Vervolg Erasmus MC: Klagen helpt wél

Niemand had er hoge verwachtingen van en ik moet bekennen, ik zelf eigenlijk ook niet. De klachtenprocedure die ik vanwege een uiterst stresserende ervaring had opgestart tegen het Erasmus MC. De procedure zelf bleek bovendien meer stress en verdriet op te leveren dan ik van te voren – enigszins overmoedig – had ingeschat. Toch vond ik dat ik het wel moest doorzetten. Zou het me niet lukken anderen te behoeden voor eenzelfde afschuwelijke ervaring, was ik tenminste zo goed als mogelijk voor mijzelf opgekomen. En wellicht zou het me helpen een en ander te verwerken.

Afgelopen november volgde tegen de sombere verwachtingen in het eerste goede nieuws, alle belangrijke klachten waren volledig gegrond verklaart. Kort geleden volgde nog beter nieuws. De Raad van Bestuur heeft de uitspraak van de klachtencommissie serieus opgepakt. En dat zijn bepaald geen loze woorden gebleken(!). Verdeeld over de afdelingen Maag, Lever, Darm en Interne geneeskunde zijn maar liefst zeven maatregelen genomen om de problemen waar ik mee te maken heb gehad, in de toekomst te voorkomen. Dat loopt van een aanpassing aan de onderzoekskamer tot veranderingen in verantwoordelijkheden en door artsen te volgen procedures. Verder ontving ik excuses voor hetgeen dat heeft plaats gevonden en werd ik bedankt voor de genomen moeite om een klacht in te dienen. “Uw klacht heeft hiermee tot belangrijke kwaliteitsverbeteringen geleid die andere patiënten ten goede zullen komen”.

Ben er oprecht blij mee en eerlijk, stiekem ook een beetje trots op. Zo zie je maar weer dat klagen wel degelijk zeer de moeite waard kan zijn.

Comments (22)Previous

Herinneringen: een benauwde ervaring

Next

Nieuwe start keer drie

22 Comments

 1. Ctje

  Wat goed!!

 2. jessie

  Goed zo!! en klagen zou ik niet het goeie woord vinden. Wat dacht je van voor jezelf (en toekomstige anderen) opnemen???? goed zo..!!

 3. HenK

  “Ben er oprecht blij mee en eerlijk, stiekem ook een beetje trots op.”
  En terecht!
  Men heeft er wel de tijd voor genomen… maar sommige molens draaien nu eenmaal wat langzamer dan andere.
  Namens volgende patiënten: Bedankt!
  Met vriendelijke groet,
  Henk.

 4. thian

  wat ongelovelijk fijn,
  een opsteker,
  en wat in het verleden niet kon
  kan nu wel! je wordt gehoort

 5. Wat goed! Dan heeft alle tijd en moeite die je er in hebt gestoken, wat opgeleverd. Een overwinning voor jezelf, en hopelijk een betere behandeling voor anderen.

  • Henk van S tot S

   Op zich natuurlijk een prettig bericht en een rede tot blijdschap.
   Zat er ook een “bloemetje” bij de excuses.

   • Nee, alleen veel sterkte wensen bij het verwerken van de ervaring. En ze betreuren het dat ik naar een ander ziekenhuis ben gegaan.

 6. CiNNeR

  Dankjewel!

 7. Geweldig nieuws dit! 🙂

 8. HenK

  Ter info…
  Waar het klachten betreft wil ik toch ook even melden, dat mijn persoonlijke ervaring met de Inspectie voor de Gezondheidszorg geen slechte was. Er werd werk van gemaakt en ‘mijn’ revalidatie-centrum staat nog steeds onder verscherpt toezicht.

 9. desiree

  Kanjer!

 10. Heel goed!! Als verpleegkundige leer je dat je patiënten moet wijzen op de klachtenprocedures. Een klacht is iets waar je van kunt leren en die je moet zien te voorkomen.

 11. Ja, klagen helpt soms. Al is het weleens moeilijk om door te dringen in de vesting van het eigen gelijk. Scholieren oefenen al met klagen (LAKS) 😉

 12. Ha. Mooi dat ‘t wel helpt… Ik ben trots op je. Al was ‘t alleen maar dat je van jezelf afbijt.

 13. Rob

  Mooi dat je klachten opgepakt zijn!

  Spijtig dat dit nodig was.

  Vriendelijke groet,

 14. Eric

  Wat goed zeg! Mijn ervaringen daarmee waren een stuk slechter. Ik was blij dat er al op een paar punten werd toegegeven dat het beter had gemoeten. Maar het belangrijkste is dat je voor jezelf bent opgekomen, dat je verhaal hebt gehaald. Dat er ook nog eens echt, en zonder voorbehoud, iets mee gedaan wordt is een bonus.

  (P.S. Ik heb m’n rechtszaak ook gewonnen. Nu in afwachting van nieuwe beoordeling.)

 15. CiNNeR

  Ja ik ben er nog steeds blij mee. Hoewel het ook veel verleden heeft losgehaald waar ik niets tegen kon of kan doen, daar heb ik inmiddels hulp voor gezocht (vandaar dat het wat stilletjes is hier momenteel).

  Fijn dat je de rechtszaak hebt gewonnen (dat duurt nog lang zeg), hoop dat de beoordeling deze keer beter verloopt. Heel veel succes ermee!

 16. HenK

  “Wat stilletjes” is een goed voorbeeld van een eufemisme… 🙂
  Maar ik ben blij je te zien reageren en hoop dat het je zo goed als mogelijk gaat en blijft gaan…
  Sterkte op de momenten, dat je wat extra kracht kunt gebruiken, Cindy.

  Met vriendelijke groet,
  HenK

 17. Eric

  Ja, alleen de rechtszaak heeft al een jaar geduurd. En dan wéér zes weken wachten… Maar goed, je gelijk halen blijkt toch te kunnen – zeker als je een goeie advocaat hebt.

  Dat de erkenning van decennia onbegrip bij jou veel heeft losgemaakt is eigenlijk niet meer dan logisch. Goed dat je dat niet alleen probeert op te lossen. Heel veel sterkte. Aan de andere kant: wie weet wat er nog kan als je alle energie die je al die jaren hebt moeten gebruiken om te knokken nu voor jezelf kunt gebruiken. 🙂

 18. @HenK: Dat heb je wel mooi verwoord, het gaat zo goed als mogelijk is op dit moment. Het hele proces gaat wel een aardige tijd duren maar het is het waard, denk ik tenminste. Heb het voornemen er over te schrijven, zodra ik wat beter de woorden kan vinden. Dankjewel voor je lieve woorden, de virtuele steun van lezers vind ik erg fijn.

  @Eric: Ja, gelijk heeft blijkbaar tijd nodig. Zeker een teken van beschaving 😉

  En je gebruikt ongeveer dezelfde woorden als waar mijn therapeut me mee op pepte toen ik toch stiekem schrok van de duur en intensiteit van de therapie waar ik in gestapt ben. Daar hoop ik ook op, zal het leven sowieso aangenamer maken voor me. En dankjewel voor je begrip, niet iedereen vindt het zo logisch, heb ik gemerkt.

 19. desiree

  Lieve Cin, het is al heel lang stil, maar ik lees dat je (alweer, of eigenlijk altijd al) hard aan het werk bent.
  Ik wil je fijne feestdagen toewensen! En een gelukkig 2015 <3 Een dikke knuffel 🙂

 20. CiNNeR

  Dankjewel lieve Desiree. Voor de lieve wensen maar ook ongemerkt het duwtje om weer eens te schrijven. Jij ook hele fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar gewenst!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft