Het mysterie van de bomenkap

Het stond als een paal boven water. Bewoners van huizen vlakbij het park hadden geklaagd over de vele bomen die het zicht vanuit huis het park in belemmerde. Zo konden zij de vandalen en ander gespuis niet zien, daar werd het park mee overspoeld (als ik even niet keek dan). Dus had de gemeente besloten allerlei bomen te kappen. We vonden het massaal zonde en ik kreeg instant de pest aan de bewoners waar het om zou gaan.

Het was heel zeker. De nieuw gebouwde school kan leerlingen niet beletten in de vrije uurtjes in het park rond te hangen. Door de vele bomen had niemand zicht op deze leerlingen en wat die allemaal uit kunnen vreten in zo’n park (voornamelijk onschuldig vrijen in de bosjes overigens). Dus had de school geëist dat er bomen verwijderd zouden worden. Op die manier krijgen bewoners meer zicht op het park en dus op ronddolende leerlingen, opdat zij de school kunnen inlichten. We vonden het allemaal volkomen bezopen en ineens vond ik het een verschrikking dat de school daar was geplaatst.

Het was toch echt heus waar. De gemeente bezuinigt fiks op de groenvoorziening, zoals we afgelopen jaar duidelijk konden merken aan dichtgegroeide wandelpaden. En wat is nu makkelijker te onderhouden groen dan geen groen. Vandaar dat de bomen worden gekapt. Nu waren we met zijn allen toch wel helemaal kwaad. Groen wat moet wijken voor laksheid van de gemeente, stelletje klote ambtenaren!

Wel vreemd, in verschillende bestemmingsplannen kon ik alleen terug vinden dat er nog meer groen zou komen dan er al is. En de kap verloopt ook wat vreemd, er worden bomen gekapt maar nog meer bomen blijven staan. Dat oogt niet zo mooi, enkele kale plekken hier en daar, en we kregen niet bedacht wat voor plan daar dan achter moest zitten. Er leek ook nogal haast gemaakt te worden, in de vrieskou stonden mannen klappertandend bomen te rooien. Misschien door de crisis?

Enfin, de werkelijke verklaring voor dit alles bleek in februari al in de krant te hebben gestaan. Het heeft niets te maken met rottige vandalen, vreemde schoolbesturen, klikkende bewoners of een belachelijke gemeente ambtenaar of twee. Het heeft alles te maken met zieke paardenkastanjebomen en bomen die elkaar verdrukken. Kortom, er wordt gekapt omdat het moet, zodat we geen takken of hele bomen op ons hoofd krijgen. En de haast? Die is nodig omdat men de bomen weg wil hebben vóór 15 maart, de start van het broedseizoen.

Ik moet toch eens wat doen aan die goedgelovigheid van mij…

 

Comments (5)Previous

CiNNeR zonder pil

Next

Wie is de Mol?

5 Comments

 1. Ctje

  Jammer wel dat bomen ziek zijn.

 2. Die bomen ineens allemaal te gelijk ziek.
  Blijkbaar nooit eerder naar gekeken.
  De bomen zijn INEENS allemaal erg dicht bij elkaar gaan staan om zich eens lekker te gaan verdrukken.
  Normaal wordt er indien nodig uitgedund.
  Bij oudere “boomgroepen” wordt ook wel uitgedund en vast jong spul er tussen gezet.

  Wat hier dus gaande was is:
  Achterstallig onderhoud.

 3. Thian

  bij het vorige huis werd plotseling in heel de wijk gerooit
  want de wegen ondervonden last van de bomen
  en er moesten mooie nieuwe wegen komen
  weg mijn veilig plekje op het balkon tussen de boomtoppen
  er werden geen nieuwe bomen daar geplant
  een enkele lijsterbes
  die zou de weg niet beschadigen
  stonden daarna de lantarenpalen midden in de nieuwe parkeerplaatsen
  die wel veel ruimer waren
  maar daar heb je weinig aan met een lantaarnpaal er midden in
  foutje, was niet aan gedacht
  de boel moest opnieuw open

  heb nu mijn eigen esdoorntje ? denk ik, van een composthoop geplukt,
  maar die gaat koffie drinken bij de buurvrouw zo hoog werd ie
  dus moest ik hem snoeien,
  want oh wat een schande
  braaf gesnoeid en hopen hoe lang ik hem in een pot kan houden
  want de grond mogen ze niet in
  alleen potten

 4. @Ctje: Ja, het blijft wel zonde

  @Henk van S tot S: het is al heel lang bekend dat de bomen ziek waren, ze zijn elk jaar gecontroleerd. Pas dit jaar werd de situatie dusdanig dat er gekapt moest worden. De bomen die weggehaald worden vanwege verdrukking, zijn er maar weinig gelukkig. Het gaat dan meer om bomen die zo groot zijn geworden dat constructies als huizen kapot gaan.

  Ik geloof het in deze wel. Roosendaal is een van de groenste steden in Nederland en in onze wijk woekert van alles. Hier lopen s’nachts de konijnen over de stoep en verder hebben we allerlei vogels, egels, eekhoorns, marters, onlangs is weer een vosje gezien en vorig jaar stond er een hertje bij ons op het fietspad. Is het nog steeds zonde dat er nu veel bomen weggehaald moeten worden maar er wordt ook weer voor terug geplant.

  @Thian: oew dat is jammer, als alle beschutting zo weg valt. Hopelijk kan de boom lang in pot blijven.

 5. Als het al langer bekend was dat de bomen ziek waren, had men men toch mooi de tijd kunnen nemen voor deelvervanging. Dan was hiet niet ineens zo kaal geworden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft