Media en het verkeerde voorbeeld

Debat op 2. Een zaal vol mensen die helder en concreet aangeven door welke maatregel zij hoeveel euro achteruit gaan onder invloed van het ‘lente akkoord’. Het gaat om grote bedragen én voor sommigen grote gevolgen tot de kans op faillissement aan toe. De aanwezige politici reageren aller belabberst en de kijker voelt het, hier wordt écht duidelijk hoe de kleine ondernemer, jan modaal, de oudere of de chronisch zieke het amper tot niet zal gaan redden onder de grove bezuinigingen in 2013.

Dan blijkt ineens dat één mijnheer die weliswaar 450 euro per maand gaat inleveren op zijn lease auto, een ton per jaar verdient (deels op provisie maar toch). En zegt hij tot overmaat van ramp iets over dat hij ook gaat bezuinigen door zijn ski vakanties dichter bij huis te gaan doen. Oef …

Dit is duidelijk geen Jan modaal en ook niet iemand die niets meer kan inleveren. Maar het kwaad is al geschiedt. Alsof deze man representatief is voor de gehele bevolking en uit een soort plaatsvervangende schaamte – ‘zei die man dat nu echt, over die ski vakantie?’ – wordt toegegeven dat Nederland maar een welvarend land is. Dat ‘we verwend zijn’ en wellicht best met wat minder luxe toe kunnen. Petra de Boevere – eigenaresse van een slijterij in een grensgebied – doet nog een poging het tij te keren en geeft aan dat zij niet in de buurt komt van een inkomen van een ton per jaar, maar op een of andere manier wil het niet baten. De genodigde politici knappen zichtbaar op, dit is de boodschap die ze liever zien: het valt allemaal best wel mee. De uitzending die indrukwekkend beloofde te worden, zakt ineens in elkaar tot het zoveelste onzinnige gesprek op televisie.

Ik krijg zin om het toestel het raam uit te gooien.

Wat is dat toch, dat media vaak feilloos het verkeerde voorbeeld vooruit weten te schuiven? Waar ik van mensen weet dat je geen auto in bezit mag hebben om in aanmerking te komen voor de voedselbank, zie ik op televisie altijd weer diegene die een voedselpakket in de achterbak staat te laden. Zijn er weinig mensen die werkeloos thuis willen blijven, weten programmamakers altijd weer die slampamper die het wel best vindt, te vinden. Item over problemen onder AOWers, komt er een mevrouw in beeld die met stevig aanvullend pensioen en geheel afbetaald huis het zo moeilijk niet heeft. Geen wonder dat er vaak gedacht wordt dat ‘het wel meevalt’. 

Comments (8)Previous

Fiets of rollator, er zitten wielen onder

Next

Zorgsparen het nieuwe pensioen?

8 Comments

 1. Snie eerluk, mooi staaltje foutief generaliseren. wij gaan deze ronde goed voelen en moeten ook bezuinigen maar kunnen dat nog doen op luxe-uitgaven, over een dak boven m’n hoofd en eten in m’n buik hoef ik me absoluut geen zorgen te maken. maar al die mensen die het nu al niet of net redden, waar moeten die op bezuinigen?!

 2. citrientje

  vraag me wel es af waar het stopt, elke jaar denk ik nou hebben ze overal wel op bezuinigd maar steeds vinden ze weer wat nieuws.

 3. HenK

  Mensen die het minder hebben, hebben langzaam maar zeker genoeg van de ‘welgemeende adviezen’ van grootverdieners en velen zijn ook de schaamte nog niet voorbij.
  Mede daardoor komen mensen in beeld, zoals de man met zijn ski-vakanties en de bejaarde met het afbetaalde huis en een flink pensioen.
  Armoede in Nederland zal zo lang mogelijk ontkend blijven worden… want die mevrouw die zo klaagt zag men wel een sigaret opsteken en die meneer zat ook ‘keurig in het pak’…

  En hier kan iemand zich nog permitteren om de televisie het raam uit te gooien, wanneer een programma haar niet bevalt… 😉

  Zonder gekheid, je hebt gelijk, Cin. Er wordt ons een schijnwereld voorgehouden.
  Met vriendelijke groet,
  Henk.

 4. CiNNeR

  @Thinkie: precies, en die mensen zijn er helaas ook genoeg

  @citrientje: ja, ik durf ook niet te hopen dat 2014 beter wordt. Dat na het zuur komt het zoet verhaal kennen we nu wel maar het zoet kwam nooit.

  @HenK: het is luxe dat ik een televisie heb om uit het raam te gooien. Maar het betekent ook lange tijd geen televisie meer kijken : )

 5. Sinds Balkenende I wordt ons belooft:’Na het zuur komt het zoet.’ maar het is eerder: ‘Na het zuur komt het zoutzuur.’ En tòch blijven mensen CDA stemmen. Kijk, dàt begrijp ik dan weer niet. En ja, terwijl er al mensen zijn die geld van de buren moeten leven om te kunnen eten zijn er mensen die zo zielig zijn dat ze ‘nog maar voor 200 euro per maand aan kleding voor zichzelf kunnen kopen.’

 6. @Terrebel: nou, het worden er wel weer een heel stuk minder die CDA gaan stemmen, zo lijkt het 😀

 7. CiNNeR

  @Terrebel: er wordt anders steeds minder op het CDA gestemd, ze hebben het tot nog toe alleen steeds toch voor elkaar gekregen zich toch nog op het pluche te hijsen.

 8. Door eigen bijdragen, schrappen in belasting aftrek etc ben ik de afgelopen jaren alles bij elkaar al meer dan een netto maandinkomen per jaar achteruit gegaan. Nu kwam ik vanuit een prima baan met bijbehorend inkomen in de WAO dus lange tijd was er wel wat ruimte en vervolgens waren er wel wat zaken die geschrapt konden worden (dat ik geen auto of motor meer kan rijden kwam wat dat betreft als een zegen), maar ergens houdt dat toch echt op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft