De rel om de ziektekostenpremie of de huilende VVDer

Zeker, als je ineens honderden euro’s per maand meer ziektekostenpremie moet gaan betalen, gaat dat erg ver. Zelfs als je erg goed verdiend, is het veel en wellicht te veel gevraagd. Maar ik moet zeggen dat ik me toch heb zitten verbazen en verbijten over de enorme rel die onder de VVD achterban is uitgebroken vanwege dit – nog niet uitgewerkte – plan voor de inkomensafhankelijke ziektekostenpremie, de nivellerende gevolgen en achteruitgang in koopkracht voor mensen met een hoger inkomen.

Chronisch zieken, gehandicapten en mensen met een laag inkomen, zien hun koopkracht namelijk al jaren achtereen wegsmelten. Op een rijtje:

 • Door het nieuwe zorgstelsel zijn mensen die voorheen aangemeld waren bij een ziekenfonds, twee maal zoveel ziektekostenpremie per maand gaan betalen. Inmiddels is dat drie tot viermaal zoveel.
 • Er is een eigen risico ingevoerd. Destijds uit een ‘omgekeerde solidariteit’ en het zou nooit een melkkoe worden. Inmiddels is het eigen risico een manier om mensen bewust te maken van de kosten en is het gestegen naar 350 euro per jaar.
 • Er zijn veel eigen bijdragen ingevoerd en tegelijkertijd zijn er medicijnen en hulpmiddelen uit het vergoedingensysteem geschrapt.
 • Indicaties voor onder andere thuiszorg zijn gehalveerd en nogmaals gehalveerd, zonder dat er iets is veranderd in de gezondheidssituatie van mensen of er minder hulp nodig is. De eigen bijdrage is daarentegen fiks verhoogd, ook voor de laagste inkomens. In de toekomst zullen veel mensen het moeten hebben van sympathieke buren en welwillende familie.
 • De aftrekpost bijzondere ziektekosten was al bekend dat deze verkeerd zou uitpakken voor chronisch zieken en gehandicapten. Deze zou mensen onterecht honderden tot meer dan duizend euro gaan kosten. Toch is deze door gevoerd. Er kwam deels compensatie maar deze is aan zulke beperkte criteria verbonden, dat menig zieke en gehandicapte hier geen recht op heeft. Tot slot zal de compensatie in de vorm van de wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (wtcg) inkomensafhankelijk worden en voor veel mensen verdwijnen.
 • Het PGB is aardig uitgekleed, zou verdwijnen en wordt nu slechts deels gerepareerd.

Goed, je zou kunnen zeggen dat het hier vooral gaat om maatregelen die verminderen waar iemand aanspraak op kan maken en in mindere mate om inleveren van geld wat verdiend is. Helaas blijven er dan tal van ingrijpende maatregelen over waarbij mensen verdiend geld in hebben moeten leveren of dat in de nabije toekomst moeten gaan doen. Denk aan de kaalslag in de thuiszorg, waar de vaste medewerker zich ontslagen zag om tegen een veel lager salaris en gebrek aan arbeidsvoorwaarden terug mocht keren als alfahulp. Denk aan mensen in een huurhuis die net iets teveel verdienen voor sociale woningbouw en de huur tot 6,5 procent per jaar zullen zien stijgen tot ze naar een duurdere woning gaan. Ambtenaren die de komende jaren een nullijn mogen verwachten net nu de kosten van alles in het leven fors aan het stijgen zijn. De rest van het regeerakkoord wat iedereen raakt maar de mensen met lage inkomens toch een aardig stuk meer dan de beter gesitueerde.

Nu heb ik me niet zo gestoord aan het feit dat hogere inkomens aangeven dat de ziektekostenpremie zoals het er nu voor ligt een erg grote achteruitgang is, wel heb ik me geërgerd aan de manier waarop dit over het voetlicht werd gebracht. Zo hoorde ik langskomen dat het hier zou gaan om een ‘jaloezie taks voor mensen met een gewoon succesvol leven’. Dat mensen met een laag inkomen slecht leven en zodoende de hoge zorgkosten veroorzaken, waar de gezonde medemens die succesvol geld verdiend – en natuurlijk per definitie gezond leeft? – niet voor wenst te betalen. Sprak iemand uit te verwachten dat de zorgkosten explosief zullen stijgen omdat lage inkomens dusdanig weinig premie gaan betalen, dat ze zullen denken dat voor niets de zon op komt (en voor de lol een operatie hier en een medische behandeling daar gaan halen??). Of simpel ‘zo is het niet meer leuk’. De toon werd grimmiger, de tegenstelling groter en tegen de avond leek het bijna alsof elke rijke Nederlander de voedselbank al in zich zag komen ..

Dat voor een plan wat nog niet is uitgewerkt, waarvan al is toegezegd dat er nog over te praten valt in de Tweede Kamer én waarvan bekend is dat het sowieso niet door de Eerste Kamer zal komen omdat deze plotseling meent politiek te moeten drijven.

Comments (10)Previous

Herinnering aan Frans54

Next

Dit moet ik even kwijt: effecten op het lichaam

10 Comments

 1. HenK

  Uitstekend verwoordt… en dat een handvol seconden nadat ik twitterde “Wanneer je de media volgt, lijkt het erop dat alleen VVD-ers de rekening gepresenteerd krijgen… Wat een schertsvertoning!”

  Toeval bestaat niet… 🙂
  Welterusten Cindy,
  Henk.

 2. Ctje

  Mooi geschreven, maar ze zijn zo aan miepen over de zorg dat de huurverhoging er stiekumpje doirheen gaat zonder aandacht. Daar maken wij ons wel zorgen om.

 3. Jetje

  ohw wat ben ik het weer met je eens, Cin. Vooral de opmerkingen die gemaakt werden, ik heb ze ook gehoord.
  Ik geloof dat de VVD stemmer ook niet door heeft gehad dat er een crisis is, en dat de lagere inkomens en de zieken en bejaarden al jarenlang inleveren. Dat er in Zuid Europa mensen worden afgeknepen om alles (de euro) maar draaiend te houden. Dat hier de voedselbanken het niet kunnen bijbenen.
  Maar goed, forenzentax wilden ze niet, hypotheekrente aftrek verminderen wilden ze ook niet. Wat er nu ligt is natuurlijk een lachertje: een halve procent minder per jaar en meteen daarbij belastingverlaging.

  Maar ik wijt een deel van de onrust aan Rutte zelf. Alle partijen hebben gezegd dat het niet leuk zou worden, de bezuinigingen ná de verkiezingen. Alleen Rutte heeft het altijd gehad over de hardwerkende Nederlander, 1000 euro die iedere hardwerkende Nederlander zou krijgen, de hypotheekrenteaftrek zou nooit iets mee gebeuren, enz.

  Waar ik me ook aan stoor, is dat e.e.a. door VVD sprekers steeds wordt verklaard als, nee, de VVD wilde dit helemaal niet, maar het kon niet anders want we moesten uitruilen met de PvdA, en die eisten dit.

  Dus VVD stemmers voelen zich verneukt door de beloftes en nu zijn ze woedend en wordt het in de schoenen geschoven van de PvdA.

  Rutte flikte hetzelfde kunstje met Europa, hij was er niet voor, de Grieken kregen geen cent meer, en ondertussen deed hij het allemaal wel.

  Het is niet goed voor de moraal van het land. Akelige keuzes moet je uitleggen en verdedigen, en niet steeds afschuiven.

  En tenslotte, ik vind het niet zo n handige keus om nu deze “bezuiniging” (want technisch is het geloof ik geen bezuiniging) door te voeren, de sstijgende ziektekosten liggen al zo onder vuur en nu heeft zwak, ziek en misselijk het allemaal gedaan en krijgt de schuld. Beter geweest als ze dan nog maar even waren blijven rondpompen via zorgtoeslag en op andere terreinen bezuinigd hadden, bijv forenzentax of hypotheekrente aftrek versneld afbouwen. Of geen belastingverlaging.

  Ongelooflijk stomme zet, dit.

 4. Uit de commentaren van alle klagers over de zogenaamde inkomensafhankelijke premie blijkt maar weer eens dat we als volkje niet erg solidair zijn met elkaar.
  Inkomens afhankelijk betekend in mijn ogen een vast percentage zonder bovengrens.
  De meeste klagers hebben geen flauw benul wat er nu precies gaat gebeuren en reageren op de eenzijdige koppen van de Telegraaf (dat zelfs niet voor voor wcpapier geschikte, debielenkrantje)
  Dat hele gedoe is wel een prachtig voorbeeld van hoe men een plan niet moet presenteren.
  Twee “bekakte studentjes” die het volk komen vertellen hoe goed ze het voor ons hebben gedaan 😉

 5. ctje

  hmmm mijn berichtje zeker weg. Mensen worden agressief van deze maatregelen. Wij hebben al genoeg ingeleverd dat gaat niet om honderden guldens, echt wel veel meer. En door al dit gedoe gaat de huursubisieverhoging er zonder tegenspraak doorheen. 🙁 En daar maak ik me enorm zorgen om.

 6. ctje

  owww nou sta ik er twee x. gaat lekker.

 7. Afgezien van het feit dat dit toch niet gaat gebeuren omdat juist de grootste ‘huilers’ van nu overal macht hebben kwam ik tot volgend rekensommetje m.b.t. hen die nu tranen met tuiten wenen.

  Een verhoging zorgpremie van 300 x 12 = 3600
  Echter vergeet men dat van de IB het toptarief van 52 naar 48% gaat, oftewel 4%
  Ergo, bij een inkomen van 90.000 (en dat zijn juist de grootindustrielen/VVD-ers) is de verhoging van de zorgpremie al volledig gecompenseerd. Het enige wat zij dan missen is een verbetering van 3600 euro per jaar, en daarom al dat geween? O ja ze zijn met meer? Nou een diknek/VVD-lif die maar 90.000 verdient wordt al als pauper beschouwd.
  Kortom: Ja ze gaan wellicht meer betalen maar minimaal de helft van dat ‘meer’ is al teruggekomen.

  Zolang er nog tweedekamerleden zijn die (ca. een jaar geleden) menen dat bijstandstrekkers toch wel een ‘krap tonnetje’ per jaar krijgen weiger ik ook maar een seconde medelijden te veinsen.

 8. CiNNeR

  @HenK: Jawel, de wereld hangt van toeval aan elkaar. Maar een mooi toeval is het 😉

  @ctje: wat vooral opvalt is dat de maatregelen die modaal en lager raken, een stuk minder aandacht krijgen dan de maatregel die tweemaal modaal en meer vooral gaat raken.

  Wij vallen verder nogal tussen wal en schip denk ik, omdat we zelf een lage uitkering hebben en getrouwd zijn met iemand die gewoon normaal verdient maar voor twee alles moet opvangen.

  @Jetje: Gelukkig geeft de VVDer vooral Rutte de schuld. Van de PvdA wordt niet anders verwacht dan dat zij willen nivelleren. Moet zeggen dat ik de inkomensafhankelijke zorg premie (maar dan volledig inkomensafhankelijk, zonder de bovengrens) een beter idee vind dan invoeren van een forenzentaks of snel afbouwen van hypotheekrente aftrek. De forenzentaks raakt immers met name lagere en midden inkomens, versneld afbouwen van de hypotheekrente aftrek raakt de midden inkomens met goedkope huizen te zwaar en doet de woningmarkt instorten.

  Het probleem lijkt inderdaad meer in de uitleg te zitten. Laat ze het maar beter gaan uitlegen dan, in plaats van terug de chronisch zieken en lage inkomens duperen tot er niets meer over is.

  @Henk van S. tot S.: Rutte heeft vanavond excuses aangeboden voor de bar slechte communicatie, zag ik. De rest is vooral media vrees ik, die met de meest onware cijfers rondstrooit alsof het niets is. En inderdaad, solidariteit is al langer ver te zoeken als je het mij vraagt.

  @Freek: volledig met je eens!

 9. Ctje

  We hadden beter kunnen gaan latten. Ben er nog ziek van….

 10. Thian

  ze hebben het telkens over de hard werken de mensen die daar naar betaald krijgen
  nou de thuiszorg werkt keihard krijgt bnog minder tijd voor hun werk
  en krijgen een schijntje, net of iedereen die zoveel geld verdient werkelijk hard werkt
  en de rest niet, bah

  •citaat: twee maal zoveel ziektekostenpremie per maand gaan betalen. Inmiddels is dat drie tot viermaal zoveel.
  reactie en er komt nog veel meer bij
  vandaag al 5 tot 10 % achteruitgang in koopkracht

  en zelf een moeder met een uitkering van 900 euro gaat er 5 a 6 procent op achter uit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft