The Biggest Loser

Zestien deelnemers gaan middels fysieke en mentale uitdagingen de strijd met elkaar en hun overtollige kilo’s aan. Het einddoel is een gezonder lichaam en een sterkere geest. Ze worden begeleid door een team van professionals.

RTL4 heeft Obese, SBS6 is deze week van start gegaan met The Biggest Loser. Beiden programma’s met mensen die fiks overgewicht meedragen en drastisch af willen vallen.

Daar houdt de vergelijking dan ook wel op. Waar je bij Obese het idee hebt dat mensen begeleid en ondersteund worden met soms een spreekwoordelijke schop onder de kont om het vol te houden, lijkt men in The Biggest Loser te gaan voor de letterlijke betekenis van de titel ‘wie is de grootste sukkel?’ De nadruk ligt voortdurend op mensen inzicht verschaffen in hoe smerig en walgelijk ze volgens de begeleiders wel niet zijn. “Kijk eens, deze berg stinkende, ranzige blokken vet .. dat zijn jullie!” De tranen vloeien rijkelijk. Als deze mensen nog geen minderwaardigheidscomplex hadden, zorgt dit programma er wel voor.

Een lijn die nog geen drie dagen in het programma al de nodige slachtoffers heeft geëist. Want ook de trainingen zijn er niet op gericht een gezonde conditie en spierkracht op te bouwen maar om  de deelnemers te laten inzien dat ze niets maar dan ook niets zouden kunnen. Met een programma waar menig sporter zich niet aan zou wagen, was het hollen van de ene fitnessmachine naar de andere oefening. Resultaat: twee personen met een verstuikte enkel, een vol gekotste emmer, enkele personen die tegen de vlakte sloegen, een persoon aan de zuurstof en een afvaller (no pun intended) vanwege gescheurde pezen en bindweefsel in de schouder. De laatste kreeg de bak negativiteit netjes verpakt mee naar huis door haar te vertellen dat als ze nu vertrok, ze ‘het nooit zal redden om af te vallen’ en ‘je wil toch nog een kindje, dat komt er dus niet’.

Het is voor de inmiddels vijftien kandidaten te hopen dat het programma strand zoals het laatste seizoen van de Afvallers XXL, als ze nog een onsje zelfwaardering over hebben.

Comments (10)Previous

Hoe doen ze het toch?

Next

Mama met PTSS

10 Comments

 1. Ctje

  Ik gruwelde al van de voorstukjes. Zo hard sporten is voor mensen met gewoon gewicht al niet normaal en om af te vallen echt niet nodig. Ze gaan veel te diep en te ver. Terwijl veranderen van eet patroon, gewoon wat wandelen of fietsen al meer als voldoende om af tevallen en vol te houden. Want dit hou je de rest van je leven niet vol en ze moeten het daar toch in zoeken. vind triest om mensen zo naar beneden te halen voor kjkcijfers.

 2. Liesan

  Heb nooit gekeken naar soortgelijke programma’s, zelfs de zogenaamd meer integere variant is al ruimschoots erg genoeg. Maar wat ik wel weer een aardig detail vind is dat de eerst ‘afvaller’ blijkbaar vertrekt wegens ‘gescheurde pezen en bindweefsel in de schouder’…. dus niet de knie of heup of enkel, plekken waarvan je overbelasting misschien nog in direct verband zou kunnen brengen met een teveel aan gewicht.
  Bovendien is er iets heel erg mis met de begeleiding als er daadwerkelijk pezen gescheurd worden.

 3. Ongezien:

  “The Biggest Loser” is volgens mij de kijker.
  Die is de smaak voor het uitkiezen van goede programma’s uit het oog verloren 😉

 4. Ctje

  Mmm had heel verhaal maar zie nergens. Ergens wat mis gegaan. In kort nu. Ze gaan te ver met trainingen. Eetgedrag veranderen, wandelen of fietsen op normale manier is al voldoende om af te vallen. Maar ja is niet leuk voor kijkcijfers.

 5. HenK

  Alles voor de kijkcijfers/reclame-inkomsten…
  Wanneer ‘niemand’ kijkt, verdwijnt ook dit programma weer snel van de buis… en krijgt het waarschijnlijk een ‘nog smaakvoller’ opvolger.

 6. Precies het soort ranstelevisie dat je van onze campingzender kan verwachten. Ik hou het positief: ook onze cognitief minder bedeelde medemens heeft recht op amusement….

 7. Walgelijk en gevaarlijk. Mensen moeten beschermd worden tegen redacties!

 8. thian

  ik vond de titel al zo wondelijk afgrijselijk, loser?????

  wat erg dat ze die mensen zoveel aandoen
  want scheuren van pezen en spieren blijven zwakke plekken
  en als je zo zwaar bent, wordt dat een belemmering met bewegen

  en ze doen die mensen zo vreselijk veel psychisch aan
  terwijl het vaak al een psychische achtergrond heeft
  dat is niet meer goed te maken
  voor heel het land, ze kunnen worden na gewezen jij was die van….

  dan mogen ze ze wel heel goed gaan betalen
  en in een gewoon obesitas kliniek plaatsen

  hopelijk krijg ik binnenkort een menselijke dieetiste

 9. desiree

  Ik kijk geen tv meer… als ik het aan heb staan heb ik het gevoel dat ik totaal niet meer ‘aansluit’ met wat daarop te ‘beleven’ is…

 10. Ik heb het niet gezien, maar zoals je het beschrijft is het echt weerzinwekkend. Dat mensen zich daar nog voor lenen ook…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft