Vandaag in Netwerk, het nieuwe zorgstelsel. “Kernwoorden binnen het nieuwe zorgstelsel zijn transparantie, concurrentie, kostenbeheersing en kwaliteit. Patiënten kunnen voortaan een verzekering kiezen die bij hen past en sluiten een contract met hun verzekeraar. De verzekeraar bepaalt welke behandeling iemand krijgt, waar en tegen welke prijs. Dat vergroot de concurrentie tussen de artsen en daardoor zal de prijs dalen, aldus de plannen.

Maar werkt dat zo? Met artsen, ziekenhuisdirecteuren, verzekeraars en patiënten bekijkt Netwerk de gevolgen van het nieuwe zorgstelsel.”

U raadt het vast, natuurlijk werkt dat niet zo! Het nieuwe declaratiesysteem is nu al een totale ramp. Buiten dat het een bak bureaucratie oplevert, krijgen patienten hogere rekeningen. Men krijgt tenslotte een ‘waarschijnlijkheidsrekening’, alles wat zo gemiddeld bij een behandeling zou kunnen zitten, wordt doorberekend op de nota. Er is ook niet voor alles een code, dan is het gokken geblazen. Ja ja, errug transparant en kosteneffectief!

Dan heb je nog de questie van contracten. Heeft het ziekenhuis geen contract met jouw zorgverzekeraar houdt het snel op. Je gaat het zelf betalen of kan op zoek naar een ander ziekenhuis. Ook zijn er behandelingen waar de vergoeding veel lager wordt vastgesteld dan de behandeling feitelijk kost. Het maakt dan niet meer uit welk ziekenhuis je bezoekt, zonder geld ben je gewoon nergens. Neem daarbij dat verzekeraars steeds meer behandelingen goedkoper willen zien en de misere is wel compleet. Erg kosteneffectief, alleen niet voor de patient of het ziekenhuis.

Nog enger wordt het als je twee behandelingen tegelijk nodig hebt, denk aan verwijderen van huidkanker en een plastiek. Dat ‘mag’ in veel gevallen niet, volgens de regels van ‘het systeem’. Gevolg is dat de patient twee keer behandeld moet worden. Dus twee keer opname, twee keer onder narcose, twee keer opengesneden, etc, met alle risico’s vandien. Nergens voor nodig maar gestuurd door de commercie. Fijne kwaliteit levert dat op!

Het is gewoonweg moderne politiek op zijn Nederlands. We hebben een prachtig systeem dus moet het zo hard mogelijk in elkaar gekinkeld worden. Het gaat ‘slechts’ om uw gezondheid …