Naar de Sportschool

Dat dagelijks aanmodderen met Nederland in Beweging en een half uurtje door het huis huppelen is ook niet alles, dus zijn we vandaag eens een kijkje in een sportschool gaan nemen. We kregen wat uitleg, wat brochures en prijzen (duur!) en al snel bleek dat ook zij meedoen met het nieuwe fenomeen langdurige contracten in de maag splitsen. Want wat je ook wil doen en hoe veel of weinig je je in het zweet wil werken, sowieso leg je je bij de meeste sportscholen meteen vast voor 12 of zelfs 24 maanden. Op zich misschien niet zo absurd bedacht, het is voor veel mensen een stok achter de deur te blijven gaan en zo’n sportschool haalt in elk geval inkomsten binnen ongeacht hoe lui de client wellicht blijkt te zijn. Je bent commercieel ingesteld of niet ..

Voor mij is het wel erg lastig. Want hoewel ik enthousiaste ideeën heb over sporten, moet ik maar zien of het wel echt geschikt zal blijken. Met al mijn afwijkingen en krakkemikkigheden kan het alle kanten op en wat als na een maand blijkt dat ik niet meer functioneer als ik me voor het echie ga lopen uitsloven? De sportschool zag aanvankelijk geen probleem, met een briefje van de dokter dat je nooit meer mag sporten, kom je wel onder zo’n contract uit. Maar buiten dat ik zelf wel bepaal wat ik wel niet aan blijk te kunnen en de dokter geen enkele behoefte heeft zich daar zo verstrekkend mee te bemoeien, zullen er weinig artsen te vinden zijn die serieus op een briefje gaan kalken dat client ‘nooit meer mag sporten’.

Enfin, men gaat overleggen of er een mouw aan te passen is om bijvoorbeeld een maand te kunnen proefdraaien maar ik verwacht er niet al te veel van. Het is een bedrijf dus waarschijnlijk zitten ze uberhaupt niet op zonderlingen als ik te wachten. Maandag gaan we op bezoek bij een sportschool die en wat goedkoper is en waar een vriendin werkt, daar heb ik meer hoop op een fijnere uitkomst.

In elk geval was de wandeling erheen en terug van bij elkaar een uur alvast heel gezond ..

Comments (18)Previous

Oplossing of farce?

Next

Zonder geloof bent u nergens (aldus JP)

18 Comments

 1. Goed joh! En misschien is er bij jullie in de buurt ook een ‘Basic-Fit’ Sportschool? Kosten bedragen 16,95 Euri per maand. Volgens mij kun je daar ook een maandelijks lidmaatschap verkrijgen. (Hebben alleen geen sauna, douche en overige faciliteiten (waardoor het wat goedkoper kan zijn…))

 2. Meestal heb je toch wel de mogenlijkheid om eerst een proefles te krijgen ofzo, er zijn er ook die met zo’n soort van strippenkaart werken dacht ik

 3. Mijn sportschool heeft ook kwartaalabonnementen, is op jaarbasis natuurlijk wel duurder. Laat in ieder geval wat je ook met ze afspreekt op schrift zetten met handtekening, al was met maar twee handgeschreven zinnen onder je contract. Want je zult zien dat de persoon die je zoiets mondeling toezegt, er niet meer werkt en zoiets nooit gezegd zou hebben.

  Je dokter hoeft trouwens niet te zeggen dat je nooit meer kunt sporten, maar alleen dat je de resterende contractduur niet meer kunt sporten. Dan is er sprake van overmacht waardoor je het contract voortijdig kunt ontbinden.

 4. Ik ben al oh zo blij dat ik al meer dan35 jaar van school af ben. Moet er niet aan denken weer terug te moeten.

 5. Mijn ervaring is dat je ook met een proefabonnement van een maand (een sportschool zou gek zijn daar geen mogelijkheid voor te geven) niet echt een beeld kan krijgen hoe het is. Afhankelijk van je voornemens en je fysieke gesteldheid per dag (in jouw geval zeker niet onbelangrijk) sport je één à twee keer per week, en moet je dus besluiten op grond van maximaal acht bezoekjes of je je voor een jaar wilt vastleggen.

  De sportschool waar ik heen ga biedt de mogelijkheid om je abonnement kosteloos op iemand anders over te dragen, dat wil nog wel eens een uitweg bieden, maar ik zou gewoon aangeven dat in verband met je fysieke gesteldheid jouw voorkeur uitgaat naar een langere proefperiode en dat als ze daar niet mee akkoord gaan, je de concurrent opzoekt.

  In ieder geval succes met beslissen, sporten kan heerlijk zijn, dus mijn zegen heb je! :d

 6. @Angela: basic-Fit hebben we hiet niet maar waar we maandag heen gaan is FitForFree en niet veel duurder. Ook geen sauna enzo maar daar ga ik ook niet voor dus dat maakt niet uit. Scheelt wel veel in prijs, die waar we gisteren waren was 60 euro per maand (maar wel erg veel extra faciliteiten, beetje luxe sportschool idee)

  @Mannie: zo’n proefles heb ik niet veel aan. Een les of een keer kom ik wel door maar dan weet ik nog niks, het gaat er om of ik het structureel vol hou. Zo’n tien strippen idee ofzo is ideaal maar dat hebben ze hier bijna overal afgeschaft.

  @Arnoud: zeker zal ik niets mondeling accepteren inderdaad maar denk dat we sowieso zullen gaan voor het goedkopere tarief maandag. Dan is het zelfs zo als het snel teveel is en ik voor 20 minuten per week ga, de prijs nog wel opweegt. Hopelijk kennen ze daar wel iets als een kwartaal abonnement ofzo. Vind het niet erg om er wat meer voor te betalen (of eigenlijk is het als je langer vastlegt, het goedkoper is) als ik het dan maar gedegen kan proberen.

  Van die doktersverklaring is goed om te onthouden, het is nogal een verschil. Maar dan nog mankeer ik niet iets waarbij een arts kan bepalen of en hoeveel ik kan sporten dus ben zelf niet zo gecharmeerd van zulke oplossingen.

  @Leibele: als je vrijwillig gaat om iets te leren, voelt het toch heel anders 🙂

  @Jaco: een maand lijkt misschien wat kort inderdaad. Maar een voordeel, ik hoef niet te proberen of ik het leuk vind, daarvan ben ik vrij zeker dat ik het lange tijd leuk ga vinden. Het is meer of mijn lichaam wat blijft meewerken. Denk dat ik na vier weken proberen wel een aardig idee heb. Als het met opbouwen al blijft lukken, dan lukt het wat langer vrij waarschijnlijk ook wel. Blijft er wel wat risico bestaan maar dat is nu eenmaal zo, dat is nu eenmaal mijn probleem. Aankaarten dat ik een bijzondere afspraak wil en anders na de concurrent ga is wel een goed idee misschien, tnx voor de tip!

 7. Je kunt het natuurlijk ook beperken tot alleen maar naar de sportschool gaan en verder niets, heb je ook geen contract voor nodig , iedere keer een wandeling van een uur lijkt me ook ruim afdoende beweging (in ieder geval voorlopig)[-(

 8. Doe niet zo moeilijk. Pak de fiets naar de sportschool en ga daarna weer op de fiets of een stuk lopend naast de fiets terug. Dan heb je toch mooi gesport. Je kan het ook doen als de sportschool dicht is. Bij mooi weer en/of een toenemende conditie ga je gewoon een sportschool verder of je bedenkt een virtuele sportschool in het bos of aan een stadspleintje. De maandelijkse kosten zijn minimaal en je krijgt ook nog eens wat frisse buitenlucht, waarbij de CO2-arme en zuurstofrijke bossen een echte aanrader zijn. 🙂

 9. @Frans:
  @Xiwel:
  Er komt meer bij kijken dan alleen beweging krijgen. Andersoortig beweging, ergens naar toewerken, begeleiding (anders kan ik ook gewoon mijn uurtje beweging thuis voort zetten). En belangrijker, nu zit ik alle dagen thuis waarvan vijf dagen per week in mijn eentje. Ga ik wandelen dan ben ik alleen thuis en ga ik nog net zo alleen wandelen. (Ok, sociale contacten had het korter omschreven 😉 )

  De bedoeling is trouwens dat ik ook wel blijf wandelen voor de lekker en de frisse lucht. Fietsen is niet voor me weggelegd Xiwel en dan geeft zo’n snorfiets weer zo weinig beweging 😉

 10. Wolvin

  kijk ook even in je verzekerings papieren. Ik kan me voorstellen dat jij in jouw geval een beroep kan doen op sporten onder medisch voorschrift. Mijn vader heeft dit gedaan na zijn bypass bij een sportschool die gespecialiseerd is in begeleiden van mensen met een medische achtergrond. Verzekering betaalt en de begeleiding is een stuk gespecialiseerder dan de gemiddelde blonde bimbo in een reguliere sportschool.

 11. citrientje

  is fysiogym niks voor jou, heb ik poosje gedaan, werd vergoed door zorgverzekering en je word begeleid voor een fysiotherapeut. O ik zie dat wolvin dat ook al schrijft. Ik zou dat maar es nagaan.

 12. Er wordt veel geld verdient met deze hype. Nee, ik begin er niet aan.

 13. @Wolvin: heb ik net even gedaan maar viel iets tegen. Kan bij FitForFree een welkomstpakket krijgen (yippie) en een keer begeleiding gratis. Besparing: 10 euro. Er zou beweging op recept ingevoerd worden, maar daar kon ik zo snel niets over vinden.

  @Citrientje: heb dat hier geprobeerd bi de fysiotherapeut. maar buiten dat ik het onnoemelijk eh .. vervelende vrouwen vind, stuurden ze me na twee weken al naar huis omdat ik altijd wat achteruit ga. Zij verbonden dat aan een veronderstelde psychische gesteldheid en moest dat eerst maar gaan oplossen(?)

  @Pascal: ik ga niet voor de hype, ik ben per ongeluk hip 😉

 14. 10.000 stappen per dag is ook gezond en een uur lopen klinkt als heel veel stappen 🙂

 15. kitty

  en ik zag je vandaag bij fitforfree…en ik vind het hardstikke gezellig dat jullie komen sporten…en tussendoor pauze nemen en een peukie roken en weer door…is daar ook niemand vreemd…(hoewel…allicht een paar…knipoog)….dus tot snel eej!!!!

  groetjes kitty

 16. @GobboE: jawel, dat lopen is wel gezond natuurlijk en wil ik er ook wel in houden. Maar op de sportschool doe je toch weer andere bewegingen.

  @Kitty: ja we waren nog niet binnen of het was even peukje roken hahahaha We zijn inmiddels ingeschreven en morgen even een introductieles aanvragen. Heb ik nog een onbenullig probleem, ik heb geen joggingbroek of iets. Daar zal ik eerst maar even haast mee maken, want met een spijkerbroek en riem zal wel niet lekker sporten zijn 🙂 Ikke jou mailen ..

 17. patchwork

  Fitforfree….en dan roken… Van niet roken wordt je ook fitter EN hou je extra geld over!
  (jaha-ik ga het in de spiegel meteen tegen mezelf zeggen!)

 18. @patchwork: en, wat zei de spiegel terug? 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft