Christenallergie

Regelmatig als ik afkeurend ben over overheidsmaatregelen die toevallig van een christelijke partij afkomstig zijn, krijg ik stomzinnige opmerkingen naar mijn hoofd dat ik gewoon allergisch voor het christendom zou zijn. Alsof dat het argument van de eeuw is, kan elke problematiek zo onder het tapijt geveegd en de discussie gesloten of iets dergelijks. Helemaal duidelijk is het me niet, het is dan ook een bagger argument.

Meestentijds hou ik me dan toch lichtelijk in. Al is het maar om goede vrienden die gereformeerd zijn en veel waarde aan hun geloof hechen, wie ben ik om hen voortdurend tegen de schenen te schoppen. Maar goed, aangezien christenen zelden te beroerd zijn anderen tegen de schenen te schoppen en ik een slechte dag heb vandaag…

Blijkbaar geloven hordes intelligente en minder intelligente mensen dat in de eeuwigheid een bebaarde mijnheer rondliep die zich zo kapot verveelde in zijn paradijselijke achtertuin – logisch – dat hij zichzelf maar ging klonen. Of nou ja, niet geheel naar zichzelf want met de mens kwam de zonde oftewel hij schiep een rits mislukkingen in zijn schuurtje. Gek op self-forfilling prophecy’s mieterde hij er een appelboom bij en bedacht dat ze die ene verdomde appel die er aan groeide natuurlijk zouden opvreten en ha, dan kon het echte spel beginnen. Mens en zonde op aarde en maak er maar een klotezooi van jongens en meisjes.

Natuurlijk vergat die zondige mens zijn afkomst – joh zelfs het bestaan van de bebaarde mijnheer – en dat bedorf het spelletje wel. Dus schopte hij zijn zoon naar benee om gruwelijk dood te gaan aan een kruis. Beter goed gejat dan slecht bedacht zal hij gedacht hebben, tenslotte was Jezus bij lange na niet de enige die aan een kruis heeft gehangen maar werd toch maar mooi de bekendste. Toegegeven, er speelde nog wat meer maar het gaat even om het uiteindelijke effect. De marketingstunt was verbijsterend goed, miljarden mensen wereldwijd gingen weer geloven dat de bebaarde mijnheer bestond en zijn verhalen voor bij het haardvuur werden gebundeld in de beste bestseller ooit geschreven. De grootste grap is dat al die mislukte exemplaren tot in lengte van dagen proberen net zo zalig als het orgineel te worden en daarmee werd een nooit eindigend spelletje vol cirkelredeneringen geboren.

Alleen al dat miljarden mensen bovenstaande – hoewel wellicht in iets andere bewoordingen – geloven, vind ik persoonlijk verbijsterend. Maar goed, zonder zingeving kan het lastig leven zijn en als je daar dan toch iets op bedenkt, kan het beter maar een sterk verhaal zijn nietwaar. Zoiets zal het wel geweest zijn.

Maar dan het vervolg, daar zie ik toch ook wel stevige haken en ogen aan. Misbruik makend van het sprookje wat de bijbel heet, willen mensen niet alleen zelf daar naar leven maar ook dat ieder ander dat doet. Dat levert wat nare consequenties op, dat begrijpt u natuurlijk ook. Zo kan het gebeuren dat Paulus geen HIV of chlamydia oploopt omdat hij het idee heeft opgevat dat niet neuken de beste weg is en daar is op zichzelf niets mis mee. Jammerlijk wordt het als hele volkstammen condooms ontraden worden omdat dat niet neuken toch lichtelijk frustreert en die volksstammen die wel neuken, massaal wél ziek worden. Er voor zorgen dat de pleuris uitbreekt om daarna te stellen dat het eigen schuld is, rammelt als redenering aan alle kanten maar wat moet je verwachten van een geloof wat op exact zo’n rammelende redenering is gestoeld. Dan is dit nog een erg beschaafd voorbeeldje. Immers zoveel gelovigen als er nu zijn, zoveel zijn er zeker ook gestorven omdat zij verzeilt raakten in een kruistocht, opgehaald werden door de inquisitie of op elk denkbare manier doodgemarteld werden vanwege afwijkende meningen, geaardheid of gewoon vanwege een dorpsroddeltje. En triest genoeg is dat niet allemaal barbaarlijke geschiedenis maar gebeurd het meeste tot op de dag van vandaag nog steeds, onder het mom van ‘een mooie godsdient die toch niemand kwaad doet’.

Het wordt ook heel vervelend als de onnoemelijk gelovige het wel bij zichzelf houdt maar er stiekem zelf toch niet naar leeft. Je kijkt enigzins vreemd op de neus als de niet neukende bisschoppen massaal zich blijken te vergrijpen bijvoorbeeld. En niet aan elkaar, nee aan onschuldige kindertjes die de bijbel nog maar net kunnen lezen. Daar kan zelfs een rammelende cirkelredenering niet meer tegen op dus verdwijnen dat soort dingen maar onder het tapijt of worden simpelweg afgekocht met zondig geld. Zo is het dubbelop naar.

Ok, je zou kunnen stellen dat er vele malen meer godvrezende zielen rondlopen dan misbruikende bisschoppen en daar zitten toch best sympathieke mensen tussen. En ik persoonlijk leef toch maar mooi in een land waar ik zelfs dit allemaal kan zeggen zonder aan een kruis getimmerd te worden. Dat is alleen wel een heel mager argument om per defenitie respect te hebben voor een religie, laat staan om er in mee te moeten omdat religie zo verweven is in maatschappij en politiek. En we moeten er meer in mee dan christenen frequent pretenderen. We hebben wel een euthanasiewet maar inmiddels ben je een knappe jongen als je niet de pailliatieve zorg ingeduwd wordt omdat het kabinet bestaat uit christelijke partijen die liever hebben dat je wat langer blijft rondhangen. We hebben wel een abortuswet maar tref je een christelijke huisarts zal je stevig in je schoenen moeten staan de beslissing te adopteren te durven weerstaan. Homo’s mogen wel trouwen maar ons aller minister-president zal wel zorgdragen dat bekend is dat het zijn beslissing niet is, hij had het liever niet gezien. Zo hebben partijen met christelijke grondslag waarbij die grondslag niet relevant zou zijn in de politiek, invloed op hele wezenlijke dingen in het leven en krijgen we het christendom en passant mee opgedrongen.

Echter ook in de kleine dingen des levens is de invloed overmatig merkbaar. In deze regio is alleen thuishulp voor handen van organisaties die katholiek of christelijk in de naam hebben. Op de Katholieke Universiteit Tilburg is het net even anders studeren dan aan de Universiteit van Amsterdam en niet alleen omdat er in elk lokaal en zaal een kruis aan de muur hangt. En uiteindelijk horen we in maatschappelijk of politieke discussies vaker het argument waar ik mee begon, dat we voor of tegen iets zijn omdat we voor of tegen religie zouden zijn. Een verband wat doorgaans alleen door een christelijk iemand gelegd zal worden.

Enfin, eindelijk een log waar dat argument wel valide is om te gebruiken …

Comments (22)Previous

Recht en recht

Next

40 dagen zonder sex

22 Comments

 1. Belachelijk. Alsof jij tegen het christendom bent. Wie was de aanstichter? Zeker weer zo eentje van de rechterflank die geen idee heeft hoe de wereld in elkaar zit?

 2. Lennard

  Volgens mij ben ik geschapen met een seksdrift. En met een beetje verstand. Dus ik zie het nu van condooms wel.

  En dan zorgt Hij er met z’n voorzienigheid voor dat er zo’n kortzichtig bekrompen figuur op aarde zijn vertegenwoordiger mag zijn. Wat een grappenmaker zeg.

 3. @Mack: geen idee, ik dacht altijd dat je vrij links was? 😉

  Moet zeggen dat de ‘aanstichters’ van elk allooi kunnen zijn, het enige wat ze gemeen hebben is een mooi sprookjesboek 😀

  @Lennard: Hij is een sadist denk ik ..

 4. desiree

  Volgens mij is er weinig christelijk aan een christen…
  Godsdiensten beginnen met kwaliteit en eindigen met kwantiteit
  😡

 5. Ik zeg maar 1 ding…

  Amen!

 6. Goed verhaal!
  En wat die marketingstunt betreft:
  Chrinsten”dom” ……….hemel”rijk” 😉

 7. @Desiree: vond de start anders kwalitatief ook drie keer niks eerlijk gezegd 🙂

  @Twennie Five: ga onmiddelijk je mond spoelen!!

  @Henk van S tot S: tnx! En mooie woorden 😉

 8. patchwork

  Nu´Amen´al gekaapt is….
  Ik snap het ineens wel: Die bebaarde meneer heeft de impact van zijn reclamespotje ´gaat heen en vermenigvuldigt u´ toen niet helemaal goed ingeschat- het liep volledig uit de klauwen, en ook al gooide hij de pest erin en nog zo wat ellendige ziektes die via de mond besmetten, het mocht niet baten- zijn evenbeeld was net zo gis en verzon steeds weer een remedie.Daar ging zijn moestuin! Totale paniek! Dan het kruis -tsja- maar besmetten, want dan pak je de koters ook meteen mee en het verdeelt wat eerlijker de ellende over de wereldbol dan een plaatselijke tsunami.Nog wat handlangers ertegenaan om bescherming te verbieden- Allah er ook toch nog even gauw bijhalen (if you can´t beat them….) om hier en daar mee te bashen….
  Had ie maar geen evenbeeld moeten scheppen!
  Het is gewoon een game waar we in leven!
  Heeft Buddha zijn strategie al bepaald? Gaat die ook om?

 9. Het was geen appelboom maar een vijgenboom hoor. kijk maar naar het “slipje”van adam en eva.

 10. Het heet ook gelóóf, anders had het wéten geheten.

  En eigenlijk zijn er mogenlijk dáárom zoveel mensen vervolgd,gemarteld en gedood.
  De vrouw voorop..vroeger , hexenvervolgingen maar ook nu nog…

 11. @patchwork: mij moet je het niet vragen, ik weet van niks 🙂

  @Leibele: een vijgenboom waar een apel aan groeide? Of slingerde die appel maar wat in het rond?

  @feex: dat maakt niet uit, dat mensen het geloven is het verbijsterende, met alles wat er na komt erbij.

 12. Ik heb dit logje al twee keer gelezen.

  Ik zeg maar gewoon even dat je zeer goed bent met de pen 😉
  (toetsenbord mag ook)

 13. Zouden we dan toch gewoon een spelletje op de computer van die baardige man zijn dat hij niet van de pc kan winnen?

 14. Tjah ik ben ook niet zo op christenen eignelijk. Maar toch gisteren had ik hoofdpijn en zei in mezelf heer help me nou van de hoofdpijn af, en wat denk je, het was zo ineens weg :d

 15. Jezus is veel interessanter dan de meeste Christenen! 😉
  ~ Visje

 16. kitty

  hahahahahahahahahha..ik vind het geweldig goed gezegd…

  *da`s dan weer een goede kant van slechte dagen hebben*

  :x:x:x:x:x

 17. Cindy, je schreef: “Op de Katholieke Universiteit Tilburg is het net even anders studeren” Zeker! Afgezien van aldaar het prominent tegenwoordige room-katholieke geloof is er iets met de taal en het uiterlijk van de mensen in Tilburg.

 18. Kuikentje

  Als ik nog zou loggen zou ik nu een heel lang log schrijven als reactie op je nogal kort-door-de-bocht-visie op mensen die gelovig zijn. God zij dank 😉 is de visie van de meeste gelovige mensen een stuk genuanceerder en intelligenter dan jij hier neer typt (ja echt!, geloof en intelligentie gaan samen!)
  Maar goed, ik log niet meer en zal jouw reactiebox niet volgooien.

  Nog wel even dit: de “Katholieke Universiteit Tilburg” bestaat niet. De Katholieke Universiteit Brabant (KUB) heeft in 2002 haar naar verandert in Universiteit van Tilburg. Met als ondertitel “geinspireerd op de katholieke traditie”
  Ik heb in alle jaren dat ik daar heb rondgelopen, als student en personeelslid, nog nooit een kruis aan de muur gezien in een lokaal. Zelfs niet op de Theologische Faculteit (inmiddels opgegaan in de Faculteit voor Geesteswetenschappen, samen met letteren en filosofie).
  Colleges worden ook niet begonnen met gebed. Formele bijeenkomsten, zoals de opening van een academisch jaar, overigens wél.

 19. Nou ik zou zeggen, gooi mijn reactiebox juist wél plempvol en laat het me zien. Alleen God danken voor een totaal niet onderbouwde visie komt op mij nog niet bijster intelligent of genuanceerd over namelijk, ook niet als er een knipoog achter staat.

  In mijn tijd hingen er in verscheidene ruimtes kruizen aan de muur waar ik me behoorlijk aan gestoord heb. Wellicht zijn ze inmiddels weggehaald, dat zou een goede vooruitgang zijn. Dat college zou beginnen met gebed heb ik niet gezegd, misschien wihsfull tihinking? Het al bezopen genoeg dat blijkbaar het academisch jaar geopend wordt met gebed. Geloofsovertuiging wordt geheel ongevraagd opgedrongen bij een gebeurtenis die niets met religie vandoen heeft. Weet ook niet wat je wil verdedigen hiermee, het onderstreept toch precies wat ik al zeg, de christelijke invloed merkbaar op een universiteit.

  Stoor jij je al aan een posting op een weblog wat je geheel vrijwillig bezoekt, kan je je voorstellen hoe onoemelijk irritant het is lastig gevallen te worden met andermands geloofsovertuiging op een universiteit of in de zorg? Bij politieke beslissingen en zodoende in het dagelijks leven?

 20. @CiNNeR: Kuikentje vergeet de reden te noemen waarom men de katholieke universiteit te Tilburg Katholieke Universiteit Brabant noemde. Men meed daarmee de afkorting.

  Maak je verder niet te druk. 🙂

 21. Mooi stuk Cin!

 22. @Nirvana: iemand moet zich er toch druk om maken, dus waarom ik niet 😉

  @Arlo: tnx :”>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft