De service van uw service apotheek

Omdat protonpompremmers (maagzuurremmers) mogelijk een negatieve invloed op HMSN kunnen hebben en ik wat te snel achteruit aan het gaan ben de laatste maanden, kreeg ik van de huisarts een alternatief voorgeschreven om uit te proberen. In de bijsluiter las ik dat ik als lijder van een chronische longziekte (astma) ‘extra voorzichtig’ moet zijn met dit middel. U begrijpt dat ik met een spierziekte ook niet blij werd dat spier- en gewrichtspijn tot de bijwerkingen kunnen horen. Dat ik met een zoutarm dieet en hoge bloeddruk nu juist de variant heb gekregen die barstensvol natrium zit, stemde niet bepaald vrolijker. En zo volgden nog enkele waarschuwingen meer die mij deden afvragen of dit nu wel zo’n geschikt middel is voor mij.

Gek genoeg ben ik voor niets van dit al geïnformeerd, laat staan gewaarschuwd. Niet door de huisarts en niet door de apotheek. Het enige wat de apotheek mij meegaf was dat het hier een ‘eerste uitgifte’ betrof, dat de apotheek daarom ondanks chronisch gebruik voor een even chronische aandoening de aantekening ‘chronisch’ niet in het systeem kwijt kan (“een eerste keer kan nooit chronisch zijn”) en dat ik dus zelf moest aftikken.

Wél kreeg ik een groen briefje mee van de apotheek, waar op staat dat ik een nieuw middel heb gekregen en het op de juiste manier moet gebruiken. En dan komt het:

“(…) Wij hebben u daarom uitleg gegeven over het volgende:
– Waar dit medicijn voor is en wat het doet
– Hoe dit medicijn gebruikt moet worden
– Welke bijwerkingen er zouden kunnen optreden
– Eventuele andere bijzonderheden” (…)

Dat was dan zeker toen ik net even met mijn ogen knipperde. Verder zat er in het zakje een bijsluiter van de fabrikant en een bijna onleesbare kopie van exact dezelfde bijsluiter op A4 van de apotheek bijgevoegd. En bleek op de factuur dat het middel spontaan zes euro duurder wordt op het moment dat iemand het zelf dient te betalen.

Enfin, ik ben vanavond gestart met het middel en merk helaas dat de waarschuwingen niet voor niets in de bijsluiter staan.

Nog slechts twintig uur te gaan voor het uitgewerkt is.

Comments (5)Previous

Lieve papa

Next

Een droom zonder bedrog

5 Comments

 1. Die zes euro zijn voor het kopietje en die seconde uitleg die je net gemist had toen je met je oren knipperde.

 2. thian

  heel veel sterkte de komende 20 uur

  heb ervaring met medicijnen die spier en gewrichtspijn erger maken
  en dat stond niet in de eerste bijsluiter, later pas
  toen ik bijna niets meer kon, en maar niet snapte waardoor dat toch kwam

  wat was ik blij met een medicijn dat het tegendeel werkt en wat scheelde het
  jippie een psychiater die nadenkt!

  nu jij nog een huisarts en apotheek die nadenkt!
  want morgen zullen ze toch iets anders moeten zoeken

  ik heb omeprazole voor bescherming van mijn maag
  en nog iets tegen misselijkheid en maagzuur metroclopramide
  geen idee van bijwerkingen, gewoon weg niet gekeken
  slik zoveel

  sterkte hoor, thian

 3. Wat slecht. Omgekeerd staan ze vaak aan de balie je gegevens te roeptoeteren, privacy 0,0.

 4. CiNNeR

  Had op de commentaren gereageerd maar zie nu pas dat er niets doorgekomen is van mijzelf.

  @Daan: LOL. De volgende dag – ik moest over op iets anders – gebeurde exact hetzelfde nog eens. Nu was mijn man er bij maar die had ook net zijn oren dicht zitten blijkbaar 😉

  @Thian: ik ben wel gewend dat ik overal zelf achteraan moet en ik vertrouw toch al niet meer blindelings op de zorg. Heb inmiddels iets anders en dat gaat redelijk goed gelukkig. Blij te horen dat jij een betere psychiater hebt gevonden en daarmee betere medicatie. Hoor je toch erg vaak, dat mensen ongemerkt heel lang met bijwerkingen leven die lang niet altijd nodig zijn.

  @Esther: ja inderdaad, privacy vervalt blijkbaar zodra je de drempel van de apotheek over stapt. En de apotheek stapt tevens alvast jouw eventuele schaamte voorbij :/

 5. Janneke

  Medicijnen zorgen voor verminderde opname, verhoogde uitscheiding en verhoogde behoefte aan vitaminen mineralen en andere stoffen, wat deels de bijwerkingen kan verklaren. Geen arts of apotheker die je dat vertelt. Veel medicijnen zorgen voor een tekort aan Q10; een stofje dat belangrijk is voor de energiehuishouding, insulinegevoeligheid en voor je spieren en tandvlees. Maagzuurremmers bij langer gebruik ook aan vetzuren en aminozuren. Veel mensen hebben juist een tekort aan maagzuur, waardoor een slechtere vertering, waardoor zuurbranden en andere klachten kunnen ontstaan.
  Denk bij hoge bloeddruk, astma en maagzuurproblemen (onder andere) ook aan de rol insulineresistentie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft