Politiek wil terug naar ‘vroeger’

“Er zitten grenzen aan wat mensen kunnen en willen uitgeven aan zorg” aldus demissionair minister Schippers.

Blijkbaar meent ze dat er dan weer geen enkele grens zit aan wat mensen kunnen en willen doen voor hun medemens, gezien haar verwachting dat ‘sociale netwerken’ grote delen zorg op zich zullen kunnen nemen. “Net als vroeger” stelt ze daarbij, “toen mensen ook de meeste zorg zelf moesten betalen en afhankelijk waren van familie en vrienden”.

Welja, laten we terug gaan naar vroeger. Toen de zorg erbarmelijk was en mensen wat eerder het leven lieten. Toen we massaal afhankelijk waren van de kerk. We nog met teveel in huizen woonden met voor- en achterkamers. We bang waren dat de oude buurman per ongeluk het gas aan zou laten staan en we met zijn allen de lucht in zouden vliegen. Edith Schippers heeft gelijk, vroeger was alles beter!

Moet ineens denken aan Balkenende, die enthousiast de VOC-mentaliteit terug wilde …

 

Comments (6)Previous

Fuck de patiënt (in luiers)

Next

Edith gelooft in sprookjes?

6 Comments

 1. Even afgezien van de vraag of je terug naar vroeger zou moeten willen: wat Mw. Schippers gemakshalve even over het hoofd ziet, is dat dat ‘vroeger’ niet een soort naar believen aan- en af te schaffen toepassing is.
  Het is niet als het rode potlood dat gewoon weer opnieuw geintroduceerd kon worden toen de stemcomputers niet bleken te deugen.

  ‘Vroeger’ veronderstelt een volledige levenswijze, een cultuur. Die er niet meer is.
  De kerk, zoals je zelf al opmerkt.
  Hoeveel mensen zijn er tegenwoordig nog werkelijk betrokken bij het kerkelijk leven? Niet eens enkel het kerkbezòek, maar het hele sociale aspect eromheen?

  Mensen hebben geen vijf broers en zussen meer, die met hun familie allemaal op een steenworp afstand wonen.
  Vrouwen zijn niet meer hele dagen thuis in het huishouden bezig, zodat ze natuurlijk best even een extra kindje kunnen opvangen om een ander een dagje te ontlasten; even een extra pan eten maken en die langsbrengen.
  Vriendschappen zijn veranderd; zeker door internet zijn afstanden tussen vrienden danwel electronisch zo overbrugd, maar fysiek in geval van nood niet.

  Mooi idee, van Schippers; maar veel te idealistisch en weinig doordacht.

 2. Toen er nog veel minder vrouwen werkten en ondanks dat het zwaar was de zorg voor hun ouders iets beter in konden passen. Toen mensen nog veel meer kinderen kregen en de zorg dus ook over meer mensen verdeeld kon worden. Toen mensen niet zo oud werden dat de kinderen soms zelf ook al enigzins bejaard zijn.

 3. Cisca

  En of we trug naar vroeger gaan. Gedeeltelijk dan he. Voor alles wat men in het leven nodig heeft betaalt men de prijs van nu en meer in de toekomst. De besteedbaar inkomen om van te leven daalt naar het nivo van vroeger.Veel dingen zijn/worden onbetaalbaar dus ook dat gaat terug naar vroeger. Net als vroeger kan men niet meer betalen wat men nodig heeft. Dat wordt weer armoe. Dat is er dus al maar men kan er nog langs kijken.En dan is er geen armoe. Dat zal over een tijd niet meer vol te houden zijn en wordt de armoe echt zichtbaar. En dat is een beroerd gezicht voor een welvarend land wat zich zo op de borst slaat dat het zo goed geregeld is.Terug naar vroeger … toen betaalde men ook zelf voor wat men nodig had. Dat doet nude staat. Bij mijn weten kon men dat vroeger ook al niet betalen en zocht je het maar uit met je armoe. De goede oude tijd. Ik ben benieuwd hoelang ik nog huishoudelijke hulp houd. Eigen bijdrage is al een probleem aan het worden met inkomen net onder bijstands nivo.In 2013 ben ik aan een nieuwe indicatie toe. Zal mij benieuwen of ik nog iets krijg. Zoniet is het probleem van de eigen bijdrage ook weer opgelost en zal ik wel zelf een half uur hulp van dat geld kunnen inhuren. JOEPIE

 4. Ja, willen is kunnen hè, volgens deze VVD-ers.

 5. HenK

  En ik moet ineens denken aan wat ik ooit op school moest lezen…
  Uit de Camera Obscura van Hildebrand (Nicolaas Beets): Keesje, het diakenhuismannetje.

  Mocht het zover komen, dan hoop ik wel dat de “Voltooid Leven”-wet van kracht is.

  “Net als vroeger” stelt ze daarbij, “toen mensen ook de meeste zorg zelf moesten betalen en afhankelijk waren van familie en vrienden”.
  Oftewel, de mensen met geld kregen de toen best mogelijke zorg en de rest was afhankelijk van solidariteit en naastenliefde… waarbij de beelden die Edith Schippers voor ogen staan niet echt overeenkomen met de realitiet van toen en zeker niet met de mentaliteit van nu.

 6. Thian

  medicijnen waren toen ook niet vanzelf sprekend…

  en veel mensen die daardoor niet mee konden in de maatschappij
  (die dat met medicijnen nu wel min of meer kunnen)
  werden ergens in de bossen op schandelijke wijze opgeborgen

  ik wordt ws afgekeurd, volgens mijn behandelaar
  weet niet wat mij te wachten staat
  en gek genoeg is er geen partij die die dingen nu eens even vertelt

  euh ik heb een paar weken geleden de herkeuring van de gemeente voor de huishoudelijke hulp, wat nu “reiniging!” heet, gehad , nou ik ben daarna bijna opgenomen,
  ze kwam binnen met er moet bezuinigd worden, het maakte allemaal niet uit,
  en of ik nou minder kan als toen, ik moest maar gecommandeert worden,
  en de woonbegeleiding moest het maar doen, die zat erbij en had ook geen uren,
  er ging toch af, maar …het bezwaar schrift is op de post… en een klacht ook

  dus zorg dat er iemand bij is als getuige zou ik zeggen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft