Een flashback is geen herinnering

“Je moet er wat minder aan terug denken”.  “Laat je verleden eens los”. “Je blijft in een slachtofferrol hangen”. “Je moet gewoon aan leuke(re) dingen denken”.

Mensen  hebben waarschijnlijk het idee dat flashbacks herinneringen zijn, opgewekt door gedachten. Zoals je terug denkt aan je eerste zoen of wat minder leuk die ruzie met een geliefde . Vaak meer bewust dan per ongeluk laat je gedachten terug gaan naar die tijd en roep je beelden op van hoe het was. Ben je er klaar mee, stop je de herinnering opnieuw in het geheugen om te bewaren voor een mogelijk volgende keer.

Het impliceert ook dat het gaat om een bewuste actie. Alsof ik slachtoffer wil zijn en blijven, niet bereid ben mijn verleden los te laten en bewust herinneringen op haal om ermee in zak en as te kunnen gaan zitten zwelgen. Zo ben ik schuldig aan hoe het met me gaat. Of minstens medeplichtig.

Bij een post traumatische stress stoornis werkt het zo niet en ik ben beslist geen uitzondering op de regel. Ik ervaar flitsen van beelden en geluiden die spontaan door de dagelijkse gang van dingen opdoemen en nare herinneringen voor mijn voeten smijten op momenten dat ik er niet op bedacht ben. Flitsen die me in een seconde van rust naar een staat van opperste alertheid brengen en mijn hoofd en lichaam vol angst en stress doen vloeien. Alsof ik nietsvermoedend een rondje wandel en iemand me plots vanuit de struiken met een koekenpan op mijn gezicht slaat. Er zit geen opbouw in, er gaat niets aan vooraf, het kent geen aankondiging. Ik wordt er ineens mee overvallen. Waarbij de beelden te indrukwekkend zijn om er – net als toen – geen reactie op te hebben.

In periodes komen de flitsen en beelden er niet aan te pas  maar zijn het ‘alleen’ de ellendige gevoelens uit een andere tijd die mijn lichaam bezet houden.  Gevoelens die beslist niet bij het nu behoren maar desondanks me overvallen. Terwijl ik boodschappen doe, de was op hang of op een leuk feest in prettig gezelschap ben, reageert mijn lichaam plotseling alsof ik s’nachts in het huis sta waar mijn vader enkele uren eerder zijn eigen keel heeft doorgesneden.

Kom ik in een situatie terecht die gelijkenissen vertoont met situaties waarin een traumatische gebeurtenis zich heeft afgespeeld of begeef ik me richting een plek die sterk aan het trauma doet denken, is er helemaal geen houden meer aan. Rationeel weet ik uitstekend dat de kans nagenoeg nihil is dat het trauma zich zal herhalen maar dat deert mijn hersenen en lichaam niets. Ik begeef me gevoelsmatig in het hol van de leeuw en elke vezel in mijn lichaam is zich daar bewust van. Mijn geheugen zet de sluisdeuren wagenwijd open, ontsnappen is alleen mogelijk door een stevige dissociatie. Dat helpt tijdelijk wel maar van de regen in de drup.

Dit laatste word ik vaker mee geconfronteerd dan je zou denken. Een groot deel van mijn trauma’s hebben zich afgespeeld in de gezondheidszorg en met enkele verstrekkende chronische aandoeningen, ontkom ik er niet aan minstens af en toe naar de zorg terug te keren. Sterker, om behandeling voor mijn complexe post traumatische stress stoornis te verkrijgen, zit ik elke week in een spreekkamer tegenover een zorgverlener. Niemand zegt dat herstellen makkelijk is.

In elk geval, zoals slachtofferschap niet bepaald een feest is, komt er bij een post traumatische stress stoornis geen bewust denken aan te pas om verstrikt te blijven zitten in het verleden. De stress heeft mijn lichaam nooit verlaten en laat dat regelmatig even goed merken. Mijn hersenen maken af en toe even kortsluiting waardoor beelden de kans krijgen me compleet uit het veld te slaan. Ik probeer wel aan iets anders te denken, door te gaan met waar ik mee bezig ben, afleiding te zoeken of desnoods ademhalingsoefeningen te doen maar dat helpt zelden snel. Nooit eigenlijk. Eerder is het alsof iemand tegen je zegt niet te denken aan een roze olifant. Volslagen ondoenlijk.

Binnenkort start ik overigens met EMDR om de intensiteit en lading van de herinneringen sterk te minderen. Want natuurlijk wil ik loskomen van mijn verleden en verder gaan met echt leven. Hopelijk behoor ik tot de groep waarbij deze therapie goed aanslaat.

Comments (15)Previous

De boom ben ik

Next

EMDR, een snelle fix voor trauma?

15 Comments

 1. Soms wordt het door de kleinste impuls getriggerd, een miniscuul vleugje wat je neus bereikt explodeert een omvangrijke herleving van al wat er aan die geur gekoppeld zat. Elk beeld die het oproept roept op zijn beurt weer andere beelden op, het is cumulatief. Nu heb ik zelf geen trauma, maar kan me goed voorstellen hoe dat je leven totaal blijft ontwrichten om de meest miniscule en vaak niet te duiden oorzaken. Succes met EMDR!

  • Van Elk

   Zijn jullie verder gekomen met EMDR? Ik ben er ook mee gestart omdat ik ptss heb. Hoop zo op een positief resultaat of tenminste wat verlichting.

   • Henk van S tot S

    Je moet er niet te veel over piekeren.(is wel makkelijker gezegd dan gedaan, als je je onprettig voelt)

    Stel je er voor open.
    Veel mensen hebben er baat bij.

   • CiNNeR

    Hai Van Elk. Heb zelf veel gehad aan de EMDR die ik heb gekregen. Nu zal iedereen het anders ervaren maar denk dat als je bij een goede therapeut zit, het de moeite waard is.

 2. CiNNeR

  Ja dat verwoord je heel mooi Daan. En dankjewel.

 3. Henk van S tot S

  In ken in mijn directe omgeving iemand “EMDR-therapie” toepast, met vaak zeer goed gevolg.
  Succes ermee.

 4. Henk van S tot S

  Aan mezelf:
  + het woordje “die”die achter iemand.

 5. Het staat alweer compleet op losse schroeven en ik heb eigenlijk geen idee waar dit nog heen gaat. We zullen zien ..

 6. HenK

  Zonder verder commentaar, wil ik hierbij opmerken, dat ik daar niet ‘ongelukkig’ mee ben.
  Maar ik ben wel nieuwsgierig naar hoe het nu verder gaat (en wie, naast jijzelf, de regie erover heeft).
  Het ga je zo goed als mogelijk, Cindy.
  Met vriendelijke groet,
  Henk.

 7. @Henk: helaas ging het direct daarna opnieuw nergens heen. Inmiddels is het zover dat ik om een andere therapeut ga vragen. Volgende week na ruim drie weken zonder afspraak te hebben gezeten.

 8. Jsepnonoikey

  Hi! Dit is bijzonder mooi verwoord. Thanks 🙂 succes met alles

  Gr

 9. Rik

  Heb zelf erg last van CPTSS, veel zweten, doemdenken, angstaanvallen. Tot ik me verdiepte in de oorzaak en uitwassen (gevoel). Het gevoel is bij mij te onderdrukken door overdag CBD-olie (20%) te gebruiken. Dit voedingsupplement is vrij verkrijgbaar en werkt bij mij (al 20 last van CPTSS) en voorkomt het unheiliche gevoel, spanningsstress en zweetaanvallen.
  Binnenkort ook aan de EMDR, maar dit geeft al erg veel rust (ik slaap trouwens op wel THC-houdende wietolie)

  • Ja hoor meer goede ervaringen met CBD-olie. Zelf heb ik een periode elke dag een beetje geblowd. Werkte ook goed om een moment op de dag tot rust te kunnen komen maar het roken is een stuk ongezonder dan de olie natuurlijk.

   EMDR heeft niet alles maar wel veel voor me gedaan. Ik hoop dat jij er ook veel baat bij mag hebben. Heel veel sterkte gewenst.

 10. anoniem

  Zelfde hier,

  Dat je beseft dat het flashbacks/flashforwards (visioenen ) zijn. Is al een aardige stap naar een minder stressvol leven.

  Wat mij tot nu toe helpt.

  – altijd gefocust te zijn. ( gebruik je zintuigen ) maar niet overdreven.
  – flashbacks zijn vaak ook beelden in je hoofd. Ze beïnvloedden dus ook het vermogen over hoe je denkt. Bewijs je innerlijke zelf dat het verstand belangrijker is. Maak plannen en schets situaties in woorden.
  – Nooit drugs gebruiken

 11. marja

  Ik heb sinds een tijdje precies hetzelfde, krijg ik opeens “meerdere keren op een dag” flasbacks uit mijn verleden. Maar in tegenstelling tot jou zijn het bij mij naast de niet zo leuke, ook mooie en goede herinningen vooral uit mijn jeugd.
  Weet niet zo goed wat ik ermee aan moet. Heb er (nog) geen last van.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft