Waar rook is ..

Met drie kinderen en het huis in de verbouwing zal u net zien, uw vrouw breekt midden in de nacht haar nek over een rond slingerend kabeltje. De blauwe plekken zijn zo ramp niet maar die enkel ziet er wel wat griezelig uit dus maakt u de kinderen wakker, duwt iedereen de auto in en gaat op weg naar de eerste hulp. Er zijn nogal wat spoedgevalletjes dus u loopt twee uur kinderen uit plantenbakken en spreekkamers te vissen en net als u in staat bent om ze allemaal achter het behang te plakken, komt de verpleegster om uw vrouw op te halen. Zij maakt een grapje, u kan er inmiddels niet meer om lachen en een week later hangt het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) aan de lijn. Of u morgen vrij bent, sturen ze even een medewerker langs om te kijken of u uw vrouw mishandeld of misschien wel uw kinderen. Better safe than sorry nietwaar.

Het klinkt volkomen absurd maar in de Haagse ziekenhuizen Antoniushove en Westeinde kan dat tegenwoordig zomaar gebeuren. Onder het mom: “Normaal gesproken deden wij alleen melding bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) als een kind letsel heeft waaruit mishandeling zou kunnen blijken. Nu trekken wij ook aan de bel als de sociale omstandigheden zorgelijk zijn” doen zij tienmaal meer meldingen dan voorheen. En let wel, een melding wordt altijd gevolgd door een huisbezoek om de situatie te bekijken.

Bizar genoeg was er geen andere aanleiding dit te doen anders dan het eens uit te proberen. Verderop staat dan ook te lezen: “Het nieuwe protocol moet nog worden geëvalueerd. “Als blijkt dat er inderdaad meer aan de hand is in de gezinnen waar wij mishandeling vermoeden, dan wordt het protocol waarschijnlijk ook in andere ziekenhuizen in de Haagse regio ingevoerd”

En waarom ook niet, het past helemaal in de huidige tijd waar u schuldig bent tot het tegendeel is bewezen en elke overheidsinstantie eventjes ‘achter de deur’ wil.

Big Brother is wachting you … more closely than ever.

Comments (8)Previous

Zonder geloof bent u nergens (aldus JP)

Next

Dikke vrouwen

8 Comments

 1. Ben je lekker klaar mee dan

 2. Oef. Enerzijds kan het kinderen redden, anderzijds krijg je inderdaad dit soort perikelen. Je voelt je dan echt tot ‘verdacht’ gebombardeerd, zonder enige reden. Helemaal door zinnen zoals dit: “Als blijkt dat er inderdaad meer aan de hand is in de gezinnen waar wij mishandeling vermoeden” -> mishandeling vermoeden??? Dat klinkt alsof ze al duidelijke redenen hebben, alsof de kinderen onder de blauwe plekken zitten ofzo. Pfff.

  (Mooi paars hier trouwens! 🙂 😀 🙂 😀 )

 3. @Mannie: yep. Heb het al een paar maal meegemaakt dat ik door mijn nachtmerries iets gekneust had en de arts zich ging gedragen alsof mijn vriend me van de trap had geslagen. Dat zou dan ineens een melding oplveren, hieperdepiep :/

  @Wenz: het is helemaal in de lijn van de overheid he. Neem je kinderen, ga je trouwen, of scheiden het maakt niet uit, allemaal aanleiding om cursussen te geven en bemoeienis op te dringen want misschien is het wel een voorbode van ernstige zaken.

  Tnx trouwens 🙂

 4. Je kan dan wel die arts weer aanklagen wegens het vals beschuldigen hehe

 5. @Mannie: dat heeft weinig kans van slagen, zo’n arts stelt niet dat er sprake is van mishandeling maar spreekt zijn vermeoden, inschatting uit.

 6. Tja.. Ik vind dit soort dingen altijd lastig.. Idd, de overheid moet zich niet overal mee bemoeien, maar als je hoort hoe groot het percentage mishandelde kinderen is…. Tja, waar vind je als ziekenhuis de middenweg in reageren of niet?? Dat zijn lastige dingen. Maar ik snap dat je je behoorlijk beroerd voelt als je in een keer gecontroleerd wordt terwijl er niets aan de hand is. En zou mishandeling juist niet stiekem gebeuren?? Lastige punten.
  Liefs Silverblue

 7. @Silverblue: een ziekenhuis is er vooral om zorg te verlenen, niet om Big Brother uit te hangen. Zij hoeven geen middenweg te vinden wanneer je je verstrekkend met gezinnen gaat bemoeien of niet. Het moet toch uitgangspunt zijn dat als er tekenen van kindermishandeling zijn, er een melding gedaan wordt en niet zoals hier dat extra gezocht wordt naar elk teken van problemen om dat te koppelen aan kindermishandeling zodat er meer melding gedaan kan worden?

 8. Ik blij dat ik vrouw noch kinderen heb… ik kom tenslotte nogal vaak in het ziekenhuis :-w

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft