Thuiszorg in Almere

In de thuizorg is het niet pluis meer na de invoering van de WMO, ook in Almere niet blijkt wel. Daar ken ik een thuiszorger die in een absurde situatie is geraakt. Zij doet nu alleen huishoudelijke hulp verlenen en dat vindt ze leuk om te doen. Helaas besloot de instelling dat het in het kader van de WMO goedkoper moet dus worden nu jonge, onervaren en vooral goedkope krachten ingehuurd (doorgaans vanuit de bijstand verplicht om dat werk te gaan doen) om haar werk te doen. Zij kreeg dan de keuze of verplicht een cursus verzorging te gaan doen en daarmee aan de slag te gaan of ontslag te krijgen. Oftewel ze moet in het vervolg ook voeten gaan wassen of mensen uit bed halen, iets waar ze niet voor solliciteerde en ook eigenlijk niet ziet zitten. (Maar zonder baan is ook zo vervelend nietwaar.) Het heeft dan nog als extra nadeel dat ze verplicht wisseldiensten krijgt waar avonddiensten aan toegevoegd zijn (fijn als je een gezin thuis hebt). Maar het ergste is misschien nog wel dat ze op hetzelfde salaris zal blijven!!

Het komt er dus op neer dat alle functies en passant gedegradeerd worden, immers de functies worden uitgebreid, de verantwoordelijkheid wordt groter, de werktijden verruimd en geflexibiliseerd en dat allemaal voor hetzelfde salaris als alleen voor thuishulp werd gegeven. En dit gebeurd niet alleen haar, het is een reorganisatie door de gehele organisatie heen. Iedereen gaat wat functie betreft bijgeschoold een treetje hoger maar blijft qua salaris achter in de oude schaal. De gemeente zit voor een duppie op de eerste rang.

Voor haar echt onnoemelijk vervelend dus. Maar ook de client blijft met gebakken peren achter. De vaste hulp moet wat anders doen en de client gaat opgezadeld worden met de goedkope kracht die verplicht is te komen huishouden. Heb je pech krijg je dus iemand over de vloer die totaal ongemotiveerd met Franse slag door je huis heen wappert, als die uberhaupt de moeite neemt om op te komen dagen. De nare verhalen daarover zijn al talrijk aan het worden.

Alles bij elkaar wordt dus iedereen genaaid waar ‘ie bij staat en dat is het dan. Eigenaardig genoeg wordt hier dan ook geen enkel gerucht aan gegeven, is er geen actie op touw gezet en komt niemand voor die mensen in verweer. Er schijnt een vakbondsmijnheer langsgeweest te zijn vol beloftes over strijden voor de werknemer, er is daarna nooit meer iets van hem vernomen.

Mijn bereik is niet zo groot maar bij deze … in mijn ogen zijn dit echt walgelijke praktijken!

Comments (6)Previous

Recht is krom

Next

Evangelisch seksschandaal

6 Comments

 1. Wordt arbeidsintensiever ipv makkelijker dat bezuinigen.
  Ik heb zelf ervaring in de thuiszorg. De mensen mogen naar een algemeen nummer bellen als ze vragen hebben of verhinderd zijn.. tja en daar gaat het vaak al mis..
  Zijn soms erg veel lang bezig om door te geven of de juiste info te krijgen.
  Ook was het vroeger dat je meer mocht. poetsen wassen steunkousen ogen druppelen.
  Nu mag dat niet meer, moet je p.p op de minuut af zoveel tijd besteden aan de hv (huishoudelijk) pv (persoonlijke zorg) en vp (verpleegkundige zorg)
  Stel dat je je ogen gedruppeld moet hebben en uit bed moet met lift.. dat mocht ik toen wel, nu niet dan komt er een ander, Ik mag wassen, eten geven en w.c bezoeken begeleiden, meer eigenlijk niet. voor het poetsen komt er een ander en voor de ogen druppelen ook..
  Wil ik een vrije dag moet ik het regelen met collega,s
  fijnstructuur heet dat..
  tja
  Schiet niet op, en is arbeidsintensiever.
  Na het werk ben je vaak nog bezig met werkaanverwant.
  De reiskosten worden duurder en niet altijd helemaal vergoed.
  Je belt je suf op eigen kosten vaak en al met al is het erg omslachtig.

 2. Almere is, naast een paar andere gemeenten de WMO proeftuin. Daar wordt het beleid uitgeprobeerd. Dus de rest van Nederland is vast gewaarschuwd. Al deze werkers in deze sector zijn helaas niet zo massaaal georganiseerd bij èèn van weknemersverenigingen (vakbonden) die er zijn. Iets dat de gemeenten als wergever maar al te goed weten.

 3. Het is diep treurig. Hier kan ik ontzettend boos over worden.

 4. @feex: gezellig geregeld allemaal 🙁

  @Leibele: Almere is idd de proeftuin maar elders in het land zijn dit soort praktijken ook al begonnen. Heb ook begrepen dat een deel van de werknemers niet aangesloten is bij de vakbond maar helaas laat de vakbond zich uberhaupt niet zien dus is het maar de vraag wat je er aan hebt. De politiek zou hier ook een en ander kunne organiseren (zoals de SP) maar laat het ook al liggen. Beetje mopperen hier en daar maar verder .. x(

  @Pascal: werden er maar heeeeeeeel veel mensen boos over :-s

 5. Hier gaat het niet veel anders. Mijn beschikking loopt nog tot 2009 en tot die tijd veranderd er voor mij in principe nog niets, maar mijn vaste huishoudelijke hulp heeft al te horen gekregen (samen met de meeste collega’s) dat ze of bij moeten scholen (dus idem als in Almere) of anders alleen als alfahulp verder kunnen blijven werken(leuk joh: zelf van alles regelen, niet verzekerd voor diverse zaken, zelf zorgverzekering inkomensafhankelijke premie afdragen,, geen doorbetaalde vakantie, feest en ziektedagen, opbouw pensioen en recht op vroegpensioen down the drain en zelf soms ook nog een deel van de inkomsten apart houden om er aan het eind van het jaar de belasting van te betalen)

 6. @frans: landelijk populair dus blijkbaar om het zo te doen 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft