Let op je Eigen Risico en laks declaratie gedrag

De eerste maanden van dit jaar heb ik twee neurologen in twee verschillende ziekenhuizen, een gynaecoloog, een internist, een revalidatie arts en in het kader van revalidatie een maatschappelijk werker, fysiotherapeut, ergotherapeut en orthopedisch schoenmaker bezocht. Verder heb ik een rits aan allerhande onderzoeken ondergaan en wordt elke drie maanden mijn bloed gecontroleerd op allerlei aan stofjes. Toch is mijn eigen risico deze week pas op gesoupeerd en toen ik de facturen nakeek, kon ik alleen declaraties van de apotheek daarop terug vinden. Oftewel, geen enkel ziekenhuis of specialist heeft ook maar één euro gedeclareerd.

Nu is dit niet nieuw. Het lijkt bijna standaard dat ziekenhuizen gerust een jaar of langer na consult, onderzoek of behandeling pas een declaratie indienen bij een verzekeraar. Maar met het stijgende eigen risico, kan dat mensen wel in de problemen brengen. Zo kan het makkelijk gebeuren dat iemand een forse rekening aan het eind van het jaar ontvangt of ineens geconfronteerd wordt met een factuur van een jaar eerder. Deze moet vanzelfsprekend gewoon betaald maar een betalingsregeling krijgen over een jaar wat voorbij is, kan je wel vergeten!

Dat u het weet ..

 

Comments (6)Previous

Zo wordt formeren wel erg moeilijk

Next

Inkomensafhankelijk, welk inkomen?

6 Comments

 1. Thian

  moet je daar ook een eigen bijdrage over betalen?
  ik heb nl ook het ziekenhuis van binnen en van buiten gezien,

  vond dit: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering/eigen-risico-zorgverzekering

  dus blijkbaar wel

  ben beniewd wat voor rekeningen ik nog krijg dan, en wanneer..

  sterkte!
  liefs thian

 2. Thian

  euh maar als je die 220 hebt betaald zou je er toch af moeten zijn????
  dacht ik??

  • HenK

   Wanneer je de maximale eigen bijdrage hebt betaald (2012 Euro 220,–; 2013 Euro 350,–) hoef je je inderdaad geen zorgen te maken over een naheffing.

   Bij mij waren de declaraties van de apotheek ook al snel voldoende om aan m’n maximum te komen.

   Maar op zich is het een goede waarschuwing, want ik was me dit ook niet echt bewust.

 3. @Thian: als je het gehele eigen risico al hebt betaald, dan is het voor dat jaar klaar inderdaad. Het is bedoeld voor mensen die geen of weinig medicijnen gebruiken maar wel een bezoek aan het ziekenhuis hebben gebracht.

 4. Thian

  oke dank jullie,
  goed dat je het schrijft!

  liefs thian

 5. Bettine

  heb het ook meegemaakt dat er ineens nog forse rekening eigen bijdrage kwam. Maar ja, ik had het kunnen weten en er vooraf voor moeten reserveren. Overigens kon je dit jaar bij mijn verzekeraar al maandelijks “vooruit betalen” en dan achteraf geld terugkrijgen als het eigen bijdrage/eigen risico niet gebruikt was.

  Maar de bedragen voor eigen bijdrage en eigen risico worden nu wel heel erg hoog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft