Herinneringen: een benauwde ervaring

Als de weg naar de juiste diagnoses zolang heeft geduurd als bij mij het geval, kan het niet ‘alleen’ een kwestie zijn van een simpelweg ‘missen’ door artsen. Mijn pad ligt dan ook bezaait met volslagen absurde ervaringen in de zorg. Vergeef me dat ik af en toe een ervaring wil delen.

Ergens op mijn drieëntwintigste – ik was net verhuist – had ik zelf tapijttegels gelegd. De volgende ochtend werd ik tot mijn grote schrik wakker met iets wat op een extreem allergische reactie leek. Mijn gezicht zo gezwollen dat ik amper nog kon zien en moeite had met praten en slikken, mijn handen zo dik dat mijn vingers tegen elkaar stonden geperst met enkels die over mijn schoenen puilden. De huisarts schrok zich rot toen ik zo binnen stapte en wist me dezelfde middag als spoedje bij een dermatoloog binnen te krijgen. Deze was eveneens onder de indruk. Hij stopte me vol met anti-histamine, liet een scala aan bloedtesten uitvoeren en vertelde me dat ik mijn tentamens die week wel gedag kon zeggen.

Op de fysieke reactie na, geen probleem zult u denken. Het ging ook pas mis toen ik twee weken later terug kwam voor de uitslag. De dermatoloog had geen stoffen kunnen vinden die op een allergie wezen. Ik zal nooit weten of het zijn frustratie was dat hij geen oorzaak had kunnen vinden of dat hij zichzelf werkelijk geloofde. In elk geval werd me sacherijnig met een hoop gesnauw medegedeeld dat ik hem had ‘opgelicht’.  Hij meende dat ik klachten had verzonnen om aandacht te krijgen en daarmee zorg wegnam van mensen die werkelijk met spoedeisende klachten kampten. Bovendien voelde hij zich persoonlijk in de zeik genomen, ik had zijn kostbare tijd verknoeid om niets. Compleet verbouwereerd stotterde ik dat hij mij en de reactie van mijn lichaam toch met eigen ogen had gezien en ook de huisarts me niet voor niets met spoed had doorgestuurd. Hierop werd de dermatoloog enkel bozer en onbeschofter. In zijn ogen was ik een leugenaar en een aansteller, ik werd gesommeerd te vertrekken.

Zijn bizarre conclusie bleef niet beperkt tot zijn spreekkamer maar bereikte tevens mijn dossier bij de huisarts. De huisarts die me had verwezen, wist zich nog wel te herinneren hoe ik eruit had gezien en bleef vierkant achter me staan. Elke volgende (huis)arts had deze ervaring echter niet maar de slechte aantekening wél. En zo was er weer een reden voor elke volgende arts dat ik als patiënt vooral met een korreltje, zo niet een hele pot zout moest worden gezien. Pas een jaar of twaalf later vertelde een andere dermatoloog me per toeval dat als bij zo’n extreme reactie van het lichaam geen allergie te vinden is, er sprake is van intolerantie of een vorm van netelroos.

Ik durf wel te zeggen dat dit soort ervaringen ronduit traumatisch zijn geweest voor me. Het gaat immers niet om ongeloof over een onbelangrijke anekdote maar niet geloofd worden rond een gezondheidsprobleem. Het betreft ook niet een vage kennis of een van de buren maar om een belangrijk persoon waarvan je afhankelijk bent voor het wel of niet ontvangen van zorg.  Krijg je die zorg niet, kan je deze niet even ergens anders vandaan toveren. Zelfs een second opinion levert doorgaans niets op aangezien de arts die jou als leugenaar ziet, de verwijzing naar een tweede arts dient te regelen en je kan wel raden hoe zo’n verwijsbrief eruit komt te zien. Een dossier vol gestapeld met veronderstelde aanstelleritus helpt dan natuurlijk bepaald niet mee. Tot slot strekten de gevolgen verder dan het bewuste incident. Astma werd zeven maanden en zes consulten lang gemist onder het mom dat ‘iedereen wel eens een kuchje heeft’ en ‘u stelt zich altijd snel aan’. Er moest een vriend – die dacht dat ik dood lag te gaan, wat ook had gekund – en een ziekenhuis aan te pas komen voor ik serieus werd genomen. Waarschijnlijk hoef ik niet uit te leggen hoe angstig die maanden voor me geweest zijn. Zowel vanwege de astma aanvallen zelf als de wetenschap dat ik geen enkele hulp kon verwachten.

Overigens heb ik inmiddels hulp gezocht voor de psychische gevolgen van mijn gehele (medische) verleden. Ik ben wegens PTSS verwezen naar een traumatherapeut waar ik binnenkort kennis mag maken. Nee, daar heb ik na al mijn ervaringen inderdaad absoluut geen vertrouwen in. Hopelijk zal blijken dat mijn wantrouwen onderdeel van mijn probleem en onterecht is.

In tegenstelling tot wat relatief gezonde mensen wel eens willen denken,  ben ik bepaald geen uitzondering. Vrijwel elke chronisch zieke die ik ooit heb gesproken, heeft een of meerdere van dit soort ervaringen in herinnering. Soms blijven de gevolgen beperkt, soms levert het jaren strijd op voor erkenning van een ernstig gezondheidsprobleem met ontslag, financiële problemen, gebrek aan hulp en/of verlies van vrienden of relatie tot gevolg. Hebben we het nog niet over de angst, verdriet, eenzaamheid, onmacht en boosheid die erbij komen kijken. Want roepende in de woestijn zijn, is erg. Maar roepende in de woestijn zijn terwijl een onderdeel van je lichaam voelbaar, merkbaar en zichtbaar het begeeft, is werkelijk afschuwelijk om mee te maken. 

 

Comments (9)Previous

Een leven lang diagnose gemist

Next

Vervolg Erasmus MC: Klagen helpt wél

9 Comments

 1. Liesan

  Een goede traumatherapeut zou toch op z’n minst met een wantrouwige client overweg moeten kunnen (maar goed een soortgelijk zinnetje zou je over bijna elke specialist die je ooit hebt getroffen kunnen zeggen lijkt me zo). Hopelijk tref je iemand die je een beetje kan helpen. Nog veel belangrijker: hopelijk vind je op een of andere manier, therapeut of geen therapeut, ergens wat rust. Het is je zo gegund 🙂

  En in antwoord op je naschrift: jouw ervaring is wel een van de meest extreem absurde die ik ooit heb gehoord. Niet in de laatste plaats omdat een aantal diagnoses zo makkelijk te stellen waren geweest en zo’n extreem groot verschil in kwaliteit van leven hadden gemaakt (nee dat helpt, ik weet het)

 2. jessie

  Weer herkenbaar….”dat hoort bij je PTSS, dat is het beeld” ik ben een “het” geworden. Voel me kwetsbaar bij de HA als ik gewoon ziek ben! ze gooien het altijd op stress.En ik heb ook een doorverwijzing, maar die ligt verstopt in een la…

 3. Ctje

  Klote reactie van die dermatoloog. Snap je ook wel dat er steeds meer agressie is. 🙁

 4. thian

  herkenbaar, aantekening in dossier dat je nog verder van het pad helpt

  je mag arwanene d tegen over een trauma arts zijn
  je bent niet de eerst het hoort vaak juist bij de klachten
  als het een goede is gaat degene eerst een band met je opbouwen…
  veel steun en kracht gewenst!

  thian

 5. @Liesan: Over de traumatherapeut verwoord je het heel precies. Hopelijk tref ik het goed, vrees dat ik wel wat hulp nodig heb om die gegunde rust te vinden (en dankjewel daarvoor).

  En je hebt wel gelijk. Dit soort ervaringen komen vaker voor maar zelden langer dan een, twee, vijf of in extreme gevallen tien jaar. Vierendertig jaar zal je maar weinig tegen komen, ik heb nog niemand kunnen vinden. In het ziekenhuis waar ik sinds twee jaar begeleid wordt, zien ze vaker dat mensen er wat langer over doen om de juiste diagnose te krijgen maar waren ze verbijsterd van mijn medisch dossier.

  @Jessie: Moet bekennen dat er inmiddels geen arts meer is die wat dan ook op stress gooit bij mij, tenzij ik het zelf uitdrukkelijk aan geef. Iedereen lijkt er zeer van doordrongen te zijn hoeveel er fout is gegaan. Eerder krijg ik tegenwoordig overmatig veel onderzoeken omdat men bang is nog een keer iets te missen. Het wantrouwen zit nog te diep in mij, ik hoop dat een therapeut kan helpen het er een beetje uit te sleutelen. Maar veel mensen hebben te maken met de ‘het-zit-vast-tussen-de-oren’, een modetrend in de zorg?

  Waarom wil je niets doen met de verwijzing trouwens?

  @Ctje: ja, soms begrijp ik dat heel erg goed!

  @Thian: ja dat is natuurlijk ook zo, de meeste traumatherapeuten zullen het als symptoom herkennen waarschijnlijk. Dankjewel voor je lieve wensen!

 6. Het is dan moeilijk om zelf nog zonder eigen kanttekeningen naar de diversen specialisten en ‘ologen te kijken en vertrouwen te houden in een eventuele volgende behandelaar. Sterkte!

 7. @Daan: meer dan kanttekeningen zelfs, het is inderdaad erg lastig nog vertrouwen te hebben. Dankjewel voor je goede wensen!

 8. Heftig zeg .. Natuurlijk had ik al het een en ander van je gelezen maar het blijft me verbazen. Ja tot jezelf in de situatie komt .. Ik heb veel respect met de manier hoe jij er mee omgaat. Je deelt met mensen, je schrijft, je weet het prachtig onder woorden te brengen. Dat is goed. En je zet stapjes, je gaat vooruit, wordt sterker .. Mooi mens! 🙂

 9. @Henry: Dankjewel! Zit nu tot over mijn oren te blozen ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft