Grootste hervorming: bezuinig de gehandicapte kapot

De bijstand, de sociale werkplaatsen en de Wajong worden samengevoegd om zo mensen met een (arbeids)handicap aan het werk te schoppen krijgen.  Als mensen niet in staat zijn genoeg te produceren om het minimumloon te verdienen, dan mag de werkgever minder betalen [zogenoemde ‘loonwaarde’]. Het loon wordt dan door de gemeente aangevuld. Verder ..

Zie hier in een notendop wat staatssecretaris van Sociale zaken Paul Krom de ‘grootste hervorming van het Kabinet-Rutte’ waagt te noemen. We scharen WAJong onder bijstand die onlangs een inkomenstoets toegevoegd heeft gekregen waardoor elke WAJonger die nog thuis of samen woont – of dat nu voor zorg is of niet – stante pede de uitkering verliest. Hupsakee, 75% vliegt de statistieken uit, dat is nog eens lekker bezuinigen. Dubbel op zelfs, want zonder uitkering hoeft er natuurlijk ook niet meer geïntegreerd te worden in arbeid. Het stelletje kreupelen wat we dan nog over houden, bieden we aan bij werkgevers die met gerust hart zwaar onder het minimumloon kunnen gaan zitten. De gemeente – beter gezegd de belastingbetaler – subsidieert de rest wel bij voor die arme werkgever die met al die kreupelen opgezadeld zit.

Ow en we zouden het belangrijkste nog vergeten. “Voor de werknemer is het aantrekkelijk. Hij draait volwaardig mee.” *Hysterisch lachje* Natuurlijk, niets zo fijn voor een gevoel van zingeving en identiteit als je handicap genegeerd zien en afgewaardeerd worden op ‘loonwaarde’.

 

Comments (11)Previous

Artsen blind voor B12 problematiek?

Next

Ik ben bang voor de huisarts

11 Comments

 1. Liesan

  Maar het is dan ook hoog tijd dat zij die vaak al vanaf hun geboorte beperkingen en moeilijkheden ondervinden in hun dagelijks leven zich solidair betonen met de arme (of eigenlijk vooral rijke) gezonde sucesvolle mens.

 2. oef, ben haast blij dat ik m’n wajong in 2005 al kwijt ben geraakt en dit niet mee hoef te maken. ik weet nog goed hoe het voelde om zo door de maatschappij uitgekotst te worden. Je zou haast denken dat het kabinet gelooft dat handicaps een straf zijn voor in een vorig leven begane misdaden, met zulke mensen hoef je toch geen medelijden te hebben? Wel met de betrokken politici, want zeg nou zelf, je zult maar zo arm van geest zijn dat je je niet kunt verplaatsen in de mensen die hiervan de dupe worden…

 3. Cisca

  Wat denk je van al die ex WAOers die in de bijstand zijn beland ? De bijstand liep vol met mensen die een paar jaar geleden ineens de Wao uitgekeurd werden.De WAO werd hervormd en veel mensen werden de dupe hiervan. Ook bekend onder de naamHet Lourdes van het Noorden.Ik zou wel eens willen weten hoeveel mensen nu weer onder druk komen te staan. Of waarschijnlijk (een stuk) inkomen verliezen. Mantelzorgers die nog via de PGB wat geld konden krijgen. Want veel mensen werken niet of parttime als er een huisgenoot veel verzorging nodig heeft.Misschien komt iemand nog eens op het geweldige idee om al deze vormen van inkomensachteruitgang totaal in kaart te brengen.En uiteraard in de media gooit. Ik denk dat we ons lam schrikken . Alhoewel.. we???? De mensen die het betrefd dan. Maar die schrikken zich zo al lam.Dan maakt het eigenlijk ook geen zak meer uit dat met Valys 300 km. minder per jaar gereden mag worden. Toch te duur. Aan te raden is om plastic geraniums te kopen. Die gaan iets langer mee dan levende planten. En zodoende iets minder duur

 4. met zo’n naam als Krom vraag je ook om dit soort ‘oplossingen’

  niet verwonderlijk dat de socialisten in populariteit aan het winnen zijn…

 5. ctje

  zijn ze nog niet klaar met het aanpakken van de gehandicapten. Ik dacht dat ze alles al hadden afgepakt, maar ze blijven maar door gaan en vinden steeds absurdere oplossingen terwijl ze zelf allemaal daar in den haag buiten schot blijven…..

 6. Laurent

  Precies, niets zo levensverrijkend als je handicap te kunnen inzetten ter loonkostenverlaging van die filantropische werkgevers.

 7. CiNNeR

  @Liesan: Dat Hoogervorst toch al geregeld met invoeren van het eigen risico ..

  @Thinkie: ja het is natuurlijk ook eigen schuld, beetje chronisch ziek zitten te wezen.

  @Ciska: De zogenoemde grote herkeuringsoperatie heeft dit opgeleverd: https://www.cinner.com/2006/12/09/herkeuringen-desastreus/ Vermoed zomaar dat deze WAJong hervorming het niet beter zal doen. En eigenlijk weet de politiek stiekem wel hoeveel er al gestapeld is voor chronisch zieken en gehandicapten maar blijkbaar is het niet interessant. Wij houden de economie tenslotte niet aan de gang.

  @Daan: socialisten worden vooral populair sinds jan modaal en daarboven ook last krijgen van bezuinigingen. De chronisch zieke en gehandicapten is bij geen enkele partij meer beter af :/

  @ctje: er zijn alweer bezuinigingen op zorg en uitkeringen (ontkoppeling) aangekondigd, dus vrees dat we het nog lang zullen gaan voelen.

  @Laurent: daar tekent iedereen voor!

 8. “De Krom gaat nog een topconferentie houden met VNO-NCW en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) over de nieuwe regels. Gemeenten krijgen in de WWNV een regierol in de hoop dat in de regio een totaalaanpak ontstaat met werkgevers, het onderwijs en de (jeugd)zorg.”

  Het valt me op dat er wel topoverleg met werkgevers en gemeenten komt maar dat in het hele verhaal de werknemers(organisaties) wat Krom betreft kennelijk geen rol spelen. Gehandicapten zijn geen werknemers in zijn optiek???

 9. CiNNeR

  In elk geval geen belangrijke werknemers blijkbaar. Geloof ook dat er geen patiëntenorganisatie bij betrokken is geweest.

 10. De Krom was een goede geweest wat jaren terug de geschiedenis in. Zo denk ik er over in ieder geval.
  Zijn oplossing is een leuk verbloemde manier om geld weg te halen bij zwakkere mensen, om ze vervolgens de bijstand in te werken.
  Werken naar vermogen zoals het vanaf 2013 zal heten.

 11. CiNNeR

  @Redstar: Helemaal met je eens. En velen zullen de bijstand niet eens halen maar gewoon de statistieken uitvallen. Zo lijkt werken naar vermogen erg op opgeruimd staat netjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft