Zorg in de zorg

Nederland telt honderdduizend zogeheten multiprobleemgezinnen, die elk gemiddeld 104 duizend euro per jaar kosten.” (Verder…)

Op zich vond ik dit gemiddelde bedrag al absurd hoog in de oren klinken. Maar dan blijkt ook nog eens dat minstens een kwart van dit geld – oftewel 2,5 miljard – totale verspilling is. Niet alleen door bureaucratie en een overmaat aan instanties die niet samenwerken maar tevens omdat mensen hulp krijgen die ze niet nodig hebben.

In de Nederlandse ziekenhuizen worden vele miljoenen euro’s verspild aan onnodige en peperdure technologie. Dat is het gevolg van de marktwerking in de zorg.” (Verder …)

Gaat het hier alleen om de aanschaf van dure en vooral overbodige apparatuur om goed voor de dag te komen. Hebben we het nog niet over de waarschijnlijkheid dat mensen onnodig behandeld worden vanwege zaken als ‘stukloon’ en ‘winstdoelstellingen’.

“Uit onderzoek van buurtzorg bleek dat thuiszorgpatiënten gemiddeld voor honderd euro aan overgebleven medicijnen, verbandmiddelen en andere materialen in huis hebben liggen.” (Verder…)

Nogal een absurd probleem eigenlijk. De verpakkingen waarin allerlei middelen worden geleverd zijn te groot. Voor een pleister moet een gehele verbanddoos weggegooid worden, dat idee.

“Fraude en verspilling is een veel grotere kostenpost dan vergrijzing meldt de Consumentengids van juli/augustus 2012.” (Verder …)

Een deel zou gevolg van ‘gerommel met de diagnose behandel combinaties (dbc’s)’ zijn maar je kan je afvragen of de dcb’s dat gerommel niet enorm in de hand werkt. In elk geval zou dit samen met wat andere fraude goed zijn voor 167 miljoen euro in 2011. Een algemeen kopje ‘verspilling’ is dan weer goed voor een tot twee miljard euro per jaar.

Maar vier voorbeeldjes uit het nieuws van de afgelopen twee maanden waarom zorgkosten toch zo de pan uit rijzen en onbetaalbaar dreigen te worden in een overzicht wat bij lange na niet compleet is. Van de geschatte bedragen zou het eigen risico meteen op de schop kunnen en elke oudere in Nederland voorzien kunnen worden van een gratis rollator. Iets om over na te denken met de verkiezingen in zicht …

Comments (6)



Previous

Hoei, een handicap in beeld

Next

Dure medicijnen op de schop

6 Comments

  1. Gewoon op de kleintjes letten zoals dat in een gemiddeld gezin gedaan moet worden kan ook door elke managers en bestuurder in de Zorg gedaan worden.
    Bonussen uitdelen voor Zorginstellingen die wel binnen hun budget blijven en een optimale beoordeling krijgen van hun clienten.
    Dit zijn twee oplossingn die bij mij naar boven komen.
    Zonnige zomergroet

  2. christinA eijkhout

    Eigenlijk is het schandalig, deze en andere feiten zijn overbekend.
    Ik heb alleen nog nergens iemand gezien die er iets anders aan deed als een extra (weer geld kostende), natuurlijk ook niet werkende, controle in te voeren.

  3. Thian

    het speelt al zo lang en is al lang bekend,
    daardoor faalt veel hulpverlening en zijn er excessen bv bij kinder sterfte
    door mishandeling waar al hulpverlening op zat, teveel mensen,
    die van elkaar niet weten wat er gebeurt, wat ze doen, en het op elkaar afschuiven
    en dan gebeurt er niets… soms met fatale gevolgen

    en een rolator kost op zijn minst maar ongeveer 100 euro..
    voor een oudere met alleen een pensioentje een hele hap
    voor mij ook..

    ik moet wel het cirkus in voor aan gepast schoensel..
    en het worde dan rode ! niets niet opvallende

  4. CiNNeR

    @Rob: tja, ik vrees zolang mensen op zorg kunnen verdienen en meer kunnen verdienen, er weinig op de kleintjes gelet gaat worden. En eigenlijk vind ik dat ‘goed’ gedrag niet extra beloond hoeft te worden. Zou tenslotte niet speciaal moeten zijn, het is hun werk.

    @christinA: ja, zo las ik nu een nieuw plan: de sociale huisarts. Die zou dan overzicht moeten hebben over de toch al (te) vele instanties waar een probleemgezin in terecht komt.

    @Thian: idd, buiten de financiële misere lijkt de zorg er ook niet bepaald beter van te worden.

  5. Vooral dat tweede punt is uiterst merkwaardig als je bedenkt dat onze resp. regeringen al jaren roepen dat marktwerking goed is, voor concurrentie zorgt en dús goedkoper is. Een fabeltje dat ik allang niet meer geloof, maar waarvan regeringen steeds maar overtuigd blijven.

  6. Thian

    die concurentie is moordend voor de zorg is mijn overtuiging
    zorg wordt tegen elkaar uitgespeelt, met de patient er tussen

    en waar dat geld blijft????
    er schijnen managers een topsalaris te hebben met! bonussen….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft