Bestaat echt: interdepartementale werkgroep cartoonproblematiek

Na de onlusten over de Deense Mohammedcartoons – begin 2006 – is volgens de minister een ‘interdepartementale werkgroep cartoonproblematiek’ in het leven geroepen. ‘Die was al heel lang bezig met cartoons’, aldus Hirsch Ballin. ‘In de zin van anticiperen op Deense situaties.’ 

Goed, dat had ik even gemist gisteren. Een ‘interdepartementale werkgroep cartoonproblematiek’ bestaande uit  vertegenwoordigers van verschillende ministeries én het OM.  En niet om vrijheid van meningsuiting te verdedigen. Welnee, om deze in te perken vanwege elke potentiele spook dreiging die alleen onze overheid vreest. Had Balkenende al niet eerder verklaard dat kritische beelden de terrorist enige legitimatie verschaft. En storte niet juist alléén onze overheid dit land in een zelf verklaarde ‘crisis’ vanwege het aankomende knutselwerkje van Geert Wilders. Blijkbaar is ook elke cartoonist bestempeld tot potentieel gevaar voor de staat. Wie weet blijkt volgende week dat er al jaren een interdepartementale werkrgoep blogproblematiek bestaat.

Alsof dat nieuws op zich niet al te griezelig voor woorden is, blijkt dan bovendien nog maar eens duidelijk dat de zaak Nekschot een vreemd luchtje heeft:

Het OM liet Hirsch Ballin toen ook weten een aantal andere cartoons niet aan te pakken. ‘Ik heb geen aanwijzingen gegeven, maar wel aangedrongen op consistentie’, zei Hirsch Ballin, ‘en gevraagd waarom die cartoons wel en andere niet.’

Helaas wordt die vraag vooralsnog niet beantwoord. En wast Hirsch Ballin zijn handen schoon, een minister kan immers niet zomaar een beetje strafzaken gaan beïnvloeden. Dat politiek en strafzaken al zwaar verenigd zijn in de werkgoep, laat hij voor het gemak maar buiten beschouwing.

En zo moddert Nederland rustig terug de tijd in ..

Comments (8)Previous

De negatieve burger het zwarte schaap

Next

Hamer bouwt image op rug WAJonger?

8 Comments

 1. christinA

  De donkere middeleeuwen komen in zicht. Wat ik persoonlijk erg pijnlijk vind is dat ik elke dag rapporteer over de onvrijheden en mensenrechtissues in Iran, terwijl hier, behalve de doodstraffen en de fysieke martelingen, nagenoeg dezelfde dingen gebeuren. En niemand herkent het.

 2. Wellicht is het juist het gebrek aan geweld, marteling en doodstraf wat maakt dat mensne het idee hebben dat er iets normaals of goeds gebeurd?

 3. HKH

  En zo moddert de democratie naar zijn einde. Wat kunnen we doen om dit kabinet te temperen, te stopppen, te laten inzien dat bemoeizucht, angst en twijfel slechte raadgevers zijn, wanneer?

 4. Wat we kunnen doen is in opstand komen, massaal gaan staken, de pen in klimmen, demonstreren, tomaten gooien op het binnenhof, de derde val van balkenende afdwingen, maar we doen het niet, massaal niet, we blijven thuis, kijken naar het songfestival, voetbal of ander lomp vermaak,

  we zijn de ultieme consumenten, slikken alles wat vadertje staat ons geeft als zoete pap, hoe bitter ook 🙁

 5. @HKH: misschien zou het een goede start zijn om allemaal cartoons online te gaan zetten of er anderzins ruchtbaarheid aan te geven. Niet de discussie aan te gaan wat wel of niet beledigend is, maar speren op waar het over gaat. Zoiets.

  @kurai: Tja, ik schrijf me een RSI maar er moeten meer druppels op de gloeiende plaat komen denk ik. De media is druk doende alles van Nekschot te publiceren en er voortdurend over te schrijven. Dat had ik van de blogwereld nog meer verwacht maar helaas, je vind idd meer over het songfestival.

 6. En dan zeggen ze dat ambtenaren niet werken?

 7. HKH

  @ CiNNeR, dat is zowaar een goeie alleen moeten we het wel opdezelfde dag doen…

 8. @HKH: ja idd en dat is weer lastig op te zetten denk ik. Zou uit moeten gaan van een groot blog waar de massa wel in mee wil?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft