft je vrienden, lullig. En zeker lullig dat oom agent tijdens de koffie niet even de volledige regels heeft gemompeld.

  Over foto’s en filmjes plaatsen van inbrekers ben ik keihard. De klootzak die in het huis van mijn zusje heeft ingebroken (terwijl zij lag te slapen) mag wat mij betreft net zo bang op straat zijn als mijn zus is in haar eigen huis is. Alleen is hij bang herkent te worden en dat openbaar is dat hij een eikel is die inbreekt. Zij is bang dat er weer iemand inbreekt en haar nu ook verkracht of vermoord.

 13. @Debbie: “Ik zou niet weten waarom je angstig moet zijn voor mensen met dat hesje. Ze hebben juist een regeltje overtreden. ” Er is niet bekend welk regeltje en een van de regeltjes waarvoor bij overtreding een taakstraf kan worden gegeven is (winkel)diefstal. Hoe veilig denk je dat m.n. ouderen hun bezittingen zullen vinden/zich zullen voelen met iemand die zich mogelijk met zulke zaken bezighoud op de afdeling?

 14. Debby

  @frans, Nu weten ze van niets maar kan het dus wel gebeuren. Ik weet liever dat er een dief in mijn omgeving is. Zal ik hem niet verleiden ook. Bovendien staan taakstraffers (onder toezicht, want de afdelingshoofd weet wel wat íe gedaan heeft) in de spoelkeuken en naast de lopende band waar aardappelpuree op bordjes gekwakt wordt niet bij mensen aan hun bed. Er wordt overigens echt wel gekeken welke straf bij welke overtreding past. De kat niet op het spek binden he?.

  Vertel oma zowieso nu maar gewoon dat ze haar horloges goed moeten opbergen omdat er nogal eens gestolen door het gewone personeel, de vakantiekrachten van 17 de scholieren die daar verplicht hun maatschappelijke stage lopen of de bezoeker die zomaar naar binnen kan.

 15. @Debbie: ik vind het ook prima dat b.v. die ouderen weten dat ze op hun spullen moeten passen(en dat het niet persé mensen in zo’n hesje hoeven te zijn waar ze voor op moeten passen daar heb je helemaal gelijk in), daar ging het mij echter niet om. En daar is dat hesje niet voor nodig. Waar het mij om ging is dat jij stelde dat er geen reden voor angst was, het was immers maar “een regeltje” dat was overtreden. Ik wilde slechts illustreren dat wel of geen reden voor angst toch wel een kwestie was van de situatie en van welk regeltje werd overtreden.En dat verteld dat hesje nou net niet.

  Iemand die een taakstraf kreeg omdat hij afval op straat gooide zou mij ook geen angst inboezemen, als het was wegens gebrek aan respect voor andermans eigendom dan kan ik mij enig gevoel van angst / voorzichtigheidbij sommige mensen juist prima voor stellen.

 16. @Debbie: Dat er geen angst hoeft te zijn, wil niet zeggen dat de angst er dus niet is. Zeker onder ouderen heerst nu eenmaal wat sneller angst. Het zien van mensen met zo’n hesje, mensen waar ‘iets mee is’ kan een ongemakkelijk gevoel oproepen en zal dat nu eenmaal doen. Of je nu een zorgwinkel, bibliotheek of rolstoelcentrale inloopt en geholpen zal worden door iemand met zo’n hesje aan of koffie geserveerd krijgt in de eetzaal van het verzorgingscentrum.

  Bovendien schepen we anderen er maar makkelijk mee op zo. Mijn oma woont in een aanleunwoning en eet elke dag in de gezamenlijke eetzaal. Daar gaat ze ook heen voor lezingen, spelletjesmiddagen, bingo en meer. Het is belangrijk dat ze elke dag warm kan eten maar veel belangrijker is de sociale functie van het geheel. De bewoners vinden het eigenlijk best al vervelend dat er maatschappelijk stage gelopen wordt. Niet omdat de jongeren niet aardig zijn maar omdat ze voortdurend nieuwe gezichten zien en geen benul hebben wie er thuis hoort en wie niet en wie wat doet. (Tevens het idee dat elke jongere naar binnen kan wandelen en je als bewoner niet weet of die jongere er thuis hoort of niet). Ook mensen met een taakstraf worden daar soms weggezet. Krijgen die mensen zo’n duidelijk hesje aan, is dat niet bepaald bevorderend voor een prettige, rustige en veilige omgeving. En het is toch geen proeftuin, voor die mensen is het een plek om te wonen en leven.

  De discussie geeft overigens wel aan dat er wel degelijk een schandpaal functie aan zit.

  Over video’s online zetten, ik zeg niet dat ik er tegen ben maar geef aan waarom daar privacy beschermd wordt. Persoonlijk vind ik het een moeilijke kwestie. Sommige video’s en foto’s zijn nogal onduidelijk, dan loop je het risico dat mensen de verkeerde persoon aan zien voor de dader en dat lijkt me weinig prettig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft