Zorgsparen het nieuwe pensioen?

‘Sparen voor later’ was de leus. Opdat het leven een beetje leuk én betaalbaar bleef, ook op de oude dag. Het kon in alle vormen en maten. Zo hebben we het welbekende pensioensparen ter aanvulling van de AOW, indien collectief was dat belastingtechnisch heel voordelig. Maar er waren ook een vut regeling om eerder te kunnen stoppen met werken, een levensloopregeling om op enig moment zorgverlof op te kunnen nemen of een sabatical in te lassen en allerlei verzekeringen en fondsen om later een extra bedrag vrij te krijgen. Jammer maar helaas, geen van de regelingen is geheel intact gebleven. Pensioenfondsen hebben verkeerd belegd dus gepensioneerden zien hun inkomen niet meer geïndexeerd worden als er niet gewoonweg op wordt gekort. Bezuinigingen zorgen voor verdere achteruitgang van dit oh zo mooie spaarplan en volgende generaties moeten nog maar zien of er nog iets over is tegen de tijd dat de pensioengerechtigde leeftijd wordt bereikt. De overige regelingen zijn nog grover de nek om gedraaid. VUT verdween, de levensloop stopte en keerde gek genoeg lang niet zo goed uit als in was geïnvesteerd en menig fonds bleek geen spaargeld meer te bekennen te zijn. De appeltjes voor de dorst verdwijnen als sneeuw voor de zon, zonder dat de burger er iets aan kan veranderen.

Vandaag kwam het RVZ met het volgende ‘sparen voor later’ plan: het zogenoemde zorgsparen. Collectief of individueel sparen om de zorg op de oude dag te kunnen betalen. Het gaat overigens niet alleen om geld, er wordt ook verwacht dat u vrienden gaat sparen opdat die u later kunnen helpen, de gunst van kinderen opspaart zodat die u kunnen verzorgen en voor het geval dat niet voldoende is, wordt van net gepensioneerden verwacht dat zij de langer gepensioneerden steun gaan verlenen. Volgens het RVZ krijgt u daar iets prachtigs voor terug, namelijk zorg en ‘de regie over het eigen leven’. Het geld wat u verder via premies en belastingen richting de zorg gooit, is dan alleen nog bestemd voor zware medische zorg en degenen die niet kunnen sparen en/of geen kinderen of vrienden hebben.

Klinkt bekend …

Hopelijk verdwijnt dit onzalige plan snel in de prullenbak. En gaat het RVZ eens onderzoeken hoe het toch kan dat allerlei zorg- en hulpmiddelen in Nederland zoveel duurder zijn dan in andere landen, een rapport uitbrengen met een plan hoe de marktwerking uit de zorg gehaald moet worden of bekijken hoe we bureaucratie en extravagante salarissen in kunnen perken.

Comments (10)Previous

Media en het verkeerde voorbeeld

Next

Activiteitendieet

10 Comments

 1. “Het geld wat u verder via premies en belastingen richting de zorg gooit, is dan alleen nog bestemd voor zware medische zorg en degenen die niet kunnen sparen en/of geen kinderen of vrienden hebben.” En dan ben ik dus gelijk benieuwd hoe ze gaan bepalen wie er niet kon sparen. En hoe ze dan om wensen te gaan met degenen die niet wilden sparen (bijvoorbeeld omdat ze dan hun spaargeld tegen die tijd kunnen gaan steken in premies voor degenen die dat niet konden). Lijkt me een bijvoorbaat tot mislukken gedoemd plan, tenzij men er weer een verplichte regeling van maakt om er voor te zorgen dat iedereen mee doet. Met alle bureaucratie en bemoeienis die daar bij hoort. En de bijbehorende aanslag op ons toch al behoorlijk aangetaste inkomen. Want als het niet verplicht is komen er toch een hoop mensen onvermijdelijk tot de conclusie dat ze hun geld beter op komen maken zodat er voor ze gezorgd wordt ipv dat ze alles zelf moeten regelen en betalen.

 2. komen =kunnen (ik heb nog steeds af en toe last van een kleine kortsluiting in de verbinding tussen hoofd en vingers)

 3. ctje

  ja belachelijk weer. 🙁 goed geschreven blog!!!

 4. Cisca

  Nou dat is toch een geweldig plan.Maar…. ik heb een peipklein inkomen.Geen kinderen. De laatste 10 jaar zijn 5 vriendinnen overleden. De rest van de kleine familie is dood, oud of zelf zorgbehoeftig. Buren zijn oud . We wonen in een seniorenwoning. Nou dat belooft wat voor de toekomst .HAHAHAHA. Tis wel een byzonder slechte grap. Ik koop wel ergens de pil van Drion illegaal op.Cisca

 5. HenK

  Maar hoe moet het met de mensen die letterlijk niet kunnen sparen?

  Daar reageerde ik vannacht elders als volgt op:
  “De oplossing kan gevonden worden door een simpele aanpassing van de
  euthanasie-wetgeving.
  Iemand, die aan kan tonen dat hij/zij onvoldoende middelen heeft om een,
  naar Nederlandse standaard, acceptabele oude dag te hebben (vast te stellen
  door twee onafhankelijke financiëel adviseurs. Bijkomend voordeel: extra
  werkgelegenheid), komt in aanmerking voor een zachte dood.

  Waarschijnlijk beïnvloedt het ook nog gunstig het aantal vertragingen bij de
  spoorwegen…

  Om de kosten te drukken en één-en-ander ook wat aangenamer te laten verlopen
  zou wellicht ook eens gekeken kunnen worden naar de film “Soylent Green” uit
  1973…
  Die film speelde in 2022… zelfs het jaartal moet haalbaar zijn…”.

  Ik merk wel, dat het me steeds meer moeite kost om serieus te reageren op wat er allemaal bedacht wordt door peperdure deskundigen…

  Niet vergeten: 12 SePtember stemmen!

 6. CiNNeR

  @Frans54: Denk ook dat het zonder verplicht karakter al helemaal niets wordt. Maar sowieso zie ik weinig in dit plan. Het haalt de solidariteit compleet weg uit het zorgsysteem, vrees dat er dan werkelijk een tweespalt in de zorg zal ontstaan (iets wat nu al beginnend is voor de zeer lage inkomens in verband met eigen risico en eigen bijdragen).

  Opvallend is verder hoe weinig concreet de plannen zijn, het is voor vele interpretaties vatbaar en je merkt nu al dat elke politicus er iets anders in ziet. De een meent dat het gaat om zaken als huisvesting en voedsel die nu in de AWBZ zijn opgenomen onder bepaalde indicaties, de ander meent dat het tevens gaat om thuiszorg en noodzakelijke hulpmiddelen. Het is nogal een verschil.

  @ctje: dankje!

  @Ciska: denk dat tegen de tijd dat dit soort plannen eventueel werkelijkheid worden, wij sowieso al er buiten vallen gezien onze leeftijd. Als ze sowieso al doorgaan, het verdween net zo snel uit de publiciteit als het er in kwam. Hopelijk gewoon een proefballonnetje wat al leeggelopen is!

  @HenK: ja, stemmen. Nu nog uitvogelen wat te gaan stemmen en dan zien welke chaos er gaat ontstaan door de enorme versplintering die er is. (Momenteel PVV en SP de grootsten, zie het nog niet zo gebeuren samen)

 7. Dat wordt sparen in landen waar dw Nederlandse fiscus geen toegang heeft tot de spaartegoeden 😉

 8. CiNNeR

  @Henk van S tot S: kijk maar uit dat daar de banken dan weer niet omvallen 😉

 9. De ultieme kapitalistische droom: mensen zelfs verplichten te sparen om te mogen overleven.

 10. CiNNeR

  @Laurent: prachtige uitspraak, al is het om somber van te worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft