De wereld draait door zonder As The World Turns

Tweeëntwintig jaar geleden leerde ik het voor het eerst kennen omdat mijn ouders het vaak keken en ik dus soms ‘verplicht’ mee zat te kijken. ‘S avonds laat de herhaling van ‘As The World Turns‘ op RTL 4. Ze waren werkelijk fan van de serie en mijn moeder praatte me gerust drie weken bij als ik weer eens een aantal weken gemist had. Ik moest er altijd een beetje om lachen, mijn ouders waren niet bepaald het soap opera type. Ze hebben het dan ook slechts een paar jaar volgehouden en stopten met kijken, net toen ik – inmiddels het huis uit – de lol er van in ging zien. Niet dat het werkelijk razend interessant was, het verhaalde over het zogenoemde ‘gewone’ leven van een hoop fictieve personages in een even fictief stadje. Een weerspiegeling van het ware leven kon het niet genoemd worden. Elk normaal mens zou zichzelf van het leven beroofd hebben of in een psychiatrische inrichting gestrand zijn, als zij hetzelfde drama mee zouden maken als de personages in de serie deden. Maar toch was het leuk, elke dag kijken wat de scriptschrijvers nu weer bedacht hadden en meeleven met de personages in al hun geluk en vooral ongeluk. Bovenal was het een rustmomentje op de dag waarbij het verstand op nul kon en de waan van de dag plaats maakte voor een stukje simpel leuk. Jaren lang was het een vast ritueel. Schemerlampjes aan, met een kopje warme chocolademelk en een peukje op de bank As The World Turns kijken. Dat wil zeggen, als ik thuis was, het was nog niet zo erg dat ik de deur niet uit wilde om mijn soap niet te missen.

Verder in tijd hoefde ik het niet meer te missen. De videorecorder kwam in huis –  later vervangen voor een harddiskrecorder – en zo ging het van kwaad tot erger. In het begin nam ik het op voor als ik later ziek op de bank lag en me kapot verveelde, iets wat jaren lang veelvuldig speelde. Maar het leek wel alsof de meer ik keek, de minder ik wilde missen. Zelfs als ik een verhaallijn volslagen belachelijk vond, wilde ik toch weten wat er de volgende aflevering zou gebeuren. Het was op de koop toe prettig met mijn ver de nacht in verschoven bioritme. Iets te kijken aan het einde van de nacht zodat ik vervolgens geheel piekervrij in slaap kon vallen. De laatste tien jaar heb ik ‘As The World Turns’ dan ook dagelijks gevolgd en vrijwel geen aflevering meer gemist. Ter hilariteit van mijn omgeving kan ik wel stellen, kijken van soaps levert een mens weinig bonuspunten op.

Net heb ik de allerlaatste aflevering gekeken. En  zult zich wel een breuk lachen, het stemde me een beetje treurig. Na twintig jaar kijken, moet ik een ander ritueel gaan zoeken om gedachten uit te bannen en zonder piekeren naar bed te gaan. En heel eerlijk, zal ik de personages en al dan niet hysterische verhaallijnen ook gewoon missen…

 

Comments (7)Previous

Wie vreest het Medisch Tuchtcollege

Next

Geen angst maar ook geen nieuwe huisarts

7 Comments

 1. desiree

  Ik las even ‘De wereld zonder As’. Vind ik ook een unieke situatie.
  Daarna las ik verder en toen viel het kwartje…
  Momenteel kijken wij thuis naar Babylon 5 op het gemak alle episodes, vijf seizoenen en nog wat films die daarbij horen. Ongeveer 110 uur bij elkaar.
  Geeft ook dat lekkere rustmoment op de dag, ATWT is nooit mijn ding geweest.
  Voor goede invullling zoeken zou ik zeggen, ouwe series bekijken is ook leuk 🙂

 2. ctje

  ik snapt het nooit zo die soaps ben dan ook geen kijker van soaps, maar wel jammer voor jou dat het afgelopen is. Maar er komt vast een andere leuke invulling voor die tijd.

 3. kitty

  heb besloten dat ik dan maar game of thrones moet gaan kijken…….schijnt erg gaaf te zijn en je moet toch wat over hebben voor een uurtje onzin tv….;-)

 4. Ik heb er ooit een halve uitzending van gezien en volgens mijn herinnering was het nog erger dan “boer zoek vrouw” 😉
  Maar ik haat soaps bij voorbaat omdat ik een hekel heb aan programma’s die meer dan maximaal 2 uur duren.
  Ik heb ooit tegen deze regel gezondigd gezondigd en dat betrof
  http://en.wikipedia.org/wiki/Twin_Peaks
  Maar dat dan ook iets aparts.

 5. CiNNeR

  @desiree: het wordt tijdelijk The Guardian, zien we daarna wel weer verder 😉

  @ctje: het zal maar moeten, een uur voor me uit staren is ook niets 😉

  @Kitty: heb geen idee waar en wanneer dat wordt uitgezonden eigenlijk

  @Henk van S.: in totaal meer dan twee uur, dan valt elke serie dus af? Twin peaks was zeker bijzonder ja..

 6. Luuk

  Is er geen torrent van het allereerste seizoen? En zo weer verder? ben je jáááren onder de pannen. Probeer anders Dexter eens. Aanrader!

 7. Er zijn zoveel soaps, daar moet toch via internet wel het een en ander van te bekijken zijn (bijvoorbeeld Peyton Place – de enige soap die ik ooit (noodgedwongen omdat mijn moeder er naar keek) gevolgd heb: als die op internet te vinden is kun je jaren vooruit 😉 )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft