Auteursrechten: wel de lusten, niet de lasten?

Onlangs zag ik een reactie van Tjanne Hartman op een artikel op Faded Glory waarin opgeroepen werd auteurs die zich aansluiten bij de werkwijze van Cozzmoss te boycotten. Zonder in te willen gaan op het bewuste artikel, bevreemde een aantal aspecten in de reactie mij nogal.  

De oprichting van Cozzmoss heeft mijns inziens in alle redelijkheid en met alle goede bedoelingen plaatsgevonden. Het principe dat iemand/een organisatie in de gaten houdt waar jouw verhalen worden gepubliceerd, is helemaal niet slecht: het leek mij zelfs wel fijn om als freelancer zo een beetje op de hoogte te kunnen blijven in het grote web dat internet heet.

Maar Cozzmoss is geen organisatie die alleen in de gaten houdt wat er met jouw atikelen gebeurd en al helemaal niet bedoeld om slechts fijn op de hoogte te blijven van het grote web dat internet heet. Cozzmoss is opgezet om extra inkomsten op artikelen te genereren. Deels via advertentieopbrengsten en deels door middel van het opsporen van auteursrechtschendingen. Bovendien in het leven geroepen zodat de auteur zich er op geen enkele manier mee hoeft te bemoeien, Cozzmoss wordt auteurhebbend van elk artikel wat aangebracht wordt en wat het oplevert, krijgt de auteur op zijn of haar rekening. Het enige waar je als auteur van op de hoogte blijft, is wat dat aan geld oplevert.

Dat er vervolgens enkele vervelende gebeurtenissen hebben plaatsgevonden, waaronder met een organisatie in Den Bosch, is geenszins te wijten aan mij of de anderen die bij Cozzmoss staan ingeschreven. Ik distancieer me daar dan ook volledig van en wil er absoluut niet op worden aangesproken. Als het om een artikel van mijn hand zou zijn gegaan, had ik het ook nooit zo ver laten komen, dan had ik Cozzmoss verzocht de zaak direct te laten rusten.

Dat getuigt van wel erg weinig verantwoordelijkheidsgevoel. Immers Cozzmoss steekt haar werkwijze niet bepaald onder stoelen of banken en had geen auteur zich gemeld bij Cozzmoss, had bijvoorbeeld een organisatie in Den Bosch geen enkel probleem gehad. Het laatste klinkt dan weer mooi, een auteur kan shoppen in wie bedragen en dreiging op de mat mag vinden en wie niet. Het is echter maar de vraag of het wel een reële optie is. Tenslotte regelt Cozzmoss de blafbrief dus de auteur zal geen flauw benul hebben wie waarom zo’n brief ontvangt. Belangrijker wordt Cozzmoss auteurhebbend op betreffende artikelen. Cozzmoss claimt derhalve de schade, de auteur heeft er weinig meer mee van doen lijkt me. Ik vraag me af of een auteur kan besluiten kosteloos zo’n geval terug te trekken om alsnog toestemming te verlenen aan geclaimde. Cozzmoss zelf is er telkens zeer duidelijk over, eenmaal geclaimed zal men daar niet op terugkeren.

Uiteraard is het prima dat iedereen zijn of haar reacties over Cozzmoss plaatst, maar als onschuldigen – onder wie ik zelf – zo hard worden veroordeeld, kan ik niet anders dan reageren.

Met reageren is vanzelfsprekend niets mis, in tegendeel. Maar hoezo worden ‘onschuldigen hard veroordeeld’? Het lijkt mij eerder een kwestie van wel de lusten maar niet de lasten wensen .. 

Comments (10)Previous

Vrouwen- vs mannendepressie

Next

Blij als een kind!

9 Comments

 1. christinA

  =maar als onschuldigen – onder wie ik zelf – =

  Beetje vreemd, inderdaad.
  Bijna godwinwaardig.

 2. Heb uitdrukkelijk gepobeerd dat te vermijden 🙂

 3. Irene P

  Is er geen contract ondertekend, was deze onduidelijk geformuleerd?
  Ik vraag me af welke reden er toe heeft gewogen om je “vrijheid” als freelancer uit handen te geven? Om enkel het in de gaten houden waar je werk staat komt op mij ook erg ongeloofwaardig over.

 4. Denk niet dat er vrijheid uit handen gegeven wordt, slechts een al gepubliceerd artikel om er auteursrechten op te laten sporen, te verdienen op advertentieinkomsten en het door te laten verkopen. Dat lijkt me dan weer een vrij bewuste keuze.

 5. Irene P

  Ik bedoel vrijheid van zelfstandigheid:”> Na het lezen van een artikel waarin juist deze vrijheid van zelfstandigheid als de echte freelancer werd omschreven begrijp ik niet dat men deze uithanden geeft aan een bedrijf waar alles draaid om geld?

 6. @Irene: ah, ik miste het punt duidelijk. Ja dat begrijp ik eerlijk gezegd dan ook niet geheel.

 7. Tjanne Hartman

  Nog maar een reactie dan: Bij Cozzmoss is inderdaad een contract ondertekend waarmee ik toestemming gaf dat het bedrijf ‘hergebruik’ van mijn artikelen opspoorde. Ik heb er persoonlijk nooit een cent aan verdiend en door de vervelende publiciteit heb ik me ook teruggetrokken als cliënt van het bedrijf, dat overigens door een oud-collega en zeer respectabel persoon is opgericht en wordt geleid. En ergens sta ik ook nog steeds achter hun doelstelling: in de multimediale tijd van tegenwoordig worden je verhalen tenslotte overal zo makkelijk geplaatst.
  Dat het destijds zo hard gespeeld werd als in Den Bosch, had ik niet kunnen vermoeden en daar ben ik dan ook nogal op afgeknapt. Bovendien heb ik er geen enkel probleem mee als organisaties een verhaal van mijn hand op hun site plaatsen. Sterker nog; het is gratis reclame.
  Dus ben ik wellicht wat naïef met Cozzmoss in zee gegaan….

 8. christinA

  k heb er persoonlijk nooit een cent aan verdiend

  Maar daarom gaat het toch, de schrijver geven wat hem toekomt?
  Daar is op zich niets fout aan.
  De handelwijze van Cozmoss is wat laakbaar is.

  Bovendien heb ik er geen enkel probleem mee als organisaties een verhaal van mijn hand op hun site plaatsen

  Om toekomstige problemen te voorkomen zou je misschien onder je artikelen een creativecommonse license kunnen gebruiken.

 9. @Tjanne: misschien wat naief mee ingestapt. Maar inmiddels heb je je teruggetrokken begrijp ik, en dat vind ik persoonlijk een prachtbesluit. Wie weet ook een statement richting Cozzmoss dat de werkwijze ook op andere manieren kan.

  En wat ChristinA al aangeeft. denk niet dat veel mensen problemen hebben dat je verdient aan je werk. Het is de manier waarop Cozzmoss te werk gaat wat het schrikbarend en vervelend maakt.

  Dankjewel voor je reactie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft