Preferentiebeleid zorgt voor monopolieposities

“Goedemiddag, met die-en-die van apotheek zus-en-zo. U heeft voor medicatie x via de huisarts een merkrecept gekregen wat buiten het preferentiebeleid valt. Maar nu is dat merk uit de handel genomen en dus niet meer verkrijgbaar. We kunnen u wel een ander merk meegeven. Is dat een probleem, denkt u? Het is hetzelfde middel hoor”

Het blijkt dat dit middel van deze fabrikant – zoals meer middelen van verschillende fabrikanten – uit de handel is genomen om puur economische redenen. Als medicatie van betreffende fabrikant niet onder het preferentiebeleid valt, is het simpelweg niet rendabel meer om deze te blijven produceren.En zolang er maar een variant van het middel beschikbaar blijft, is het ‘goed’ en kraait er geen haan naar. Ondanks dat verzekeraars en apothekers graag beweren dat alleen het doosje er anders uit ziet maar de werkzaamheid heus, zeker weten, echt waar hetzelfde is, kan hetzelfde middel van een andere fabrikant vervelend genoeg wel degelijk bijwerkingen geven en zelfs slechter werkzaam zijn. Omdat het hoofdbestanddeel in iets andere dosering aanwezig kan zijn in het middel en/of omdat de gebruikte hulpstoffen flink kunnen variëren per fabrikant. En zo kan het inmiddels gebeuren dat een patiënt de medicatie die goed verdragen wordt, ziet verdwijnen en het merk wat nog beschikbaar is niet verdragen wordt.

Ik vrees dat dit probleem alleen maar uit zal breiden. Immers aan de ene kant staan bedrijven die zich stevig hebben weten te nestelen binnen het preferentiebeleid van zorgverzekeraars. Zij zijn verzekerd van een vaste stroom aan inkomsten wat het tevens makkelijker maakt met de prijs van weer andere middelen te spelen, zodoende als goedkoopste uit de bus te komen en daarmee eveneens onder het preferentiebeleid aan te schuiven. Aan de andere kant staan de bedrijven die net buiten dit voorkeursbeleid vallen. Voor hen raakt de productie van bepaalde geneesmiddelen onrendabel en zal bovendien de ruimte om met prijzen te schuiven kleiner worden, waarmee de kans onder het preferentiebeleid te vallen alleen maar afneemt. Zo is het mogelijk dat van vele medicijnen uiteindelijk een of twee fabrikanten overblijven. De patiënt heeft het nakijken.

Zo’n patiënt ben ik nu dus ook. De huisarts schrijft tenslotte geen merkrecepten uit omdat ik het doosje mooier bij de kast vindt kleuren. Niet bestand tegen een aantal hulpstoffen, kan ik op dezelfde medicijnen van verschillende fabrikanten nogal wisselend (en uiterst beroerd) reageren. Behept met een maagafwijking waar bij mijn vader nog stevig geopereerd moest worden,  was ik in de gelukkige positie dat er inmiddels protonpomp remmers (maagzuur remmers) waren uitgevonden. Nadat het patent van omeprazol (toen nog alleen Losec) werd vrijgegeven, kostte het al aardig wat moeite er een te vinden waar de bijwerkingen binnen de perken bleven en de baat voor de last bleef uit wandelen. En die kan ik nu dus niet meer krijgen. Vrijdag kreeg ik daarom de best vergelijkbare mee en tot mijn opluchting zag ik dat er precies dezelfde hulpstoffen in verwerkt zitten als het vorige merk. Wonderbaarlijk loop ik sindsdien echter toch rond met opgezwollen lippen, handen en benen, benauwdheidsklachten, rood gekleurd oogwit, wazig zicht, pijn en hevige vermoeidheid rond. Een beetje googelen leerde dat dit inderdaad onder zeldzame bijwerkingen valt. Er is dus toch ‘iets’ anders dan bij de vorige fabrikant en de bijwerkingen dusdanig dat ik hier niet mee kan doorkachelen.

Frappant is dat ik bij uiteenlopende medicatie van deze laatste fabrikant, vaak dezelfde bijwerkingen heb opgelopen.  En laat het nu net deze fabrikant zijn die met steeds meer middelen gebeiteld zit onder het gevoerde preferentiebeleid. Lang leve de marktwerking in de zorg …

 

Comments (22)Previous

Gewoon maar zien …

Next

Topinkomens in de verslavingszorg

22 Comments

 1. HenK

  Héél herkenbaar… van één middel heb ik inmiddels de vijfde variant… en antwoorden op vragen, zoals: “waarom een andere dosering, met andere ‘vulmiddelen’ en gebruiksvorm (van kauwtablet naar granulaat)?” zijn moeilijk te krijgen. Het recept krijg je aan het eind van een consult onderweg naar de deur in je handen geduwd…
  Maar goed, of niet goed, da’s mijn verhaal.

  Bij jou ligt het wel iets anders natuurlijk, omdat de maagzuurremmer waar je de minste problemen mee had niet meer op de markt is (terzijde: Omeprazol gaf serieuze problemen, Pantoprazol slik ik inmiddels 2,5 jaar probleemloos). Medische noodzaak of een andere code vermelden door je arts heeft dan ook weinig zin.
  Maar is het echt van de markt? En wat heeft de apotheek te melden na jouw ervaringen?
  Zou iemand hebben bijgehouden hoeveel slachtoffers (letterlijk) dit betrekkelijk nieuwe systeem heeft veroorzaakt?
  Dit is in ieder geval niet bepaald de eerste klacht die ik erover lees/hoor/zie…

  ‘k Hoop dat je snel een bevredigende oplossing vindt voor dit probleem… op welke manier dan ook. Misschien kan/wil de fabrikant van het middel dat je het beste kon verdragen er een rol bij spelen…
  Met vriendelijke groet,
  Henk.

 2. Marktwerking is vraag en aanbod… dat niemand zich dan achter de oren krabt terwijl het toch zo overduidelijk is… zijn de mensen die dat erdoor hebben gedrukt zo dom of enkel op geld en macht belust?

  Medicijn A verkoopt niet goed, dus er is niet genoeg vraag, dan stoppen we het aanbod maar of drijven de prijs zover omhoog dat het wel rendabel word en patienten die het niet kunnen betalen(of niet vergoed krijgen) doen het dan maar zonder… dat werkt misschien met luxe goederen zo, dat ik niet in een bugatti rijd dat weerhoud mij er niet van om een ander vervoermiddel te nemen en mij mobiel te houden.. maar zo te spelen met de gezondheid van mensen in een land dat zich als welvarend mag beschouwen?

  Hoop dat de marktwerking snel uit de zorg wordt gehaald.. want het werkt niet in het voordeel van de volksgezondheid.. daar hebben de heren in denhaag, de verzekeraars nu toch wel bewijs genoeg van zou je zeggen?

 3. Ik pleit al jaren voor gratis psychologische zorg voor managers van farmaceutische bedrijven. Misschien dat een EMDR-behandeling hen over het trauma: “Ik moet zo veel mogelijk mensen oplichten en absurd veel geld verdienen want anders is mijn mama niet meer trots op mij” heen helpen…

 4. Thian

  ja het is echt verschrikkelijk vervelend
  niet krijgen wat voorgeschreven is

  ik hoop dat je snel iets anders krijgt
  want dit klinkt zeker niet goed!

  heel veel sterkte
  liefs thian

 5. CiNNeR

  @Henk: Gisteren zag ik dat de fabrikant drie jaar terug wel aangekondigd had te stoppen met omeprazol (zie link) maar dat is dan ook het enige wat ik er over heb kunnen vinden. Wellicht heeft de groothandel besloten het niet meer aan te kopen maar ook daar kon ik niets over vinden. De apotheek was weer eens simpel. Ze stelden dat het middel van een andere fabrikant hetzelfde is en ik ‘dus’ niet tegen het hoofdbestanddeel kan. Dat ik hetzelfde middel van een andere fabrikant al jaren slik zonder problemen, wilde ze eigenlijk ontkennen. Een oplossing had ze aanvankelijk niet, tot ik stelde dat ik een maagaandoening heb waarvoor ik werkelijk medicijnen nodig heb en niet met een rennie of twee weg kom. Verder menen ze ‘geen verstand te hebben van de medicatie’ (griezelig nietwaar) of ‘van vulmiddelen of hulpstoffen’. Het advies was om maar een eind weg merken te gaan proberen. Dat moet via de huisarts, tenslotte gaat het om middelen die niet preferent zijn dus moet er telkens een medische noodzaak aan gegeven worden. Om het makkelijk te houden.

  Enfin, pantazol en nexium heb ik geen goede ervaringen mee. Ga vanmiddag ouderwets losec ophalen en er het beste van hopen.

  Op zich is dit probleem best bekend in de zorg. De huisartsassistente vertelde dat er nu zelfs een medicijn helemaal van de markt is gehaald, geen enkele fabrikant wil het nog produceren. Maar geloof niet dat het secuur bij gehouden wordt om hoeveel mensen het gaat. Er wordt wel aan de bel getrokken inmiddels vanwege de chaos en de verwarring die het geeft, elke keer als er weer van beleid gewisseld wordt. Groepen mensen krijgen elk half jaar iets anders mee waarvan veel mensen vertrouwen verliezen of fouten gaan maken met inname. De apotheek maakt ook meer fouten onder deze wisselingen en bovendien slaan groothandels liever weinig in voor het geval er een wisseling komt en zij niet met balen onverkoopbare medicatie willen achterblijven. Dit laatste zorgt ervoor dat steeds vaker medicijnen tijdelijk niet verkrijgbaar zijn omdat ze niet op de plank liggen.

  @Daan: Nou ja, de prijzen van met name medicatie zijn stevig lager geworden, aanleiding voor zorgverzekeraars en politiek zichzelf op de borst te kloppen en te denken dat het prima werkt zo. Ik vrees dat de marktwerking nog lang zal blijven, de patiënt is niet erg belangrijk meer.

  @Terrebel: in dit geval zouden we politici en zorgverzekeraars daarheen moeten sturen. Het draait momenteel vaak om verschillen van een of zelfs een halve cent per verpakking op toch al erg lage bedragen die verzekeraars absoluut niet willen vergoeden.

  @Thian: ga vandaag het originele merk (waar ooit het patent op zat) ophalen, kijken hoe dat gaat. Hopen er maar even het beste van.

 6. HenK

  Interessant… o.a. 4.3. Een andere maagzuurbestendige coating kan ook nog voor een andere ‘beleving’ zorgen…

  Gelukkig kreeg ik vandaag na enig aandringen exact dezelfde antibioticakuur voorgeschreven als vorig jaar… die botst in ieder geval niet met wat ik verder allemaal slik.
  Helaas lukt dat niet altijd…

  Het beste met Losec!

 7. @Cinner: de prijzen van de medicatie zijn lager, maar het aanbod is dus ook minder, de medicijnen die jij wilt worden op de Nederlandse markt niet meer afgezet, dat betekend niet dat ze ook niet meer te verkrijgen zijn buiten Nederland of op verzoek bij de fabrikant, op maat gemaakt

 8. desiree

  Pffff herkenbaar voor mij. Echt exact hetzelfde en absoluut geen verschil wordt er gezegd, verplicht 2 weken proberen voordat je mag over schakelen op medische noodzaak en het oude medicatiemiddel weer mag krijgen die op merknaam is. Zat ik wel twee en een halve week en 10 faxen verder voor lullo op de bank daardoor. En dat met 1 medicatiemiddel, er zijn er nog een paar te gaan. durf nauwelijks iets nieuws aan te nemen… Ik snap niks van het beleid, allemaal op kort termijn denkwerk, waar is het langer termijn denken gebleven waarin men kan aan zien komen dat dit de consequenties zijn van kort termijn denken… Je hebt het mooi verwoord Cin! Succes met de verandering, hopelijk gaat het goed 🙂

 9. Thian

  ik wordt in de apotheek ook steeds meer door hele jonge meisjes geholpen
  die alles moeten vragen, veel fouten maken, verkeerde dingen geven,
  het weer terug stoppen en weer iets anders pakken,
  en bar weinig weten, en het duurt erg lang, soms helpen ze me met zijn drieen
  en menen ze dat het niet mogelijk is
  een nieuw recept al is het meteen nodig duurt ook 2 dagen voor je het krijgt,
  en “de psychiater heeft het fout opgeschreven hoor ik veel” terwijl ik hij het opzocht
  in een heel groot medicijn boek en het internet… een liter fles mw… dat bestaat niet….
  ik heb het idee dat daar ook op goed personeel word bespaard
  waar het andere personeel is gebleven???? weg???
  ik heb een baxter en mag geen extra medicijnen hebben
  ik kreeg eerst niets
  en heb nu een hele pot vol gekregen en 3 flessen 300 van het zelfde…
  ik mag het niet bij elkaar innemen,
  maar mag nieuw halen wanneer ik wil…. ????
  dat mag niet kunnen dan zitten ze fout
  moet ook zelf diclovenac uit de baxter halen
  en nieuwe er in doen
  tis dat ik alles met de begeleiding doe…

 10. CiNNeR

  @HenK: Dankjewel voor de link en de goede wensen.

  @Daan: Noemde het verlagen van medicijnprijzen ook alleen omdat de politiek daar zo blij van raakt, ongeacht dat het aanbod mindert en er wel wat problemen uit voort komen. Maar het is wel een idee, in uiterste nood zou ik kunnen kijken of ze in het buitenland te bestellen zijn. Wordt het wel zelf betalen vrees ik, misschien kan ik een deel vergoed krijgen. Zal zo eens kijken (het is een Canadees bedrijf met een Nederlandse vestiging).

  @desiree: Waarom twee weken, om te kijken of de bijwerkingen minder worden? Jij ook sterkte!

  @Thian: Oef, vooral dat laatste (dat je zoveel meekrijgt) is bij jou wel erg slecht geregeld. Ik krijg juist eerder te weinig mee en moet telkens terug met herhaal recepten. Gelukkig heb je begeleiding maar heel erg slecht van de apotheek. Ik weet niet of het besparingen zijn. Misschien dat mensen het werk ook niet zo leuk meer vinden, nu ze zelf ook aan allerlei onzin gebonden zijn. Maar het zou er niet toe moeten doen in verband met zorg.

 11. desiree

  Dankjewel 🙂 Yep afname bijwerkingen bij langer gebruik :-/

 12. CiNNeR

  Heb de losec geprobeerd maar kreeg dezelfde allergische reactie, bijwerkingen. Ik begrijp gewoon niet hoe ik van één merk geen last had en van andere merken wel. Vandaag maar overleggen met de huisarts, geen idee hoe dit verder moet.

 13. HenK

  Pure nieuwsgierigheid… bij welk merk had je geen last?

 14. Apotex. Heb ze gebeld en de 10 en 20 mg zijn er idd uit, de 40 mg maken ze nog wel maar dat zou voor mij een dubbele dosering zijn.

  Zit me af te vragen of ik niet allergisch ben voor omeprazol en dat het verschil in de dosering heeft gezeten. Misschien dat Apotex met omeprazol aan de ondergrens zat en Losec wat meer heeft en Actavis (die was het hevigst) aan de bovengrens zit. Kan vooralsnog geen betere verklaring verzinnen.Vooral omdat de hulpstoffen van Apotex en Actavis hetzelfde horen te zijn. Iemand anders nog een idee?

 15. HenK

  Wanneer je (min-of-meer) probleemloos Apotex Omeprazol slikte, ben je in ieder geval niet allergisch voor omeprazol.
  En het lijkt me vreemd dat 20mg omeprazol bij Apotex iets anders betekende dan bij Losec of Actavis. En net wat je schrijft, qua hulpstoffen zit er ook geen verschil tussen Apotex en Actavis.

  Ik kan eigenlijk alleen maar bedenken wat ik al @6 schreef: “Een andere maagzuurbestendige coating kan ook nog voor een andere ‘beleving’ zorgen…”.

  Een ander idee? Een ander merk beginnen met 10mg en na verloop van tijd, indien nodig, overstappen op de voor jou vertrouwde 20mg.
  Gelukkig had ik bij Pantoprazol 40mg niet dezelfde problemen als bij Omeprazol 40mg… maar dit terzijde.

  Ennuh… had Apotex geen voorraadje waar je nog even uit kon putten?

  • CiNNeR

   Nou ja, van de 21 jaar dat ik aan de protonpompremmers heb gezeten, heb ik zo’n zeventien jaar met grote regelmaat dit soort klachten gehad. Oedeem werd geweten aan te weinig beweging en de anti-conceptiepil, de benauwdheid is geclassificeerd als astma al kon feitelijk alleen vastgesteld worden dat ik benauwdheidsaanvallen had en ventolin helpt, wazig zien (en onrustig bindweefsel in de ogen) is geen oorzaak voor gevonden en ik reageerde op van alles allergisch met gezwollen oogleden en lippen dus bleef gewoon soms onduidelijk waar dat van was. Er is wel gekeken of het van medicijngebruik kon komen maar destijds waren deze bijwerkingen nog niet bekend en niet opgenomen in de bijsluiter. (Ik ben ermee begonnen toen het alleen voorgeschreven mocht worden door een specialist met de waarschuwing dat bijwerkingen niet allemaal bekend zouden zijn). Later is het niet meer in mij of anderen opgekomen de verschijnselen nog te linken aan de medicatie. De laatste jaren waren deze verschijnselen minimaal (soms brak het door met stress of overbelasting) en met alles wat ik mankeer, sla ik er eerlijk gezegd geen acht meer op. Het viel nu op hoe ik me bij het uitproberen van al die merken ging voelen zoals ik me jaren aan een stuk gevoeld heb, met name het wazige zien.

   Juist omdat Apotex en Actavis exact dezelfde hulpstoffen gebruiken, zijn we ons gaan afvragen of de reactie wel van de hulpstoffen zou kunnen komen. Dat is nog steeds mogelijk, ik kan niet uitzoeken hoe de verhoudingen in deze middelen liggen. Maar zo kwam wel de theorie boven dat ik misschien toch allergisch ben voor omeprazol zelf. De gedachte daarbij is dat er gewenning is opgebouwd voor de variant van Apotex omdat ik jaren op dat merk heb gezeten. Bovendien kan de dosering van het hoofdbestanddeel tussen de middelen verschillen. Daar zijn marges voor vastgesteld maar die zijn ruimer dan je zou denken. De reden dat met name bij anti-depressiva, middelen voor psychische stoornissen en nog wat middelen waarbij de dosering zeer secuur komt, er problemen zijn ontstaan als mensen overgezet worden op een generiek middel (en het inmiddels niet zonder meer mag). Het zou kunnen dat Apotex aan de ondergrens zit wat betreft omeprazol en Actavis aan de bovengrens en dat dat net het verschil maakt of de allergische reactie losbreekt.

   Om dat uit te proberen, ga ik van het weekend Losec 10mg proberen. De kans is alleen groot dat het niet voldoende effectief zal zijn en dan moeten we alsnog op zoek naar een andere oplossing (die er niet echt is en ik wil liever geen operatie). Maar het is de moeite waard om uit te proberen.

   Apotex maakt dit middel al een tijd niet meer, het schijnt nogal te duren voor de registratie dan ongedaan gemaakt wordt. Ze hebben wel nog de 40 mg maar dat lijkt nu geen goed plan om dat maar te proberen.

   • HenK

    Wanneer een fabrikant een middel niet meer maakt, kun je weinig anders doen dan op zoek gaan naar een andere. Misschien kun je na een maand Losec 10mg wel min-of-meer probleemloos overstappen op Losec 20mg.

    Zelf heb ik tot nu toe geen noemenswaardige extra bijwerkingen gekregen van het wisselen van leveranciers, maar het stoort me wel dat ik van één van de medicijnen die ik slik, risodronaatnatrium, in betrekkelijk korte tijd vijf verschillende versies heb gekregen.
    En dat bij een medicijn met een op zich al niet geringe bijwerkingenlijst.

    Sterkte/succes met Losec 10mg, Cindy

   • CiNNeR

    Eerst maar de 10 mg proberen en dan even alles tot rust laten komen. Dankjewel voor de goede wensen, ik laat het nog wel weten.

    Gelukkig heb je geen problemen ondervonden van verschillende leveranciers. Maar inderdaad, al dat geschuif en gedoe is sowieso vervelend. Heb toch niet het idee dat de patiënt er nu zoveel wel bij vaart eigenlijk.

 16. CiNNeR

  Net een gesprek met de huisarts assistente gehad en het lijkt erop dat ik dit artikel moet rectificeren. Terug kijkend op klachten die ik vroeger jaren heb gehad, is nu het idee dat ik altijd al allergisch ben geweest voor protonpompremmers maar dat niet wist omdat het toen nog niet bekend was als bijwerking en niet in de bijsluiter stond. Er staan sowieso tweemaal zoveel klachten in de bijsluiter als jaren terug en door verschillende aandoeningen heb ik nooit meer aan medicatie als oorzaak gedacht.

  Wordt nu overlegd met de huisarts om te kijken wat we het beste kunnen doen, een lagere dosering proberen om te kijken hoe dat gaat of een ander middel wat minder effectief zal zijn maar me van andere ersntige klachten af helpt.

 17. diny roos

  Ik heb allergie luchtvervuiling,en slik daar al 37 jaar mebhydroline voor,voorheen incidal.Nu heeft de overheid besloten dit middel vanaf 1 januarie2013uit de handel te nemen,met als gevolg een niet te onderdrukken jeuk over m,n hele lichaam branderigen ogen dikke opgezette handen,en overal bulten en strepen,ook je zenuwgestel wordt aangetast met als gevolg slaape lozen nachten!t,is om knetter gek van te worden! ik heb reeds verschillende andere allergie medicatie geprobeerd,het enige wat mij dat opgeleverd hebt is een dikke rekening van t, zilverenkruis!er is er namelijk geen alternatief voor!geen enkel ander medicijn bevat mebhydroline!en dat is nu eenmaal de werkzame stof,Hoe krijgen zij daar in de haag een medicijn te verwijderen zonder daarvoor een alternatief te kunnen aanbieden!iIk heb zelfs begrepen dat er door deze maatregelen al ziekenhuis opnames zijn ontstaan!Dit is toch te erg voor woorden.HIER MOET ECHT IETS MEE GEBEUREN!!!en maar weer doorgaan als proefkonijn van de Nederlandtse staat!!!!WAT HIER GEBEURD IS ECHT SCHAAMTELOOS!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft