Lieve papa

Zeven jaar heb je het volgehouden. Alleen maar omdat ik er was. Vertelde je me. Schreef je me. Las ik in het ene gedicht wat ik later heb gevonden, het enige dat je met niemand hebt gedeeld. Merkte ik aan je gedrag. Voelde ik in je bijzijn. Was altijd aanwezig in mijn gedachten. Zeven jaar lang leefde je alleen, omdat ik bestond. En omdat zij het had gezegd. “Je kan niet mee, je hebt een dochter”.

Je leefde omdat ik bestond en ongemerkt ben ik daarom gaan leven voor jou. Bouwde mijn leven rondom jou in de hoop dat het vanzelf anders zou worden. Dat je pogingen meer te vinden om voor te leven, zouden slagen. Het was geen ‘moeten’ en zeker niet iets wat je bewust wenste. Ik hield gewoon verschrikkelijk veel van je. Raakte erin verstrikt zonder nog een andere weg te zien. Misschien ongezond werden we hechter dan ooit. Twee zielen, een gedachte en toch nooit uitgepraat raken. 

Uiteindelijk is het je gezondheid geweest waardoor je geen kans hebt gezien een eigen leven terug op te bouwen. Steeds weer een ziekte erbij en daarmee meer pijn, meer beperkingen en minder kwaliteit van leven. Tot je zelfs onze telefoongesprekken waar we zo van genoten, bijna niet meer kon volhouden. Al liep je nog rond en reed zelfs nog auto, de dood hing voelbaar en onvermijdelijk om je heen.

Vandaag is het vijf jaar geleden dat je uit het leven stapte. Het is uitdrukkelijk wat je wilde. Achteraf voelde ik het in je laatste omhelzing. Hoorde het in je laatste woorden. Lees het in je laatste berichten die je voor me hebt achtergelaten. Ik zie het in je ogen op foto’s van de laatste kerst samen. Je koos bovendien voor een methode die geen ruimte laat voor twijfel. Het was geen schreeuw om hulp, je wilde alleen nog maar dood.

Godverdomme pap, ik mis je verschrikkelijk.

Comments (8)Previous

Vervolg Erasmus MC: het oordeel van de klachtencommissie

Next

De service van uw service apotheek

8 Comments

 1. Ctje

  Hele dikke knuffel Cin,
  ctje

 2. jessie

  He jeetje…. 🙁

 3. Jennifer H.

  Ik ben er opnieuw heel stil van Cin… Sterkte! X

 4. HenK

  “Vandaag is het vijf jaar geleden…” en ‘even’ later dacht jij, dat je dat wel snel kon verwerken, “Darella”.
  Blijven schrijven, Cinner…
  Blijf hem schrijven, Cindy!

  Met vriendelijke groet (en beste wensen),
  Henk.

 5. Daar zijn geen woorden voor. Behalve: sterkte en een dikke knuffel.

 6. Heftig! Wat kan ik zeggen. Goed dat je dit deelt. De herinnering zal blijven en is vastgelegd .. Voor eeuwig!

 7. Desiree

  <3 en knuf meis

 8. Rob

  Indrukwekkend!
  Bemoedigende groet,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft