Herinnering aan Frans54

“Hij viel op in de commentaren door wat serieus met een flinke dosis humor en mijn nieuwsgierigheid raakte geprikkeld. En hoe leer je iemand beter kennen dan hem uit te nodigen een tijdje te komen gastloggen? (Welja, manieren genoeg maar daar gaat het even niet om). In de serie: ‘Nee, daar wordt je beter van! Over ziek zijn en al wat daar, eventueel vaag,  mee samenhangt‘, stelt Frans54 zichzelf voor en vertelt zijn verhaal.” 

Zelf dacht hij dat hij te chaotisch of te langdradig zou schrijven maar het tegendeel was waar. Hij kon met verbazingwekkend veel humor en zelfspot schrijven over bloedserieuze onderwerpen als zijn erfelijk longemfyseem,  de longtransplantatie die hij had ondergaan en hoe hij hiermee leefde. Hij bleek het webloggen ook erg leuk te vinden en na veertien afleveringen ‘Nee, daar wordt je beter van!’ ging hij verder op zijn eigen webstek: Goin’for Broke‘. Daar groeide het schrijven uit van vertellen over leuke en minder leuke dingen in zijn leven tot gedachtenspinsels en ideeën. Maar ook fictie, gedichten en foto’s kwamen frequent langs.

We bleven altijd contact houden, via de commentaren en zijn weblog maar ook via de mail. Later leerde hij mijn vader kennen door een gezamenlijke voorliefde voor cryptogrammen. Langs de weg hielp hij me gevraagd en ongevraagd met praktische problemen of gooide soms een lief bericht in mijn mailbox. Al hebben we elkaar nooit ontmoet anders dan virtueel, kreeg hij een vast plekje in mijn gedachten en mijn hart.

Hij leefde inmiddels in geleende tijd en genoot volop van alles wat nog mogelijk was. Maar het heeft niet langer zo mogen zijn. Negenentwintig oktober heeft zijn broer Arend de lezers van Goin’for Broke in de commentaren geschreven dat Frans is overleden.

Lieve Frans, ik zal je missen man!

In Memoriam bij anderen:

 

 

Comments (17)Previous

Even iets anders: Halloween

Next

De rel om de ziektekostenpremie of de huilende VVDer

16 Comments

 1. HenK

  Behalve dat ik hem regelmatig zag reageren op dit blog, kende ik hem niet. Wist ik niets van zijn ‘geschiedenis’.
  Misschien zegt dat wel meer over hem dan ik in eerste instantie zou denken…

  Sterkte bij het een plaats geven van het gemis, Cindy.
  En Frans… rust in vrede.

 2. desiree

  God… Wat vreselijk, heb de tranen in mijn ogen.
  Ik las graag wat hij schreef, altijd zinnig altijd helder altijd up to date.
  Gecondoleerd Cin.
  Rust zacht lieve Frans

 3. Aad Zonneveld

  Beste onbekende,

  Dank voor de reactie op de BLOG van Frans.

  Helaas wist ik geen andere manier te bedenken om het overlijden van Frans kenbaar te maken dan middels een commentaar op zijn BLOG.

  Het aantal reacties daarna leert mij dat ik hiermee meerdere personen heb benaderd, die Frans een warm hart toedroegen.

  Frans is plotseling overleden. Niets wees erop dat dit er aan zat te komen. Hij wist wel dat hij nooit de oudste Nederlander zou worden, maar uit recente mails bleek niet dat zijn gezondheid achteruit ging.

  Frans wordt 1 november om 10 uur ter aarde besteld.

  Zijn familie was niet groot meer. Behalve 2 broers (ik en Kees) had hij, en wij dus ook, alleen nog ergens wat neven en nichten waar we geen contact mee hebben.

  Groet,

  Aad

 4. Ctje

  Ik ben geschokt, ook ik zal hem missen.

 5. CiNNeR

  @Beste Aad,

  Ten eerste heel erg veel sterkte gewenst met jullie verlies. Wil je verder bedanken dat je een bericht hebt geschreven in het Blog van Frans. Anders hadden we niet geweten of en wat er was gebeurd. Veel mensen hebben Frans jaren lang mogen volgen en kunnen lezen over zijn leven, ideeën en verhalen. Zij droegen Frans zeker een warm hart toe.

  Nogmaals veel sterkte.
  Cindy

 6. CiNNeR ook jij en alle lezers hier gecondoleerd.

  Ik had dat deel gemist dat Frans eerst op jouw domein stukjes heeft geplaatst. Frans had duidelijk wat te melden en ook in de discussie ging het er altijd constructief en toch zonder ruzie aan toe. Daarbij was hij wel duidelijk over zijn persoonlijke situatie en toch niet te persoonlijk (waar ik niet zo goed tegen kan). Van de virtueel bekenden is dit voor mij wel de grootste klap tot nu toe. Gelukkig wordt hij niet vergeten, ook de motorclub draagt hem (vandaag zelfs letterlijk) op handen.

 7. Cisca

  HHet was een schok om te leZen dat Frans ineens overleden is. Ik las hem graag. Ik wens iedereen die hem kende veel sterkte toe.
  @ Cin, weer een afscheid van iemand die aan je vader gelinkt was. Ik kan me voorstellen dat dit dubbel zo hard aankomt. Dikke knuffel, Cisca

 8. CiNNeR

  @Ximaar: dat is een mooie beschrijving van Frans. Denk dat hij met zijn reacties indruk heeft gemaakt op veel mensen.

  @Ciska: Ja, ik mis Opa Buiswater (zoals iedereen hem kende) ook nog steeds. Er zijn niet zoveel mensen meer die mijn vader hebben gekend, dat kwam wel hard binnen. Ben ook even niet zo goed met woorden merk ik. Dankjewel voor je lieve woorden.

 9. De commentaren en droge humor van opa buiswater staan nog steeds in mijn geheugen gegrift. Zijn relativering van wat grote probleemen leek was onnavolgbaar.

 10. Wat een leuke verrassing Cindy, dit memoriam. Dat zou Frans echt prachtig hebben gevonden, denk ik.
  Zelf schreef hij ook wel WE verhalen en dat deed hij kundig.

  Wat me van Frans altijd bij zal blijven is zijn liefde voor de tuin en de beschrijving van zijn bloemen en planten. Frans had een gedegen aard en dat zag je terug in de zorgvuldigheid waarmee hij deze beschreef. Ook vlinders hadden zijn aandacht. Er moeten in zijn archieven heel wat vlinderfoto’s terug te vinden zijn.

  Cindy, bedankt voor dit stukje. Ik ga de link neerzetten en hoop dat er veel extra lezers op je af zullen komen. Frans kan van bovenaf meekijken en zich hopelijk verheugen op l die positieve aandacht.

 11. Min

  http://melodymusic.nl/?p=15026
  Melody heeft me over zijn overlijden geïnformeerd.
  En nadat ik dit bericht ook plaatste http://reismeermin.wordpress.com/2012/11/07/dag-frans/ brak voor mij een dag aan met alleen maar trieste berichten.
  EN ik mis zijn reacties op mijn blogs..

 12. CiNNeR

  @Freek: Ja, met een mooi kritisch analytisch vermogen.

  @Platoonline: Ja, ook op zijn weblog zijn vele schitterende foto’s te vinden. Ik hoop dat het log nog lang zal blijven.

  @Min: Las dat er meer verdriet op je pad kwam. Veel sterkte en liefs gewenst. Ik heb de links toegevoegd.

 13. Hallo Cinner

  Wat een prachtig en ontroerend eerbetoon, dat zal hem vast bevallen!
  En ja ik kan alles onderstrepen wat jij schrijft. Veel bloggers waaronder jij en ik zullen hem blijven herinneren.

  Fijn weekend.

 14. Ria

  Frans zal voor mij altijd verbonden zijn met vlinders.
  Sterkte Cinner,
  groetjes, Ria

 15. Ik kwam Frans af en toe tegen op blogs en we hebben ook wel af en toe bij elkaar gereageerd. Ik wist wel van zijn ziekte, maar niet van de hele voorgeschiedenis. Wat bijzonder dat hij bij jou een podium kreeg om daarover te schrijven.

 16. Wat een mooi eerbetoon aan een blogger die ik nog niet eens zo lang kende, maar wel heel erg waardeerde door zijn mooie verhalen,foto’s en gedichten.
  Tja, we weten allemaal dat het eens aan onze deur klopt, maar voor de achterblijvers laat het altijd een gat achter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft