Bewijs maar dat u dat niet gedaan heeft?

In 2007 kocht ik een computer die ik binnen dertig dagen geheel afbetaalde. Wat ik niet wist, was dat ik vervolgens een doorlopend krediet van 1250 euro er bij cadeau kreeg. Nooit een overzicht van gezien ook, ik ontving alleen nog wat reclame. We kwamen er achter bij de eerste BKR check voor de hypotheek.

Al tel ik voor de hypotheek helemaal niet mee, zijn we getrouwd en een hypotheekverstrekker houdt natuurlijk niet zo van geregistreerde kredieten. Dus belde ik een rondje, verstuurde de maatschappij netjes een aantal brieven dat het saldo op nul stond, niets verrekend hoefde en de hele handel was opgezegd. Tegelijkertijd werd het krediet meteen afgemeld bij de BKR.  Alle bewijzen gingen voor de zekerheid richting het bureau wat de acceptatie verzorgt voor de hypotheekverstrekker en deze ging rap akkoord. Iedereen blij. Even alle stukken door de molen halen en we konden aan de slag.

Toch niet. Na een week kwam men op de acceptatie terug. Men wilde bewijs van aflossing van het niet gebruikte krediet. Tja, erm .. hoe kan ik dat bewijzen? Dat wist men daar ook niet, het interesseerde ze ook weinig hoe ik dat ging doen, als ik het maar deed. Er werd drie dagen druk gebeld en gefaxt tussen hypotheker, acceptant en ondergetekende maar toen hadden we ook wat, er werd alsnog geaccepteerd. Nog maar enkele dagen en dan zou alles officieel goedgekeurd en afgerond zijn. Opnieuw hoera!

Toch niet. Na ruim een week kwam men wéér terug op de acceptatie! Nu wilde men bewijs dat ik het krediet werkelijk niet had gebruikt. Hoe ik dát dan moest gaan bewijzen, wisten ze alweer niet. Maar ik moest en zou bewijs leveren. Waarom? Misschien had ik het krediet toch gebruikt, geld geleend van familie of vrienden om het af te betalen en dan had ik maar mooi stiekem een ongeregistreerde schuld en wie weet hoeveel betalingsproblemen dat in de toekomst op zou gaan leveren. Bewijzen dat ik geen geld van familie of vrienden had geleend was ook voldoende. Pardon?!  Zal ik gelijk even bewijzen dat ik <i>geen</i> gok verslaving heb of iets?

Het duurde bijna anderhalve week bellen, schrijven, rondvragen, verklaringen op schrift afgeven en behoorlijk, behoorlijk gestrest raken. Het kon toch niet bestaan dat een hypotheek geweigerd werd omdat ik niet zou kunnen bewijzen dat ik niet stiekem van familie geld leen? De hypotheker verzekerde me dat de hypotheek zeker rond zou komen. Maar het voorbehoud van financiering moest inmiddels verlengd worden en we hadden al twee keer eerder een feestje gevierd dat alles rond was, we durfden er niet zo op te vertrouwen. Uit pure armoede overlegde ik het saldo van mijn spaarrekening, in de hoop te kunnen laten zien dat ik geen geld van familie of vrienden nodig had gehad, zou ik het krediet wel gebruikt hebben. Dat leek de zaken nog erger te maken. Men wilde daarop precies weten hoe ik aan het spaarsaldo was gekomen?! Wij waren verbijsterd. Bij de hypotheker kwam inmiddels stoom uit de oren. Dit had men nog niet eerder meegemaakt.

Afgelopen vrijdag zocht de hypotheker het dan ook hogerop, diende een klacht over de gang van zaken in en dreigde uiteindelijk alles terug te trekken en naar een andere hypotheekverstrekker te stappen die naar hun zeggen meteen zou accepteren. Dat laatste hielp. Onder veel gemor en uitleg dat banken tegenwoordig niet voorzichtig genoeg konden en wilden zijn, ging men akkoord. En nu écht.

Yay!!!!

Vanaf maandag gaan we de huur opzeggen, inpakken, verhuisberichten versturen, werkzaamheden en verhuizing inplannen, kleurtjes uitzoeken en meer van dat. Nog anderhalve maand!

 

Comments (14)Previous

Druk, druk, druk

Next

Nog even

14 Comments

 1. Ha, gefeliciteerd en wat een gelapzwans weer 😉

 2. christinA eijkhout

  Wat is dat voor acceptant? Kan dat zo maar? Dat klopt toch niet helemaal, rare praktijken.
  Maar wederom gefeliciteerd 🙂

 3. Gezellig die ongevraagde kredieten. Maar gefeliciteerd dat het nu dan toch rond is en dat de grote verhuizing kan gaan beginnen.

 4. HenK

  Gezien jouw verhaal lijkt de klepel nu helemaal door te slaan naar de andere kant…
  Het valt me nog mee, dat je niet het volledige hypotheekbedrag, liefst geblokkeerd, op je spaarrekening moet hebben staan, alvorens een hypotheek te krijgen… ;-(

  Nou ja, het is uiteindelijk rondgekomen, dus GEFELICITEERD en sterkte bij alles wat verder moet gaan gebeuren.
  Met vriendelijke groet,
  HenK

 5. ctje

  wauw wat een gedoe weer, echt verbaasd me steeds weer wat voor sukkels er rond lopen. Gelukkig nu geregeld en kun je lekker naar je eigen huisje.

 6. Om gillend gek van te worden maar uiteindelijk is het toch gelukt!
  Gefeliciteerd en heel veel plezier gewenst met het uitzoeken van de kleurtjes (the best part of the job)…

  http://www.youtube.com/watch?v=Lqn5AIdd-9k

  XXX

 7. Cisca

  Nou hier wordt een mens toch ziek van zeg!En de regering maar roepen dat de regels voor een hypotheek versoepeld moeten worden.En nou je het er toch over hebt, zou je mij ff willen uitleggen en vooral bewijzen waarom je nooit geld van mij geleend hebt he,!!!!! Nou kom maar op, leg mij dat maar eens haarfijn uit!!!!Als je nog eens een keer GEEN geld van me wilt lenen… je kan op me rekenen. Geniet maar fijn van de plannen en het geklus. Je hebt het helemaal verdiend.Dikke proficiat!!!!

 8. desiree

  Pfoei, ze moeten je wel hebben zeg :-s
  Maar het is uiteindelijk gelukt, het is niet door de neus geboord maar echt echt echt 🙂
  YayYayYaydieYay, gefeliciteerd samen en handen uit de mouwen voor zometeen ;-D
  Fijn om te lezen dat het toch gebeuren gaat!!!

 9. Wat een gezeur allemaal om niets….

  Alvast heel veel klus en verhuisplezier toegewenst!!!

 10. Allereerst weer gefeliciteerd.
  En wat een Kafkaesk verhaal !

 11. patchwork

  Krimmel, moeten we nu ook voor de zekerheid de kleine lettertjes op kassabonnen gaan uitspitten, dat er ons niet ongevraagd een onbenut kredietje in de maag is gesplitst bij de aankoop van een paar sokken??? Als je een maandje had gewacht met die aankoop, van vooooor de crisis, was je nu die maand stress dus bespaard? En scholieren kunnen gewoon nog steeds gigaschulden opbouwen!
  Ik ben geen fan van lenen voor snel verouderende spullen (eh, Griekenland is ook best wel al aardig verouderd…), maar als de balans doorslaat naar helemaal niks meer durven aangaan, dan kan de economische groei lang op zich laten wachten. Ze mogen blij zijn dat er nog een huis verkocht wordt! Weer een verkoper uit de ellende van vast veel meer schade dan 1250 euro! En weer een huurwoning vrij die, voor vet hogere huur, weer iemand van de wachtlijst haalt! Die 1250 zou nu in minder dan 1 seconde terugverdiend zijn in het bruto nationaal product!

  Nou, knal ze met de kleuren! Sterkte met verhuizen!

 12. Luuk

  Wil ik toch graag weten in welke zaak je die computer toen hebt gekocht! Wat een schorriemorrie daar…

 13. desiree

  Alweer een maandje verder…
  Hard aan het werk?
  Wens veel voorspoed toe met alles, dat zou ook een keer eens mogen 😉
  Ben benieuwd @>-

 14. CiNNeR

  Dankjewel voor de leuke berichtjes!

  @Luuk: De winkel had er niet zoveel mee te maken, de maatschappij die de financiering regelt wel. Hoewel, deze waren zeer hulpvaardig verder. Het was toch de acceptant die voor de bank absurd moeilijk ging doen.

  Maarreuh, Dynabite ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft