Veilig gevoel?

In Roosendaal is iets eigenaardigs aan de gang. De gemeente wil graag dat de burger zich veiliger voelt en heeft derhalve overal camera’s opgehangen. Bovendien verrekt het van het zogenoemde blauw op straat, in de auto, op de fiets, op de motor en te voet.

Nou zult u denken dat het dus stikveilig aan het worden is. Niets is echter minder waar. Wordt je fiets gejat bij de kroeg waar drie camera’s op gericht staan, kunnen ze je wel vertellen wat er op je kettinkje gegraveerd staat maar geven ze de beelden niet vrij om de dader te pakken. “Daar zijn de beelden niet voor bedoeld” namelijk(??). Breekt er een enorme vechtpartij uit dan is al het blauw van de straat verdwenen, ga je echter simpelweg een dagje winkelen kom je minimaal vijf teams tegen die je bekijken alsof je elk moment een honkbalknuppel uit je handtasje kan halen. Als ze je niet bijna aanrijden omdat zij onder de impressie lijken dat verkeersregels niet op hen van toepassing zijn. Veilig gevoel my ass dus! Eerder Big Brother is watching you and is only watching while doing nothing.

Komt nog bij dat er een klopjacht op softdrugs is uitgebroken die zijn weerga niet kent. Coffeeshops maar ook cafe’s worden voortdurend binnengevallen waarbij een zakje wiet of een jointje in de kroeg voldoende is voor vijf jaar sluiting. De ene huisteler na de andere wordt aangepakt, openingstijden waren al vervroegd en op alle slakken liggen zout. Kennissen kregen beiden 240 uur taakstraf omdat ze de vijf plantjes die buiten wel mochten staan, niet binnen gehaald mochten worden omdat je dan plots teveel in bezit hebt. De planten werden met stengels, wortels, blaadjes en al gewogen et voila, die mensen werden aangepakt alsof ze ik weet niet wat gedaan hebben. (Ondertussen heeft hier een golf van inbraken plaats gevonden, zijn de daders bekend maar lopen die allemaal al maanden los rond en werden wij via de krant gewaarschuwd maar ‘goed op te letten’).

Gevolg is niet dat er minder overlast komt van softdrugsgebruikers maar die overlast steeds erger wordt. De hele zooi is terug in het criminele circuit en op straat beland met alle consequenties vandien. Waar weer niets aan gedaan wordt want zie bovenstaande …

Voelt u zich eigenlijk veiliger met bakken cameratoezicht en een overmaat aan blauw op straat?

Comments (20)Previous

Euthanasie en Palliatieve sedatie II

Next

Problematische maatschappij

20 Comments

 1. Mooi stukje! Ik ben het 100% met je eens. Van de politie hier hebben we vooral last en zodra je ze nodig hebt geven ze niet thuis. En voor wie het niet wist, ik woon dus ook in Roosendaal.

 2. Oei. Dat doen ze niet echt goed.

  Laat ik nu positieve ervaringen hebben met dat camera en meer blauw systeem. Hier in pittoresk Heerlen ;), junkie-stad bij uitstek vroeger, hebben ze met veel succes een veiliger gevoel weten te creëren. Niet alleen is het blauw er overdag, maar ook ‘s avonds. Niet om een paar wietrokertjes te pakken, maar om probleemzoekers koest te houden. Daarbij luisteren ze echt naar ‘het volk’ en waar ‘wij’ zeggen dat het onveilig is, staan ze dan ook een tijd de posten. Het dealen in harddrugs is teruggedrongen, geen groepjes meer op iedere straathoek dus die handjeklap spelen, de junks en hoeren zijn ze vriendelijk tegen en daar hebben ze allerlei opvang en dergelijke voor geregeld zodat je niet meer om de vijf meter naar geld wordt gevraagd. Nu alleen nog de probleemwijken ver van het centrum aanpakken (scooterjongens of groepen rotzakjes die de boel terroriseren) en ik vind dat ze helemaal geslaagd zijn. Misschien moet de politie in R. eens gaan praten met de politie in H.?

 3. Ik voel me hier in eigen dorp wel erg veilig, de stad ken ik niet zo… ik denk alleen dat camera’s niet biojdragen aan gevoel van veiligheid, het gaat om een veel groter geheel… een omkeer in de houding van de bevolking… en daar doen camera’s en blauw op straat niets aan…

 4. @Chantal: ik denk dat het wel of niet aan een gevoel van veiligheid bijdragen door die camera’s afhankelijk is van wat ermee gedaan wordt. Hetzelfde geldt voor dat meer blauw op straat. Als men het gebruikt om iedere verkeerd geparkeerde fiets binnen de korts mogelijke tijd te verwijderen of mensen die hun snoeppapiertje of sigarettenpeuk op straat gooien te bekeuren (op zich vind ik dat overigens prima, maar het moet geen hoofddoel worden van dat meer blauw op straat) kun je nog tien keer zoveel blauw op straat zetten en nog tien keer zoveel camera’s ophangen en helpt het niets voor het gevoel van veiligheid. Als men het effectief gebruikt om situaties aan te pakken die mensen een onveilig gevoel geven kunnen die camera’s een uiterst nuttig hulpmiddel zijn en als dat blauw (ook) tegen gevoelens van onveiligheid oproepende zaken optreedt werkt het echt wel en kan dat verscherpte toezicht juist aanleiding zijn voor die omkeer in de houding van de bevolking.

 5. Ik denk dat ik me juist heel bewust zou voelen van de onveiligheid. Ik bedoel: dat betekent toch dat er gevaar op de loer ligt? Nu loop ik bijna elke dag in Rotterdam (toch niet een van de veiligste steden…), en ben ik me nooit bewust van een onveilig gevoel. Ik voel me ook écht nooit bedreigd. Zou ik echter om de tien meter politie zien lopen zou ik vaker over mijn schouder kijken. Liever niet dus.

 6. Ik zou me voornamelijk bespied voelen door die camera’s. Niet dat ik iets te verbergen heb, maar ik wil gewoon vrij kunnen zijn. Ik voel me, en heb me trouwens nog nooit onveilig gevoeld. 😡

 7. alma

  Als aanvulling las ik net het artikel in de NRC van vandaag: ‘Iedereen is verdacht’.
  Gaf me toch geen fijn gevoel. Zelfs Kohnstam niet.
  En wat gemaakte fouten betreft: lees en huiver wat ik al in 2004 las over een Haarlemse vrouw:
  http://www.netkwesties.nl/editie124/artikel1.html

  De techniek is er; maar dat info (slordig) geinterpreteerd wordt – en hoe je vervolgens behandeld kùnt worden, vind ik een veel ernstiger zaak !!!!!!

 8. citrientje

  wij hebben es opgebeld toen ergens in de buurt een alarm afging, weeet je wat ze zeiden??? Ze zijn niet aangesloten bij ons dus gaan we niet kijken. x(

 9. Ik voel me nooit onveilig. Want ik kan judo.

 10. Epi

  Zelfs in mijn dorp van 11.000 inwoners wordt er om meer politie geroepen. Ook veel drugsoverlast hier, vooral rond de twee coffeeshops. In feite komt die ‘overlast’ neer op rondhangen en dealen, gewelddadig is het nauwelijks. Camera’s hangen voorlopig alleen bij de pinautomaten. Als er meer komen heb ik geen bezwaar, mits ze daar hangen waar het echt nodig is.

  Een taakstraf van 240 uur voor een paar wietplantjes? Dat is absurd! Een uitwisseling met Heerlen ligt inderdaad voor de hand.

  Hé Wenz, eergisteren je naam en nu onthul je zomaar je woonplaats. 😉

 11. @Wenz: denk dat ze te R. te eigenwijs zijn, ze zijn overtuigd dat hun beleid vruchten afwerpt en men zich stukken veilger voelt.

  @Chantal: hier zie ik liever een omkering in de houding van gemeente en politie.

  @Rose: dat gevoel geeft het mij ook, het is net of er voortdurend iets niet in orde is als je de ene na de andere politiewagen ziet langs karren en er drie camera’s gericht staan.

  @Redstar: ik voel me vooral steeds meer geergerd.

  @Alma: artikel gelezen en dat is echt je grootste nachtmerrie ja! In Tilburg werden onlangs twee mensen op die manier van hun werk opgepikt en afgevoerd en was de huisdeur ingeschopt en de woning overhoop gehaald. er was verdenking van een weetkwekerij maar in plaats van dat even te checken kwamen ze met grof geweld .. het bleek om een zonnebank te gaan die gespot was door een helicopter.

  @Citrientje: en ondertussen maar roepen dat de burger ook actief mee moet werken voor veiligheid .. daar ga je je zo niet veilig van voelen 🙁

  @Mack: hiernaast staat een woning leeg .. interesse? 🙂

  @Epi: hier gaan de coffeeshops om acht uur s’avonds dicht en wil men het aantal reduceren tot drie. at betekent dat na achten het straatgebeuren begint en de overlast flink erger is geworden (en dat is dan vooral drugstoerisme die dubbelparkeren en in de weg lopen)

  Wenz doet niet zo aan veiligheid meer 😉

 12. ik had mijn plantjes ook binnengehaald, anders hadden ze plat geregend. Zijn er trouwens meer dan 5 hehe ik dacht laat ik eens wat zaad in die bak mikken, zien we vanzelf wel wat het wordt ;).

  Wat betreft de rest, tja ze zouden eens harder moeten werken, daarom komen ze er niet op af als er gevochten wordt. Wat betreft vrijgeven van die beelden is het wel een beetje dubbel. Ene kant heb je dan te maken met privacy (overigens al geschonden) en aan de andere kant opsporingsmethoden je zou iemand maar herkennen dan is de zaak zo opgelost. Aan de ander kant ook nog bescherming mischien, bang dat je zo iemand herkent en hem zelf ff de juiste straf toedient :d

 13. Lennard

  Tja, als ze overdag stoepfietsers bekeuren en ‘s avonds naar huis gaan, als de echte heibel begint, dan helpt het inderdaad niks aan het veiligheidsgevoel.

  Ik erger me dan ook dood aan motoragenten die me bekeuren voor zaken die inderdaad niet mogen volgens de regels, maar die toch iets minder zwaar wegen kwa veiligheid (In my humble opinion). Vooral als ik keurig achter ‘m aanrij om de bekeuring in ontvangst te nemen en we rechts worden ingehaald door een jakkeraar die ook nog eens half over de vluchtstrook slingerd. Dan kon hij mij beter laten doorrijden en die boomklever aanpakken.

  Maar ja. Het lijkt de laatste tijd wel een structureel prioriteitsprobleem. Misschien heeft het ook met de boetequota te maken. De agenten gaan het liefst voor snel en makkelijk, zo lijkt het.

 14. De cams worden misbruikt voor andere doelen. :-& Daarom gen ik tegen dit soort cams. [-(

 15. @Mannie: nou ja het gaat niet om de beelden vrijgeven aan het slachtoffer maar aan de politie om de dader te kunnen oppakken. Denk als iemand naar de rechter stapt die in het gelijk gesteld zou worden maar dat heeft nog niemand gedaan geloof ik.

  @Lennard: mijn gevoel eender. Niet dat alle simpele dingen maar over het hoofd gezien worden maar een kermisrel niet komen en de volgende dag scooters controleren op diezelfde plek zet toch wat kwaad bloed.

  @Brillie: ik ook ja.

 16. wat heb je dan aan die camera`s als de beelden dan niet eens worden vrijgegeven!! ik snap er dan niks meer van eigenlijk… dus nee ik zou me er dan niet veiliger door voelen.. en dat blauw op straat weet het altijd leuk te doen… heb je ze nodig zie je ze niet… heb je ze niet nodig dan struikel je erover :-s

  fijne dag groetjes

 17. Ah dat had ik ff niet begrepen, dat is inderdaad nog debieler, dan hebben die camera’s ook geen enkel nut, zouden ze wel aangesloten zijn ? :d

 18. @Pluisje: wat ik heb begrepen hebben vooral wij niets aan die camera’s. De politie gebruikt ze wel maar meer in verband met de dingen waar ze zelf erg op zijn zoals softdrugs.

  @Mannie: ja ze werken zeker wel en zijn zelf enorm gedetailleerd. Ze kunnen fabeltastisch inzoomen en het merkje van je trui aflezen.

 19. Tjah, ze zouden in iedergeval netzogoed niet kunnen werken ;))

 20. @Mannie: je zou anders piepen als je opgehaald wordt omdat ze zagen dat je wel erg veel weet kocht 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft