Al enkele jaren ME-patiente met geindiceerde thuishulp, kreeg ze van de week van de arbeidsdeskundige te horen dat de verzekeringsarts ‘benutbare mogelijkheden’ zag. Dat terwijl deze verzekeringsarts in het gesprek aan had gegeven ‘geen mogelijkheden’ te zien. Wat er onder ‘benutbare mogelijkheden’ nu eigenlijk verstaan wordt, we hebben geen idee. Of dat betekend dat ze goedgekeurd wordt weten we dus ook niet. Maar het is voldoende om vele slapeloze nachten van te krijgen nietwaar, zeker als je geen benul hebt hoe je in hemelsnaam zou moeten gaan werken. En helemaal als je alle rampverhalen in krant en op tv beziet.

Vandaag heeft ze de afspraak met de arbeidsdeskundige en dan krijgt ze de uitslag. Ik duim me gek voor een normaal gesprek met een uitspraak die recht doet aan haar vele beperkingen.

*Duimt u met me mee, zeg zo rond tienen?*

Update: zo zie je maar wat gedachten al niet kunnen doen, uw duimen lijkt aardig geholpen te hebben 😉 De definitieve uitslag is niet bekend, maar er zijn dusdanige beperkingen dat het zeer waarschijnlijk is dat ze afgekeurd wordt. Bij afkeuren volgt er echter een tweede arbeidsdeskundige (gek is dat, bij goedkeuren gebeurd dat namelijk niet), vandaar dat de definitieve uitslag nog even op zich laat wachten. De ‘benutbare mogelijkheden’ sloegen op om kunnen gaan met de computer, een half uur per dag kunnen staan, een half uur per dag kunnen concentreren, een kwartier per dag kunnen lopen, etc. Weinig benutbaar voor arbeid dus, beetje merkwaardige term ook in dit verband. Overigens zal ze over twee jaar weer gekeurd worden. Maar de ergste stoom is in elk geval even van de ketel.