Hoei, een handicap in beeld

Wie komt op voor Benthe Samsom?’ Columnist Luuk Koelman blijkbaar. Ofschoon ik me afvraag of het niet van de regen in de drup is.

En nu is daar Diederik Samsom. Hij schuift in zijn PvdA-reclamespot zijn tienjarig dochtertje Benthe naar voren. Benthe is gehandicapt, en voor haar doet Samsom het allemaal. Hij vertelt niet wát haar handicap is, maar wie even googelt, ontdekt dat Benthe al enkele maanden een belangrijke pion is in het PvdA-verkiezingscircus. Heel Nederland moet weten dat zij een hersenafwijking heeft waardoor zij onder meer spastisch is aan de linkerzijde van haar lichaam. 

(…)

Wat mij zorgen baart, is hoe Benthe wordt gevormd door dit spotje. Zal zij later, als volwassen vrouw, zeggen: “In de Tweede Kamer had papa altijd de mond vol over hoe voorzichtig we moeten zijn met het uitwisselen van medische gegevens, maar voor mij golden die bezwaren blijkbaar niet?” Hoe zal bijvoorbeeld haar zoektocht naar werk verlopen, nu papa haar complete ziektebeeld aan de grote klok heeft gehangen?

Nou denk ik zomaar dat een werkgever ook zonder politieke campagne wel zal merken dat Benthe een hersenafwijking heeft met onder andere spasmes aan de linkerzijde van het lichaam tot gevolg. Zo’n jonge vrouw die binnen drie minuten na binnenkomst per ongeluk tegen het bureau schopt en de koffie omver smijt, dat loopt toch wat in de gaten nietwaar? Bovendien vallen dit soort handicaps al snel onder ‘arbeidshandicap’ en in deze maatschappij is het dan gebruikelijk, zo niet verplicht dat bij de sollicitatie te melden. U weet wel, door beschaafde mensen zeer respectvol aangeduid als ‘iemand met een vlekje’.

In mijn ogen is het probleem ook eigenlijk niet dat Diederik Samsom over de handicap van zijn dochter vertelt. Of dat hij met haar – en zijn zoon, maar die is niet gehandicapt dus dan ‘mag’ het – zieltjes probeert te winnen voor zijn partij. Het probleem is dat wij in een maatschappij leven waar men niet over een handicap of ziekte wil horen. Gehandicapt zijn, doe je maar in je eigen vrije tijd. Stiekem. Verstopt achter de voordeur. Ow wee als iemand er toch achter weet te komen. Dan volgen er consequenties, een mooi woord voor ‘straf’. Wil geen werkgever je hebben, vindt iedereen je ‘zielig’ en ‘sneu’ maar moet je zelf extra positief in het leven staan en mag je je de rest van je leven verantwoorden omdat je ‘zoveel kost’.

En mag je niet in een politiek spotje…

 

Comments (24)Previous

Schoenen aanmeten doe je zo?

Next

Zorg in de zorg

24 Comments

 1. desiree

  De politiek hier wordt steeds Amerikaanser en dat vind ik geen goede ontwikkeling :-s

 2. Komt inderdaad nogal “goedkoop” en gemaakt over!
  Niet erg waarachtig.
  Maar het socialisme in e PvdaA is ook niet zo echt meer en allang verworden tot “salon-socialisme”.
  Zo blijft alles in stijl 😉

 3. christinA eijkhout

  Volgens mij viel Koelman vooral over het feit dat Benthe nog maar een kind is en daarom niet in staat is zelf de eventuele consekwenties ten overzien.
  Voor de rest ben ik het met je eens, en wat denk je van de Orenmsffia die ook nu (toevallig nu het economisch slechter gaat) weeer n volle vaart komt opzetten?

 4. CiNNeR

  @Desiree: vind wat van je prive laten zien nou niet zo’n ramp eigenlijk. De amerikaanse manier van ‘zoek het maar uit’ vind ik veel erger. Of dat bedoel je misschien ook.

  @Henk van S tot S: elk politiek spotje komt goedkoop en gemaakt over als je het mij vraagt 😉

  @christinA: Ja het gaat om het feit dat ze kind is. Maar had ze fantastisch piano kunnen spelen was het geen probleem geweest, zoals ook niemand e rover valt dat zijn zoontje net zo goed in het spotje voorkomt.

  Ja, de orenmaffia komt ook weer opzetten als poepen :/

 5. HenK

  ‘k Vind het een column van niets over een nietszeggend reclame-spotje…
  Samsom had ook zijn oma, wanneer zij nog leeft, erbij kunnen halen en daar nog een volzin aan kunnen wijden…

  ‘k Maak me meer zorgen over een partij, die 24 miljard wil gaan bezuinigen en daar tweederde van wil weghalen bij zorg en sociale zekerheid (respectievelijk 7 en 9 miljard).
  Hogere eigen bijdragen en lagere uitkeringen…
  De VVD zet duidelijk in op een verdere tweedeling in onze maatschappij…
  Niets nieuws, maar toch (een beetje) schrikken…

 6. CiNNeR

  @Henk: Moet bekennen dat ik daar ook wel van schrok, verkiezingsprogramma van de VVD. Hopelijk schrikken veel VVDers er ook van.

 7. Cisca

  Jaren geleden waren mensen met een handicap veel meer zichtbaar in de maaschappij/straatbeeld. Nu zie je dus veel meer rollators en /of scootmobielen.Veel mensen met een aandoenig of Downsydroom worden met een busje naar dagbesteding of werk gebracht. Klinkt misschien raar wat ik zeg maar het lijkt wel of een mens die iets mankeert onzichtbaarder wordt.Mensen kijken ook veel weg van iemand . Is dat vervelend? Ik weet het niet precies.Feit is dat er altijd gezonde en minder gezonde mensen zullen zijn. Of je ze nu ziet of niet. Ik woon vlak bij Urk en daar zie je een heel ander straatbeeld.Men praat er ook anders over. Zoiets van.. Piet die in een karretje zit..Gewoon als een feit zoals Piet ook rood haar kan hebben.Acceptatie van ziekte en zomaar hulp bieden is dar de gewoonste zaak van de wereld. Niet dat ik dat nu ideaal vind maar deze maatschappij kan wel iets meer van die mentaliteit oppikken. Niet alles is maakbaar in het leven .Dar hoeft men echt niet zo krampachtig over te doen zoals nu vaak gebeurd

 8. Cisca

  Trouwens jaren geleden had de Sp ook al iets dergelijks. Een oude vrouw bloot in een spotje om iets duidelijk te maken over de zOrg. SCHANDE!!!!Zolang je iets maar niet ziet is het geen schande. Ik weet het niet hoor. Zowel het 1 als het ander kan smakeloos genoemd worden

  • Er zit wel een groot verschil tussen het spotje van de SP en dat van de PvdA:
   SP spotje bracht een maatschappelijk schrijnend probleem voor het voetlicht, dat van de de PvdA heeft meer de bedoeling om aan te tonen dat ze zo’n zorgzame leider hebben Het komt bij als volgt over:
   Samson exploiteerd de handicap van z’n dochter om politiek gewin.

   • CiNNeR

    Bij de SP was de kritiek vooral dat niemand een oude vrouw op televisie wilde zien en dan druk ik me beleefder uit dan menigeen toen deed. En toch gek. Niemand breekt zijn nek over het feit dat Diederik over zijn zoon spreekt namelijk, maar de handicap van zijn dochter benoemen is verschrikkelijk. We hebben ook wel vaker kinderen van politici gezien. De dochter van Balkenende in stijf gesteven jurkje voor een menigte. Je kon van haar gezicht aflezen dat ze zich niet op haar plek voelde maar hem maakte het een kekke familieman, iets met hoeksteen en samenleving.

   • Ik heb later een intervieuw gezien waarin de vrouw zij dat ze er volledig van overtuigd was, dat ze dit moest doen; dus geen geval van exploitatie van een minderjarige door een lijsttrekkend famililid.
    Voor mij is dit een groot verschil, maar een ander mag er over denken wat hij/zij zelf wil 🙂

   • De oude dame van de SP heeft zelf in een intervieuw verklaard, dat ze geheel stond achter wat ze deed.
    Mijns inziens is dit totaal wat anders dan het exploiteren van (gehandicapte) kinderen, ten bate van politiek lijsttrekkers.
    Ik vind dit zeer afkeurenswaardig, maar een ieder mag er van vinden wat hij of zij daar van vindt 🙂

   • Denk je werkelijk dat dit meisje van tien het verschrikkelijk zal vinden dat ze ooit in een spotje van haar vader te zien is geweest, waarin haar vader alleen maar verteld dat ze een handicap heeft maar ze zo goed leert en hij trots op haar is?

   • @cinner
    Of dat meiske het wel of niet erg vindt of zal gaan vinden veranderd niets aan het feit dat het een vorm van exploitatie is ter meerdere glorie van een politieke lijsttrekker.
    Ik blijf dit derhalve een onfrisse daad vinden.
    Verder zeg ik er niets meer over.

 9. @Ciska: denk dat je het ook minder ziet omdat er erg veel bezuinigd is op personeel her en der. Vooral activiteiten als winkelen, koffie drinken en wandelen enzo zijn er flink aangegaan. En natuurlijk lang niet alle handicaps zijn zichtbaar.

 10. Mirjam

  Ik vind toch ook, net als Henk, dat dit meisje zelf een keuze zou moeten hebben. En als ze tien is en wijs genoeg om daar nu al iets van te vinden, dán zou ze zelf moeten zeggen waarom wij als maatschappij beter moeten omgaan met mensen met handicaps (al vertelt ze maar hoe haar klas met haar omgaat bijvoorbeeld). Ik maak uit de laatste woorden op (‘aan lezen en schrijven werken we nu hard’) dat ze dat niet goed genoeg kan. Dan hoort ze ook niet in een spotje ter meerdere eer en glorie van haar vader.

 11. CiNNeR

  @Mirjam: We komen overal kinderen tegen op televisie, van het nieuws tot aan reclamespotjes. Waarom is het prima als een kind gebruikt wordt om pindakaas te verkopen tot men kinderen in verre landen laten zien om je een donatie te laten doen voor een goed doel, maar dat in verband met Diederik Samsom helemaal anders ligt?

 12. HenK

  Nou… ‘k heb het spotje nog eens rustig een paar keer bekeken… http://www.youtube.com/watch?v=Js-3Tyljx30
  en blijf van mening dat het nietszeggend reclamespotje is, dat nooit zoveel aandacht had gekregen, wanneer ‘de heer’ Koelman zijn giftige pennetje had laten liggen en daarmee ook voorkomen had, dat er nog gedoe rond een niet door Samsom verstuurde tweet ontstond.
  De tekst had anders gekund of misschien zelfs gemoeten, maar wanneer ik het geluid uitzet zie ik niets onnatuurlijks. Benthe komt allerminst zielig over en krijgt blijkbaar alle zorg om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen.
  We zullen zien of en hoe Samsom’s partij zich in gaat zetten voor het geven van optimale hulp aan kinderen met een handicap. Dat hij zich voor zijn eigen gezin inzet, vind ik niet meer dan logisch… vandaar, een nietszeggend spotje.

  En het opgeven van (een deel van) je privacy is… part of the job.
  ‘k Neem aan dat de filmploeg van dit spotje niet onaangekondigd voor de deur stond en dat het onderwerp van gesprek is geweest binnen het gezin, waarbij je je niet moet verkijken op de inbreng van kinderen… zelfs wanneer ze jong zijn en/of een handicap hebben.

  Conclusie: Niet mijn favoriete spotje, maar ook geen ‘veroordeling’.

 13. CiNNeR

  @Henk: Helemaal met je eens. Ben er zelf ook pas over na gaan denken toen ik sommige reacties las.

 14. Mirjam

  Daar heb je absoluut een punt, kinderen die in reclames figureren is ook vaak dubieus. Ook daar erger ik me vaak aan (en met name aan de ouders die hun kinderen eraan blootstellen) maar kennelijk ben ik daar zo aan gewend dat ik er niks meer over roep. Hoewel… op een blog had ik dan waarschijnlijk wel net zo gereageerd. Maar misschien is dat het ook wel: dat Samsom een trend set in de politieke spotjes. Over een paar jaar vinden we het allemaal gewoon… Waarna we nog steeds met het punt zitten dat mensen met een handicap niet zichtbaar mogen zijn in het perfecte beeld dat we op TV willen zien overigens…

 15. louise

  Cinner, ik vind het spotje van Diederik juist erg goed, hij noemt zoon en dochter, dochter die toevallig ook gehandicapt is maar lekker meedoet, dus geen exploitatie.
  Juist de nadruk dat gehandicapte mensen er ook toedoen.
  Jette van de PvdA komt gewoon met rollator binnen in de tweede kamer, Cohen heeft ook nooit een geheim van gemaakt dat vrouw MS heeft. Goede zaak, meer kansen voor iedereen.
  groetjes Louise

 16. Tjakka, die staat, Cin… Goed geschreven. Ik had het niet beter kunnen verwoorden…

 17. CiNNeR

  @Mirjam: ik zou hopen dat onder andere dit spotje het wat ‘normaler’ maakt om normaal over een handicap te doen.

  @louise: helemaal met je eens!

  @Irene: Dankje 🙂

 18. Inlevingsvermogen, volgens mij draait het daarom. Indien je in het zakelijk leven begeeft zonder dit soort kids/mensen, dan maak je je druk om andere zaken. Ben je ouder van een gehandicapt kind, dan maak je je druk om dit soort zaken! Ben je van greenpeace, weer een ander iets, ben je vegetarier dan zit je bij weer een andere partij!

  Een persoon zal nimmer kunnen bevatten wat het inhoudt voor een gezin om een kind met een handicap te hebben, als jij zelf niet in die schoenen staat.
  Je maakt je nu eenmaal sterk voor datgene wat jouw raakt en waar jij in gelooft. De een doet dat in de politiek, de ander in zijn vrije tijd, de ander maakt er zijn/haar beroep van!

  Ik ken het spotje niet maar het lijkt me zeker dat hij het met goede bedoelingen heeft gemaakt! Sterker nog, WIJ zijn de maatschappij! Gehandicapt of niet! Ziek of gezond! De tijd dat kids verstopt werden in een of ander tehuis moet maar eens achter ons gelaten worden! Ze horen er net zo goed bij als elk individu! Hebben dezelfde rechten en dus ook dezelfde plichten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft