Guusje en het 'fatsoensoffensief'

Het pièce de résistance van het fatsoensoffensief onder haar [Guusje ter Horst] leiding is een ‘handvest verantwoordelijk burgerschap’. Daar hoort een ‘waardencatalogus’ bij. ‘Daarin gaat de overheid vastleggen wat we goed burgerschap vinden. We hebben net een goede eerste bespreking in het kabinet gehad.’  Verder ..

Ja ja, een fatsoensoffensief om de burger her op te voeden. Want een burger heeft rechten maar vergeet haar plichten. En om dat geheel weer eens in balans te krijgen,  moet u door middel van een waardencatalogus ‘leren’ dat u moet gaan stemmen maar ook dat u gezellig mee moet doen aan de buurtbarbeque en de jongens die uw ramen regelmatig inschoppen even naar de voetbal moet brengen. En passant kunt u dan oplossen wat de politiek zo rap mogelijk poogt af te breken om zodoende politieagent, straatveger of zorgverlener te spelen. Ow, en of u wat minder wilt kankeren op de politiek. Want dat het vertrouwen momenteel historisch laag is, komt niet door de overheid. Welnee, dat is uw en mijn schuld. Dat u het even weet.

Op zich ben ik het eigenlijk met Guusje eens, deze maatschappij kent nog maar weinig verantwoordelijkheidsgevoel en verhard waar we bij staan. Echter is de overheid daar ook niet debet aan? Alle gemeenschappelijke bedrijven geprivatiseerd tot we het predikaat ‘verzorgingsstaat’ verloren, leegvegen van de WAO op bureaucratische regels, marktwerking in en sloop van de zorg, sloop van elk ander sociaal vangnet, vertroeteling van ‘probleemjongeren’ waar de slachtoffers geen enkele hulp hoeven te verwachten, voedselbanken, eeuwig wantrouwen richting de burger en altijd uitgaan van de slechte bedoeling, en zo voort en zo voort .. Weinig voorbeeld voor een maatschappij die volgens diezelfde politiek zorgzaam en behulpzaam zou moeten worden.

En dan daar boven op het soort oplossing: een ‘handvest voor goed burgerschap’? Een ‘waardencatalogus’? Dat ontstijgt de vertrutting en neigt griezelig richting ‘the Matrix’. Bovendien, wat denkt Guusje hier nu mee te bereiken?

De burger neemt niet voldoende verantwoordelijkheid, we schaffen het eigen denken ook maar af?

Comments (4)Previous

Roken is sluiten

Next

Het is 'oorlog'

4 Comments

 1. Klopt wel een beetje. ik kom uit de tijd dat er nog actievoerders en niet alleen “Actie!”-roepers waren. Dat bleek ooi gisteren op een vergadering van verontruste burgers. “Laten we actie voeren!” werd gevolgd door “Wanneer plannen we de vergadering om te bepalen hoe we dat gaan doen, dan?”

 2. Beschavingen, wat daar dan ook onder verstaan moge worden, komen op en gaan ten onder. Of je die golfbeweging met een beschavingsoffensief kan veranderen, is nog maar zeer de vraag.

  Niet alleen de waarden catalogus komt eraan, ook de grondwet wordt verandert. Het kabinet wil een voorwoordje er in opnemen, die kort en krachtig iets met zeggen over goed burgerschap.

  Wij mogen hier dan wel wat klagen over de arrogantie van dit kabinet, maar laten we eerlijk zijn, wie legt Balk IV ook maar iets wezenlijks in de weg?
  Die arrogantie is dus begrijpelijk. Bovendien denk ik dat Balkenende zelf al weet dat dit zijn laatste editie zal zijn. Dan wordt het dus tijd de waarden en normen voor de, betrekkelijke, eeuwigheid vast te leggen in wetten, catalogi en wat aanhangende gedragscodes.

 3. @Terrebel: misschien staand gaan vergaderen, dat dat de actiebereidheid weer wat terughaalt 😉

  Maar serieus, ik geloof zeker dat er iets in zit. Het moet alleen niet zo worden dat de volgende keer “Laten we actie voeren!” wordt gevolgd door “Wat zegt het handvest goed burgerschap daar over?”

  @Peter: De arrogantie is misschien deels begrijpelijk, dat vind ik weer niet van de besluiten die genomen worden. Vele besluiten lijkt niemand mee gedient te zijn maar doen afbreuk aan wat goed was en je kan je afvragen waarom een politicus dat toch zou willen (een stempel drukken wellicht?). Vraag me trouwens af of Balkenende in zijn laatste editie zit, met de vaste CDA stemmer die amper van de plaats komt, is het nog te bezien.

 4. Ja, ik ben er zoeen: uitkering afgepakt maar ondanks dat de keuringsarts vind van niet (want ME is volgens hem te genezen en dan zijn m’n maagafwijking en gewrichtsaandoening vast ook spontaan over), toch echt nog altijd te ziek om te werken. Nu alleen nog heffingskorting en straks die ook niet meer. En ik neem niet eens de verantwoordelijkheid die ik heb ten opzichte van de maatschappij door net te doen of ik niet ziek ben en te gaan werken, hoe durf ik!
  Over de verantwoordelijkheid die de maatschappij heeft tegenover degenen die buiten hun eigen schuld om te ziek zijn om te werken (en zich daar ook niet tegen hebben kunnen verzekeren want nooit kunnen werken) zullen we het maar niet hebben…
  Waarom gaan ze hun tijd niet besteden aan het oplossen van echte problemen in plaats van leuke extra projectjes waar geen burger zich iets van aantrekt?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft