“Voor veel groepen gaan de belastingen juist omhoog. Die maatregel is bedoeld om de inkomensverschillen te verkleinen en komt in de plaats van de omstreden inkomensafhankelijke zorgpremie.” (Bron)
De maatregel van de inkomensafhankelijke zorgpremie moest onder andere van tafel omdat het ‘de middeninkomens’ zo onevenredig hard zou treffen. Je kan je afvragen of deze maatregel het feitelijk beter gaat doen. Nu wordt het afbouwen van de hypotheekrenteaftrek niet gecompenseerd maar daarentegen de middelste schijven van de inkomstenbelasting verhoogd. Iets wat net zo goed de midden inkomens raakt, het enige verschil is dus dat lage inkomens nu mee de afgrond in mogen. Er had eigenlijk net zo goed kunnen staan: “wij er op achteruit, iedereen er op achteruit!!”.
Een ander argument was dat de VVDer niet wilde nivelleren om het nivelleren. Dat is zeker geslaagd in dit nieuwe plan, al lijkt het knollen voor citroenen. Het nieuwe plan levert weliswaar wat op voor de schatkist, maar er wordt nog steeds onevenredig genivelleerd. Sterker, dit is een nivellering waar helemaal niemand mee vooruit gaat. De lage inkomens blijven hangen op de belastingverhoging die volgend jaar al in gaat met dank aan de Kunduz coalitie, de hoogste inkomens zien geen verandering in belastingtarief en hoeven niets in te leveren op de zorgpremie.
Tot slot moest de inkomensafhankelijke zorgpremie van tafel omdat deze 130.000 banen zou kosten. Wil de econoom in de zaal die denkt dat belastingverhoging banen oplevert even opstaan? Iemand?
Ondertussen kan ik er alleen maar hardgrondig van vloeken. Werd mij vorige week een vooruitgang van 1200 euro netto per jaar beloofd door lage ziektekostenpremie en verlaging van het eigen risico, wordt dit me vanaf dit weekend weer ontnomen met opnieuw zicht op verder achteruitgang in koopkracht. Voor de duidelijkheid, 1200 euro is voor mij bijna anderhalf maal netto maand inkomen.
Veel meer chronisch zieken en gehandicapten met een arbeidsongeschiktheidsuitkering, mensen met een laag inkomen, AOWers en werkelozen zullen zich dit weekend stevig genaaid voelen door de politiek. Maar ik durf een wedje te leggen dat er geen haan naar zal kraaien. Toch zeker de VVD-achterban of de Telegraaf niet.
Jetje
Lijkt me nog een beetje vroeg om met die conclusie te komen. Ik geef ze voorlopig het voordeel van de twijfel. Het hangt af van hoe ze “aan de knoppen gaan draaien”. Bv. of ze iets doen met belastingvrije som. Kan me niet voorstellen dat hoe het er nu uitziet met de zwaarste klappen voor de middeninkomens en lage inkomens, dat de PvdA daarmee zo akkoord gaat.
En hoeveel scheelt een half procent vermindering hypotheekrenteaftrek minder per jaar? Dat komt op mij over als redelijk.
Ook: het trieste is, het zal érgens vandaan moeten komen.
Hoe er zo n groot tekort heeft kunnen ontstaan is me wel nog steeds onduidelijk, ik dacht dat Balk en Co al aardig hadden bezuinigd.
En ook nog: hoe willen ze verder? Als de VVD achterban bepaalt dat ze een maatregel niet willen, wordt hij afgeschaft. (denk ook aan reiskostenforfait). Gaan we dat bij iedere maatregel zo doen, dat als de achterban mort, het niet doorgaat? Links of rechts. Dat schiet lekker op!
Probleem ligt bij Rutte. Hij neemt geen verantwoordelijkheid voor wat hij doet. Als hij een kabinetsmaatregel aankondigt als, ja, dat wilde de PvdA, dan wordt het nooit iets. Hij moet het als kabinet presenteren, en erachter staan, en niet zo halfslachtig zijn. Zie ook zijn valse verkiezingsbeloften en hoe hij ‘Europa’ behandelt. Dat is niet goed.
pfffff……
desiree
Voor nu ben ik in het politieke land behoorlijk de weg kwijt.
Zie geen pad en geen horizon
Alleen maar een landschap van oneindige bezuinigingen…
ctje
hier baal ik ook flink van, we zouden hier ook op vooruit gaan, nadat we al jaren ingeleverd hebben.
Henk van S tot S
Ik zeg niets meer totdat de verloochenaars van het het liberalisme en het socialisme hun huiswerk gemaakt hebben.
Wat een minkukels.
Maar goed:
Resultaat van strategisch(dom) stemmen 😉
CiNNeR
@Jetje: PvdA zal gewoon akkoord gaan. Dan wordt er iets verzonnen om zogenoemd lage inkomens wat te compenseren, maar dat zijn altijd maatregelen waar mensen zoals ik niets aan hebben. Zoals een hogere belastingvrije voet waar je niets mee opschiet omdat de bijzondere ziektekosten aftrek volledig wordt afgeschaft of arbeidskorting die je niet krijgt met WAO.
In elk geval wat er ook gebeurd, de vooruitgang die we zouden krijgen is foetsie en keert niet terug.
Denk verder dat niet bij elke maatregel dit soort taferelen gaat spelen. Wat voor rechts en met name VVD achterban wel gebeurd, gebeurd voor links nog altijd niet. Die schreeuwen ook niet zo hard en er wordt wat minder naar geluisterd.
Ik begrijp wel dat het geld ergens vandaan moet komen. Maar wij zijn al elk jaar achteruit gegaan voor de afgelopen negen jaar, meerdere jaren tot zes, zeven procent zelfs. We zitten nu al af en toe moeilijk, volgend jaar wordt nog zwaarder en nog meer achteruitgang na 2014 weet ik niet hoe we dat op moeten gaan vangen.
@desiree: ja inderdaad, je ziet het niet meer ophouden zo tot alles kapot is.
@ctje: Ja, jullie zitten ongeveer in hetzelfde schuitje als wij denk ik.
@Henk van S tot S: De ergste achteruitgang voor velen komt uit het Kunduzakkoord. Oftewel, er is vrijwel geen partij meer te vinden waar je op zou kunnen of durven vertrouwen. De SP lijkt nog een goed alternatief maar ook die zouden flink bezuinigen en herverdelen en hadden het niet in hun eentje kunnen klaren (daar ging net zo goed een deel alvast op de schop om te kunnen meeregeren).
We zouden meer politici moeten hebben die zelf allerlei problemen in hun leven hebben gehad, dan zou er misschien eens wat menselijke maat terug keren.
HenK
Met Asscher en Kleinsma hebben ‘we’ in ieder geval nog wel een minister en staatsecretaris van sociale zaken van PvdA-huize en ik neem aan dat ze zich bij de PvdA wel bewust zijn van de aanwezigheid van mijn partij…
Nivelleren en het ontzien van de zwaksten in de samenleving zijn zaken waarop zal worden afgerekend.
Dat ALLE anderen bij deze bezuinigingen wel iets moeten inleveren… daar kan ik op zich wel vrede mee hebben. Niet leuk, maar ‘t is niet anders.
Wie nu al krap zit, kan denken “dit jaar gaan we gewoon door alsof er niets aan de hand is” of alvast de hand wat meer op de knip houden en na gaan denken over waarop bezuinigd kan worden, onder andere door gebruik te maken van allerlei voor iedereen toegankelijke mogelijkheden, zoals kortingspassen, ruilwinkels en sites als Gratisoptehalen.nl , Elkedaggratis.nl (voor de producten die ook gratis verstuurd worden), Lekkerinhetleven.nl , enzovoorts…
Met verongelijkt voor je uit zitten kijken, schiet je in ieder geval niets op…
Ennuh… we gaan inleveren, maar over hoe het precies uit gaat pakken? Daar heb ik nog geen antwoord op en ik praat mezelf niet aan dat we over twee jaar onder een brug moeten slapen en afhankelijk worden van de keuken van het Leger des Heils…
CiNNeR
@HenK: positieve insteek. Helaas zijn er een aantal groepen in de samenleving die jaar na jaar moeten bedenken waar nu nog op bezuinigd moet worden. Dat houdt een keer op, optimistische inslag of niet.
Wellicht speelt mee dat ik binnen deze verzorgingsstaat waar zogenoemd nooit iemand echt uit de boot valt, eens dakloos werd door simpel het verbroken raken van een relatie (en opgekrabbeld ben ondanks de staat, niet dankzij) en er later nogmaals heel dicht tegen aan heb gezeten simpelweg omdat ik in de WAO viel (niet bijzonder hoge inkomsten daalden met 60%, vaste lasten daalden vanzelfsprekend niet mee). Waar ik niet mee wil zeggen dat dat nu direct in de kaarten zit, maar wel dat ik heb ervaren hoe makkelijk een mens van de ene op de andere dag kan verzuipen in deze verzorgende welvaartsstaat.
HenK
Dat risico was er al… en wordt groter, Cindy. Dat is geen kwestie van positieve of negatieve insteek, maar van realisme.
Dat de Staat der Nederlanden hierbij onbetrouwbaar kan zijn, heb ik zelf aan den lijve ondervonden toen ik, na jaren keurig een verzekeringspremie te hebben betaald die me bij arbeidsongeschikheid recht zou geven op 80% van het laatstverdiende salaris waardevast, genoegen moest nemen met 70%… en zeker niet waardevast.
Een dure les, waarbij ik wel leerde, dat je weinig echte zekerheden hebt en jezelf zeker niet rijk moet rekenen uitgaand van ‘beloften’.
Natuurlijk kunnen dingen tegen gaan zitten… maar die komen harder aan wanneer je teveel uitgaat van een ‘verzorgende welvaartsstaat’. Dat was al zo en dat wordt erger.
Daar kun je rekening mee houden, maar je kunt natuurlijk ook stellen dat je op allerlei dingen ‘recht hebt’ en/of allerlei dingen ‘niet kunt missen’.
Kiezen tussen, extreem gesteld, “de tering naar de nering zetten” en “leef nu, betaal later”.
Vrijheid blijheid, maar wie zonder na te denken voor mogelijkheid twee kiest, moet naar mijn mening niet te hard piepen wanneer het mis loopt. Wie daarvoor kiest, komt ook in de problemen wanneer er echt genivelleerd zou worden…
Voor boven je stand leven krijgt zowel een land als een persoon ooit een rekening gepresenteerd…
Je hoeft niet ieder jaar op vakantie (wij gingen meer dan 20 jaar geleden voor het laatst), je kunt prima leven zonder auto en smartphone en op huisinrichting, kleding, enzovoorts kan heel wat bezuinigd worden zonder dat het echt pijn hoeft te doen.
Er zijn belangrijker dingen in het leven dan de nieuwste electronische apparaten…
Wie buiten z’n schuld in de problemen komt, moet geholpen worden… maar wie erop los leeft in de overtuiging dat, wanneer het mis gaat, er toch altijd een vangnet zal zijn, moet op z’n minst gewaarschuwd worden dat dat niet (meer) zo is…
Zelfs een linkse regering zou daar weinig aan kunnen veranderen…
CiNNeR
@HenK: het gaat mij niet om de mensen die best kunnen bezuinigen zonder dat het ‘echt’ pijn gaat doen maar om de groep waar het al pijn doet of waarvoor heel wat bezuinigingen tegelijk aankomen, waarvoor het verder strekt dan een vakantie overslaan of wat minder kleding kopen. Niet alleen meer de zeer lage inkomens en uitkeringen maar mensen die geacht worden modaal te verdienen maar niet alles op kunnen vangen wat hun kant op gegooid wordt. Daar gaat het heus niet meer om vakanties en gadgets.
En waarom zouden we er niet over mogen klagen zolang we niet onder de brug slapen?
HenK
Iedereen die de behoefte heeft om te klagen, mag klagen…
Maarruh… daar mag toch wel een beetje tegengas tegenover staan?
Met het risico, dat…
Ik maak me over het algemeen minder zorgen over de mensen, die het hardste klagen dan over ‘stille armoede’ onder de mensen met minimale uitkeringen, die de weg naar wat er voor hen mogelijk is ‘niet kunnen vinden’.
Een oud gezegde uit mijn jeugd…
“Klagers geen nood, pochers geen brood”.
Er zit soms meer dan je denkt in die oude gezegdes… 🙂
En waar het dingen betreft, die je kant worden opgegooid… Niet alles hoef je op te vangen en soms kun je het ontwijken. Voorbeelden? Die zouden alleen maar leiden tot meer discussie, dus dat sla ik even over…
Nou ja, één voorbeeldje, kort samengevat. Mijn echtgenote vorige week naar een nieuwe tandarts… doorgestuurd naar mondhygiëniste… behandelplan met een begroting van Euro 685,–. Daar kun je dus ook “nee” tegen zeggen… wanneer je erdoor in de problemen zou komen.
Het barst inmiddels van de para-medische beroepen, die allemaal ontzettend waardevol en belangrijk werk doen, maar die wel allemaal veel geld kosten. Het zijn niet alleen de overbodige managers en graaiende medicijnfabrikanten die de zorg duur maken…
Natuurlijk komt niet iedereen in de problemen door dure vakanties en gadgets, maar neem van mij aan dat er heel wat mensen zijn die dat zien als uitgaven, die bij ‘normaal leven’ horen… “Je kunt toch niet alles opgeven…?”.
Maar ik begin me zo langzamerhand wel een soort advocaat voor de duivel te voelen en in die rol heb ik weinig zin… Ik heb meer dan 20 vakanties overgeslagen en er gaan heel wat jaren voorbij dat ik zo goed als niets uitgeef aan kleding, zonder dat me dat teveel pijn doet. Bij pijn denk ik echt aan iets anders…
Cisca
Nou ik had toch echt zelfs maar nooit een flinter ilussie dat ik er met een zeer laag uitkomen eens iets op vooruit zou gaan.Dat leek me sterk na al die jaren van flink inleveren. Er zijn ook veel verkapte bezuinigingen die men niet in het nieuws hoort.
Mijn 80jarige buurvrouw met alleeen een WAOtje kreeg vorige week een brief van de WMO dat gereduceerd tarief met de regiotaxi met een pasje per 1 jan. 2013 vervalt.Het moet niet zo zijn volgens de gemeente dat iemand goedkoop kan reizen omdat die persoon 65 jaar is geweest. Het is alleen bedoeld voor echt beperkte mensen. Mne moet maar zijn familie ,net werk of iets anders gaan gebruiken om van A naar B te komen. O.V is er niet of heel slechtin dit dorp. Voorzieningen zijn 10km. verderop. We hebben nog het geluk een zeer dure supermarkt te hebben. Ik rijd met mijn Buuf al in de rondte en ik ga met haar met de auto boodschappen doen. Anders heeft ze een groot probleem. Als mijn Buuf naar een specialist moet, is dat minstens 40 km. enkele reis.En ze gaat nu het volle tarief betalen. Weer inleveren van een klein inkomen. Zelf kreeg ik een algemene brief dat er ook in de WMO voor mij dingen gaan veranderen/vervallen. Ik krijg nog nader bericht.Ik ben er altijd op gebrand geweest om hoe dan ook mijn oude autootje te behouden. Kwestie van nog enigszins onafhankelijk te zijn en me kunnen verplaatsen.Alle vaste lasten gaan omhoog en de bijdragen in het medisch circuit ook. Kan iemand mij uitleggen hoeveel ik nog extra kan inleveren van mij WIA uitkering van 880,-euro per kalendermaand.??!!!Tja, mijn ouden goekoop autootje misschien. Maar ik zou nog meer kwijt zijn aan vervoerskosten zonder dan met mijn auto. B.v. naar de bibliotheek eens per 3 weken komt mij dan op 13,20 euro retour te staan.En die rit is niet beloopbaar/combineerbaar met b.v. de bank of een supermarkt.Klagen heeft geen zin want het is zoals het is. Maar soms word ik er erg moedeloos van.Enfin het kan altijd nog erger houd ik mezelf dan maar voor. Maar ik weiger ten ene male om voor zoete koek te slikken dat wij het zo goed hebben en ontzien worden. Dat is niet zo!!!En de groep mensen zoals mijn Buuf en iki is heel groot. Die hoor je niet tot nauwelijks!!! Waarschijnlijk te druk met (over)leven.
CiNNeR
@Henk: Ik ben in mijn leven viermaal op vakantie geweest. Eenmaal in mijn vroege jeugd, tweemaal meegenomen door anderen voor een gelegenheid en een keer heb ik het zelf kunnen bekostigen, meer dan vijftien jaar terug. Het zit er voorlopig niet in.
Ik begrijp wel wat je bedoeld, het nieuws is bezaaid met mensen die zich met 70.000 euro per persoon beschouwen als midden inkomen (of blijkbaar is dat tegenwoordig een midden inkomen?) en alles wat zij nu hebben als recht beschouwen. Die groep maak ik me ook niet druk over maar andere groepen wel. En inmiddels maken wij ons ook zorgen.
In mijn optiek zit er teveel aan elkaar geknoopt. Bijvoorbeeld scheefwonen. Als je net boven de sociale huur grens zit en in een sociale huurwoning woont, kom je binnenkort klem te zitten. Onvoldoende inkomen om particulier te kunnen huren of een hypotheek voor een goedkoop huisje te kunnen krijgen, zit je tegen fikse huurverhogingen aan te kijken. Een persoon alleen zal dat kunnen opvangen, een gezin met kinderen en hetzelfde bedrag waarschijnlijk op den duur niet. Daar komen ik weet niet hoeveel maatregelen bij, van dure schoolboeken tot wegvallen van thuiszorg, stijgende kosten van boodschappen tot benzine en noem nog maar een dwarsstraat.
@Ciska: inderdaad, te druk met overleven en geen geld om af te reizen naar Den Haag om te gaan demonstreren.