Poep

Jawel, ik was voorheen altijd principieel tegen opruimen van hondenpoep. Omdat we immers hondenbelasting betalen. Maar vooral omdat we  nog in een wijk woonden waar elk stukje groen vol lag met glas tot avondeten tot afgedankte huisraad. Het was zo onzinnig om tussen die puinzooi hondenpoep op te rapen. Zolang de hond netjes in dezelfde stukjes groen of een bosje zijn behoefte deed, vond ik het dus wel best.

Maar ja, we zijn verhuist. Naar een groene wijk met een mooi park en hier en daar mooie velden waar niet alleen honden los rennen maar ook kinderen spelen en volwassenen wandelen. De meeste hondenbezitters hebben netjes zakjes bij (al zie ik ze er nooit wat mee doen, wonderlijk) en zijn niet te spreken over de kleine groep hondenbezitters die de hond midden in het park laten poepen. Helaas, inmiddels kan ik amper een drol oppakken zonder zelf om te vallen. En onze hond neigt nu eenmaal vaker slappe ontlasting te hebben, wat sowieso lastig zo niet onmogelijk geheel uit het gras te vissen is. En ik wil niet echt asociaal zijn.

Dus heb ik een route naar het park uitgestippeld langs kleine, ongebruikte stukjes groen, perkjes en bosjes en probeer de hond aan te leren alleen daar zijn behoefte te doen, zodat mensen er toch niet al te veel last van hebben. Heb hem zelfs al enkele keren van een veld afgesleurd en de bosjes in geworpen of met schaamrood op de kaken rond staan kijken of iemand me aan zou spreken op het gebrek aan poepschepjes en poepzakjes. Gelukkig heb ik nog de hele winter om het poepen met hem te trainen.

Alleen heel vervelend. De grasvelden zijn overwegend redelijk schoon en fris en voor de enorme hoeveelheid honden die hier wonen, ligt er relatief weinig poep. Maar de stoep …

In een wijk waar geen stoeptegel te vinden is of er ligt gras naast of er staat een struik bij, ligt de stoep bezaaid met hondenpoep!? Gemiddeld sta ik drie maal per week mijn zolen schoon te poetsen en dat zijn de weken dat ik goed oplet. Is het een tijdje droog en hebben voldoende mensen per ongeluk in de poep gestaan, zie je gewoon poepstappen in plaats van voetstappen! Zelfs de fietspaden zijn niet veilig, al ligt er een heel voetbal veld aan. En echt mensen, ik overdrijf niets! Een hondenuitlaatplaats in hartje Amsterdam is er niets bij.

Nou ja, voel me in elk geval al een stuk minder asociaal …

 

Comments (11)Previous

Trucje doorzien

Next

DE verandering

11 Comments

 1. desiree

  Dus je zit nu in een echte kakwijk?

  Hier ruimen wij altijd poep van de stoep. Je kunt hier redelijk veilig rondlopen.
  Er is een groot voetbalveld en grote speeltuin in onze wijk, daar mag je niet met de hond komen. Maar we hebben ook een echt uitlaatveldje ernaast, rijkelijk bemest met hondenstrond.
  Ieder heeft hier gelukkig zo zijn plekkie 🙂
  Mag niet mopperen is mijn conclusie.

 2. citrientje

  ik begrijp dat het voor jou heel moeilijk is om poep op te ruimen, en dat je mogenlijk word aangesproken. Onze Uk komt ook regelmatig onder de poep thuis en ook ik stap er geregeld in, maar hier is het uitlaten op de stoep niet vreemd.

  In onze gemeente hebben ze overal uitlaatvelden. Daar hoef je de poep niet op te ruimen. Hebben ze die bij jullie niet. Voor mijn raam is er bv 1 achter de sloot maar daar hebben wij geen last van. Jammer dat ze dan bij ons de honden paar meter voor het uitlaatveld uitlaten en het laten liggen….

  Ach en als je het op plekken doet waar geen kinderen kunnen komen dan maakt het toch niks uit??? Hoewel je wel bekeuring kunt krijgen….

 3. citrientje

  als je in de plaats woont die boven gezegt word dan kun je de gemeente bellen waar die plaatsen zijn. Wie weet is er wel 1 bij jou om de hoek.

  Zie maar ff op de website.

 4. christinA eijkhout

  Ja, veel gemeentes hebben uitlaatveldjes. Alleen worden die vaak helemaal niet schoongemaakt. Dan schiet je er nog niets mee op.

 5. CiNNeR

  In Roosendaal is geen enkel hondenuitlaatplek te vinden. Officieel mag je hier nergens je hond uit laten zelfs, al wordt dat gewoon gedoogd.

  Ik begrijp alleen niet als je als hondeneigenaar de keuze hebt tussen de stoep en de bosjes en strookjes gras naast diezelfde stoep, dat je dan de hond gewoon op de stoep laat poepen. Dat is toch wel een erg eigenaardige neiging of ben ik zo gek?

  @Desiree: LOL@kakwijk. Valt verder mee 😉

  Omdat hier geen enkele plek is voor honden, wordt elk stuk gras beschouwd voor recreatie. Wel eens jammer. Er is bv een enorm voetbalveld en verschillende speelplekken maar het veldje er naast mag je net zo goed niet met de hond komen. Wat betekent dat in theorie iedere sjacherijn je op welke plek ook kan aanspreken dat de hond er niet zou mogen komen. En het interesseert natuurlijk niemand wat dat er dan geen plek voor honden overblijft.

  @Citrien: ik ontkom er niet aan dat hij het soms wel eens op een groter grasveld zal doen vrees ik, zeker als hij los aan het spelen is en ik er niet meteen naast sta. Maar goed, ik doe mijn best. Kan idd een bekeuring krijgen maar dat is dan pech, niets aan te doen. Met alles wat hier op de stoep ligt, is de politie misschien allang blij dat de hond het in het gras doet en hebben ze misschien begrip voor mijn situatie. Ik heb wel heel hypocriet zakjes bij voor als ik gecontroleerd wordt.

  @christinA: ja dat is helemaal makkelijk gedacht van gemeentes, ‘hier is een veld, zak er maar tot je enkels in dan kost het ons niets’. Tegenwoordig staat in de brochure voor hondenbelasting al vermeld dat het gebruikt wordt voor algemene doeleinden en niet voor honden.

 6. patchwork

  Zijn die nieuwbouwstoeppoepers voormalige oudbouwgootpoepers die niet meer over de groenstrook durven ´mag niet!´ en dus gewoon de ´kluts´ kwijtraken?
  En een schepje aan een stok onder ´m houden als ie hurkt, kan dat niet? Hoef je niet te rapen. heb je meteen ook een loopstok voor je weet maar nooit. 🙂

  Hier hebben ze een speeltoestel op de voormalige hondenuitlaatplek gezet- weten die oude honden veel! Dus daar gaan je kindjes in het klimnet met hun handjes waar ook schoentjes op klauteren… Nah,´t zal wel goed zijn voor de weerstandopbouw?

 7. CiNNeR

  @patchwork: niet bepaald nieuwbouw hier, alles is van de jaren ’70. Maar het principe zou goed kunnen kloppen. Zo aangekeken op het gras poepen dat mensen alleen daar op letten ofzo. Hoewel ik me niet kan voorstellen dat nooit iemand iets zegt als ze een hond op de stoep zien poepen.

  Waardeloze gemeente trouwens, je zet toch geen speeltoestel op een voormalig honden uitlaat veld?! Nou ja, wat je zegt, goed voor de opbouw van de weerstand. Maar vervelend blijft het wel.

 8. patchwork

  ´t Was ´n goed bedoelde aktie: kinderen mochten in hun buurt plekken aanwijzen waar ze graag zouden willen kunnen spelen onderweg van school naar huis, omdat daar in het dichtbebouwde centrum weinig ruimte voor was (hoewel er 150 m verderop een joekel van een speeltuin is, maar wel via een lastige verkeerssituatie). Die kids denken niet aan honden want die hebben ze op die gehorige bovenwoninkjes met te steile trappen niet. Nu zullen ze het wel in de gaten hebben denk ik… Stommer is dat het op een uitgaansroute ligt, dus wie tokkelden daar vooral´snachts jodelend in alle talen? Juist! En wie vindt zo´n hutafdakje wel fijn? Juist!
  Dus dakje is er na 3 maanden alweer afgezaagd en de hoogte van de tokkel is zo verlaagd dat iemand groter dan 10 jaar oud geheid zijn haar kwijtraakt in de kabel ofwel zijn zolen verschroeit op het uitgesleten baantje. Honden vinden die houtsnippers eromheen overigens wel minder lekker om in te poepen.

  Is het niet een idee om aan hondloze kids je hond te verhuren als frisbeemaatje ofzo? Ik speelde met vanalles en nog wat, weliswaar op een hondenpoeploze stoep, maar waarom hebben kids tegenwoordig overal instant speeltuig nodig waarbij je de gemeente aansprakelijk kunt stellen voor een splinter in je vinger?

 9. CiNNeR

  Leuk iniatief om kinderen mee te laten denken, alleen kunnen de volwassen gemeentebestuurders vervolgens wel een beter overwogen keuze maken dan dit! Vind trouwens ook dat hondenbezitters honden gewoon ver van speeltuinen moeten houden. Honden begrijpen het niet, maar de baasjes zijn verantwoordelijk en kunnen heus wel nieuwe gewoontes aanleren.

  Of met kinderen laten spelen een goed idee zal zijn weet ik niet, de hond is nog jong en baldadig en springt ze omver denk ik. Het maakt voor de poep ook niet veel uit natuurlijk, dat is gewoon een lastig ding. Maar hij begint wel door te krijgen dat ik niet wil dat hij op bepaalde velden poept geloof ik. Knap kind!

 10. Luuk

  De gemeente Roosendaal is hard bezig met haar ‘hondenpoepproblematiek’. Google er maar eens op. 🙂
  Deze is ook fijn: http://www.omroepbrabant.nl/?news/1609191083/Twee+kilo+poep+in+gemeentehuis+Roosendaal.aspx

 11. CiNNeR

  LOL@Luuk “door op een knopje te drukken, kun je aan poep ruiken. Geen mensenpoep hoor, alleen van dieren” Wie wil het niet hahahaha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft