Klagen over Serious Request

Terwijl in Enschede het dak eraf gaat, klaagt men elders steen aan been. Serious Request zou te commercieel zijn. Te feestelijk. Het zou gaan om zelfverheerlijking en afkopen van schuldgevoelens. En de DJ’s, ha! Die zijn het ergst van allemaal. Mensen die veel verdienen, kunnen blijkbaar per definitie geen weldoeners zijn, alleen maar hypocriet.

Al deze klagers zijn waarschijnlijk morgen weer heel tevreden met de marktwerking in de zorg, hebben geen idee wat de naam van hun buren is, doen weer een beetje meer kerstinkopen dan vorig jaar het geval en dromen van het winnen van de Staatsloterij en wat ze van dat geld allemaal zouden kunnen doen. Voor henzelf, alles ander is tenslotte toch maar een bodemloze put.

Het moge duidelijk zijn dat ik het schadelijke van Serious Request niet in zie. Eerder vind ik het een leuk feest met lekkere muziek en leuke acties die mensen eens op een sympathieke manier samen brengt en waarvan tenminste een deel van het vele geld wat er mee opgehaald wordt, goed terecht zal komen. Bovendien beter dan niets doen en nergens aandacht voor vragen, dat doen we de rest van het jaar tenslotte al … 

Wat denkt u er van?

 

Comments (16)Previous

Dit moet ik even kwijt: puzzelstukjes en dominostenen

Next

Lieve pap, ik mis je zo …

16 Comments

 1. kitty

  I agree! Xxx

 2. HenK

  ‘k Vind dat DE prestatie van de DJ’s ‘een tikkeltje’ overdreven wordt, maar meer azijn krijg ik er hierbij niet uitgeperst… 🙂
  Ohja… één dingetje… ‘k vind wel, dat Youp uit de top-vijf moet… al was het maar om hem een beetje te pesten.

  Ik was het overigens wel eens met het feit, dat het bedrag niet meer wordt verdubbeld door “de regering” en het zou mijn voorkeur hebben, wanneer ze dit jaar ‘niet in beeld’ zouden komen. Een gul gebaar past deze lieden niet… en een deel van de bevolking laat merken hoe men daarover denkt… met alweer een nieuw record!

  Prima actie!

 3. Ach er zijn ergere dingen,
  De tv kan worden uitgezet.
  Voor een hoop publieke figuren geldt, zat ze zich zelf vaak erg graag zien en horen.
  Zelf hoor ik dan toch liever het geluid van deze “tv=bedelaars”, dan het gekrijs van peroxide-geertje over afschaffing van nutteloos ontwikkelingsgeld e.d.
  Verder:
  http://www.flickr.com/photos/henkvanstots/8281536691/in/photostream/lightbox/

 4. Thian

  ik hoop dat ze veel geld ophalen
  en dat dat werkelijk gebruikt wordt waar het voor bedoelt is
  gezien bij alles er maar een klein deel werkelijk blijkt te komen

  ik stoorde me meer aan de krantejongens die me in mijn pyama (ik dan)
  lastig vielen met bellen en bonken, ik dacht dat er iets ernstigs was,
  maar gelukkig nieuwjaar, en ik lees die (gratis) krant niet eens
  er wordt een stapel in de hal gedumpt en je kan ze zelf pakken als je wilt, nee dus

  vind die muziek actie,s wel leuk
  hier was ook een kraam met muziek, gezellig

  enne ook leuk dat de wereld niet vergaan is

  liefs thian

 5. desiree

  Geen probleem hoor als ik persoonlijk de staatsloterij mag winnen, wil dan ook best een donatie doen met die tijd…
  Serious Request; gewoon een leuke warme actie die traditie is geworden, keep it!

 6. Ho ho, niet zo generaliseren.
  Persoonlijk denk ik dat marktwerking in de zorg de doodsteek van die zorg is; ik heb tien buren en ken ze allemaal bij naam, behalve die meneer die geen bordje voor zijn deur heeft en weigert met iemand te praten; ik doe geen enkele kerstinkoop en dat is precies evenveel als vorig jaar, en ik kan wel dromen van de staatsloterij, maar ik heb niet eens genoeg geld om een lot te kopen.

  Maar ik zet grote vraagtekens bij serious request, geef niets en zal ook niets geven. Niet om de redenen die jij noemt (zelfverheerlijking, te feestelijk, etc), maar onder meer omdat ik het erg eens ben met artikelen als deze en deze.

  Niet elke ‘klager’ is per definitie zo hypocriet als jij het nu voorstelt…

  (Toegegeven: misschien niet hypocriet, maar wel een zwartkijker. Aangezien ik mijn twijfels bij èlke inzamelingsactie heb…)

 7. Thian

  ik droom ook over het winnen van de loterij en wat ik er mee zou doen
  maar ben blij dat ik alle boodschappen kan doen
  en ook nog de kerstkaarten van postzegels voorzien
  baterijen kopen, en een lamp, tjee die zijn duur geworden
  het verlengsnoer zit er niet meer in geimproviseerd
  voor het kerstboompje

  een lot kopen in de oudejaars loterij? dat kan ik ook niet betalen
  en de kapper bloos heb ik ook moeten afzeggen
  maar de katjes krijgen iets lekkers die gaan voor

  maar de baby,s en inentingen het is een begin
  en ik hoop dat er andere organisatie,s zijn die het verder oppakken
  en de landen zelf zich ook hervormen en er minder geld naar oorlogen gaat
  en naar de rijke kant en meer naar de kinderen die het hard nodig hebben

  zonder hoop zijn we nergens
  ik vind het wel erg dat dat glazen huis zelf zoveel kost
  dat kan toch wel goedkoper? daar moet op bezuinigd worden

  liefs thian

 8. @Kitty: 😀

  @HenK: De politiek zal het wel zien als bevestiging dat de bevolking liever zelf geeft dan via de belastingen. En wie weet, is dat ook zo…

  Stiekem Youp een beetje pesten! 😉

  @Henk van S tot S: me too. En dankjewel, jij ook alvast een prachtig nieuwjaar gewenst!!!!

  @Thian: Ja, zou wel eens ergens halverwege het jaar een reportage willen zien hoe het de geldstroom vergaan is.

  Gelukkig zijn we er allemaal nog 🙂

  @desiree: ja het is echt traditie geworden he. Zal duimen dat je de staatsloterij wint 😉

  @Puck: Ja, alles nuanceren wordt het zo’n langdradig stuk van 😉

  Maar jij hebt niets tegen Serious Request, alleen het doel van dit jaar. Aanvankelijk had ik daar ook wel mijn twijfels bij moet ik zeggen. Omdat ik me afvroeg hoe dat dan verder gaat met baby’s die groter groeien.

  Maar ben daar weer van terug gekomen. Eigenlijk vooral omdat ik denk dat wij vanuit het makkelijke Westen niet zouden moeten oordelen over het leven van moeders en baby’s elders. Wij vergoeden hier IFV uit het basispakket maar zouden moeders en baby’s daar laten creperen omdat we hun toekomst somber inzien.

  In de links wordt genoemd dat de bevolking alleen maar nog meer zou toenemen. Dat vind ik nog griezeliger klinken, hebben we liever dat ze massaal sterven dan? Buiten dat ik denk dat het geen argument is. Mensen neigen nu naar pogingen heel veel kinderen te krijgen onder andere omdat de sterfte zo hoog is. Zouden baby’s in betere omstandigheden geboren worden, dan denk ik dat de noodzaak erg veel kinderen te krijgen juist af zal nemen.

  Hoop wel dat er hulp langs de weg zal zijn, als de baby opgroeit. Maar vind het geen argument om Serious Request niet te organiseren of dit doel niet te steunen.

  Dat het glazen huis zoveel kost, is een aardig nadeel. Hoewel dezelfde gemeentes behoorlijk wat geld binnen harken door het massale karakter en de promotie en het goed is voor de middenstand. Beter dan een project X feestje vermoed ik.

 9. Margo

  Hmmm, ik woon in Enschede. Toen ik van de week naar de stad fietste kwam ik langs de plek waar mensen kunnen overnachten voor serious request en waar een drukte van belang was. Veel vrijwilligers in huisstijl reflectorhesjes aan de poort die er de mensen de weg wijzen.

  40 m verder was het ook een drukte van belang, ook verschillende vrijwilligers die de mensen de weg wijzen, maar deze keer in eenvoudige merkloze reflectorhesjes. Dit was het uitgiftepunt van de voedselbank. Itt tot serious request heeft de voedselbank geen geld van de gemeente ontvangen.

  Zelf hou ik niet zo van publiekshypes als serious request, maar dat betekend niet dat het per definitie slecht is. Ik zie steeds meer hypes ontstaan. Ik zat van de week een nogal cynisch grapje te maken met een vriendin, “nee, ik kan vanavond niet, ik moet nog twee stille tochten lopen”. Ik hoop van harte dat mensen na blijven denken waarom ze meedoen en onderzoeken of hun inzet en geld besteed worden zoals ze het bedoeld hadden.

 10. @Margo: waarschijnlijk zijn er volksstammen mensen die meegesleept raken in het evenement maar het doel ervan na het eerste kerstdiner zijn vergeten. Gelukkig doet dat op zich niets af aan het goede doel en wat het bedrag kan betekenen.

  Het is jammer dat er niet meer gedaan wordt voor vele andere goede doelen. Een oneerlijkheid die er altijd zal zijn, met of zonder serieus request. Al is het zuur om te zien hoe absurd veel er gebeurd voor serious request en hoe weinig voor bv de voedselbank even verderop

 11. Ik vind het altijd fijne radio om naar te luisteren, het geeft ook wat bewustwording van wat er allemaal nog meer leeft buiten onze eigen sores om, relativeerd weer een hoop, het heeft mij zelf ook te denken gezet en heb deze kerst me eens ingezet als vrijwilliger voor mensen uit de buurt, dus je kan azijn pissen wat je wilt, of het een verspilling of onkies dat we feesten omwille van de ellende van een ander, maar als we beetje bij beetje de mensheid op die manier bewuster kunnen maken van die ellende, dan denk ik dat het een stap in de goede richting is..

 12. CiNNeR

  @Daan: hear hear!

 13. Luuk

  Petje af voor bijvoorbeeld kinderen die hun spaarpotje legen voor SR, mar het blijft vreemd: wonen in een land dat 1 miljard bezuinigt op ontwikkelingshulp en zichzelf vervolgens op de borst klopt over een ingezameld bedrag van 12 miljoen.

 14. Thian

  ik zou niet eens meer weten hoeveel nullen een miljard heeft

 15. CiNNeR

  @Luuk: Dat hangt er maar helemaal vanaf hoe je het bekijkt. Wellicht zijn de mensen die ruim gedoneerd hebben, niet de mensen die op de VVD hebben gestemd bijvoorbeeld. Een soort serious anti-stem.

  Of zijn het precies die VVDers die menen dat de burger zelf moet kunnen kiezen waar geld heen gaat in plaats van de overheid. Die dol zijn op het Rode kruis.

  Zou zomaar kunnen.

 16. Ik vind dat de regering moet aanbieden het bedrag te verdubbelen op voorwaarde dat ze Giel Beelen in het Glazen Huis opgesloten houden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft