Met de lopende formatiebesprekingen een goed issue zal Nova gedacht hebben, dus mocht de beerput eens goed open:

Sinds de start van de herkeuringsoperatie in oktober 2004 zijn er bijna tweehonderdduizend WAO-ers herkeurd. De resultaten lijken desastreus. Verder ..

En dat laten verschillende rapporten dan ook wel zien. Het UWV: slechts 9% van de goedgekeurden herkeurden is aan het werk gekomen, echter 60% van de goedgekeurde herkeurden is fors in inkomen achteruit gegaan. Onderzoeksrapport UWV: 50% van de keuringsartsen denkt schade toe te brengen aan de client. En tot slot een rapport van ministerie van Economische Zaken: 75% van de werkgevers wil absoluut geen herkeurden in dienst aangezien deze mensen alleen goedgekeurd zijn vanwege verandering van bureaucratische regels, niet omdat de beperkingen verminderd zijn. Geef ze eens ongelijk.

Om de cijfers een menselijk tintje te geven (daar wel) komen twee voormalig werknemers van het UWV in beeld. Rob Neuhaus (ex-keuringsarts) vertelt dat als je ‘teveel volledige uitkeringen in je bestand hebt’, je op het matje geroepen wordt met de mededeling dat het wel de bedoeling is dat je in de pas blijft lopen met ‘het protocol’. Victor Adams (ex-arbeidsdeskundige) legt uit dat er weinig nog werkzame kritische keuringsartsen te vinden zijn aangezien duidelijk is gemaakt: trek aan de bel en je vliegt de organisatie uit. Duidelijk wordt dat er niet gewerkt voor de client, maar voor de politiek.

Dat wordt min of meer benadrukt door Geert Tillemans, directeur UWV. Schaapachtig kijkend vertelt hij dat het UWV slechts uitvoerder is en zeker niet verantwoordelijk dat het ‘niet zo lekker loopt’. Onder dat mom ziet hij een eventuele nieuwe herkeuringsoperatie neutraal tegemoet. “U vraagt, wij draaien” wordt met een ja-knikken toegegeven.

Het beste voorbeeld van het desastreuze tintje van de herkeuringsoperatie is misschien wel Marieke, ME-patiente. Een jaar terug goedgekeurd door het UWV en destijds al in Nova ter illustratie. Toen liep ze bij een reintegratiebureau. Nu een jaar verder is zij ‘onbemiddelbaar’ verklaart door hetzelfde reintegratiebureau. Het dossier is teruggestuurd naar UWV en Marieke is met niets in de statistieken verdwenen …

Voor de optimist die nog steeds vasthoud aan de sprookjes van De Geus: hij telt de WAOers die reeds aan het werk waren voor de herkeuring mee. Zelfs het UWV steunt zijn cijfers geenzins meer. Natuurlijk wilde hij niet reageren op camera, hij had al ‘kamervragen beantwoord erover’.

Heel dit verhaal is feitelijk oud nieuws op herhaling. Maar zolang de gezonde mens zich weinig aantrekt van zijn ongezonde medemens, is het waard om herhaald te worden ..