Auteursrecht op de radio

Maandag 12 November, Radio 1, MMMagazine, 13:30 – 14:00 uur:

Aanstaande maandag wordt naar aanleiding van de autersrecht perikelen en Cozzmoss in MMMagazine aandacht besteed aan de auteurswet van 1912 en hoe die in 2007 spanningen veroorzaakt in bloggersland. In het programma zal Henk Blanken aan het woord komen, Petra zal voor mij de honneurs waarnemen.

Inmiddels is er ook een Ning: Eerlijk en legaal Bloggen opgestart: “De auteurswet van 1912 zorgt in 2007 voor een spanningsveld met de blogosfeer. Aanleiding voor deze Ning zijn de steeds vaker voorkomende claims van ‘de oude media’ aan het adres van bloggers die in veel gevallen ook nog te goeder trouw zijn.”

Meer lezen ivm Cozzmoss (met dank aan Jolie die de meeste links verzameld heeft)

Comments (32)Previous

Wegmisbruikers

Next

Staartje renovatie

32 Comments

 1. Wow… Is al een hele lijst geworden! Die van mij kan in ieder geval ook in het rijtje: Gisteren nl. nog verwerkt in een wat breder artikel over Copyright.

 2. Ik moet helaas maandag de hele dag werken. Is er een mogelijkheid dat iemand die uitzending opneemt en op internet zet?

 3. Pssssssssssst: about_blank πŸ˜‰

  Ik sluit me aan bij Pascal, ben maandag helaas ook niet thuis!

 4. @Henri: ik wist dat ik er een vergeten was, had hem gisteren gelezen. Hij komt er zo bij.

  @Pascal, @Marti: wat ik op de site zag kunnen de afleveringen na enkele dagen online in de herhaling beluisterd worden.

  @Marti: owwwwwwww er moest iets fout gaan, zal het even veranderen :”>

 5. Ik ben benieuwd..

 6. Ik ben al twee dagen bezig om mijn vaste lijst bij te lezen, mijn ogen houden het niet zo best vol, dus ik kom er even niet toe om alles te gaan lezen. Het is wel een van de weinige dingen die ik de afgelopen week wat heb proberen te volgen dus ik heb dit logje en de Ning even apart in mijn linklijst gezet in de hoop er later nog aan toe te komen en zal proberen maandag te luisteren.

 7. En dat was nu juist niet de bedoeling van Cozzmoss. Ze zullen nu wel spijt hebben gekregen om jou te beboeten.

 8. Ik las op Meisjemeisje wat voor een commotie je hebt veroorzaakt met het plaatsen van een paar artikelen, met het noemen van bron, auteur en link…. Sterkte voor de komende tijd, want je zult ‘t wel druk krijgen…..

 9. Het lijkt er op dat het blog van Cozzmoss nu offline is, of is mijn IP daar gewoon gebanned? ;))

  Daarnaast is er nu ook een nieuwe zaak aan het licht gekomen, via een reactie op één van mijn posts, is er een nieuw slachtoffer van de praktijken van Cozzmoss.

  Het ziet er naar uit dat je niet meer de enige bent CiNNeR die in het middelpunt van alle aandacht staat omtrend deze zaak! πŸ™‚

 10. @frans: inmiddels is het ook bijna geen doen meer om alles gelezen te houden vermoed ik, de discussie is zich behoorlijk aan het verspreiden.

  @Leibele: laten we vooral hopen dat de auteurswet wordt aangepast zodanig dat dit soort ‘gaten in de markt’tot het verleden gaan behoren.

  @Eveline: dankje. Hoewel de zaak zelf voor mij feitelijk achter de rug is door akkoord te gaan met de schikking, heb ik het er nog steeds wel druk mee merk ik.

  @Coen: even geprobeerd en ik kan er nu in elk geval op. En er staan zowaar iets meer reacties die nog niet verwijderd zijn.

 11. Het moest er natuurlijk van komen. Ook op Fortis et Liber staat nu een artikel.
  En ik zie dat ik — alweer — bij moet lezen πŸ™‚

 12. @Marti: Ook MeisjeMeisje heeft er over geschreven. Ik voeg ze toe aan de lijst πŸ™‚

 13. @CiNNeR: ja, de post van MM had ik ook gezien, maar die had je al vliegensvlug in je lijstje staan πŸ™‚ Dank voor je reactie op FeL, ik had de Ning nog niet scherp in beeld, so to speak. Ga ik nu even écht naar kijken!

 14. @CiNNeR; Inderdaad, het was denk ik even een technische storing, daar hebben ze volgens mij wel vaker last van… πŸ™

  Daarnaast ben ik nu even aan het zoeken naar de storing die mijn weblog heeft platgelegd… πŸ™

 15. Copyright en internet.

  De belangrijkste stelregel is en blijft: iemand die iets geschreven heeft (of gemaakt) heeft automatisch ook copyright

  (overigens, ik ben toch weer gaan loggen πŸ™‚ )

 16. @GobboE: maar vindt je dat dat ook in alle gevallen de gouden stelregel zou moeten zijn, ook in geval van nieuwsberichten? En denk je dat het een goede ontwikkeling is dat bedrijven een gat in de markt vinden in de auteurswet door kleine lifeloggers aan te pakken die sporadisch gebruik maken van nieuwsberichten?

  Blij dat je alweer bent gaan loggen πŸ˜€

 17. [Offtopic-plakker] @CiNNeR: Ik stelde mijn vraag hier (is bij Jolie) omdat ik het als aanvulling zag op de vragen die Alfred had. Overigens bedankt voor je antwoord. Het geeft aan dat het NRC jouw had moeten aanklagen in opdracht van De Mik.

  Ik raak trouwens ook het spoor een beetje bijster in al die logs die over deze situatie gaan. Veel verschillende invalshoeken, maar ook heel veel mensen die een flink stuk van het verhaal missen en daardoor te simpel reageren.

 18. @Xiwel, ha, precies wat je zegt, ik ben ook een beetje het spoor kwijt, ik gebruik nu zelfs Google om het bij te houden! En als ik kijk naar achterstallige mail en reacties (en was en stofzuigen ;-))

 19. citrientje

  Ik hoop dat je er een verslagje van wil schrijven op je blog, dat mag toch wel zonder boete. Ten tweede hoop ik op recht. Want ik vind dat ze een mooie maas gevonden hebben om geld te verdienen en dat klopt niet.

 20. @Xiwel: binnenkort zal er wel iets komen waardoor het wat beter bij te houden is. heb nu de liks maar zolang onder elkaar geplaatst maar er zit nogal verschil in stukken en discussies inderdaad. En sorry, had me niet geraliseerd dat je met Alfred in gesprek was.

  @Jolie: er komt een mailtje aan πŸ™‚

  @Citrientje: ga ik nog doen als ik minder stopverf ben. Er stond na twee uur slapen ineens een schilder van de woningbouw voor de deur om de voordeur te schilderen, die vervolgens twee uur open moest blijven :-w

 21. barth

  Ik moet wel grinneken om CINNeRgate. De macht van de nieuwe Media
  (met alle chaos die daarbij hoort).
  Cozzmoss heeft een hoop negatieve publiciteit over zich heen gehaald en
  daar zijn ze vast niet blij mee.
  Ik kan het belang van enige auteursrechtelijke bescherming wel begrijpen,
  maar zoveel jaar na dato opeens reageren met een financiele claim, dat
  riekt naar achteraf en op een oneigenlijke manier nog een zakcentje willen
  verdienen aan oude artikelen.

  Ik had het wel begrepen als kort na het citeren een verzoek was geschreven
  om het artikel weer weg te halen. Een extra waarschuwing dat het om een
  auteursrechtelijk beschermd artikel ging. Maar het artkel publiceren als
  fuik, dan heeeel lang wachten, (het internetgedrag omtrent artikelen met
  een zekere nieuwswaarde kennende) en dan na zoveel jaren en als de
  nieuwswaarde wat minder is geworden opeens met vette rekeningen
  komen, daar zit m.i. een mate van financieel opportunisme in.

  Wat onderschat is is de nieuwswaarde van hun actie en de aard van de
  publiciteit die dat oplevert voor Cozzmoss.

  O ja, Cin
  Sterkte met de stopverf πŸ˜‰

 22. Heb me maar ‘n beetje afzijdig gehouden,
  ik heb er te weinig verstand van
  om een gedegen oordeel te kunnen geven.
  M’n gevoel is wat anders..
  dat zegt dat je het goed hebt aangepakt.
  @ Pascal: je kon het vanmiddag al online bij ‘laatste uitzending’ beluisteren.
  ‘k Vond ‘t ‘n gesprek van niks. Het werd vooral heel abrupt afgebroken,
  omdat er blijkbaar teveel items in het programma zaten…

 23. @Barth: Dank je wel! Wilde ik net het woord CiNNeR-gate in een logje zetten en xi dat jij het hier al gebruikt. Mag ik het dan nog wel gebruiken? :((

 24. Inderdaad een zeer oppervlakkige uitzending. Best jammer. Toch hoorde ik er wel iets ‘goeds’ in van Meisje. Zij citeerde uit een brief/mail, waaruit bleek dat de dames van Co$$mos bloggers als ongewenste concurrenten zagen. Kan ik me voorstellen, want zelf bakken ze er niets van op het internet. Dit is net zoiets als de typistes op de typekamer die de invoering van de PC probeerden tegen te houden. Sorry hoor, maar de wereld blijft veranderen. Leer daar maar mee leven. πŸ™‚

 25. Er is echt al heel veel over geschreven. We zijn er iig mee bezig en wat ik hierboven ook al las, de wereld draait door. Goed dat er nu zoveel aandacht voor is, hopelijk komt er een eenduidige uitspraak in de toekomst waar iedereen iets aan heeft. Het is ook heel complex moet ik toegeven. Ik ga de uitzending ook even bekijken… CiNNeR-gate ©
  πŸ˜‰

 26. Renald

  Wellicht is de oplossing voor veel bloggers eenvoudig, door de eerste zin uit de disclaimer van CossMozz van toepassing te maken op het eigen blog:

  “Aan de informatie, zoals die op deze site wordt weergegeven, kunnen geen rechten worden ontleend.”

 27. Ha CiNNer, ah, dankje, geen haast hoor πŸ™‚
  Hier is de link waarop iedereen het programma-item van begin tot eind kan beluisteren Met dank aan Xiwel, ik heb van hem de URL-notatiewijze afgekeken en er (slechts) de correcte tijd bij gezocht πŸ™‚

 28. Ik wist dat ik er enkele vergeten was, hij staat er inmiddels bij HKH πŸ™‚

 29. HKH

  Joh πŸ˜‰

 30. @ CiNNeR > als je bronvermelding gebruikt, dan heeft niemand een poot om op te staan. Want je mag dat dan gebruiken, vooral omdat je er geen winst mee maakt. Bronvermelding hoeft overigens weer niet als het een algemeen bekend iets is.
  Bepaalde nieuwsartikels dus niet opinie of rapporten e.d., vallen volgens mij onder de noemer algemeen bekend.

 31. @Gobboe: dan zou ik heel snel de auteurswet er nog eens op na slaan, want een heel artikeltje citeren mag niet, ongeacht bronvermelding, wel of niet commercieel etc. Breaking news mag wel overgenomen worden maar feitelijk alleen door nieuwsgaringsites.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft