Niets chronisch ziek

Leven met een chronische ziekte of een handicap brengt vaak extra kosten met zich mee. De overheid geeft een financiële tegemoetkoming voor die extra kosten. Dit wordt geregeld via de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten, de Wtcg. De wet biedt ook financiële ondersteuning voor ouderen en arbeidsongeschikten. (Verder)

Ook dit jaar blijk ik alweer niet chronisch ziek te zijn. Met een hartaanval op de hartbewaking, hoge bloeddruk polyneuropathie, vitamine deficiënties (vitamine D, vitamine B6 en vitamine B12), astma, een maagaandoening, zonneallergie en verschillende intoleranties, het is van alles niets volgens onze overheid. Ook het feit dat ik vanaf 2002 met een urenbeperking van 12 uur per week voor 80-100% ben afgekeurd zegt niets over mijn toestand als we de overheid mogen geloven. En met een cholesterol verlagend dieet, acht pillen en twee pufjes per dag plus twee injecties per week blijk ik eveneens verre van geloofwaardig te zijn. Ik ben volgens de politiek gezond zat om buiten elke compensatieregeling, vergoeding of tegemoetkoming te vallen. En aangezien de voorwaarden voor de wtcg hetzelfde zijn als voor compensatie van het eigen risico, mag ik ook die geheel zelf ophoesten.

Wonderlijk genoeg heb ik in de afgelopen twee weken alleen al vier vrij gezonde mensen gesproken die full-time werken, geenszins beperkt zijn maar zomaar geld op de rekening gestort en een beschikking in de brievenbus hebben gekregen omdat zij volgens het lijstje wél op een of andere manier gezien worden als chronisch ziek of gehandicapt.

En ja, de mankementen in gehanteerde criteria zijn al bekend vanaf het moment dat de regelingen in het leven werden geroepen. En ja, Edith Schippers zei begin vorig jaar al toe eens naar deze regelingen te kijken en een oplossing te zoeken. Tot nog toe hebben we er nooit meer iets van vernomen.

Of het moet zijn dat er nog flinke bezuinigingen aan zitten te komen …

Comments (8)Previous

Experiment met uw gebit

Next

E(motioneel) M(af) G(edoe)

8 Comments

 1. Cisca

  Ik krijg nog wel Wtcg geld. Deze keer de helft van wat het altijd was. Ik ben zeker ineens de helft minder chronisch ziek.Wat stom van mij dat dat lichamelijk gezien helemaal langs me heen gegaan is. Zit het zeker toch tussen mijn oren.En om de boel op te vrolijken. Er komen nog meer bezuinigingen. Die staan al een paar jaar op stapel maar er gat nu serieus aan gewerkt worden.Medicijnen en behandelingen voor een lage ziektelast wil men inperken/schrappen. Een lage ziektelast wordt omgedoopt in een ongemakt. De patient mag daar zelf de kosten voor dragen. Het voegt niks toe an behandeling/genezing van een aandoening. PROOST

 2. citrientje

  mmm ik dacht dat iedereen die voor 80 tot 100 procent is afgekeurd in aanmerking kwam voor de ± 300 euro per jaar????

 3. HenK

  De ene chronische ziekte is volgens de overheid de andere niet.
  Volledig afgekeurd was ik al lang, maar pas nadat ik reuma aan mijn ‘kwaaltjes’ kon toevoegen, kreeg ik plotseling Euro 306,- als ‘tegemoetkoming’.

  Waar het gezonde mensen betreft die ook de toegemoetkoming krijgen. Dat was al nog niet zo geleden een onderwerp bij de VARA Ombudsman. Met voorbeelden van mensen die na een (sport)blessure wat fysiotherapie hadden gekregen… en vervolgens verrast werden door het CAK.

  Misschien kun je het beter zien als loterij, waarbij jij de pech had dat je een niet trok. ;-(

 4. CiNNeR

  @Ciska: ja voorlopig blijft het geen pretje allemaal. Voor de omeprazol heb ik een recept voor chronisch en is me verzekerd dat dat vergoed blijft daarom. We zullen zien of dat in een keer goed gaat.

  @ctje: dat was vorig jaar nog zo maar er is dit jaar een inkomenstoets op ingevoerd en het inkomen van mijn man is net hoger dan de grens.

  @HenK: Dan krijg je daar medicatie voor die op de lijst staan neem ik aan? Ik kon tenminste nergens vinden dat je een aandoening kan toevoegen, alleen op basis van medicatie wordt bepaald of je een aandoening hebt.

  Inderdaad, een loterij is er niets bij. Had ook weinig geluk bij de staatsloterij dit jaar 😉

 5. HenK

  ‘k Zit nu inderdaad goed, qua tegemoetkoming, met mijn medicijnen en de aandoening staat ook in de ” Lijst van diagnosebehandelingcombinaties (dbc’s) voor de Wtcg”.
  Dat laatste zou trouwens ook al voldoende (kunnen) zijn om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming.
  Je kunt er geen aandoening toevoegen, maar wel kijken (30 pagina’s, dus ‘t is even zoeken) of wat jij mankeert voorkomt op de lijst en zo ja, daarop gebaseerd een aanvraag insturen.

 6. CiNNeR

  Heb een vragenlijst ingevuld voor de wtcg en daarop werd ik afgewezen omdat de gestelde aandoening geen verdere verslechtering in mijn gezondheidssituatie gaf(?). Dus eigenlijk omdat ik niet nog meer gehandicapt ben geraakt door enkele diagnoses of er relatief goed vanaf ben gekomen, ‘telt’ het niet mee. Plus dat ik niet de vereiste medicatie gebruik die bij de lijst aandoeningen horen. Zo staan allerlei luchtwegaandoeningen op de lijst maar dient er een onderhoudsmedicijn gebruikt te worden om geaccepteerd te worden. Die onderhoudsmedicijnen kan ik niet tegen dus mag ik niet hebben en dan ‘telt’ de aandoening ook niet.

  Vrees dat het pech is. Vanaf volgend jaar wordt er ook een inkomenstoets ingevoerd en dan val ik er met het salaris van mijn man waarschijnlijk ook buiten.

 7. HenK

  Je zou er een principezaak van kunnen maken (vooral het punt dat je de onderhoudsmedicijnen niet in kunt nemen, lijkt me een aardig argument), maar daar gaat natuurlijk weer een hoop energie in zitten en de kans op succes zal wel klein zijn.

  Het is het zoveelste voorbeeld van kromme regelgeving en/of slechte uitvoering.
  En met een gezamenlijk inkomen van Euro 35.100,– of meer vervalt de tegemoetkoming inderdaad sowieso.

 8. Ik zit, gelukkig, voor alle tegemoetkomingen (gedeeltelijke vergoeding eigen risico, arbeidsongeschiktheid en wtcg) en zit met mijn inkomen ook onder die inkomenstoets.

  Ze roepen al jaren over de belasting “leuker kunnen we het niet maken”, voor alle andere zaken waarvoor je bij de overheid moet zijn geldt kennelijk “onprettiger maken lukt prima”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft