Afbreken Roosendaals ziekenhuis doe je zo

Ondanks het feit dat het St. Franciscus ziekenhuis Roosendaal een prachtig centrum voor verloskunde kent waar vanaf 2012 alle zorg rond zwangerschap is geconcentreerd , hebben de directies van het St. Franciscus Roosendaal en het Lievenberg ziekenhuis Bergen op Zoom plannen vanaf 2014 bevallingen alleen nog plaats te laten vinden in Bergen op Zoom. Zogenoemd vanwege verhogen van de kwaliteit van zorg in de regio door specialisatie en concentratie van zorg, maar dat lijkt de burger toch stug. Immers doet het de kwaliteit weinig goed als je voor een bevalling van het ene ziekenhuis naar het andere gebracht moet worden of met complicaties bij een thuisbevalling een eindje verder gereden moet worden. Voor dorpen in de omgeving betekent het zelfs dat men éérst langs het St. Franciscus Roosendaal komt – men kan letterlijk naar patiënten zwaaien vanaf de snelweg – maar men minimaal een kwartiertje door moet om te mogen bevallen. Wat ook niet zal bijdragen aan enige kwaliteit is het feit dat de verloskundige de aandacht tussen twee steden moet zien te verdelen en aardig in de problemen kan komen in verband met aanrijtijden. Overdag wordt helemaal drama verwacht, de snelweg tussen genoemde steden staat regelmatig potdicht en men vreest een verhoging aan ‘snelwegbevallingen’.

Zorgde dit bericht eind januari 2012 al voor de nodige onrust, stapelen de onrustbarende berichten zich inmiddels op. Personeel ziet aankomen dat als de bevalling toch in Bergen op Zoom moet gaan plaats vinden, de overige zorg rond zwangerschap dan ook richting Bergen op Zoom zal gaan. Dan is het nog maar een kleine stap voor kinderartsen eveneens richting Bergen te vertrekken.Wat zal resulteren in minder verrichtingen van allerlei specialismen met het risico dat die op den duur mee zullen verdwijnen. Nog erger bleek uit een motie tegen deze plannen vanuit de Roosendaalse gemeenteraad, dat er tevens plannen bestaan de spoedeisende hulp eveneens te verplaatsen van Roosendaal naar Bergen op Zoom.

En zo wordt tussen neus en lippen door een ziekenhuis – wat nota bene net klaar is met zeer omvangrijke uitbreidingen – tot de grond toe afgebroken. Onder het mom dat dit grandioos goed ende wenselijk is voor de patiënt en kwaliteit van zorg, waar we allemaal weten dat het simpelweg bezuinigingsmaatregelen zijn. En een voorschotje op mogelijke winstuitkeringen in de toekomst …

Comments (4)Previous

Bezinken

Next

Wie vreest het Medisch Tuchtcollege

4 Comments

 1. ctje

  zoiets gebeurde hier ook. 3 ziekenhuizen 1 uit dorp en 2 uit stad werden 1 ziekenhuis. allemmaal met hun eigen iets waar ze goed in waren. je mocht hopen dat je in goed ziekenhuis stond als je afspraak had. En nu zoveel jaar later word er 1 mega ziekenhuis gebouwt…..

 2. OT: Bedankt voor je bericht 🙂 Ik zal me er niet aan ergeren.

  Hier in Zeeland zijn ze ook bezig over de ziekenhuizen. Mss heb je het wel gehoort of gelezen. Tenslotte woon je vlakbij. Goes moet weg. Vlissingen moet weg. Een centraal gelegen ziekenhuis moet er voor terug komen. Maar ze weten niet waar. Een hoop getouwtrek, en het mag, net zoals bij jullie blijkbaar, alles kosten.

 3. CiNNeR

  @ctje: maar dan worden de goede dingen gecentreerd, de beroerde afdelingen verdwijnen en hoef je je als patiënt niet meer druk te maken of je in het verkeerde ziekenhuis staat. Dan begrijp ik de achterliggende motieven nog, al kan het net zo goed vervelend zijn dat zorg ver weg zit. Maar hier worden zeer goedlopende afdelingen weggedaan, daar begrijp ik niets van.

  @Redstar: dankje, blij dat er niets aan de hand is 🙂 En ja, daar is het al langer aan de gang. Griezelig gezien de afstanden.

 4. Ze zijn overal met dat soort “specialisaties” bezig. Ook hier in Friesland (ondermeer ziekenhuis de Sionsberg in Dokkum is al geregeld in het regionale én landelijke nieuws geweest). En vooral die aanrijtijden om bij die gespecialiseerde locaties te komen die steeds langer worden baren ook mij zorgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft