Reguliere artsen met alternatieve gevoelens?

Het is me al vaak overkomen maar iedere keer verbaas ik me er opnieuw over. De arts die zich niet hoeft te buigen over vitamineproblemen maar toch start met vertellen dat hij of zij geen enkel verstand heeft van vitamine B12 tekort of de behandeling er van om nog geen drie minuten later vol zelfvertrouwen en misplaatste autoriteit me te willen verzekeren van allerlei (wetenschappelijk bewezen) onzin. Vol afgrijzen is men zeker dat ik veel en veel te veel vitamine B12 injecties tot me neem. Dat de waarde vitamine B12 in mijn bloed veel te hoog zou liggen. Dat de klachten waar ik mee te kampen heb ten tijden van een tekort en verdwenen gedurende de behandeling met injecties, onmogelijk van een vitamine B12 tekort kunnen komen.

Nu ben ik net als iedere patiënt voor hulp bij gezondheidsproblemen afhankelijk van de zorg. Dus heb ik nooit gezegd: “Je had er toch geen verstand van, waar bemoei je je dan mee?”Of “als je het toch niet weet, hou dan lekker je kop dicht”. Wel heb ik er soms uitgeflapt “ja ik kan merken dat je er weinig kennis van hebt”.  Ik kan het je niet aanraden dat te doen. Het voelt eventjes lekker maar kan tot gevolg hebben dat de arts beledigd en al op kruistocht gaat om de behandeling te dwarsbomen. En je weet toch … als patiënt trek je doorgaans aan het kortste eind.

Sinds een jaar of twee loop ik tegen een wat nieuwer fenomeen aan. De “ja, vitamine problemen vallen eigenlijk onder alternatieve zorg”. Ik hoorde deze uitspraak voor het eerst uit de mond van de reguliere huisarts die mijn waardes liet controleren in een regulier laboratorium van een regulier ziekenhuis,  op basis van de uitslagen op reguliere wijze heel reguliere gefabriceerde  vitamine B12 ampullen voorschrijft die ik van de evenzo reguliere apotheek mee naar huis krijg om op medisch wetenschappelijke beschreven wijze – heel regulier allemaal – in de spier in mijn dijbeen te injecteren.  Zover ik weet is er nergens een bioresonantie apparaat of wiggelroede aan te pas gekomen en worden de vitamine B12 ampullen ook niet stiekem ingestraald, gefilterd of extreem verdund. Toch was deze mijnheer bloedserieus. Wat je doet afvragen hoe hij zichzelf in hemelsnaam ziet.

Ik dacht het hiermee allemaal wel gezien te hebben maar onlangs stond ik toch met mijn bek vol tanden.  Toen bleek dat mijn behandelend specialist dit sprookje van de huisarts had vernomen en daarom twijfelde of ik wel echt gebruik maak van reguliere zorg en niet stiekem het alternatieve circuit af loop. Let wel, ze had veel tijd nodig gehad om mijn dossier in verschillende ziekenhuizen op te vragen, had contact gehad met andere specialisten waar ik onder behandeling sta en heeft samenwerking gezocht met specialist nummer zoveel waar ik in verband met vitamine problematiek naar verwezen ben.  Desalniettemin waren een paar holle onzin woorden van mijn huisarts voldoende om haar aan het twijfelen te brengen of ik wel reguliere zorg bezoek?

En dan vragen artsen zich af waarom ik een groot wantrouwen tegenover de zorg ten toon spreid …

Comments (4)Previous

Trauma op herhaling, dankjewel zorg in Nederland

Next

Mijn gezondheid is geen discussiestuk

4 Comments

 1. Henk van S tot S

  Gewoon door als er baat bij hebt.

  Ik ken persoonlijk 2 mensen waarvan die de ze injecties krijgen.
  1 op advies van en door een huisarts, de ander via de thuis zorg op advies van een specialist.

  • Dat is zeker mijn plan. Alleen als de zorg weigert, sta je als patiënt natuurlijk met lege handen. Uitwijken naar de vrije verkoop in Duitsland en hier buiten de zorg vallen, is dan de enige optie. Volslagen belachelijk dat dat in Nederland mogelijk is.

 2. HenK

  Je weet, dat ik hier iets anders over denk dan jij (moet kunnen 😉 ).
  Gesprekken met internisten, nee niet die in Lelystad, heeft me geleerd dat teveel mensen met SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten) via het internet bij B12tekort uitkomen.
  En daar kun je lezen dat zo ongeveer alle mogelijke klachten veroorzaakt (kunnen) worden door een gebrek aan vitamine B12.
  En dan zijn er de smelttabletten, maar veel beter kun je natuurlijk onmiddellijk aan de injecties en dan bij voorkeur van één bepaald merk. Let wel, niet te weinig injecties en langere tijd volhouden voor het beste resultaat. En, de zoveelste leugen, kwaad kan het niet.
  Heeft het zin om er iets tegenin te brengen? Net zo weinig als het zin heeft om gelovigen te wijzen op de onzin in hun religie. En qua reacties, heb ik helaas persoonlijk gemerkt, kun je ook hetzelfde verwachten.
  En Duitsland… Klaus Ross, Ernst Jansen Steur, e.v.a. hebben laten zien daar allemaal mogelijk is.
  Ik ben blij dat de IZG in Nederland tenminste nog iets voorstelt.
  Maarruh… het ga je zo goed als mogelijk, Cindy!
  Met vriendelijke groet,
  Henk.

  • CiNNeR

   Nee Henk, waar het om medisch wetenschappelijk bewezen aandoeningen gaat, is het niet mogelijk ‘van mening te verschillen’. Ongeacht hoeveel smileys je daarbij plaatst om de boodschap zogenoemd te verzachten.

   Dat iets plaats vindt, wil niet zeggen dat het omgekeerde waar is. Een vitamine B12 deficiëntie is een medische aandoening die in veel gevallen alleen behandeld wordt met injecties. Dat er idioten op de wereld rond lopen die denken dat vitamine B12 helpt tegen alles wat je kan bedenken, betekent alleen maar dat er idioten op de wereld rond lopen. Het betekent niet dat overvloedig medisch wetenschappelijk onderzoek plots onzin is of een behandelprotocol het raam uit kan.

   En gelukkig maar. Je denkt toch ook niet dat kanker een dom sprookje is omdat er idioten zijn die menen met een cursus positief denken of een veganistisch dieet kanker te kunnen genezen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft