Inkomensafhankelijk, welk inkomen?

Zeker, ik ben chronisch ziek en heb een WAO-uitkering van ongeveer 70% van het minimumloon. En ja, daarmee val ik onder de laagste inkomens. Maar nee, ik wordt niet gecompenseerd, ontvang geen subsidies, toevoegingen of extra’s. Sterker, val ik in de hoogste eigen bijdragen voor elke vorm van hulp. Ik ben namelijk getrouwd met iemand die werkt. En ja, heden ten dage wordt financiële onafhankelijkheid van de partner hooglijk gewaardeerd. Tenzij dat geld kost. Dan natuurlijk niet.

Op zich heb ik dat nooit zo vreemd of erg gevonden, in een huwelijk heb je wat voor elkaar over nietwaar. Alleen gaan chronisch zieken er elk jaar weer fors in koopkracht op achteruit, dienen steeds meer zelf te betalen en belangrijker,  roeptoetert de politiek telkens weer dat dat gecompenseerd is, wordt of zal worden. En dat is niet zo. Als je getrouwd bent dus.

Nu willen linkse partijen allerlei eigen bijdragen en zorgpremie terug inkomensafhankelijk maken. Ik denk dat ik daar voor ben. Maar zeker ben ik er niet van. Want naar welk inkomen gaat er gekeken worden? Wordt het zoals vroeger waarbij binnen een gezin de een ziekenfonds en de ander particulier verzekerd kon zijn? Of wordt er gekeken naar het gezinsinkomen en dus eigenlijk nog steeds vooral naar de partner?

Ik stem PvdA. Gematigd links zeg maar .. En dan het beste er maar van hopen.

 

Comments (21)Previous

Let op je Eigen Risico en laks declaratie gedrag

Next

Hoe zal het zijn op Prinsjesdag?

21 Comments

 1. Bettine

  Moeilijk, Cin.
  Het is inderdaad in strijd met de gedachte dat ieder zijn eigen inkomen heeft, wat jarenlang de bedoeling was.
  Aan de andere kant: nu er echt een crisis is en er nergens geld voor is, zou je ook kunnen zeggen dat iemand met een verdienende partner niet echt in grote nood komt door hogere eigen bijdrage, maar een alleenstaande met bijstand wel, en dat ervoor gekozen wordt dan alleen de laagste inkomens te helpen.
  Weer aan de andere kant: als jij hoge zorgkosten hebt en bijv een kind hebt inwonen dat net zijn eerste loon gaat verdienen, moeten daarvan dan ook jouw zorgkosten worden betaald.
  (zoals je ook geen thuishulp krijgt als je gezond schoolgaand kind hebt, dat kind kan dan de huishouding doen).

  Ik weet het niet. Alles is zo anders geworden de laatste jaren.De verrechtsing, de crisis.

  P.S. Ik stem ook PvdA hoor, al jaren ….

 2. Cisca

  Jaja, Ooit was de slogan”een slimme meid is op haar toekomst voorbereid”.Oftewel economisch zelfstandig.Behalve als het minder geld aan de staat of andere instanties oplevert natuurlijk. En als het wel geld aan de staat of instantie oplevert ben je natuurlijk wel economisch zelfstandig.Zorgkosten?? Breek me de bek niet open. En mijn inkomen???880 EURO per kalendermaand WIA uitkering. Compensatie zorgkosten werd al gehalveerd door de gemeente. Kwam in de plaats van byzondere bijstand. Werd van 500 naar 250 euro verlaagd. Geen beroep meer mogelijk op byzondere bijstand want de gemeente is blut!! Ja ik ook.Zorgtoeslag zal ik volgend jaar ook naar kunnen fluiten want ik ben sinds enkele maanden erfgenaam op papier.En de afwikkeling van die erfenis verloopt nogal moeilijk O.a een koophuis wat niet verkocht wordt.Dus als ik pech heb gaat alles op aan vaste lasten en zorgkosten. Ik beschouw mezelf als een slimme meid. Maar ik had nooit kunnen bedenken of en hoe ik me hier had moeten voorbereiden!!! Wie het weet, mag het me zeggen

 3. Cisca

  O ja huurtoeslag zal ik ook wel kwijtraken dor hoog extra inkomen op papier door voornoemde erfenis

 4. eigen inkomen, wat is dat? :-/

 5. Thian

  ik vraag het me af,
  mensen met een uitkering met inwonende kinderen met een baantje
  werden dat volledig gekort op hun uitkering, terwijl dat baantje voor
  een studie is, en die kinderen nu dus verplicht daardoor uit huis moeten
  om nog te kunnen studeren,
  of stoppen en hun ouders onderhouden

  ik vraag me af waar dat heen gaat
  zeker met de VVD

  afgekeurden zie ik (ook mezelf) nog in de bijstand belanden
  net als ze met de mensen uit de WIA willen
  (ik weet niet of ze dat rond gekregen hebben,
  maar daar waren ze mee bezig)

  krijg je straks nog wel geld op welke manier nog
  als je iemand in huis hebt met een inkomen???

 6. @Bettine: het gaat niet alleen om het eigen risico maar om alles bij elkaar. Geen thuishulp, geen wtcg, geen compensatie eigen risico, geen zorgtoeslag en alles aan medicijnen en hulpmiddelen die zelf betaald moeten worden. Ik ga er al acht jaar elk jaar dusdanig op achteruit dat mijn man dat met promoties en cao-verhogingen niet gecompenseerd krijgt. En het ziet er naar uit dat we nog meer moeilijke maatregelen tegemoet mogen zien.

  Dan stoort het me mateloos dat voortdurend geroepen wordt dat chronisch zieken gecompenseerd worden, waar dat alleen deels waar is voor alleenstaanden en erg lage inkomens.

  Bovendien komen de meest vreemde richtbedragen voorbij. Vorige week werd met droge ogen beweerd dat een gezin met 80.000 euro per jaar ‘gemiddeld’ is als er twee werkenden 40.000 verdienen. Voor scheefwonen geldt een gezinsinkomen van 33.000 euro. Oftewel, Joost mag weten waar mee gerekend gaat worden.

  @Ciska: Met de erfenis: zolang de erfenis niet is afgerond, is dat geld en/of het huis nog niet van jou. Jij hoeft dat niet op te geven als inkomen en het mag geen effect hebben op jouw toeslagen. Mail me anders even als je wil, ik heb er ook mee moeten puzzelen.

  @Thinkie: I know 🙁 Maar goed, ik wilde mezelf ook niet vergelijken met alleenstaanden of mensen zonder arbeidsongeschiktheidsuitkering.

  @Thian: Men is bezig met de WAJong en samenvoeging met de bijstand. Daar ben ik ook niet voor. Gelukkig krijgt geen partij het in zijn eentje voor het zeggen, ook de VVD niet. Maar dan is het nog afwachten waar het nu eigenlijk heen gaat allemaal.

 7. Bettine

  @Cin. ja, dat is wel erg veel bij elkaar en dat is zuur. En natuurlijk is iedereen met chronische ziekte er enorm op achteruit gegaan, klein of groot inkomen. Compensatieverhalen kloppen niet.

  Kreeg gisteren toevallig de beschikking compensatie eigen bijdrage van het CAK. Eerst kregen we ieder 350 euro, nu nog 85 per persoon. Krijg ook zorgtoeslag. Maar al jaren geen thuishulp meer – vanwege ME is te genezen met gedragstherapie, dus je gaat dat maar doen. In feite een verkapte bezuinigingsmaatregel. Dus betalen we zelf -zwart – hulp in de huishouding. Want is noodzakelijk.

  Maar goed, wij zijn ook geen “hardwerkende Nederlander”, dus we verdienen niet beter. Rutte zegt het min of meer hardop, maar het is begonnen met Balkenende. Ik herinner me nog dat wij ook eens solidair moesten zijn met de niet-zieken.

  Kortom, ik begrijp je woede. Was zelf alweer een beetje vergeten hoeveel ook wij erop achteruit zijn gegaan de laatste jaren, en was het al gewoon gaan vinden.
  .

 8. Thian

  ja dat bedoelde ik cinner

  het was een beetje laat
  en het is hier een beetje spannend
  Dat vindt ik angst aan jagend
  en heel erg onterrecht, de wajong
  ik ken mensen die echt vanaf hun jeugd chronisch zo beperkt zijn
  en dan de bijstand…
  maar ook als ze dat doen.. dan is het eind zoek…
  dat is een begin
  ik hoop echt dat het zover niet komt

 9. Thian

  bettina;
  dan moet je wel iets hebben om zwart te betalen
  met mijn wia uitkering lukt dat echt niet
  gelukkig krijg ik nog hulp

  en is er het eind van de maand een hoorzitting
  omdat ik protersteer tegen de verkorte tijd, de bezuiniging zonder
  enige gronidige reden behalve dan dat ze moeten bezuinigen
  ook weer dood eng

 10. Bettine

  Ja, Thian,
  je hebt gelijk, de situatie waar jij in zit is veel erger. Dan heb ik makkelijk praten. En al die procedures die je moet aanspannen zijn doodeng, net zoals het in onzekerheid erover leven. Bij mij is het ook niet zonder slag of stoot gegaan, met alle WAO herkeuringen die er zijn geweest en rechtzaken die ik heb moeten aanspannen. Voor mij is het nu relatief rustiger vaarwater.

  Is dat zo dat ze WIA ook in bijstand willen laten overgaan? Dat is schofterig. Net zoals WAJONG in bijstand stoppen. We moeten maar hopen dat PvdA dat tegen weet te houden.

 11. Thian

  het is bar en bar schofterig als je mensen die meervoudig gehandicapt in een rolstoel
  en weet ik wat, maar in een instelling, ik neem aan dat die de wajong hebben gekregen,
  als je maar durft te denken aan die in de bijstand te doen

  als je daar aan durft te denken dan is de wia, wao wat dan ook een peule schil daarbij
  is mijn gedachte

  en mijn situatie is niet erger of beter,
  maar net als jij niet prettig met het vorige cabinet
  en afwachten hoe het nu zal gaan
  aangezien ik er nog steeds niet echt geloof in ontzien te worden
  en iedereen moet bezuinigen
  met andere woorden het zorgstelsel word uitgekleed

  afgeschaft??????????????????

 12. Ctje

  Hier Dito. Man werkt zich rot om nog wat over te houden. 🙁 en als hij wat mankeerd en niet meer 150 procent kan werken en ook nog zorgkosten maakt??? Probleem….

  Ctje

 13. HenK

  Ik neem aan dat je vragen retorisch zijn, Cindy.
  Iedere mogelijkheid tot (extra) bezuinigen zal op dit gebied worden benut en het was al bijna zo dat het inkomen van thuiswonende kinderen tot een vermindering van bijstandsuitkeringen ging leiden, waardoor deze nog moeilijker iets bij elkaar konden sparen om ooit op zichzelf te gaan wonen.

  We gaan de komende jaren nog meer betalen voor minder zorg en het zal eerder uitzondering dan regel zijn, wanneer er voldoende gecompenseerd wordt.
  En die uitzonderingen worden dan ge-/misbruikt om aan te tonen, dat het allemaal wel meevalt. Het bekende voorbeeld van iemand, die royaal leeft van een AOW-uitkering… inclusief uitstapjes/vakantie en leuke cadeautjes voor de kleinkinderen (waarbij niet wordt gekeken hoe dat precies mogelijk is).

  ‘k Ben benieuwd of Samsom het slopen door Rutte een beetje binnen de perken kan/zal houden…

 14. @Bettine: Denk dat je twee bedragen door elkaar haalt. De 350 is denk ik de Wtcg (januari) en 85 euro compensatie eigen risico (september beschikking, december betaling). Compensatie Eigen risico is namelijk nooit zo hoog geweest (zelfs het eigen risico is pas vanaf volgend jaar 350).

  Met eigen risico is het nog vreemder. Mijn man krijgt de compensatie wel vanwege astma medicijnen. Ik wordt niet gezien als chronisch ziek. Ziekte is te zeldzaam en allerlei medicatie mag ik niet hebben en het revalidatiecentrum doet niets met arbeidsintegratie (gespecialiseerd op neurologische aandoeningen) en staat niet op het lijstje, dus ben ik niet chronisch ziek. En krijg geen compensatie.

  Woedend is wat sterk uitgedrukt trouwens. Maar ik verkeer in een omgeving die vaak denkt dat ik van alles aan extra’s krijg en ik wilde het eens kwijt.

  @Thian: Zal duimen dat je een goede uitslag krijgt met de hoorzitting!

  @Ctje: dan zouden de rapen helemaal gaar zijn inderdaad.

  @HenK: de reden dat ik PvdA heb gestemd, ik hoop van harte met je mee.

 15. “roeptoetert de politiek telkens weer dat dat gecompenseerd is, wordt of zal worden. En dat is niet zo. Als je getrouwd bent dus.” Ook als je niet getrouwd bent komt er van die compensatie iha weinig terecht. Zie b.v. de eigenbijdrage in de WMO: die werd uit de aftrek gehaald en dat werd “gecompenseerd” door de eigen bijdrage te verminderen met 33%. klinkt leuk, je zou denken dat dit in ieder geval voor de mensen die in de laagste belastingschijf vallen de boel goed compenseerd. Niet dus: door het wegvallen hiervan als aftrekpost stijgt het inkomen waarop de eigen bijdrage gebaseerd wordt (en vaak fors) en van die stijging mag je dus 15% als verhoging van de eigen bijdrage inleveren. Zodat ik – en velen met mij – nu zelfs meer betaal dan voor deze maatregel.

  Dus hoezo “gecompenseerd”???

 16. Bettine

  @Frans, helemaal met je eens. Door afschaffen aftrekpost ziektekosten, wordt je inkomen hoger en krijg je allerlei toeslagen niet meer en worden eigen bijdrages hoger. Het is heel geraffineerd allemaal.

  @Cin, als jij in WAO zit, waarom krijg je dan geen wtgc?

 17. CiNNeR

  @Frans54: er schort sowieso iets aan die compensaties inderdaad.

  @Bettine: ook dat zijn twee verschillende regelingen. Ik krijg wel de arbeidsongeschiktheidsregeling (deel compensatie voor wegvallen van de aftrek bijzondere ziektekosten) in september. De wtcg heb ik nooit gekregen, ik wordt nog altijd niet als chronisch ziek aangemerkt door het CAK. Volgend jaar zou het wegvallen omdat er dan een inkomenstoets aan vast zit.

 18. Bettine

  @Cin. schrik van mijn eigen vaagheid ;-(, heb het nu maar even goed gegoogled en de brieven van CAK en UWV nagekeken. Het zijn inderdaad drie verschillende dingen. Wtcg krijgen wij ook niet. En inderdaad elkaar versterkend effect, we krijgen geen thuiszorg en dat is een van de voorwaarden. En vanaf dit jaar inkomensafhankelijk.

  Een woud van regelingen trouwens, en je vraagt je af hoeveel dat allemaal kost aan ambtenaren.

 19. Als het aan Henk (werk)Kamp ligt wordt alles gezinsinkomensafhankelijk volgens mij. Dat trucje probeerde hij al met de Bijstand, afgelopen regeerperiode. Die man heeft een beroepsdeformatie opgelopen toen hij nog bij de Belastingen werkte.

 20. Bettine

  Gelukkig ligt het niet aan Kamp , maar aan Rutte en Samsom :-)). Vind Kamp ook een akelig rechtse man.

 21. CiNNeR

  @Bettine: het kost in elk teveel teveel aan bureaucratie en maakt het hopeloos ingewikkeld. Volgens mij zou daar wel iets aan gesleuteld kunnen worden.

  @Laurent: ja, hij heeft wel meer van dat soort plannen geprobeerd door te drukken.

  @Bettine: Henk Kamp is wel verkenner en van VVD huize, dus we moeten maar afwachten wat verder zijn rol gaat zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft