Een droom zonder bedrog

Normaal als ik droom, kan ik alles. Ik spring en dans, ren door velden en de trap op, stap zonning op de fiets. Varen op woeste golven, een potje amateuristisch korfbal of proberen zo hoog mogelijk te komen vanaf een trampoline, ik draai mijn hand er niet voor om. Want in mijn droom zijn mijn zenuwbanen niet kapot, heb ik geen spierziekte en kent mijn lichaam dan ook geen beperkingen. In mijn dromen maar ook in mijn nachtmerries, ben ik nooit beperkt geraakt. Kan ik zelfs ietsje meer dan ik ooit heb gekunt, omdat ik alles kan wat anderen om mij heen moeiteloos kunnen. Gedurende het ontwaken, als de realiteit inzinkt, slaat de teleurstelling dan ook meestal genadeloos toe. Voelt het allemaal een paar seconden heel oneerlijk verdrietig en verlang ik terug naar de wereld waarin ik gezond ben.

Toen ik net lag te slapen omdat ik overdag even moet slapen (lees: mijn lichaam de kans moet krijgen te herstellen), droomde ik dat ik even had liggen slapen omdat ik overdag nu eenmaal even moet slapen. Ik droomde ook dat ik wakker werd omdat ik mijn man hoorde roepen. Toen ik hem wilde gaan zoeken, had ik moeite met opstaan. Nadat ik de salontafel had gebruikt om rechtop te komen, liep ik wankel de eerste meters. Op alle andere meubels op mijn pad leunend tot mijn spieren voldoende warm gedraaid waren om me weer redelijk te kunnen dragen. Ik voelde tintelende zenuwbanen en gevoelsstoornissen in mijn benen tot net boven de knie, stijve handen en iets gezwollen vingers. In een trappenhuis aangekomen, zag ik wasgoed op de vloer liggen. Om het op te rapen plaatste ik mijn voeten zo ver mogelijk van elkaar en met een hand op de reling om niet om te vallen, kon ik met mijn andere hand net bij de was. Ik probeerde het even over de reling te hangen maar het gleedt eroverheen en viel door het trappenhuis heen naar beneden. “Kut” dacht ik, omdat naar beneden gaan veel moeite en energie zou kosten. Ineens merkte ik dat een vrouw naar me stond te kijken, alsof ze het sneu voor me vond. Ik voelde het beetje gene die ik altijd voel, wetende dat ik nogal raar oog als ik probeer iets op te rapen van de grond. Dat was trouwens niet nodig, zodra ze door had dat ik maar krakkemikkig ben, rende ze met weinig goede bedoelingen ons appartement binnen. Ik schrok wakker in de realisatie dat ik haar niet achterna kon rennen.

Toegegeven, het was een beetje vreemde droom. We wonen al twee en half jaar niet meer in een appartement en waarom zouden we onze was te drogen hangen op de reling in het trappenhuis? En als rasechte Amsterdamse ben ik veel te wantrouwend om de deur niet achter me dicht te doen als ik naar buiten zou zwalken. Maar goed, dat doet er ook niet toe. Wat er wel toe doet is dat ik voor het eerst in mijn leven ‘gewoon’ wakker werd. Zonder teleurstelling of vage boosheid. In deze droom was mijn lichaam en hoe ik de dingen doe exact gelijk aan de realiteit! Misschien klinkt het u weinig gezellig in de oren maar ik ben er blij mee.

Zou de acceptatie van wat ik mankeer eindelijk mijn onderbewustzijn hebben bereikt?

Comments (11)Previous

De service van uw service apotheek

Next

Een leven lang diagnose gemist

11 Comments

 1. Ctje

  Inderdaad vreemde droom, weer niet of betekend of je ook geaccepteerd hebt. In ieder geval houd het je wel bezig daarom droom je er denk ik over.

 2. HenK

  Het belangrijkste is dat jij er blij mee bent…
  Ik herinner me steeds minder van mijn dromen en dat bevalt ook wel.

 3. @Ctje: hoe ik liep en deed was niet bewust, pas vijf minuten nadat ik wakker was geworden, realiseerde ik me dat ik realistisch over mijzelf gedroomd had, in plaats van dat ik dingen kon die in het echt niet gaan.

  @Henk: ook waar 🙂 Ondanks dat ik elke dag blow, onthoud ik mijn dromen nog steeds erg goed. Ben er ook niet altijd gelukkig mee.

 4. Jezelf zien zoals je bent in je dromen is denk ik wel een teken dat je onderbewuste zich ook voegt naar de werkelijkheid en het beter kan accepteren. Het is ook een hele poos ongewis geweest.

 5. thian

  ja herken ik wel,
  soms weet ik het gaat pijn doen, of doet het al pijn
  soms wel en soms niet
  en soms probeer ik letterlijk door een muur heen mijn bed uit te komen
  (staat het bed tegen) hopeloos verdwaalt en kom ik er niet uit
  hoe oud en waar ik ben,
  maar de harde werkelijkheid haalt je altijd in

  en een spinnende kat naast je verzacht weer wat dan
  1 van haar eetens bakjes staat dan ook in mijn bed…….. naast mijn kussen

 6. @Daan: heb er ook nog veel problemen mee. Niet met de diagnose maar wat er aan vooraf is gegaan. Hopelijk is dit een eerste stapje in de goede richting.

  @thian: heb je veel last van ptss dromen?

 7. desiree

  Je droom is helder wat betekenis betreft. ik en partnerlief kunnen dromen uitleggen, en als ik niet oppas sta ik ongevraagd dromen uit te leggen, ook zo iets waar je mee op moet passen, inderdaad. Je eindconclusie deel ik met je. Dat is helemaal juist. Helemaal goed doorvoelt. Niks meer aan toe te voegen 🙂 Stap op de goede weg zeg ik dan, hoe moeilijk die weg ook is…

 8. Wat schrijf je toch mooi.

 9. thian

  echt wel al slik ik er best veel anti epileptic tegen oa
  anders doe ik de afwas in mijn droom en ligt mijn bed s,morgens met vanalles bezaait
  ik heb ook veel andere vormen in mijn dromen echt raar gelukkig vergeet ik veel

  ben nu echt aan het voelen ook van vroeger hoe dat voelde en wat dat deed, heftig
  maar kan het daar laten en functioneren
  maar die ellendige (gedwongen) verhuizing die op zich laat wachten geeft veel nachtmerrie,s
  die verhuizing kom ik wel goed vanaf hoor dat is het niet maar de 15de verhuizing….

  en er moet zoveel aan hulpverlening en hulpmiddelen op gestart worden daar, aan de zee (4 km)
  dus weer die ellendige molen en de molen draait maar door, alleen ik blijf steken
  maar krijg straks na over gaan extra hulp om op de rails te blijven

 10. CiNNeR

  @desiree: ik heb zelf wel een vermoeden maar je mag gerust verklaren, als je wil.

  @Esther: dankjewel, word er een beetje verlegen van.

  @Thian: Ik hoop dat je goed geholpen wordt zodat de hulp in je nieuwe thuis snel op gang komt. Je hebt je er tot nog toe zo goed doorheen geslagen allemaal, dit gaat ook lukken.

 11. Ctje

  Het heeft blijkbaar indruk gemaakt in mijn droom waren we samen aan volleyballen. Giller zie je het voor je. We waren er goed in en was leuk. In mijn dromen ben ik graag gezond.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft